HATIRALAR VE ÖLÇÜLER–45

İbrahim Okur ağabey, halen Balıkesir’de mukim bir hizmet insanı. Kendisiyle görüşmemizde Üstad Bediüzzaman’ı ziyaretini bize şöyle anlatılar:


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2008-01-29 23:51:43

ASRIN BEDİSİNİ BİR ZİYARET HATIRASI

İbrahim Okur ağabey, halen Balıkesir'de mukim bir hizmet insanı. Kendisiyle görüşmemizde Üstad Bediüzzaman'ı ziyaretini bize şöyle anlatılar:

"1954 senesinde Balıkesir'den Erzurum'a tayinim çıktı. 54'den 56'ya kadar Erzurum'da görev yaptım. Ben Astsubay ordinattım. Bu hususta kendimi çok iyi yetiştirdim. 61. tümen ordu dağıtım şubesine verdiler. Orada bir albay, bir binbaşı, bir başçavuş, 41 tane birlik vardı. Bu birliklerin levazımat dağıtımını Allah'a şükür tek başıma idare ediyordum.

O seneler Afyon'dan Mehmet Şanlı isminde bir kardeşle tanıştım. O Afyon'dan, ben de Afyon'un Şuhut kazasındanım. O sıralar üstad hazretlerinin kitaplarını okumaya başlamıştım. Üstada karşı sonsuz bir görme arzusu, aşkı uyandı içimizde.

Beraber izinleri aldık. Afyon'da indik. O Afyon'da kaldı, ben de Şuhut'a gittim. "Ertesi gün şurada buluşalım" dedik. Onunla bir şeyde söz verdiğimiz zaman, muhakkak aynı anda orada buluşurduk. Sözümüzü hiç tehir etmezdik. Beş dakika bir gecikme bile söz konusu olmazdı.

Aynı yerde buluştuk. "Emirdağ'a bir telefon edelim" dedi. Üstad bazen Emirdağ'da, bazen Isparta'da oluyor. "Peki, ağabey" dedim. Emirdağ'a telefon ettik, üstadın Isparta'da olduğunu söylediler. O zaman şimdiki gibi arabalar nerede? Sabahleyin gelir arabalar, öğleden sonra da ikide üçte gider. Postahanede bekleyen bir araba gördük. "Kardeş nereye gidiyon ?" dedik. "Sandıklı'ya gidiyorum, oraya kadar götürem" dedi.

Bindik, birer lira para verdik. Sandıklı'da indik. Baktık bir araba "Dinar, Dinar" diye sesleniyor. Hemen ona koştuk, kaç liraysa verdik. Dinar'da öğle namazlarımızı kıldık. Yine bir araba ile Isparta'ya gittik. Isparta'da ikindi namazlarımızı kıldık..

Nuri Benli ağabey vardı, oteli vardı onun. Şimdiki gibi dershaneler falan yok. Herkes geldiği zaman Nuri Benli ağabeyin otelinde kalır. Gittik, ona durumu anlattık. Evi bize tarif etti. Geldik, kapıyı çaldık. Sungur ağabey indi. Yan taraftaki merdivenlerden çıktık. Durumu anlattık. Dedi ki; "Kardeş ikindi namazından sonra biz de göremeyiz. Söz, yarın sabah namazından sonra gelin, ben sizi ziyaret ettireyim." "Peki ağabey" dedik. Döndük, otele geldik.

Gece üç müydü, dört müydü, rüyada gördüm ki, Anadolu evlerinden bir ev, üstad hz içeride. Kalktı, aynı beyaz pardösüsüyle, çıktı. Lastik ayakkabılarını çevirdim. Üstad onu giydi. Kapının önündeki beyaz bir ata bindi. Kıble istikametine koşturup gitti. Sabahleyin "Mehmed abi, bir rüya gördüm. Allah hayır etsin, herhalde biz ziyaret edemeyeceğiz" dedim. "Hayırdır inşallah" dedi. Ondan sonra uyku tutmadı beni.

Sabah namazını kıldık. Doğruca üstadın evine gittik. Kapıyı Hüsnü Bayramoğlu açtı, "Ağabey böyle böyle" dedik. "Kardeşim, üstad rahatsız, ziyaretçi kabul etmiyor" dedi. Ben "Git bize Sungur ağabeyi gönder, o bize söz verdi" dedim. Gitti, Sungur ağabey gülerek geldi. "Kardeşim, üstad daha kapıyı açmamış" dedi. Üstadın kaldığı odanın karşısına geçtik. Ama boş bir teneke gibiyim. Üstada bir şey sorayım, bir şeyler diyeyim diyorum, aklıma hiçbir şey gelmiyor. Öyle heyecan var ki..Dışarıya baktım, kapının önü dolmaya başlamış, o sokak yukarıdan aşağıya kadar dolmuş tamamen.

