BÜTÜN İBADET KAPILARINI AÇAN BEŞ AMEL


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2006-04-15 18:10:36

Bu fasıl ibadet kapılarını açan beş amel, devam edildiği takdirde, diğer ibadetlerin yapılmasına sebeb olan ameller hakkındadır.

1-Din İlmi

Bu ya kitaplardan öğrenilir ya da âlimlerin sohbetlerinden. Kitaplardan ilim tahsil etmekle beraber âlimlerin sohbetleri de gereklidir. Âlimlerden kastımız; ilmiyle amel eden, şeriat ve hakikatı cem eden, sünnetlere ittiba etmeye âşık, ifrat ve tefritten kaçıp orta yolu sevenler, Allah’ın yaratıklarına şefkatli olup, taassup ve inattan uzak olan kimselerdir.

Allah’ın bir lütfu olarak, bu zamanda bile, böyle âlimlerin sayısı çoktur. Bunlar devamlı olacaklardır. Çünkü Resulullah’ın vaadidir. Buyurdular ki; “Ümmetimden bir taife hak üzerinde galib olup duracaklardır. Muhalif olanlar onlara zarar veremeyeceklerdir.(Müslim- Tirmizi)

Böyle büyük zatların sohbet ve hizmetinin bir kimseye nasip olması, en büyük nimet ve en güzel kazançtır. Her gün olmasa da, haftada yarım saat kadar onların hizmet ve sohbetinde bulunan bunun bereketini görür.

2-Namaz

Şartlar ne olursa olsun, beş vakit namazı vaktinde kılmaya devam etmeli, gücünün yettiği kadar cemaatle kılmaya gayret sarf edilmelidir. Mecburi hallerde ise nasıl kılınırsa kılınsın o bir kazançtır. Namazda huzur-u ilahi ile bir irtibat ve bağlantı kurulur ve bunun bereketiyle kişinin durumu düzelir.

Allah Teala şöyle buyuruyor: “Namaz insanı dinin yasak ettiklerinden ve çirkin işlerden muhakkak alıkor(Ankebut:45)

3-Uzlet

İnsanlarla az konuşmak ve az buluşmaktır. Bir de, konuşulan sözü düşünerek konuşmalıdır. Böyle yapmak, binlerce felaketten korunmak için en güzel bir yoldur.

4-Muhasebe ve Murakabe

Kişi daima: “Ben Rabbimin huzurundayım. O, benim bütün sözlerimi, işlerimi ve hallerimi görüyor” diye düşünmelidir. Buna murakabe deniliri. Muhasebe ise; “herhangi bir vakitte(mesel yatma vaktinde) yalnız başına oturarak, gün boyunca yaptığı işleri hatırlayarak, “şimdi hesaba çekiliyorum ve cevap vermekten aciz kalıyorum” diye tasavvur etmektir.

5-Tevbe ve İstiğfar

Bir hata olunca tövbe için özel bir vakit veya belli bir şeyin meydana gelmesini beklememelidir. Issız bir yerde secdeye kapanıp, Allah’tan özür dileyip, af talep edilmelidir. Ağlamak mümkün ise ağlanmalı, yoksa ağlar gibi yapılmalıdır.

Kısaca, bu beş şeye kim devam ederse, onun için bütün itaat ve ibadet kapıları açılacaktır...

Kaynak: Amellerin Karşılığı-Eşref Ali Tahanevi

Terc: Hayri Demirci-Bahar Neşriyat- İst–1997

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

Nurullah, 2009-12-12 04:32:10

İlim; Rabbini tanımaya Namaz; Rabbine yakın olmaya Uzlet; günahlardan uzak durmaya Muhasebe ve Murakabe: Rabbi ile olan rabıtasını muhafaza etmeye Tevbe ve istiğfar ; Rabbine karşı acz ve fakrını sunmaya vesile olur.

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

Ebruli, 2008-12-07 03:38:50

ALLAH razi olsun sizdensayenizde kendimizi bilinclendiriyoruz.ALLAHAemanet olun

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

DİĞER YAZILAR

EŞREF EDİP’TEN; “SİZ Mİ DİNE KARŞI DEĞİLDİNİZ?”

EŞREF EDİP’TEN; “SİZ Mİ DİNE KARŞI DEĞİLDİNİZ?”

1950 seçiminden az sonra, eski başbakanlardan, medrese kökenli Şemseddin Günaltay, İzmit CHP

Her can ölümü tadacaktır. Sonra bize döndürüleceksiniz.

Ankebut, 57

GÜNÜN HADİSİ

“Köleleriniz, kardeşlerinizdir”

Buhari

TARİHTE BU HAFTA

*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI