HZ. LÜBÂBE BİNTU’L HÂRİS ES-SUĞRA (R.ANHA)
“Ümmü’l-Fadl, Meymûne, Selmâ, Esmâ, Lübâbetu’s-Suğrâ, Hezile, İzze, bunlar hep mü’mine kız kardeşlerdir.” Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)
"Ümmü'l-Fadl, Meymûne, Selmâ, Esmâ, Lübâbetu's-Suğrâ, Hezile, İzze, bunlar hep mü'mine kız kardeşlerdir." Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)
BABASI:
Hâris İbni Hazen el-Hilâlî.
ANNESİ:
Hind (Havle) Binti Avf.
NESEBİ:
Lübâbe Binti Hâris, İbni Hazen İbni Becîr İbni Hezm İbni Rüeveybe İbni Abdullah İbni Hilal İbni Âmir İbni Sa'sa'a.
KÜNYE VE LAKABLARI:
Hz. Lübâbe'nin ismi, ablası Ümmü'l-Fadl künyeli Hz. Lübâbe ile aynı olduğundan kendisine "küçük Lübâbe" manasında "Lübâbetu's-Suğrâ" denmiştir.
HAYATI:
Hz. Lübâbe (r.anha), akraba yönünden çok şereflidir. Mü'minlerin annesi Hz. Meymûne'nin ve ünlü sahabelerden Ümmü'l-Fadl'ın kız kardeşi, Peygamberimiz'in de baldızıdır. Seyfullah yani Allah'ın kılıcı lakaplı Hz. Hâlid bin Velid'in annesidir.
Hz. Lübâbe, cahiliye devrinde Mahzumî kabilesinden Velid bin Muğire ile evlenmişti. Velid azılı müşriklerden olduğu için Hz. Lübâbe diğer kız kardeşleri gibi hemen Müslüman olamamıştır. Hz. Lübâbe'nin İslâm'a intisabı hakkında net bir bilgi elimizde yoktur.
Eşi Velid bin Muğire hicretin birinci yılında öldüğüne ve oğlu Velid bin Velid(*) hicretin ikinci yılında, Hâlid bin Velid ise Hayber'den sonra hicretin yedinci yılında Müslüman olduklarına göre Hz. Lübâbe'de bundan sonra Müslüman olmuştur fakat ne zaman biat ettiğine dair net bir kayıt yok. Yalnızca kızı Fâhite'nin Mekke'nin fethedildiği gün Peygamberimiz'e (aleyhissalatu vesselam) diğer Müslüman olan Kureyş'in ileri gelen itibarlı kadınlarıyla birlikte biat ettiği siyerlerde kayıtlıdır.
Müslim'in rivayetine göre hicretin sekizinci yılı sonlarında oğlu Velid bin Velid'in vefat haberini alması üzerine çok üzülen Hz. Lübâbe'yi (r.anha) Resûl-i Ekrem (aleyhissalatu vesselam) teselli etmiş ve şu âyet-i kerimeyi okumuştur: "Ölüm sarhoşluğu gerçekten gelir; ey insan, işte bu senin öteden beri kaçtığın şeydir." (Kaf Sûresi: 19)
(*) Mevdudî'nin "Hz. Peygamberin Hayatı" adlı eserinde İslâmiyetin ilk üç yılında Müslüman olanların listesi vardır. Bu listede Velid bin Velid'in de adı geçmektedir. Fakat Nedvî'nin Asr-ı Saadet'inde hicretin ikinci yılında Müslüman olduğu delilleri ile yazılıdır. Gerçeği Allah bilir.
KAYNAK
Nurgül Dere, Hanım Sahabîler, Kayıhan Yayınları, İstanbul, 2019.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
Sakın israf etmeyin, çünkü Allah israf edenleri sevmez.
En'âm, 141
GÜNÜN HADİSİ
"Tutumlu kişi asla fakir olmaz."
Taberani
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...