Biraz sonra üstad kapıyı açtı. Sungur ağabey bize "gelin, gelin" dedi. Girdik, Mehmed ağabey ile elini öptük. O da alnımızdan öptü. "Oturun" dedi. Yan yana oturduk. Tahiri, Bayram, Ceylan ağabeyler geldiler. Üstad "Zübeyir'i çağırın" dedi. Zübeyir ağabeye 40 dakika kadar, Konferans'tan bir yer okuttu. Üstada Erzurum'da bulunduğumuzu anlattık. Üniversite'de birkaç nur talebesi olduğundan bahsettik. "Ora inşallah bir nur üniversitesi olacak. Orada inşallah Risale-i Nurlar parlayacak" diye anlattı.

Ders bitti. "Tekrar hoş geldiniz" dedi. Elini öpüp, edeble geri geri giderken aşağıdan yukarıya şöyle bir baktı "Maşallah, barekallah" dedi. Kapıdan çıktık.

Doğru memlekete geldik. O ziyaretimizde üstad hazretleri ağabeyleri göstererek "Bak, bunlar benim şu kadar senelik talebem. Sizi de bunlar gibi talebe kabul ediyorum" dedi. Benim için hayattaki en büyük şey, iftihar edilecek mesele budur. Bunu Şahin Hocama(*) anlattığımda "İyi, sizin garantiniz var, biz ne yapalım" der.

(*) Muhterem İbrahim ağabey ile bu görüşmeyi yaptığımızda daha Şahin Yılmaz Hocaefendi hayatta idi. Allah Rahmet eylesin. Âmin.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

“GİZLİ LÜTUF”

“GİZLİ LÜTUF”

Aslen Irak Süleymaniye asıllı olan gazeteci yazar merhum Muhammed Kürd Ali beyin(1876-1953) hat

KOPARILAN ÇİÇEĞE KARŞI ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN TAVRI

KOPARILAN ÇİÇEĞE KARŞI ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN TAVRI

Merhume Zeynep Münteha Polat hanımefendi, 1969’da gittiği Van Zernebad’da Üstad Bediüzzaman

RÜYADA EZBERLENEN SURE

RÜYADA EZBERLENEN SURE

Değerli ziyaretçilerimiz 21. 06. 2020’de şair, yazar, mütefekkir Yavuz Bülent Bakiler beyefen

“BİZE KATIL MOLLA MUHAMMED EMİN”

“BİZE KATIL MOLLA MUHAMMED EMİN”

Kıymetli ziyaretçilerimiz, geçen hafta Seyda Muhammed Emin Er merhumun “Hatıralarım” adlı

ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN ŞEYH ALADDİN OHİNİ’YE SEVGİSİ

ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN ŞEYH ALADDİN OHİNİ’YE SEVGİSİ

Merhum Şeyh Fethullah Verkanisi(v. 1901)’nin oğlu merhum allame Şeyh Alaaddin efendi(v. 1949)

BEDİÜZZAMAN’IN HAZRET’İ(ZİYAEDDİN NURŞİNİ) ZİYARETİ

BEDİÜZZAMAN’IN HAZRET’İ(ZİYAEDDİN NURŞİNİ) ZİYARETİ

Muhterem hocam Seyda Fehmi Türkmen Efendi, 27.09. 2019 Cuma günü kendilerini ziyaretimizde Nurşi

ŞEYH FETHULLAH VERKANİSİ’NİN MOLLA ABDULLAH NURSİ HAKKINDA DEDİĞİ SÖZ

ŞEYH FETHULLAH VERKANİSİ’NİN MOLLA ABDULLAH NURSİ HAKKINDA DEDİĞİ SÖZ

Değerli Seydalarımızdan Molla Şerif Arslan Hocaefendi 15.09. 2019’da, merhum Şeyh Fethullah V

BEDİÜZZAMAN’IN AİLE ŞECERESİ

BEDİÜZZAMAN’IN AİLE ŞECERESİ

Merhum Şeyh Fethullah Verkanisi’nin torunlarından değerli âlim merhum Gıyaseddin Emre Bey, Ü

VANLI ZEYNELABİDİN EFENDİ’NİN ANLATTIKLARI

VANLI ZEYNELABİDİN EFENDİ’NİN ANLATTIKLARI

Değerli hocam Seyda Molla Şefik İdikurt Efendi bir ders esnasında şu hatırayı anlattılar;

ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN MUŞ’UN NOK KÖYÜNDE BİR GECE MİSAFİRLİĞİ

ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN MUŞ’UN NOK KÖYÜNDE BİR GECE MİSAFİRLİĞİ

Emekli müftülerimizden Seyda Fehmi Türkmen Hocaefendi, 21.04. 2019 Pazar günü kendilerini evind

ŞEYH ASIM EFENDİ’NİN KALEMİNDEN BEDİÜZZAMAN-2

ŞEYH ASIM EFENDİ’NİN KALEMİNDEN BEDİÜZZAMAN-2

Sonra tekrar Van’dan Bitlis’e geldi. Onun hayatının geniş şekli yazılıdır.(bkz. Tarihçe-

İman edip iyi yararlı işler yapanları, muhakkak salihler (zümresi) içine katarız.

Ankebût, 9

GÜNÜN HADİSİ

Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz.

Tirmizi, Savm 82, (807); İbnu Mace, Sıyam 45, (1746)

TARİHTE BU HAFTA

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI