Ä°slam demokrasiye nasıl bakıyor? Ä°slam’da din ile politika neden ayrı deÄŸildir?
Demokrasi, İslam’ın yadırgadığı bir sistem değildir. Bilakis, İslam’ın koymuş olduğu hukuk sistemi demokrasinin çok ilerisindedir. İslam tarihi boyunca, bir Hıristiyan mimar ile bir padişah aynı hâkimin önünde yargılanabilmiştir ve bunun sayısı hiç de az değildir. Kadına o kadar yetkiler haklar vermiştir ki o, İslam’ın o geniş dünyasında rahatça yaşarken, daha 1700’lü yıllarda bile Avrupa’da kadının ruhu var mıydı, yok muydu tartışılıp duruyordu.
Bugün kadınların meclise girebildiğinden övgüyle bahsediliyor. Halbuki bir kadın Hazreti Ömer’in karşısına çıkıyor, şurada şurada hata ediyorsun diyor ve önemli bir hukuki konuda hükmün değişmesine sebep oluyordu. Yani kadın kendi görüşünü rahatça söyleyebiliyordu. Bugün başörtüsü yasağı var. O gün, kadınlar bütün iffetlerini koruyarak, hayata atılıyor, insanlara öğretmenlik yapıyor ve Peygamberimize gelerek ilim öğreniyorlardı.
Demokrasiden daha ileri olan bir semavi sistem veriyordu bu imkânları onlara.
Din, hayattır. Hayatın hayatıdır. Din hayatın bütün alanlarına bakar. Dolayısıyla aileden dini çıkarıp atamayacağınız gibi, meclisten de çıkarıp atamazsınız. Dinin hükümleri evrenseldir ve ebedidir. Bütün insanları kucaklar. Fakat, kastettiğiniz şey dinin politikaya alet edilmesi ise bu doğru değildir. Biz de tasvib etmiyoruz. Ama bir meclis başkanı namazını kılıyorsa, bir cumhurbaşkanı orucunu tutuyorsa, burada din devlet işine karışmamalı denmez, denemez. Din bütün hayatı tanzim eder. Din devlet konusunda ancak yüzde iki buçukluk bir yer ayırmıştır. Bu da demektir ki, dinimizde belli bir devlet şekli yoktur. Bazılarının şeriat diye diye insanları korkutmasına bakmayın, bazılarının da biz İslami devlet kuracağız demesine aldırmayın. İslam, belli başlı prensipleri koyarak insanları sistemin şekli konusunda serbest bırakır. Mesela, der ki, adaletli olacaksınız. Yani hak sahibine hakkını vereceksiniz. Mesela der ki, şura olacak. Yani istişare edeceğiniz bir meclisiniz olacak. Mesela, der ki, Allah’a isyan olmayacak. Tevhid düşüncesi korunacak. Bunları sistematize etmek, insanlara kalır. Dört halifenin seçilmesine ve yönetim şekline bakalım, hepsinin de sistemi ayrı ayrıdır. Ayrı sistemle seçilmişler ve teferruatta pek çok farklı idareleri olmuş. Bu da demektir ki, İslam her şeyiyle belirlenmiş bir sistem koymuyor önümüze. Dediğimiz gibi, İslam Hukuku içerisinde devlet sisteminin yeri ancak yüzde iki buçuktur. Kur’anda devlet diye bir söz işitmezsiniz ama aile, kadın, terbiye, borç, cezalar, miras, evlilik, boşanma, hak-hukuk ve toplumun huzuruna dair pek çok ayet ve hüküm görürsünüz.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
yakup selim, 2008-10-05 07:05:54
güzel bir yorum ama konsept gereği sanırım teferruata girilmemiş.burda şu soru akla geliyor.kur'an da şu mealde bir ayet var:"müslümanları ancak müslümanlar idare eder(yönetir).siyasal islamın kendine meşruiyet alanı bulması yönünden bu ayeti nasıl izah edersiniz? cevabınızı bekliyorum tşkkr ederim...
Bu yoruma katılıyor musunuz ?
DÄ°ÄžER YAZILAR
Soru: Mü’min olduÄŸumuz halde niye geri kaldık?
Bu soru zaman zaman görsel ve yazılı basında, zaman zaman da dost meclislerinde gündeme geliyor
Soru: İslamın kadına bakış açısını kısaca belirtebilir misiniz?
Dinimizde, kadın aynen erkek gibi cemiyetin bir parçası olarak kabul edilir, görüşü alınır
Kadınlar neden kapanmak zorundalar? Madem kadın hakları var Ä°slam’da, o halde neden iki kadın ÅŸahit bir erkek ÅŸahide bedel oluyor? Madem Ä°slam’da kadın hakları var, o halde neden kadınlar kapanmak zorunda da erkekler deÄŸil?
Ä°slam’a göre savaÅŸmak neden kutsal bir ÅŸey sayılıyor? Ä°slam barış demekse, Müslümanlar neden savaÅŸmıştır?
Soru: Müslüman ülkeler Allah katındaki en son ve en hak dine sahipse neden dünya üzerinde tüm müslüman ülkeler sürünmektedir? Neden gavur Hıristiyanlar ve yahudiler dünyayı yönetmektedir?
Soru: Neden kadınların şahitliği erkeğin yarısı değerindedir? Din neden kadınları eksik bir varlık olarak değerlendiriyor?
- Soru: Allah neden gerekirse kadınların dövülebileceğini söylüyor?
- Soru: Allah’ın kadınlara ne garezi vardır? Neden gerekirse dövülebileceklerini söylemiştir. (Nisa suresi, 34. ayet) Neden onlar "Aklen ve dinen eksik yaratıklardir" (Hadis, kaynak: Buhari). Neden şahitlikleri erkeğin yarısı değerindedir
- Soru: Ömrü boyunca İslam’la tanışmamış kişilerin ne suçu vardır? Afrika’nın ilkel bir kabilesinde doğmuş birinden Allah nasıl kendisine iman bekler?
- Soru: Kur’an’a göre Allah bazılarının kalplerini mühürlemiş, onlardan imanı esirgemiştir. (Biz ateistler o kişilerdeniz belli ki). Peki bu durumda Allah bize haksızlık yapmış olmuyor mu? Bizim ne suçumuz vardır? Bu Allah’ın adil s
- Tanrı her şeyi biliyorsa (geçmis, gelecek, vs) o zaman geçmiş de, gelecek de daha yaratılış anında belli demektir. O zaman bir şahsı öldüren katilin cezalandırılması manasız değil mi?
- Kaderimiz çiziliyse kararlarımızdan niye sorumlu tutuluyoruz? Yok eğer hür irademiz varsa, niye bazı şeyleri seçtiğimizde cehenneme atılıyoruz?
- Kur’an’daki kaderle alakalı ayetlerde bir çelişki var mı?
- Nasıl oluyor da Allah bir şeyi daha olmadan önce bilebiliyor?
- Ayakların kaydığı ve kaydırıldığı bir zemin: Kader sırrı
- Kıymetli ziyaretçilerimiz!
İnkâr edenler, Allah'ın yolundan ve -yerli, taşralı- bütün insanlara eşit (kıble veya mâbed) kıldığımız Mescid-i Harâm'dan (insanları) alıkoymaya kalkanlar (şunu bilmeliler ki) kim orada (böyle) zulüm ile haktan sapmak isterse ona acı azaptan tattırırız.
Hac,25
GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°
Sehavet sahibi Allah'a yakındır, insanlara yakındır, cennete yakındır, cehennemden uzaktır. Cimri ise Allah'tan uzaktır, insanlardan uzaktır, cennetten uzaktır, cehenneme yakındır. Cahil sehavet sahibini Allah, cimri ibadet düşkününden daha çok sever."
Tirmizi, Birr 40, (1962)
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm Ä°nternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yaptÄ...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARÄ°HTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...