SU İÇME ADABI
Hayatımızda beslenmek ne kadar önemli ise, içmek de bir o kadar önemlidir. İnsanoğlu açlığa tahammül ettiği kadar susuzluğa dayanamaz. Yüce Rabbimizin buyurduğu gibi:
Hayatımızda beslenmek ne kadar önemli ise, içmek de bir o kadar önemlidir. İnsanoğlu açlığa tahammül ettiği kadar susuzluğa dayanamaz.
Yüce Rabbimizin buyurduğu gibi:
أَوَلَمْ يَرَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ كَانَتَا رَتْقاً فَفَتَقْنَاهُمَا وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاء كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ أَفَلَا يُؤْمِنُونَ
''İnkâr edenler görmediler mi ki göklerle yer bitişik idi, biz onları ayırdık ve her canlı şeyi sudan yarattık. Hala inanmıyorlar mı ?''(1)
Allah (c.c) yeryüzünde birçok şeyin su ile hayat bulduğuna dikkat çekiyor. Su, canlılar için son derece önemli olduğundan, susuz bir hayatın tamamen çekilmez olacağını bildiriyor.
Yine başka bir ayette:
أَفَرَأَيْتُمُ الْمَاء الَّذِي تَشْرَبُونَ {} أَأَنتُمْ أَنزَلْتُمُوهُ مِنَ الْمُزْنِ أَمْ نَحْنُ الْمُنزِلُونَ {} لَوْ نَشَاء جَعَلْنَاهُ أُجَاجاً فَلَوْلَا تَشْكُرُونَ
''İçtiğiniz suya baktınız mı? Siz mi onu buluttan indirdiniz, yoksa indiren biz miyiz? Dileseydik onu tuzlu yapardık. Şükretmeniz gerekmez mi?'(2)
Su vasıtası ile insanoğlu Allah'ın yeryüzü softasında istifade edip, Allah (c.c) fazlına ve keremine şükreder. Ve şükür ettiği sürece Allah'ın nimetlerinin sağanak sağanak yağdığını görür.
وَأَرْسَلْنَا الرِّيَاحَ وَاقِحَ فَأَنزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَسْقَيْنَاكُمُوهُ وَمَا أَنتُمْ لَهُ لَبِخَازِنِينَ
''Rüzgârları aşılayıcı olarak gönderdik de gökten su indirdik, böylece sizi suladık.(yoksa) siz, suyu depo edemezdiniz''(3)
الَّذِي خَلَقَنِي فَهُوَ يَهْدِينِ {} وَالَّذِي هُوَ يُطْعِمُنِي وَيَسْقِينِ{} وَإِذَا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْفِينِ {} وَالَّذِي يُمِيتُنِي ثُمَّ يُحْيِينِ {} وَالَّذِي أَطْمَعُ أَن يَغْفِرَ لِي خَطِيئَتِي يَوْمَ الدِّينِ
"O'dur beni yaratan ve hayat imkânlarını veren, maddeten ve manen yol gösteren. O’dur beni doyuran, O’dur beni içiren. Hastalığımda O'dur bana şifa veren. O'dur beni öldürecek ve sonra da diriltecek olan. Büyük hesap günü günahlarımı bağışlayacağını umduğum ulu Rabbim de yine O'dur.(4)
İçmek ile alakalı bir kaç meseleye değineceğiz, şöyle ki:
1–Su içmeden önce besmele çekmek, içtikten sonra ise şükür etmek. Ve şu duayı okumak:
الحمد لله الذي جعله عذبا فراتابرحمته, ولم يجعله ملحا أجاجا بذنبنا
''Allah (c.c) rahmeti ile bize suyu tatlı kıldı. Günahlarımızdan dolayı suyu acı ve tuzlu da yapmayan Allah'a hamd olsun''(5)
2 – Suyu ayakta değil de oturarak içmek daha sağlıklıdır.
عن أنس رَضِيَ اللّهُ عَنْه قال: نَهى رسُولُ اللّهِ عَنِ الشّرَابِ قَائِماً، قِيلَ ‘نَسٍ: فَا‘كْلُ؟ قالَ ذلِكَ أشَدُّ، أوْ قالَ: أشَرُّ وَأخْبَثُ
Hz. Enes (r.a): '' Peygamberimiz ayakta su içmeyi yasakladı. Dediler ki: Yemek yemek nasıldır Ya Rasulullah? “O daha kötüdür” buyurdu''(6)
3 – Sağ elle su içmek. Hz. Hafsa’dan (r.a) rivayet olunan bir hadiste ''Peygamberimiz yemek ve içmek işlerinde sağ elini kullanırdı, diğer işlerinde ise sol elini de kullanırdı''(7)
4 – Suyu yudumlayarak içmek. Hz. Enes(r.a)’ın bir rivayetinde Peygamber Efendimiz (s.a.v): ''Hayvanlara benzer şekilde içmeyiniz. Suyu üç nefeste içiniz. İçerken besmele ile başlayınız ve içtikten sonra ise Allah'a (c.c) şükür ediniz''(8)
5 – Su içerken suya üflememek. İbn-i Abbas (r.a) ın bir rivayetinde Rasulallah (s.a.v): ''Kabın içine üflemekten ve suya nefes vermekten nehy etti''(9)
6 – Sürahi veya kabın ağzından içmemek. Suyu bardakta içmeye özen göstermek.
Ebu Hureyre (r.a) ın bir rivayetinde ''Peygamberimiz (s.a.v) ibrik ve kabın ağzından içmeyiniz buyurdu''(10)
7 – Yemek yerken çok fazla su içmemek. Çünkü su hazmı zorlaştırır. Ancak yemek yemeden yarım saat önce veya yemek yedikten en az bir saat sonra su içmek.
8 – Altın ve gümüş kaplardan su içmemek. Ümmü Seleme (r.a) den rivayet olunan bir hadiste Peygamberimiz (s.a.v): ''Altın ve gümüş kaptan yiyenler, cehennem ateşinden bir parçayı karınlarında taşıyanlardan olurlar''(11) buyurmuştur.
9 – Sürahiyi sol el ile, bardağı da sağ el ile tutup, orada oturanların ilimce veya yaşça veya faziletçe en büyüğüne verip, sonra onun sağından itibaren dağıtmaya devam etmek. Hz. Enes (r.a) in bir rivayetinde: ''Peygamberimiz (s.a.v)'e süt ikram edildi. Sağında bir bedevi, solunda ise Hz. Ebubekir (r.a) vardı. Peygamberimiz sağındakine sütü verdi''(12)
10–Suyu dağıtan ise en son içer. Katade(r.a)nin bir rivayetinde Peygamberimiz (s.a.v): ''Suyu veren en son sırada gelir''(13) buyurmuşlardır. Yani suyu en son dağıtan içer manasındadır.
Dr. Muhammed Hayr Fatıma’nın “Gençlere İçin İslam Edepleri” adlı eserinden tercüme; Necdet İçel
Dipnotlar
1-Enbiya: 30.
2-Vakıa: 68-70.
3-Hicr: 22.
4-Şuara: 78-82
5-Müslim
6-Müslim.
7-Ebu Davut – Tirmizi.
8-Tirmizi.
9-Tirmizi.
10-Buhari – Müslim.
11-Müslim.
12-Buhari – Müslim.
13-Tirmizi.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
Bilin ki, Allah'ın lâneti zâlimlerin üzerinedir.
Hûd,18
GÜNÜN HADİSİ
Allah'a ve ahiret gününe iman edenler, hayır söylesin veya sükut etsin.
Riyazü's Salihin, 1/307
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...