ÅžEYH MUHAMMED ALAADDÄ°N-Ä° OHÄ°NÄ° (K.S.)
Şarkın büyük ulemasından Nurşinli Şeyh Alaaddin Efendi'nin hayatı
Åžeyh Fethullah-i Verkanisi hazretlerinin oÄŸludur. Åžeyh Alaaddin-i Ohini diye şöhret bulmuÅŸtur.Â
Şeyh Alaaddin, Nurşin'de (Güroymak/Çukur) Hicri; 1299 (Miladi 1881/1882) senesinde doğdu. Doğumu, uzun zamandan beri çocuğu olmayan Şeyh Fethullah ve ev halkı için büyük bir mutluluk kaynağı olmuştur. Çünkü birkaç yıl çocuğu olmayan Şeyh Fehullah'ı; ilminin varisi olabilecek bir kimsenin olmayışı endişesi sarmış ve bundan dolayı ikinci bir evlilik de yapmıştı. Ancak yaptığı ikinci evlilikten hemen sonra, birinci hanımdan bu çocuğu olunca üzüntü mutluluğa dönüştü. Artık ilmini devam ettirecek bir evlat olmuştu. Bu evladı başka evlatlar takip edecek ve arzu edilen gerçekleşecekti.
Çocukluğu
Alaaddin Efendi zeki, mümtaz, terbiyeli ve herkes tarafından sevilen biri idi. Kardeşi, Maruf Efendi anlatıyor; Babam, bir gün abime sordu: "Üstad-ı Azamdan dersini aldın mı?" O da cevaben "Evet" dedi ve aldığı dersi baştan sona anlatmaya başladı. Kendilerinin anlattığına göre; "Üstad'ın (Seyda-i Taği) son hastalığında ben de odasına gittim, kapıyı açık gördüğümden içeri girdim, beni görünce sevindi ve:
"Gel evladım" deyip beni yatağının üzerine oturttu. Sonra da muhterem hanımına:
"Bana soyduğun narı getir ona ver" dedi.
Hanımı ona: "kendisine başka bir nar getireyim" dediğinde,
Ãœstad:
"Hayır, bana soyduÄŸunuz narı getirin" dedi. Nar getirildi ve bana verildi."Â
Daha çocukken babası ona: "Ãœstad-ı Azam'dan iÅŸittiÄŸin ÅŸeyleri sakın unutma! Çünkü Ãœstad'ı gören çocuklar, diÄŸer çocuklar gibi deÄŸil" diyordu.Â
Şeyh Fethullah'ın Seyda-i Taği'nin kızı olan hanımı anlatıyor:
"Herkeste olduğu gibi, ben de bazen ev halkını Şeyh Fethullah'a şikâyet ediyordum. Bir gün Şeyh Muhammed Alaaddin'i de şikâyet ettim, Şeyh Fethullah bana:
"Onu şikâyet edip gözümden düşürme. Başka kimi şikâyet edersen et" dedi. Şeyh Muhammed Alaaddin'in çocukluğu hep böyle itinalı korumalarla geçer.(1)
Ä°lim Tahsili
Åžeyh Alaaddin, Seyda-i TaÄŸi'nin Meclisi gibi bir ilim çevresinde doÄŸduÄŸundan çok ÅŸanslı sayılırdı. Çünkü böyle durumlar herkese nasip olacak ÅŸeyler deÄŸildi.Â
İlk ilim üstadı Seyda-i Taği olmuştu. Çocukluğunda kendisine lazım olan tüm bilgileri bu yüce zattan almış, ardından bir allame olan babası ve en nihayet babasından sonra Üstad Molla Abdülkerim'in yanında tedrisatını bitirmişti. İlim icazetini kendisi ile beraber ilim tahsili yapan Şeyh Mahmud-u Karaköyi ile birlikte bu zattan aynı günde aldılar. Üstadları olan Molla Abdülkerim: "Eğer Rabbim, benden bu iki icazeti kabul etse, ikisini de Allah'a (c.c.) yakınlık vesilesi olarak sayacağım" demişti. Bu ilim tahsili esnasında bazen kendisi lazım olan eserleri kendi eliyle yazıyor ve öylece okuyordu. Oldukça da eser yazmıştı.
Şeyh Alaaddin Efendi kısa bir süre, Üstad Bediüzzaman'dan da okumuştur. Yeğeni merhum Gıyaseddin Emre bey'in Bediüzzaman hazretlerini ziyaretinde aralarında geçen aşağıdaki muhavere bu hususa ışık tutar; "Amcam Şeyh Alaaddin Efendiyi sordu. Vefat etmişti, onu söyledim. Doğu ve Güneydoğu için Şeyh Alaaddin Efendi'nin vefatı büyük bir kayıp idi, hem de o, üstadın kendisine bazı konularda ders okuttuğu bir kimseydi. Bunu hatırlatarak, "Ben üstadımın yanında kalırken Şeyh Alaaddin Efendi de o zaman Netaic okuyordu. Üstadım Şeyh Fethullah Efendi, Alaaddin'i bana teslim etti. Kendisine birkaç ders vermiştim. Bu şekilde Alaaddin Efendi hakiki talebemdi" diye kendisinden sitayişle bahsetti. "O hayatta olsaydı belki o tarafa gelmem gerekmezdi. Fakat şimdi Doğuya gelmeyi düşünüyorum" dedi."(2)
Alaaddin Efendi'nin ilmi seviyesi gayet yüksek ve herkes tarafından takdir edilir olmuştu. Babasından sonra medreseye müderris olmuş ve görevini bihakkın yerine getirerek, birçok talebe yetiştirmiştir. İlim tahsiline verdiği önem çok yüksek olduğundan, bu durum hayatının iyi, kötü her devresinde vefatına kadar sürmüştür. Onun bulunduğu yerde ulema her zaman sorulara karşı sükût ederek onun cevabını beklemiş ve verdiği cevaba kimse itiraz etmemiştir.
Şeyh Alaaddin'in talebelerinden biri anlatıyor:"Ben onun Mutki tarafına yaptığı yolculukta onunla birlikte idim. Abdest almak istedi, eline su dökmek için ibriği aldım. O sırada Müftü, Molla Ahmed el Ucumi geldi ve ibriği elimden alarak dedi ki: "Ben onun babasının hizmetçisi idim, oğlunun da hizmetçisi olacağım" Gerçekten bu müftü Şeyh Fethullah'ın talebesi ve uzun yolculuklarda hizmetçisi idi. Şeyh Alaaddin onun bu sözlerini işitince: "Babanın hizmetçisi, oğlunun efendisi olur" dedi.
Şeyh Alaaddin bazen şöyle diyordu: "Bu fani dünyada salih âlimlerin bir yerde toplanıp ilmi müzakerelerle uğraşmaları ve bununla büyüklerin yolundan gitmekten başka, insanın gerçekten lezzet alacağı başka bir şey kalmamıştır."(3)
Åžeyh Alaaddin, önce babasının yanında tarikata girer. Ancak vefatına yakın babası, tüm evlatlarını ve baÄŸlılarını Hazret'e(Åžeyh Muhammed Ziyaüddin) teslim edince, artık tüm gücüyle Hazret'e hizmet etmeye baÅŸlar. Uzun bir zaman sonucu hilafet alır. Artık Hazret'in vefatına kadar elinden geldiÄŸince ondan ayrılmaz. Birinci Dünya savaşında da beraber olurlar. SavaÅŸ esnasında namazlarda Åžeyh Alaaddin'e imamlık yaptırılır. GösterdiÄŸi yararlılıklardan dolayı Hazret tarafından çok sevilip sayılan birisi olmuÅŸtur.Â
Molla Muhammed Baki el Nurşini anlatıyor: "Hazret'in halifelerinden birçok kişi Nurşin'e geldiğinde, kendisine haber verilince; "Hoş gelmiş ve selametle gelmiş" diyordu. Ardından divana da ancak geleceği zaman kalkıp geliyordu. Ancak Şeyh Muhammed Alaaddin geldiğinde kendilerine haber verdiğimizde; gelişine sevinerek tebessüm edip: "hoş gelmiş" diyor ve hemen divana geliyordu.
Bazen Hazret'in ziyaretine bazı Türk yetkililer de geliyordu. Hazret Türkçe bilmediğinden aralarında Şeyh Muhammed Alaaddin tercümanlık yapıyordu. Bundan dolayı kendisine; "İkinci Dilim" diye isim takmıştı. Eğer Şeyh Alaaddin orada değilse, konuşmalarda sıkıntı çekiyor ve "Ne yapayım dilim yanımda değil" diyordu.(4)
Şeyh Alaaddin yanında birçok kimse amel etmesine rağmen kimseye hilafet verememiştir. Bu konuda kendisine soranlara şöyle cevap vermiştir. "Biz bu malı pahalıya aldık, kimseye ucuza veremeyiz."
Åžeyh Alaaddin (k.s.)'in Eserleri
1-Cila'ul 'ayni fi'ÅŸ Åžeriati
2-Risaletun fi'l Vad'
3-Risaletun fi'l Ä°stirare
4-Risaletun fi'l Munazara
5-Tezhib-ut Tehzib fi'l Mantık
6-Risaletun fi't Tecvid
7-Mustalahu'l Hadis
8-Hazret'in Vefatına İşaret Eden Risalesi
9-Babasının Küfr-u Kebair isimli eserini Kürtçeden Arapçaya çevirmiştir.
Birinci Dünya Savaşı
Birinci Dünya Harbi başladıktan sonra Ruslar memlekete girmiş; şehirler, köyler boşaltılarak insanlar hicret etmişlerdi. Erzurum'u ele geçiren Ruslar, Muş ve Bitlis'e kadar dayandılar. Bu savaşta Hazret kendini yine nasıl olması gerekiyorsa öyle göstermiş ve cihad vazifesini bihakkın yerine getirmiştir.
Düşman yaklaşınca evini Nurşin'den Garzan bölgesindeki bazı köylere taşıyan Hazret, bir sabah evinden tam bir savaşçı elbisesi ile elinde tüfeği dışarı çıkarak atına binmiş, tüm halife, talebeler ve müritleriyle savaşa başlamıştır. Bu savaşta yanında olan halifelerinden birisi de Şeyh Muhammed Alaaddin'dir.
Bu savaş esnasında Hazret'in halifesi ve daima yanında olan Şeyh Alaaddin anlatıyor: "Ruslar Muş ve Nurşin'i tamamıyla istila edip ele geçirdiler, oradan Rahva ovasına geçtiler. Ben biraz haber toplamak için gizlice Bitlis'e gittim. Vali ve askeri komutanları gördüm, onlardan durumun ne merkezde olduğunu sordum. Onlar;
"Erzurum beldesi halkı savaşıyorlar, düşman orayı geçemedi. Biz de buradayız. Düşmanlar Rahva ovasını geçtiler geliyorlar, onlarla savaşıp memleketimizden çıkaracağız." dediler.
Ben onların yanından ayrılıp çarşıya gittim, çarşıda Molla Said'i (Bediüzzaman'ı) gördüm, bana;
"Nerden geliyorsun? Nereye gidiyorsun?" diye sordu.
Ben de Vali ve komutanlardan işittiğimi ona söyledim.
Ãœstad;
"Vallahi onlar yalancıdırlar. Düşman Erzurum'u işgal etmiş, Bitlis'i de istila etmelerinden korkuyorum. Onların karşısında durup onları engelleyecek ne bir kuvvet ve ne de asker vardır. Vali ve komutanlar insanları düşmanın elinde esir bırakacaklar."
