İNCİR DEYİP GEÇMEYİN

İnciri hepimiz çok severiz. Ülkemizde en çok İzmir ve Aydın yöresinde yetiştirilen incirin kurusunu da yaşını da afiyetle tüketiriz. Ayrıca incirin reçeli, pekmezi ve ezmesi yapılır. Tatlı ve hamur işlerinde kullanılır.


2007-05-10 01:33:39

İnciri hepimiz çok severiz. Ülkemizde en çok İzmir ve Aydın yöresinde yetiştirilen incirin kurusunu da yaşını da afiyetle tüketiriz. Ayrıca incirin reçeli, pekmezi ve ezmesi yapılır. Tatlı ve hamur işlerinde kullanılır. Protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum içerir. A, B1, B2, B3, B6, C vitamini ve folik asit açısından zengindir. Kurutulmuşunun besin değeri daha yüksektir. Hücreleri yenileme özelliği vardır. İçerdiği lifle kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar. Sindirimi kolaylaştırır. Kemik ve diş oluşumunda olumlu etkileri vardır. İçeriğindeki benzaldehit nedeniyle kanserli hücrelerin büyümesini önler. Bağırsakları yumuşatır. Peki bize bu kadar faydalar sağlayan incirin nasıl meydana geldiğini hiç düşündünüz mü?

İncir meyvesinin dişi ve erkek çiçekleri ayrı ayrı ağaçlarda biterler. Gerek erkek ve gerek dişi çiçekler kapalı ve ağızlan kilitli ve hatta mühürlü bir sandık ve mahfaza halindedirler. Bunların içine dışarıdan bir şey girmesi imkânsızdır. Hâlbuki incirin meydana gelmesi ve meyvenin vücut bulması için erkek çiçeğin içindeki aşı zerreciklerinin dişi çiçeğin içine aktarılması icap eder. Bu ise, her ikisinin kapalı olması sebebiyle asli halinde adeta imkânsızdır. Bu aşılamayı ağacın bitkisel faaliyeti katiyyen başaramadığı gibi böceklerin ve rüzgârların da buna yardımları olamaz. Zira onların hizmeti ancak açık çiçeklerde cereyan eder. Bu nakli yapabilmek için başka bir varlığa ihtiyaç vardır. Bu varlık, sadece küçük bir dokunmakla ezilip ölebilecek bir küçük sinektir. Bu sineğin ana rahmi ve vatanı erkek çiçek tomurcuklarıdır. Bunların dışında hiçbir yerde vatan tutmasına imkân yoktur.

Sinek Yumurtacıkları

Dişi çiçek doğup da aşılanacak kabiliyete erişince, erkek çiçek tomurcukları içine sinek yumurtacıkları yarılır. Ve böylece seferber edilen sinek ordusu, vücutları sarı toz denilen erkek tohum zerrecikleriyle sıvanmış olarak çiçeğin ağzından dışarı çıkarlar. Gariptir ki, o zamana kadar gayet sağlam bir şekilde kapatılmış olan ve gayet sert bulunan çiçeğin ağzı o anda yumuşar ve geçecek orduya kapısını açar. Dışarıya çıkan sinekler ise sanki eskiden biliyorlarmış gibi hiç sapıtmadan doğrudan doğruya dişi çiçeklerin üzerine konarlar ve asli vatanlarına dönüyorlarmış yani tekrar yuvalarına giriyorlarmış gibi dişi çiçeklerin içine girerler.

Her nedense, içeride bir müddet kaldıktan sonra tekrar dışarı çıkıp diğer bir çiçeğe girerler ve böylece incirin aşılanması gerçekleşmiş ve aşılanan çiçek de meyveye durmak üzere ağaçta sabit kalmış olur. Aksi takdirde içine sinek girmemiş olanlar, ağaç üzerinde kararıp çok geçmeden yere düşerler.

Esrarengiz GeliÅŸmeler

Garip olan başka bir husus ise şudur ki, dişi çiçeğin ağzı iğne ile delinmesi bile çok zor olan bir sertlikte kapalı ve sineğin vücudu da dokunmakla mahvolacak derecede zarif iken her nasılsa bu zarif varlık çiçeğin ağzını açıp içeriye girer. Veyahut dişi çiçek kendisine gelen bu görevliye müsaade ederek onu içeriye alır. Vazifesini yaptıktan sonra da çıkmasına tekrar müsaade eder. Bu sefer sinek salimen diğer bir çiçeğe koşar. Böylece bir tek sinek 40’a kadar dişi çiçeği aşılar. Vazifelerini bitirenler ise artık dışarıda ayrıca yaşamaya devam edemeyerek ölürler. Bu kadar esrarengiz gelişmelerin içinden çıkmak çok zor. Akılsız ve şuursuz bir sinek bu başdöndürücü hadiseleri nasıl kendi başına yapabiliyor? Dişi çiçek kimden talimat almaktadır?

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

ayhansavaÅŸ, 2012-11-11 16:16:10

geçmişten geleceğe yaratılmış ne varsa unutmaki hepsini bir sahibivar evlat kul kaderini yaşar bahtında ne çıkarsa düşmez kalkmazbir allah unutma sakın evlat sinek veya deve onlarında bir sahiplerivar ve onlar yaradanın ve kendi sahiplerinin istediklerişekilde görevlerini yapıyorlar acaba bizler insan olarak sahibimize yani rabbimize karşı görevlerimizi yapabiliyormuyuz.osnek yaradılışının gereğini yapıp görevini tamamladı bizler o küçük dediğimiz ve midemizi bulandıran sinek kadar olabiliyormuyuz önce bunu test edipşu anki halimizi gözden geçirmemiz ve o sinek gibi hem millete hemdevlete hemde yaradana faydalı olmayı ve görevlerimizi yerine getirmeyiöğrenmemiz ve yapmamız lazım keşke osinekkadar olabilsek

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

DÄ°ÄžER YAZILAR

BALIKÇILLAR EKONOMİ DERSİ VERİYOR

BALIKÇILLAR EKONOMİ DERSİ VERİYOR

Uzmanlar uzun araÅŸtırmalar sonucunda hayvanların gıdalarını araÅŸtırırken minimal (en düşÃ

DENÄ°Z DÄ°BÄ°NDEKÄ° HAYATLAR

DENÄ°Z DÄ°BÄ°NDEKÄ° HAYATLAR

Derin deniz dipleri bir mânâda kum çöllerine benzer. Derinliklerde de çölde olduğu gibi çok

ROKETLEYELÄ°M MÄ°?

ROKETLEYELÄ°M MÄ°?

Mermilerin, araştırma roketlerinin, pilotlu ve pilotsuz uçakların ve devasa uzay araçlarının

BOÄžAZIMIZDAKÄ° ULAÅžTIRMA SÄ°STEMÄ°

BOÄžAZIMIZDAKÄ° ULAÅžTIRMA SÄ°STEMÄ°

BOĞAZIMIZDAKİ ULAŞTIRMA SİSTEMİ Bir kaşık yemeği yutarken, çok ince hesaplanmış ve zam

ÃœZÃœM ÃœZÃœME BAKA BAKA

ÃœZÃœM ÃœZÃœME BAKA BAKA

Bitkilerin en dikkat çekici organlarından birisi de içerisine renk renk çiçek, yaprak ve sürgÃ

ZAMANI YUTAN VARLIKLAR

ZAMANI YUTAN VARLIKLAR

Evren baş döndürücü hadiselere, yıldız ve galaksilerin patlamalarına, kuasarların şaşırt

HAYVANLARIN DA SAATÄ° VAR

HAYVANLARIN DA SAATÄ° VAR

Saatler hayatımızda çok önemli bir yere sahip. Onlarsız yapamayız. Çünkü bütün işlerimiz

DENÄ°Z SALYANGOZU TAKVÄ°MDEN HABER VERÄ°YOR

DENÄ°Z SALYANGOZU TAKVÄ°MDEN HABER VERÄ°YOR

Berlin Princeton Üniversitesinde çalışan Peter G. Kahn adlı bir Alman jeolog ve Kolorado Ünive

KENDILERINI YENILEYEN CANLILAR

KENDILERINI YENILEYEN CANLILAR

Denizyıldızı, yengeç, kuyruklu kurbağa ve kertenkelelerin kopan bacak ve kuyrukları bir süre

FOTOSENTEZ HAYAT VERÄ°YOR

FOTOSENTEZ HAYAT VERÄ°YOR

Fotosentez’i günümüzün modern araÅŸtırmacıları “Elektromanyetik enerjisinin, biyo

İNCİR DEYİP GEÇMEYİN

İNCİR DEYİP GEÇMEYİN

İnciri hepimiz çok severiz. Ülkemizde en çok İzmir ve Aydın yöresinde yetiştirilen incirin k

Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir.

Ankebut:45

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Îmân altmış bu kadar şu'bedir. Hayâ da îmânın bir şu'besidir.

BUHARİ,KİTÂBÜ'L-ÎMÂN, EBU HUREYRE(r.a.)'dan

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI