HZ. ŞEYMÂ BİNTİ HÂRİS (R.ANHA)

Efendimiz’e (aleyhissalatu vesselam) küçüklüğünde “Ona canım feda olsun. Yâ Rab ona da neşv ü nemâ ihsan eyle.” diye şiirler okuyan sütkardeşi. BABASI:


Nurgül Dere

nurguldere@gmail.com

2010-02-21 02:41:12

Efendimiz'e (aleyhissalatu vesselam) küçüklüğünde "Ona canım feda olsun. Yâ Rab ona da neşv ü nemâ ihsan eyle." diye şiirler okuyan sütkardeşi.

BABASI:

Hâris İbni Abduluzzâ İbni Rufâ'a.

ANNESİ:

Halîme es-Sa'diyye diye meşhur olmuş Resûlullah'ın sütannesi olan Hz. Halîme Binti Ebî Züeyb'dir.

NESEBİ:

Benî Sa'd bin Bekr kabilesindendir.

KÜNYE VE LAKABLARI:

Lakabı Şeymâ'dır. Şeymâ'nın anlamı "Benli"dir.

HAYATI:

Asıl ismi Huzâfe'dir, fakat Şeymâ diye meşhur olmuştur. Resûl-i Zîşan'ın (aleyhissalatu vesselam) sütkardeşidir. Çocuklukları Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) ile birlikte geçmiştir. Yaşça Resûlullah'tan biraz daha büyük olduğundan annesine Resûlullah'ın bakımı konusunda yardımcı olmuştur.

Huneyn harekâtında elde edilen zaferden sonra Müslümanların Resûlullah'a bağışlayıp gönderdikleri esirler arasında, Efendimiz'in (aleyhissalatu vesselam) sütkardeşi Şeymâ Binti Hâris'de vardı.

"Müslümanlar onu tanımadıkları için sert davranmışlardı. Şeymâ, Müslümanlara: "Benim Resûlullah'ın sütkardeşi olduğumu biliyor musunuz?" dedi. Fakat onlar inanmadı ve Resûlullah'ın yanına getirdiler. Şeymâ Hz. Peygamber'in huzuruna getirilince: "Yâ Resûlallah! Ben senin sütkardeşinim" dedi. Hz. Peygamber: "Bunu nasıl ispat edersin?" diye sorunca: "Ben bir gün seni kucağıma almıştım da, sen o zaman omzumu ısırmıştın" dedi. Resûlullah bu izi hemen hatırladı. Ridasını yere serdi ve Şeymâ'yı oraya oturttu. Sonra da: "Dilersen sevgi ve gönül hoşluğuyla yanımda kal. Dilersen mal verip kavmin arasına göndereyim" dedi. Şeymâ: "Bana mal verip kavmime iade etsen daha iyi olur" dedi.

Resûl-i Ekrem de ona dilediği malları verdi. O da Müslüman oldu. Hz. Peygamber ona üç köle ve cariye ile birlikte koyun ve deve verdi."

Hz. Şeymâ'nın vefat tarihi hakkında bir malumata ulaşamadık.

SÖZLERİNDEN SEÇTİKLERİMİZ:

vYâ Rabbi Muhammed de bize oğuldur, isteriz ki onu genç bir delikanlı olarak görelim. İsteriz ki daha sonra da kendisini ileri gelen bir başkan ve kumandan görelim ki kendisini görenler hep ona gıpta etsinler. Çekemeyen düşmanların da başları yere sürtülsün. Yâ Rabbi onun izzet ve devleti devam etsin.
(Resûlullah Efendimiz'e yemek yedirirken okuduğu şiir.)

vBu benim öyle bir kardeşimdir ki onu annem doğurmamıştır. Babamın ve amcamın neslinden de değildir. Ona canım feda olsun. Dayısı ve amcası çok yücedir. Yâ Rab ona da neşv ü nemâ ihsan eyle.
(Resûlullah Efendimiz'e çocukluğunda Aleyhissalatu vesselam'ı oynatırken okuduğu şiir.)

KAYNAK

Nurgül Dere, Hanım Sahabîler, Kayıhan Yayınları, İstanbul, 2019.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

Yer yüzünde bulunan her canlı yok olacaktır. Ancak azamet ve ikram sahibi Rabbinin zâtı baki kalacaktır.

Rahman, 26-27

GÜNÜN HADİSİ

"Sizin en hayırlınız Kur'an'ı Kerim'i öğrenen ve öğretendir."

"Sizin en hayırlınız Kur'an'ı Kerim'i öğrenen ve öğretendir."

TARİHTE BU HAFTA

*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI