NUR'UN KAHRAMANLARI SERİSİ
Eser adı: Nur’un Kahramanları Serisi Müellifi: İhsan Atasoy Yayınevi: Nesil Basım Yayın
Eser adı: Nur'un Kahramanları Serisi
Müellifi: İhsan Atasoy
Yayınevi: Nesil Basım Yayın
Tasavvuf ehlinin serdarı Cüneyd Bağdadi; "Allah ehlinin hayat hikâyeleri Allah'ın ordularından bir ordudur. Onunla, Hak yolcularının kalbinde kuvvet meydana gelir" buyurunca meclisindekilerden biri "Bu sözünüzün bir delili var mı?" der. Hazret; "Evet var. Allah(celle celaluhu) bu hususta şöyle buyurur;
وَكُـلاًّ نَّقُصُّ عَلَيْكَ مِنْ أَنبَاء الرُّسُلِ مَا نُثَبِّتُ بِهِ فُؤَادَكَ وَجَاءكَ فِي هَـذِهِ الْحَقُّ وَمَوْعِظَةٌ وَذِكْرَى لِلْمُؤْمِنِينَ
"Peygamberlerin haberlerinden senin kalbini (tatmin ve) teskin edeceğimiz her haberi sana anlatıyoruz. Bunda sana gerçeğin bilgisi, müminlere de bir öğüt ve bir hatırlatma gelmiştir.(Hud: 11: 220)" cevabını verir.
Bu hafta tavsiye edeceğimiz bir tek eser değil, bir eserler silsilesi. Bediüzzaman hazretlerinin "İkinci Said" ve "Yeni Said" dönemlerinde bin bir fedakârlık ve civanmertlikle etrafını saran nur kahramanlarının hayat ve hatıralarını bizlere sunan bu kıymetli çalışmalar, gerçekten de bir moral depolama vazifesi görmektedir. Müellif, bir vesile ile buna şöyle değiniyor; "bizim yaptığımız, bu iman davasının geçmişinde rol almış önemli zatlardan birinin şahsında, onların oluşturduğu o şahs-ı maneviye ve o döneme ışık tutmaya çalışmaktır.
Çoğu ahirete göçmüş bu şahsiyetlerin faziletlerini bahsetmek, bir yandan onlar için dua-i rahmete vesile olurken, diğer yandan, gelecek nesillerin bu nurlu rehberlerden hayatlarına yön verecek ibret dersleri almalarına vesile olacaktır. Binaenaleyh bu çalışmaların Nur'un şahs-ı manevisine fayda ve kuvvet vereceği kanaatindeyim."
Ayrıca bu çalışmalar, Üstad Bediüzzaman'ın hayatının çevresinde yeni keşiflerde, kazılarda bulunulması olarak da değerlendirebilir ki, müellif son çıkan Molla Hamid adlı eserinin takdiminde buna şöyle değiniyor; "Aslında bu serinin her çalışması Üstad'ın hayat dönemlerinden birine ışık tutmaktadır. Bu yönüyle araştırmalarımız, Üstad'ın hayatının etrafında birer kazı çalışması niteliğindedir. Çünkü Üstad'ın baştan sona fazilet ve harikuladeliklerle dolu hayatının bugün belki yüzde yetmişi açıklık kazanmış değildir. Çünkü Tarihçe-i Hayat, Üstad'ın kendi şahsi ile alakalı hatıralardan sarfınazar edilerek hazırlanmıştır. Çünkü Üstad, o zaman dikkatlerin Risale-i Nur'a çevrilmesini istemiştir. Tarihçe-i Hayat'ın giriş bölümünde yer alan şu ifadeler, bu gerçeğe ışık tutmaktadır:
'Hem Üstad'ın mesleğini, meşrebini ve hususi ahvalini, pek çok seciye ve hasletleri şahsında ve hizmetinde toplayan şahsiyetini tarif edemedik. Onun yaşadığı müteaddit hayat safhalarını yakından gören ve içinde bulunan talebe ve hizmetkârlarını birer birer dinlemek ve görüşmek lazımdır ki, tarihçe-i hayatı bir derece mufassal hazırlanabilsin.'
Bu konuda muhterem Necmeddin Şahiner'in çalışmaları ve onu takip eden Abdülkadir Badıllı Ağabey'in gayretleri takdire şayandır.
Bize düşen, bu gayretleri bir adım daha ileriye götürmektir. Bu yüzden Üstadın şahsiyetinin değişik yönlerini açığa çıkaracak hatıralar, büyük önem taşır. Onun yakınında bulunup, feyz almış şahsiyetlerin hatıralarını kaydetmek, Üstad'ın hayatını anlamak ve anlatmak bakımından önemli bir gayrettir.
Uluslararası Risale-i Nur sempozyumlarına katılan yabancı bir ilim adamının, bir sosyologun bu konudaki şu tespiti, çok dikkat çekici ve yol gösterici olsa gerektir:'Lütfen bu zatın (Bediüzzaman'ın) mümkünse en küçük ve detay hatıralarını ve hayat karelerini dahi tespit edip kaydetmeğe çalışın!'
Hiç şüphesiz baştan sona huzur-u ilahide, Fenafillâh, Bekabillah makamında geçmiş bir ömrün en küçük kareleri de çok anlamlı olsa gerektir. Büyük hikmet ve güzelliklerin çoğu zaman detaylarda saklı olduğu ise ayrı bir gerçektir."
Bu çalışmaların nüvesi ve ilham edicisi, Sayın Atasoy'un ilk kaleme aldığı "Bekir Berk" çalışması olmuş. Akabinde Zübeyir Gündüzalp, Tahiri Mutlu, Bayram Yüksel, Ceylan Çalışkan, Mustafa Sungur, Mehmed Feyzi Efendi, Hulusi Yahyagil ve son olarak Molla Hamid Ekinci gelmiş. Şimdi sırada Ahmed Feyzi Kul'un hayatı var.
Müellif, bu eserleri hazırlarken başkalarının yaptığı gibi masa başı bilgilerini toplamakla yetinmeyerek, ele aldığı zatın yakınlarına ulaşmayı, söyleşilerde bulunmayı, yaşadığı yerlere gitmeyi, konuyla alakalı bütün belge ve bilgileri kritik etmeyi(cevaplar.org'dan da yüklü mikdarda istifade etmektedir) tarz olarak benimsemiş. Allahu Teâlâ sa'yini meşkûr kılsın.
Son olarak sözü yine muhterem müellife bırakalım; "Biyografi çalışmalarımızda şahısların fazilet ve meziyetleri ister istemez ön plana çıkmaktadır. Bazıları bunun, şahs-ı manevi-i Nur'a uygun olup olmadığını sormaktadırlar.
Evvela, şahs-ı manevinin anlaşılabilmesi için, yine onu teşkil eden şahsiyetlerin tek tek bilinmesine ihtiyaç vardır. Bununla beraber çalışmalarımızda belli bir şahsı eksene almış olsak da, aynı zaman dilimi içinde onunla birlikte yaşamış diğer hizmet erbabına da yer vermeğe çalışmaktayız.
Çünkü küfr-ü mutlak ve zındıka cereyanlarının dehşetli bir komite halinde organize olup hücum ettiği bir zamanda, şahıslar ne kadar dâhi olsa da, tek başlarına onlara mukabele edemezler. Üstad'ın dediği gibi, 'Zaman cemaat zamanıdır. Cemaatten bir şahs-ı manevi hükmeder ve dayanabilir.' Şu halde bu büyük dava, pek çok isimsiz kahramanın ihlâslı hizmetleriyle bugünlere gelmiş ve kıyamete kadar da böyle gidecektir."
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
Murat Akbulut, 2011-08-12 18:22:51
Cenab ı mevlamın o öncü ağbileri görmeyi bana nasip etmesini çok isterdim.O samimiliği, fedakarlığı, hasbiliği dopdolu yaşayan ağbilerimize Mevlam gani gani rahmet eylesin.Bizlere bıraktıkları emanete layıkıyla sahip çıkmayı ve bizleri bu davada muvaffakiyetlere erdirmeyi rabbim bize nasip etsin.
Bu yoruma katılıyor musunuz ?
DİĞER YAZILAR
RAHMAN SURESİ
Kur’an ile alakalı olarak bu hafta tavsiye edeceğimiz eserimiz, özel olarak Rahman Tefsiri, gen
KUR'AN'DA KIYAMET SAHNELERİ
Eser Adı: Kur’an’da Kıyamet Sahneleri Müellif: Seyyid Kutub Mütercim: Süleyman Ateş Yay
KUR'ANDAN NASIL YARARLANILIR?
Eser Adı: Kur'an'dan Nasıl YararlanılırOrijinal Adı: Mutâlea-i Kur’an-ke Usul-ü Mebadi M
SÖZÜN DOĞRUSU
Eser Adı: Sözün Doğrusu Müellifi: Yavuz Bülent Bakiler Yayınevi: Türk Edebiyat Vakfı Yay
NÜBÜVVET PINARINDAN KIRK HADİS
Daha önceleri İsmail Hakkı Bursevi, daha sonra Babanzade Ahmed Naim bey tarafından tercüme edil
SOHBETLER VE HATIRALAR
Eser Adı: Sohbetler ve Hatıralar Müellif: Prof. Dr. Ahmet Coşkun Yayınevi: Ensar Neşriyat
MEZHEPLER TARİHİ
Eser Adı: Mezhepler Tarihi Orijinal Adı: Tarihu’l Mezahib’ül İslâmiye Müellif: Muhammed
İLİM YOLUNDA
Eser Adı: İlim Yolunda Orijinal Adı: Safahat Min Sabri’l Ulema Alâ Şedâid-il İlmi Ve’t T
PROBLEMLER VE ÇARELER
Eser Adı: Problemler Ve Çareler Orijinal Adı: El İcâbât’ül Muhtasarati’s Seria Fi Mesâi
SORULU-CEVAPLI İSLÂM FIKHI
Mısır ulemasından, 1980’de vefat eden Ahmed Şerbasi, kendisine tevcih edilen soruların cevab
- NUR'UN KAHRAMANLARI SERİSİ
- ÖLÇÜLER
- TASAVVUF VE AHLAK EĞİTİMİ
- KONUŞAN KAİNAT
- YOLLARIN AYRILIŞ NOKTASINDA İSLAM
- KIRK DERSTE OSMANLI TÜRKÇESİ
- GÜNLÜK DUALAR
- SAADET ÇİÇEKLERİ
- ÇÖLE İNEN FAŞİZM
- TARİH-LENKLERE CEVAPLAR
- MEKKE'YE GİDEN YOL
- TABULAR YIKILIYOR
- AİLE MEKTEBİ
- TATSIZ GÜNAHLAR
- O DİYARIN SAKİNLERİ
- HAYAT'ÜS SAHABE
- HZ. MEVLANA
- MEHMED AKİF
- MEHMED AKİF'İN MISIR HAYATI VE KUR'AN MEALİ
- ESMA-İ HÜSNA
- İSLAM'DA İHTİLAF USULÜ
- NAMAZ GÖZ AYDINLIĞIM
- TİCARET REHBERİ
- GÜNÜMÜZ MESELELERİNE FETVALAR
- BEŞ YÜZ HADİS-İ ŞERİF
- İSLAM TARİHİ
- ÇÖLE İNEN NUR
- KUR'AN'DAKİ İSİMLERİN ESRARI
- HADİSLERLE GERÇEKLER
Size yasak edilen büyük günahlardan kaçınırsanız, kusurlarınızı örteriz ve sizi ağırlancağınız şerefli bir yere yerleştiririz.
Nisâ, 31
GÜNÜN HADİSİ
Âdemoğlu, kurban bayramı gününde kan akıtmaktan daha sevimli bir amelle Allâha yaklaşabilmiş değildir.
İ. Mâlik, Muvatta, Kuran 24; Tirmizî, Edâhî, 1; İbn-i Mâce, Edâhî, 3)
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...