BOÄžAZIMIZDAKÄ° ULAÅžTIRMA SÄ°STEMÄ°
BOĞAZIMIZDAKİ ULAŞTIRMA SİSTEMİ Bir kaşık yemeği yutarken, çok ince hesaplanmış ve zamanı çok ince ayarlanmış bir seri hadise meydana gelir. Boğazımız basit bir hortum değildir. Aksine besinler
Bir kaşık yemeği yutarken, çok ince hesaplanmış ve zamanı çok ince ayarlanmış bir seri hadise meydana gelir. Boğazımız basit bir hortum değildir. Aksine besinler ile havanın gerektiği yerlere gönderilmesini temin eden mekanizmalara sahip, çok kompleks bir ulaştırma sistemidir.
Boğazımıza, daha doğmadan emme ve yutma hususunda her şey çok önceden öğretilmiş gibidir. Eğer öyle olmasaydı biz daha ilk sütümüzü emerken boğulurduk. Boğazımızın zamanlamasını bir şey bozacak olsa, biz öldürücü bir tehlike ile karşı karşıya kalırız. Çiğnediğimiz bir lokmayı yutarken gülmek istediğimizi farz edelim. Bu sırada lokma midemize gideceğine, hava borusuna gidebilir ve nefes yolu tıkanır. Bu durumda sanki kalp krizi geçiriyormuş gibi yere yıkılırız. Eğer bir kimse çıkıp da bu lokmayı hemen nefes borumuzdan çıkarmazsa, hava almama sebebiyle ölebiliriz.
Vücudumuzun giriş kapısı olan; kulak, ağız, burun, mide ve akciğerler gibi birçok yere açılan boğazımızdaki hassas nizam, konuşma, yutma ve nefes alma gibi hayati hadiselerin, birbiri ardınca karışmadan bizim irademiz haricinde oluşması bütün bu işleri idare eden Kudreti ve Rahmeti Sonsuz'u göstermiyor mu?
GÜLLERİN BAŞDÖNDÜREN DÜNYASI
Renk ve kokularıyla güller, insanoğlunu asırlar boyu hayran bırakmış, hatta bu nadide çiçeğe şiirler, destanlar dahi yazılmıştır. Botanikçilerin tespitlerine göre dünyada halen 25.000 çeşit gül türü bulunuyor. Gül, güzelliğinin yanında, ticari sahada, ülkemizde Isparta'da olduğu gibi pek çok yerde de dikkat çekiyor.
Bilindiği gibi gül, çok eski çağlardan beri insanoğlu tarafından yetiştirilmektedir. Yaprakları tam kapalı iken gonca olarak tabir edilen güller, yetiştiricilerin çabasıyla, aşı ve diğer tozlaştırma teknikleriyle birçok şekle ve değişik renklere bürünerek ötelerin, o güzellikler diyarının birer mesajı olmuşlardır.
Tatlı-sert deyimine en çok yakışan bitkilerden biridir gül. Tatlılık tarafını çiçeğiyle kazanırken, sertliğini de dikenlerinden alır. Gülün dalında bulunan dikenler, onu koparırken hemen fark edilirler. Aslında bu, güzel renkli çiçeğin hayatiyetini sürdürebilmesi için çok lüzumludur. Böylece dikenler sayesinde diğer otobur canlılardan korunmuş olurlar.
Gül, renk ve kokusuyla bilhassa gözümüz ve burnumuza hitabeden bir mesajdır. Gönüllere sonsuzluk müjdeleri aşılayan bu nadide elçi de bin bir çeşit renk ve kokularıyla, bizim bütün ihtiyaçlarımızı bilen ve ona göre tabiatı bir sergi yapan Zat’a işaret etmektedir. O’na kâinatın zerreleri adedince şükürler olsun!
GECELERÄ°N SÃœS LAMBALARI
Karanlık gecelerimizi ışıklandırarak süsleyen pek çok canlı bulunmaktadır. Bunlardan birisi de ateş böcekleridir. Singapur Üniversitesinde, Güneydoğu Asyada yaşayan ateş böceklerinin davranışları ile ilgilenen araştırmacı Dr. Ivan Polunin'e göre; ateş böceklerinin ışığı saniyede bir defa görülür. Gerçekte saniyede iki defa ışık çakarlar, fakat bu iki ışığın arası çok kısa olduğundan, insan gözü tek bir ışık olarak algılar.
Ateş böcekleri ve diğer ışık çıkaran canlılar, ışıklarını "luciferin" adı verilen bir karışım sıvıdan elde ederler. Luciferin, ışık çıkaran organizmalarda hücre içinde depolanan, genişleyebilen, sıcaklığı ayarlanabilen bir karışımdır. Pratik olarak, enzimlerin etkisi ile oksitlenme neticesinde ısısız ışık elde edilir. Yani, bu madde oksijenle temas edince enzimler yardımı ile de oksitlenme olur, bunun sonucunda da tabii soğuk ışık elde edilir.
Bilim adamları, biyolojik olarak ısısız ışık üretiminin en ekonomik enerji yayma sistemi olduğunu belirtmektedirler. Eğer bilim adamları, tüm diğer sahalarda olduğu gibi, ısısız ışık elde etmede ve cisimleri aynı anda senkronize olarak etkileştirmede, Allah’ın kâinata koyduğu kanunları taklit ederek ilerlerse, bu işi başarmada en kısa ve en güvenilir yolu takip etmiş olurlar.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DÄ°ÄžER YAZILAR
BALIKÇILLAR EKONOMİ DERSİ VERİYOR
Uzmanlar uzun araÅŸtırmalar sonucunda hayvanların gıdalarını araÅŸtırırken minimal (en düşÃ
DENÄ°Z DÄ°BÄ°NDEKÄ° HAYATLAR
Derin deniz dipleri bir mânâda kum çöllerine benzer. Derinliklerde de çölde olduğu gibi çok
ROKETLEYELÄ°M MÄ°?
Mermilerin, araştırma roketlerinin, pilotlu ve pilotsuz uçakların ve devasa uzay araçlarının
BOÄžAZIMIZDAKÄ° ULAÅžTIRMA SÄ°STEMÄ°
BOĞAZIMIZDAKİ ULAŞTIRMA SİSTEMİ Bir kaşık yemeği yutarken, çok ince hesaplanmış ve zam
ÃœZÃœM ÃœZÃœME BAKA BAKA
Bitkilerin en dikkat çekici organlarından birisi de içerisine renk renk çiçek, yaprak ve sürgÃ
ZAMANI YUTAN VARLIKLAR
Evren baş döndürücü hadiselere, yıldız ve galaksilerin patlamalarına, kuasarların şaşırt
HAYVANLARIN DA SAATÄ° VAR
Saatler hayatımızda çok önemli bir yere sahip. Onlarsız yapamayız. Çünkü bütün işlerimiz
DENÄ°Z SALYANGOZU TAKVÄ°MDEN HABER VERÄ°YOR
Berlin Princeton Üniversitesinde çalışan Peter G. Kahn adlı bir Alman jeolog ve Kolorado Ünive
KENDILERINI YENILEYEN CANLILAR
Denizyıldızı, yengeç, kuyruklu kurbağa ve kertenkelelerin kopan bacak ve kuyrukları bir süre
FOTOSENTEZ HAYAT VERÄ°YOR
Fotosentez’i günümüzün modern araÅŸtırmacıları “Elektromanyetik enerjisinin, biyo
İNCİR DEYİP GEÇMEYİN
İnciri hepimiz çok severiz. Ülkemizde en çok İzmir ve Aydın yöresinde yetiştirilen incirin k
Sakın sizi dünya hayatı aldatmasın.
Fâtır, 5
GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°
Size, takat getirebileceğiniz amel yaraşır. Siz (ibadet yapmaktan) usanmadıkça, Allah da (sevab vermekten) usanmaz. Allah'a en hoş gelen dini amel, kişinin devamlı olarak yaptığı ameldir"
Buhari, İman 32, Teheccüd 18
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm Ä°nternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yaptÄ...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARÄ°HTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...