HZ. PEYGAMBERİN SÜNNETİNDE TERBİYE
Merhum hocamız, doçentlik tezi olan bu eser ile ilgili şunları söylemiş; “Doçentlik tezimde “Peygamberimizin Sünneti ve Terbiye” konusunu işledim. Bu çok ciddi bir çalışma olmuştu. Batıdan ve Mısır'dan bile kitaplar getirtere
Eser Adı: Hz. Peygamberin Sünnetinde Terbiye
Müellif: İbrahim Canan
Yayınevi: Yeni Akademi Yayınları
Kısa bir süre önce dar-ı bekaya irtihal eden kıymetli hocamız Prof. Dr İbrahim Canan beyefendi, hayatını Kur'an ve iman hizmetine adamış, Hadis ilminde râsih, ilmiyle amil, kıymetli bir zattı. Uzun yıllar süren bir gayretle tahsil ettiği ilmi, Kur'an ve Sünnet nurları ile tahkim eden bu müstesna insan, aynı zamanda tükenmek bilmez hizmet şevki ile hayatını irşat yolunda bezletmeye bakmıştı. Vaazlar, sohbetler, paneller, sempozyumlar, televizyon ve radyo programları gibi meşru her vesileyi değerlendirmiş ve yine bir konferans dönüşü ahirete yürümüştü.
Hocamız, ülkemizde daha çok, Akçağ yayınlarının bastırdığı ve bir zaman Zaman Gazetesinin promosyon olarak verdiği Hadis ansiklopedisi(Kütüb-ü Sitte muhtasarı ve Şerhi) ile tanındı. Eserlerinde akademik titizlik ve konuya vukufiyet ile birlikte akıcı bir üslup da göze çarpıyordu. Merhum, velut bir kalem olarak irfan hayatımıza birçok kıymetli eser bıraktı.
Bu eserlerden birisi de, çocukluktan itibaren bir Müslüman’ın Allah Resulu(Aleyhissalatu vesselam)ün sıbga-yı manevisi olan Sünnet-i seniyyesi ile nasıl boyanması gerektiğini detaylı olarak anlattığı Hz. Peygamberin Sünnetinde Terbiye adlı şaheser. Merhum hocamız, doçentlik tezi olan bu eser ile ilgili şunları söylemiş; “Doçentlik tezimde “Peygamberimizin Sünneti ve Terbiye” konusunu işledim. Bu çok ciddi bir çalışma olmuştu. Batıdan ve Mısır'dan bile kitaplar getirterek çalıştım. Bu sırada bir müşahedem oldu; maalesef Mısır'daki Peygamberimizin eğitim ve terbiye metoduyla ilgili kitapların neredeyse tamamı batıdan tercüme edilmiş.”
Genelde akademik eserler sıkıcı gelir insana. Bol dipnotlu, fişleme usulü hazırlanmış, donuk üslupludurlar ekseriyetle. Hocamızın bu ve diğer eserlerinde ise canani bir samimiyet görülür. Sebebini, vefatından sonra dostlarından öğrendik; Onda en ufak sünnetlere dahi uyma iştiyakı ve gayreti ile birlikte, çok ciddi bir ibadet titizliği varmış ve bu yönlerini de büyük bir tevazu ile gizlermiş.
Allah rahmet eylesin. Ruhu şad olsun..
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
Murat AKBULUT, 2009-12-20 06:14:03
Merhum İbrahim Canan Hocamızın bu eserini herkesin okumasını hararetle tavsiye ederim.
Bu yoruma katılıyor musunuz ?
DİĞER YAZILAR
O gün Allah onların hepsini diriltecek ve yaptıklarını kendilerine haber verecektir. Allah onları bir bir saymıştır. Onlar ise unutmuşlardır. Allah her şeye şahittir.
Mücadele,6
GÜNÜN HADİSİ
Zalim sultanın yanında gerçeği söylemek en büyük cihaddandır.
Tirmizi 13, (2175)
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...