DERİMİZ VÜCUDUMUZUN KALESİ
En güzel elbisemiz olan derimiz, vücudumuzun kalesi sayılır. Araştırmalara göre deri, kan basıncını düzenleyip ısıyı regüle ediyor. Derinin ürettiği D vitamini, “testesteron” hormonlarını harekete geçirip “Keratin” oluşt
En güzel elbisemiz olan derimiz, vücudumuzun kalesi sayılır. Araştırmalara göre deri, kan basıncını düzenleyip ısıyı regüle ediyor. Derinin ürettiği D vitamini, “testesteron” hormonlarını harekete geçirip “Keratin” oluşturarak saç ve tırnakları yapıyor. Organizmaya tesir eden sıcak, soğuk, acı, dokunma gibi hisleri beyine iletiyor. Güneş ışınlarındaki ültraviyolenin olumsuz tesirinden “melanin”le korunuyor. Her türlü mikrobun vücuda girmesine mani olup, onları zararsız hale getiriyor.
Deri tabakalarında 2,5 milyon ter bezi ve basınç, ağrı, soğuk ve sıcağa karşı hassas olan sayısız temas noktaları vardır. Bunlar derinin kızardığını, güneşten yandığını yani yaklaşan tehlikeleri bize haber verirler. Fazla sıcaklığı dışarıya atmak için, damarlarımız genişler, böylece vücudun yüzeyine daha fazla kan hücum eder ve ince damarlardan daha hızlı akmaya başlar. Prensip bakımından bu sistem son model bir otomobil soğutucusu gibi çalışır. Ter bezleri terlemeye başlar. Çünkü derinin nemli hali, kuru halinden iki kat fazla ısı geçirir ve teri buhar haline getirmek suretiyle fazla sıcaklığı da bertaraf etmiş olur. Derinin en üst kısmı devamlı surette yenilenir. Yağlı bir bez tabakası da soğuğa karşı izolasyon olarak vazife görür.
İnsan aklını şaşırtacak kadar karışık bir mekanizma ile çalışan derimiz acaba bu işleri nasıl yapıyor? Derimizin bütün bunlar yapabilmesi için Eflatun kadar aklı ve ilmi, çok büyük bir laboratuarı, erişilmez bir kuvveti, tükenmez bir serveti olması lazım gelirdi.
Derimizin İstekleri
Deri tabakamızın yapmış olduğu bu işlerin sekteye uğramaması için bize de bazı görevler düşüyor. Bakınız derimiz bizden neler istiyor:
Her şeyden evvel beni, yıpratıcı ve ihtiyarlatıcı güneş ışınlarından muhafaza etmeniz şart. Bilhassa hanımların; fazla güneşin, ciltte kansere sebebiyet verdiğini öğrenmeleri gerek. Hele en hassas yerlerin alın-burun-kulak bölgeleri olduğunu bilmeleri gerekir.
Birçok bakteri parazit ve mantarlar, oksijensiz, ılık, terli ve yağlı olan kıllı bölgelerde üreyip pek çok hastalıklara yol açtığından bu bölgelerin temizliğine riayet etmeniz gerekmektedir. Bilgisiz, basit bir deri parçası olduğuma göre anlatılan bu işleri benim yapmam elbette ki düşünülemez. Akıllı ve şuurlu olan insanların dahi beceremeyeceği bu mükemmel işlerin bana yaptırıldığını benim her halim göstermiyor mu?
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
De ki: "Onlardan ve her türlü sıkıntıdan sizi Allah kurtarır. Ama siz yine de O'na ortak koşuyorsunuz."
En'am, 64
GÜNÜN HADİSİ
"Şüphesiz Allah, verdiği nimetin eserini kulunun üzerinde görmek ister."
Tirmizî.
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...