YUSUF ÖZCAN İLE “BİNBİR DAMLA” ÜZERİNE SÖYLEŞİ
Gençlik ve Namaz ile Gençlik ve Evlilik kitaplarının yazarı Yusuf Özcan’ın yıllardır merakla beklenen ve basımı henüz yapılan “Binbir Damla” kitabı üzerine bir söyleşi yaptık.
Gençlik ve Namaz ile Gençlik ve Evlilik kitaplarının yazarı Yusuf Özcan'ın yıllardır merakla beklenen ve basımı henüz yapılan "Binbir Damla" kitabı üzerine bir söyleşi yaptık.
Söyleşi için kendisini ziyarete gittiğimizde hasta halinde bile çalışır vaziyette bulduk. Kendisine yeni çıkan kitabı hakkında sorular yönelttik.
Murat Ergüven: Öncelikle geçmiş olsun hocam. Kitap ne zaman, kaç adet basıldı. Görselliğe önem veren birisiniz, kitabın baskısını beğendiniz mi?
Yusuf Özcan: Semerkand yayın gurubuna ait Hacegân yayınları tarafından ocak ayında 5 bin adet basıldı. Kitabın baskısını beğendiğimi belirtmeliyim. Kitabın baskısı ve tasarımı çok güzel olmuş, yayın evine bu konudaki hassasiyetimi dikkate aldıkları için özellikle teşekkür ederim.
Kitap hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Binbir Damla kitabımızda başta İslâm tarihinden olmak üzere, bilinmesine ihtiyaç duyulan ve mevcut kitaplarda pek benzeri görülmeyen hadiselere ve meselelere yer verildi. Binbir Damla, nasip olursa her ciltte 200 damla olmak üzere toplam beş ciltte tamamlanacaktır.
Kitabımızdaki damlalar yüzlerce muteber kaynak eserden seçilerek, birer yapraklık öz bilgiler halinde hazırlanmıştır. Damlalar ibretli ve nükteli özellikleriyle, ilgi çekici ve ders verici, okuyup dinleyeni düşündüren bir anlatımla yazıldı. Her bir yapraklık damla, bağımsız bir konuyu işlemekte ve kendi yaprağında tamamlanmaktadır.
Kitap kaç bölümden oluşuyor?
Büyük boy olarak yayınlanan kitabımız 431 sayfa. Bir ciltte beş bölüm ve her bölünde kırk başlık yer alıyor. Yani beş musluklu bir çeşmeden kırkar damla alırcasına "Tarih Çeşmesinden Binbir Damla" süzülerek gönül kaplarına safi damlalar halinde akıtılmaktadır. Her bölümün konuları mümkün olduğunca uzaktan yakına tarih sırasıyla verilmektedir.
Bu eser nasıl meydana çıktı, kitabın bir hikâyesi var mı?
Bu kitaba gıybet savar diyebiliriz. Gıybeti önlemek için bu çalışmaya başladım. Bu eserin yazılmasına otuz yıl önce 1980'de karar verdim. O yıllarda defter olarak küçük bir not defterim vardı. Kaynaklardan beğendiğim güzel konuları küçük not defterime numaralandırarak kaydederdim. Her konu bir numara halinde numaralanmıştı.
Sınıfta ders yaparken, kahvehanede çay içerken, sohbetlerde küçük defterden numara çekmek suretiyle çıkan konuyu paylaşırdım. Bir ortamda dedikodu başladığı zaman ben hemen defteri çıkartırdım. Hadi bakalım fala bakacaz. Çek bakalım bir numara.. Bir ben çekeyim. Hadi bir de ben çekeyim derken ezan okunurdu.
Gıybete dedikoduya yer vermeden zamanı verimli bir şekilde değerlendirerek namaza giderdik. Fala bakma da dediğimiz bu numara çekme, o zamandan bu zamana hemen herkesin ilgisini çeken, aranan, sevilen bir uygulama oldu.
Binbir Damla kitaplaşmaya nasıl başladı?
Binbir Damla'nın kitaplaşması bu yazıların 2000'li yıllarda Semerkand Dergisi'nde yayınlanmasıyla başladı. Kaynak kitaplar çoğaldıkça zenginleşti. Dergide olup da bu kitapta yer almayan damlalar olduğu gibi dergide olmayıp da kitap için yazılan konular var. Şu anda ayda üç damla yazılıyor ve bunlar her ay Semerkand Dergisi'nde yayınlanıyor. 5 cildin tamamlanabilmesi için ileride çok daha fazla yazılacak.
Binbir Damla kitabını kimlere tavsiye edersiniz, kimlere hitap ediyor?
Okuması ve bu konulara merakı olan herkese tavsiye ederim. Çünkü kendi geçmişimizden gayet güzel nükteler var. Öğretmenlerin derslerde kullanabilecekleri, öğrencilerin ilgisini çekecek çok güzel konular var. Özellikle öğretmenlere, sohbet edenlere, tarih kültürü sahibi olmak isteyenlere tavsiye ederim. Özellikle hurafeye kaçmamak için sağlam kaynaklar kullanıldı.
Konular hazır lokma şeklinde, kısa, öz, anlaşılır, akıcı bir dil ve insanı yormayan üslup ile herkesin anlayabileceği bir tarzda ele alındı. Yani ilkokul mezunları bile çok rahat okuyup anlayabilirler.
Okuyucular kitabı nasıl temin edebilirler, fiyatı ne kadardır?
Kitabımızı Gerede'deki Semerkand Kitabevi'nden temin edebilirler. Kitabın üzeri fiyatı 17 lira. Ancak Gerede Semerkand Kitabevinin kitabımızı 15.00 TL'ye yanında bir de kitap hediye ederek satışa sunduğunu öğrendim. Bunu da arkadaşlar güzel düşünmüşler. Bu uygulama da güzel olmuş, kendilerine teşekkür ederim.
Bir de kitapta Yusuf Yavuz Özcan ismi dikkatimizi çekiyor. Bunu açıklar mısınız?
Evet, Semerkand Dergisi'nde önceleri fıkıh köşesi yazmaya başladım. Tabiki köşeyi kendi ismimle Yusuf Özcan olarak yazıyordum. Ardından Binbir Damla yazılarını yazmak icap etti.
Aynı anda iki bölümde yazmak gerekince Binbir Damla yazılarını da Yusuf Yavuz olarak yazmaya başladım. Damlalar "Binbir Damla" şeklinde kitaplaşınca okuyucunun Yusuf Yavuz ismine aşinalığından dolayı bu müstear isme Özcan soyadımı da eklemeyi uygun bulduk.
Hocam hastasınız ama hâlâ çalışmaya devam ediyorsunuz. Sizi sevenler, okuyucularınız merak edip sıklıkla soruyorlar. Günleriniz nasıl geçiyor. Çalışmalarınız nelerdir, bahseder misiniz?
Bizde hasta olduk diye çalışmamak yok. Hizmete yattığımız yerden de olsa devam edeceğiz. Kendimizi koy vermek yok. Ne kadar gücümüz yetiyorsa; gücümüzün yettiğince, ömrümüzün sonuna kadar çalışacağız inşallah.
Yazacağım konulara kaynak teşkil edecek, günlük bir cilt kitap taraması yapıyorum. Öncelikle şiirlerle desteklediğim Osmanlıca Lügât çalışması devam ediyor. Şu an e harfinin sonuna geldim. Ne zaman biteceği hakkında bir şey diyemiyorum.
İmân ve amelle ilgili konuların olduğu "İnanç ve Hayat" kitabı çalışmalarım devam ediyor. İlmî makaleler şeklinde bazıları 20-30 sayfayı bulan; bir kısmı daha önce Semerkand Dergisi'nin fıkıh bölümünde ve bazıları da bizim Gençlik ve Namaz, Gençlik ve Evlilik kitaplarında olan konuların olduğu "Dînî ve Tarihî Araştırmalar" kitabına yeni başladım.
Semerkand Dergisi'nde yayınlanan ayda 3 kısa tarihî nükteli makaleler serisi olan "Binbir Damla" çalışmaları kitap 5 cilt olana kadar devam edecek. Bunların yanı sıra severek, zevkle yazdığım ve beni dinlendirdiğine inandığım şiir çalışmalarım var. Şu ana kadar 11 tanesi kişisel web sitem olan www.yusufozcan.com adresinde yayınlandı. Yazmış olduğum 20 şiir de yayınlanmayı bekliyor.
Saygıdeğer hocam hasta olduğunuz halde çalışmalarınıza devam etmektesiniz ve bu söyleşi için bize zaman ayırdınız. Allah'tan acil şifalar diliyor, hayırlı çalışmalar temenni ediyorum.
Ben teşekkür ederim.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
TEHANEVİ HAZRETLERİNİN ESERLERİNİN DİLİMİZE ÇEVİRİLERİ MÜNASEBETİYLE
“Onun başarılarının bir benzeri birçok önceki yüzyılda bulunmaz.” Muhammed Taki Osmanî
KIRKINCI HOCAEFENDİ’NİN ESERLERİNİN YENİ BASKISI TAMAMLANDI
Ülkemizin mühim âlimlerinden olan merhum Mehmed Kırkıncı Hoca Efendinin tüm eserlerinin yer a
HANIMLARA ÖZEL HADİSLER ÜZERİNE
Mukaddime Buraya, her zaman yapılan kadınları övücü klasik sözlerle başlamayacağım. Zira
TEBRİK VE TEŞEKKÜR
Muhterem üstadım Prof. Dr. Niyazi Beki hocamın "El Münebbihat' ismiyle müsemma eserini mütala
NİYAZİ BEKİ HOCAMIZIN EL MÜNEBBİHAT ADLI ŞİİR KİTABI ÜZERİNE
“Şiir ise çendan kıymetdar, şirin bir vasıta-yı ifadedir.” Bediüzzaman Malum olduğu
TALİKAT TERCÜMESİ YAYINLANDI
Ta‘lîkât adlı eser Bedîüzzamân tarafından, Gelenbevî’nin Mantıkla ilgili yazdığı
HAYATIM HATIRALARIM’IN YENİ BASKISI ÇIKTI
Merhum Mehmed Kırkıncı Hocaefendi’nin bir devre ışık tutan hatıratı vefatının altıncı
KIZIL İCÂZ TERCÜMESİNİ TAKDİM EDERKEN
Kızıl Îcâz, Abdurrahman Ahdarî’nin 142 beyitten oluşan “Süllemü’l-Münevrak” isimli
NİYAZİ HOCAMIZIN YENİ ESERİ KIYAMET ALAMETLERİ ÇIKTI
İnsanların en büyük rehberi ilimdir. Kur’ân’ın ilk emri “Oku!”dur. “Bilenlerle bilme
KIZIL ÎCÂZ’IN TERCÜMESİNİ TAKDİM EDERKEN
Kızıl Îcâz, Bedîüzzaman’ın mantıkla ilgili bir kitâbıdır. Kızıl İcaz, Abdurrahman Ah
“HALK ARASINDA YANLIŞ BİLİNENLER”E DAİR
Allahu Teâlâ’ya hamd olsun, ısrarla uzun süredir beklediğimiz bir eser irfan dünyamıza kaza
- HANIM SAHABÎLERİN ÜÇÜNCÜ BASKISI ÇIKTI
- ULEMÂ [SEKÜLER DÜZENDE ÂLİM OLMAK]
- İSMAİL ÇETİN HOCAEFENDİ’DEN KİTAP TAVSİYELERİ
- MEHMED KIRKINCI HOCA VE HİKMET PIRILTILARI
- YUSUF ÖZCAN İLE “BİNBİR DAMLA” ÜZERİNE SÖYLEŞİ
- ESAD COŞAN HOCAEFENDİ’DEN KİTAP TAVSİYELERİ
- MÜSLÜMAN HANIMIN EL KİTABI
- ULEMANIN GÖZÜYLE BEDİÜZZAMAN KİTABI
- RAHMAN SURESİNİN HARİKA TEFSİRİ
- RASULULLAH HAKKINDA BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ ADLI ESERİMİZE TAKRİZİ BİR ŞİİR
- DÂVETÇİYE KİTAP TAVSİYELERİMİZ
- PEYGAMBER EFENDİMİZ HAKKINDA BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
- VEHBİ VAKKASOĞLU’NUN KALEMİNDEN HANIM SAHABÎLER ÜZERİNE
- HANIM SAHABÎLER ÜZERİNE
- HOCALARIMIZLA UFUK SÖYLEŞİLER
- KİTAP TAVSİYELERİMİZ
- ŞİBLİ NUMANİ’NİN GAZALİ ADLI ŞAHESERİ ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ
Onlar, bollukta da, darlıkta da infak edenler, öfkelerini yenenler ve insanlar (daki hakların)dan bağışlama ile (vaz) geçenlerdir. Allah, iyilik yapanları sever.
AL-İ İMRAN,134.AYET
GÜNÜN HADİSİ
Harb bir hiledir.
Buhari, Cihad 157; Müslim, Cihad 18, (1740)
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...