Sonra bana yemin verdirerek;
"Sen Bitlis'te bu gece kalma ve Hazret'in yanına git. Sen ve onlar Huyut'tan başka bir yere gidin, çocuk ve kadınlar düşmanın elinde perişan olmasınlar. Benim ise beraberimde iki öğrencimden başka kimse yok. Düşman gelirse gücümüzün yettiği kadar savaşırız. Şayet şehit düşersek en güzel yer olan cennete gideriz. Sağ kalırsak Allah (c.c.) bize istediğini yapacaktır" dedi.
Gerçekten de Ruslar Bitlis'e girdi. Üstad düşmanla sonuna kadar savaşıp yaralandı ve esir olarak Rusya'ya götürüldü.
Ben hemen yola çıkıp Hazret'in yanına gittim ve Bitlis'teki vali ve komutanlarla Molla Said'ten (Bediüzzaman'dan) dinlediklerimi ona bildirdim. Erzurum'un istila edildiğini duyan Hazret o kadar üzüldü ki sabaha kadar uyuyamadık. Sabah vakti Hazret bana;
"Hemen Pırnaşin (Ocaklı) köyüne git ve Bitlis'e doğru yeni bir adam yolla, oradan bize haberler getirsin."
Ben hemen oraya gittim ve adam gönderdim. Giden adam Seri Dari (Karçinbaşı) diye isimlenen dağa çıkınca bölük bölük insanların Mutki'ye doğru hicret ettiklerini gördü. Hemen geri gelip bize durumu bildirdi. Ben de haberi olduğu gibi Hazret'e anlattım, o da bana hemen evi Şeyhan (Çayarası) köyünden Pırnaşin'e taşı dedi. Pırnaşin'de evi Hazret için boşalttırıp orada Şeyh Cüneyt'i bırakarak ben de Hazret'in evi ile birlikte yola çıktım. Hazret Pırnaşin köyüne gelince evde bulunan Şeyh Cüneyd'e;
"Biraz sıcak su varsa getir, boğazım çok ağrıyor" buyurdu."
O sırada Şeyh Cüneyt kendisi içmek için hazırladığı çayı getirip Hazret'e sunmuş, Hazret de içtiği bu çaydan dolayı çok memnun olmuştur. (Şeyh Alaaddin anlatmaya devam ediyor) "Ben Hazret'e dedim ki;
Şimdi Kaşağ köyüne gidelim. O köy Ermenilerin idi orayı terk etmişler, şimdi boş kalmıştır. Acaba orayı ekip biçsek, iyi ürün verir mi?" dedim.
Hazret bana cevaben;
"Evet, hem de hemen kalkın ve ihmal etmeyin, inşallah oranın ürününü yemek bize nasib olacaktır. Ümidimizi Allah'tan (c.c.) kesmeyelim. Benden sana bir keramet olsun ki İslam askerleri inşallah Kars kalesinde cemaatle namaz kılacaklardır" dedi ve dediği de oldu.
Bu savaş esnasında ibadet vakti de geldiğinde, mutlaka ibadet yerine getirilir ve yağmur gibi yağan düşman kurşunlarından kimse isabet almazdı. Bazen bu ibadetlerde Şeyh Alaaddin Ezan okuyup aynı zamanda imamlık yapıyordu.
Yine Şeyh Alaaddin anlatıyor;
"Bir gün cephede Bitlis'in arkasındaki Kerpi köylerinden bir köyün arazisinde namaz kılıyorduk. Hazret beni imam yapmıştı. Düşman yine yağmur gibi kurşun ve havan topu atıyordu. Buna rağmen namazımızı kıldık savaşa devam ettik. Motikan ve Huyud arasındaki -Şeyh Ömer- dağında adeta set çekerek düşmanı engelledik. Düşman karşımızdaki Nehat dağında idi. Osmanlı Askeri kamp yeri de Bitlis'e yakın idi. Ben ve Hazret oraya komutanın yanına gittik, bir kaç gün orada kaldık.
Askeri komutan;
"Maddi ve manevi kuvvetimiz tamdır. Düşman'a saldırıp Allah'ın (c.c) izni ile onları Bitlis'ten çıkaralım." dedi.
Ben; Hazret ve komutan arasında tercüman idim.
Hazret komutan'a sordu;
"DediÄŸiniz maddi ve manevi iki kuvvet nedir?"
Komutan cevaben;
"Maddi kuvvet, artık askerlerin ve silahların çokluğudur. Manevi kuvvet ise, Hazret'in zatıdır" dedi.
Hazret;
"Ona sor bakalım, bu anlattıkları bize moral vermek için mi, yoksa gerçekten midir?"
Komutan;
"Gerçektir" dedi.
Hazret;
"O zaman sizden iki şey istiyorum. Birincisi; beni öyle bir yere koyun ki ne beni kimse görsün, ne de ben kimseyi göreyim. Orada Allah'a (c.c) yalvaracağım, galibiyetimiz için dua edeceğim. İkincisi de; ben burada henüz bir ezan sesi ve namaz kılan kimseyi görmedim. Bu nasıl iştir?" dedi.
Komutan;
"Aksine bizim mescidimiz ve cemaatle namaz kılan askerlerimiz vardır, şu tepenin arkasındadır" deyip bizi oraya götürdü. Gerçekten de büyük bir hangar şeklinde kapalı bir mescid yapılmıştı. Namaz vaktinde askerlerden biri bir tepeye çıkıp ezan okudu ve cemaatle namaz kıldık. Hazret de kendisine düşeni yaptı. Ardından düşmana saldırıldı ve Bitlis'ten dışarı atıldı.
Hazret'in de adamları Nebat Dağındaki düşmana saldırıp onları oradan da geriye püskürttüler. Orada da Şeyh Fethullah'i Verkanisi'nin damadı ve aynı zamanda Van Müftüsü olan Molla Ömer Efendi at üzerinde düşmana saldırırken yaralandı, bu yara zamanla iyileşti ve otuz yıl daha yaşadı. Ancak hayatının sonuna doğru yara tekrar nüksettiğinden bu yara ile vefat etti.(5)
İzmir'e sürgünleri
Şeyh Said tarafından Güroymak'ta bulunan Şeyh Masum, birkaç şeyh ve ağa ayaklanmaya davet edildi. Başta Şeyh Masum olmak üzere isyana davet edilenler bu durumu Şeyh Alaaddin hazretlerine açtıklarında; Şeyh Alaaddin buna kesin müsaade etmemiş, isyana katılma fetvası vermemiştir (Molla Selim isyanında da Şeyh Alaaddin (k.s.) hazretleri fetva vermeyerek devletten taraf tavır takınmıştır). Bu fetvadan dolayı da başta Şeyh Masum olmak üzere birçok şeyh ve ağa ayaklanmaya katılmama kararı almıştır. Bu karar; o sırada Bitlis valisi olan Kâzım Dirik Paşa'ya, Şeyh Masum ve Hizanlı Şeyh Selahaddin tarafından iletilmiştir.
Ayaklanmanın Ankara hükümetince bastırılmasının ardından ne acıdır ki bu kişiler İzmir'e sürgüne gönderilmiştir. Ankara hükümetinin yanında olduklarını belirtmelerine rağmen, yine de sürgüne gönderilenlerin başında Şeyh Alaaddin Hazretleri gelmektedir. Oysa bu zat, isyan fetvası vermemiş, isyana destek sağlamayarak isyanın yayılmasını engellemiştir. Kaderin ne garip cilvesidir bu.(6)
Şeyh Said meselesinden sonra tüm liderler ve Şeyhler ilgili ilgisiz hepsi sürgün edildiler. Şeyh Alaaddin de bundan payını aldı ve başta kendisi olmak üzere Gavs'ı Azam Seyyid Sıbgatullah'ın evinden Seyyid Abdullah ve oğlu Seyyid Ahmed, Seyda-i Taği'nin evinden Şeyh Masum ve Sultan Veled, Van müftüsü Şeyh Masum El-Arvasi ve Şeyh Muhammed Hazin el Fersafi'nin evinden Şeyh Abdullah ve bir sürü kişi daha beraberce İzmir'e sürgün edildiler.
Şeyh Alaaddin'in yanında devamlı bulunan talebesi ve hizmetçisi Molla Mahfuz da bulunuyordu. Önce tümüne yetecek kadar büyük bir ev kiralandı ve oraya yerleştikten sonra Şeyh Alaaddin orada da ders vermeye devam etti. İlk talebeleri, Molla Mahfuz ve Sultan Veled idi. Zamanla çevrede oraya büyük bir âlimin geldiği haberi yayılacak, âlimler gelip gitmeye ve onun ilminden istifade etmeye başlayacaklardı.
O zaman İzmir'in valisi Kazım Paşa idi. Bu zat daha evvel Bitlis'te valilik yapmış, oradan da İzmir'e göndermişlerdi. Sürgündekileri ziyarete gittiğinde bir ara onlara; "Eğer ben Bitlis'te olsaydım, kimin sürgünü hak ettiğini bilirdim. Fakat Cenab-ı Hak böyle istedi herhalde" demiştir. Bu sürgün iki sene sonra bitip geri gelindiğinde, tedrisat aynen devam etmiştir.
Zilan Deresi isyanı(7)nedeniyle yine bir şüphe üzerine yörenin liderleri, ÅŸeyhleri toplanarak içeri atılır. Ne yazık ki Åžeyh Alaaddin'i de Gaziantep'e gönderip hapse atılanlardandır. Onun yanında yine kardeÅŸi molla Cüneyt, Molla Mahfuz, Åžeyh Masum ve Molla Muhammed Baki ile bazı âlimler ve halktan ileri gelenler vardır.Â
Hapiste bir yıl üç ay kalırlar. Burada da yine eskisi gibi tedrisat devam eder. Kendisinin yanında Molla Mahfuz; "Nur-el Ebsar" isimli eseri okuyordu. Kitap bitince Şeyh Alaaddin; "Şimdi artık bizi serbest bırakmaları lazım" der ve dediği gibi olur, serbest bırakılırlar.(8)
Şeyh Alaaddin (k.s.)'in Vefatı
Rivayete göre Şeyh Alaaddin, vefat edeceği yılda müminlerin annesi Hz. Aişe'nin şu sözlerini çokça tekrarlıyordu; "Korumasında yaşayanlar gittiler, yaşamları fayda vermeyenler kaldılar." Şeyh son hastalığında "Ben çok kere hasta oldum, bu hastalığımın acısı gibi acı görmedim" diyordu.
Bir gün Şeyh Feta es Sehani, akşam namazından sonra şeyhi hastalığından dolayı ziyarete gelir. Şeyh ayağını uzattığında şöyle der; "Ben ne hastalığımda, nede sağlığımda hiçbir zaman mecliste ayağımı uzatmadım, kusura bakma artık acıya dayanamadığım için uzattım" der. Şeyh Feta da; "Sen ayağını başımın, gözümün üzerine uzatsan bile sevinirim. Ben bunu kendi halime nisbeten söylüyorum, başkası için değil" demiştir.
Şeyh Alaaddin, Rumi; 1365 senesinde eski hesaba göre Kanuni evvel (Aralık) ayının altıncı günü, Hicri; 28 Safer 1369 (1949) pazartesi günü 67 yaşında vefat etmiştir. Kabri şerifleri Ohin (Yukarı Koyunlu) köyündedir.(9)
1914 yılındaki Molla Selim isyanında İstanbul hükümetine bağlı kaldığından Sultan V. Mehmet Reşat tarafından kendisine beşinci rütbeden Mecidiye nişanı verilmiştir.(10)
Şeyh Alaaddin'in Çocukları
Şeyh Alaaddin, ardından üç erkek ve iki kız olmak üzere beş mükemmel çocuk bırakmıştır. Erkek çocukları;
a) Muhammed Mazhar
b) Muhammed Halid
c) Muhammed Asım
M. Törehan Serdar/cevaplar.org
Not: Bu yazı hocamız tarafından sitemize gönderilmiştir. kendilerine müteşekkiriz. Geniş bilgi için, hocamızın Bitlis'in Sarıklı Kahramanları adlı eserine müracaat edebilirsiniz. cevaplar.org
Dipnotlar
1-KORKUSUZ M. Şefik, Nehri'den Hazne'ye Meşayihi Nakşibendi, Kilim Matbaacılık, İstanbul 2010, sah. 268
2-EMRE, Gıyaseddin, Medreseden Meclise, Meclisten Yassıadaya-Kent Yayınları-İst. 2006
3-ARDIÇ Mehmet, Bitlis ve Çevresinde YetiÅŸen Mutasavvıflar ve Tasavvuf Kültürünün OluÅŸması, Van Yüzüncü Yıl Ãœniversitesi Sosyal Bilimler, Anabilim Dalı Tasavvuf Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2009, sah. 52 -KORKUSUZ M. Åžefik, a.g.e. sah. 269Â
4-KORKUSUZ M. Åžefik, a.g.e. sah. 270/277
5- KORKUSUZ M. Åžefik, a.g.e. sah. 234-236
6- http://www.hazret.biz/mollaadurrahimks.htm
7-1930 yılında başlayan Ağrı İsyanı sonucunda hükümet kuvvetleri karşısında tutunamayan isyancılar Erciş'in Zilan Deresine sığınmış, çatışmalar bu derede yoğunlaşmıştır. Buradaki çatışma tarihe Zilan Deresi isyanı diye geçmektedir.
9-ARDIÇ Mehmet, Bitlis ve Çevresinde Yetişen Mutasavvıflar ve Tasavvuf Kültürünün Oluşması, a.g.e. sah. 52 KORKUSUZ M. Şefik, a.g.e. s.275
10- KORKUSUZ M. Åžefik, a.g.e. sah. 276
11- ARDIÇ Mehmet, Bitlis ve Çevresinde Yetişen Mutasavvıflar ve Tasavvuf Kültürünün Oluşması, a.g.e. sah. 52
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DÄ°ÄžER YAZILAR
EMİR ŞEKİB ARSLAN (1869-1946)-2. BÖLÜM
1927 yılında Emir, Kuzey Amerika'ya gitti. Orada Detroit beldesinde göçmenlerin sorunları için
EMİR ŞEKİB ARSLAN (1869-1946)-1. BÖLÜM
O, Emir Şekib Bin Hamud bin Hasan Yunus Arslan. Hire hükümdarlığı kurucusu olan Tenuhiler sül
NEDVİ’NİN KALEMİNDEN KUDÜS MÜFTÜSÜ EMİN EL HÜSEYNİ-2
Bundan sonra araya yeni bir fasıla girdi, ama bu ilki kadar uzun sürmedi. Ve onunla Mekke-i Müker
NEDVİ’NİN KALEMİNDEN KUDÜS MÜFTÜSÜ EMİN EL HÜSEYNİ-1
Kıymetli ziyaretçilerimiz, sizlere Filistin istiklal hareketinin mimarı, büyük aksiyon insanı,
İMAM MUHAMMED KASIM EN NÂNOTEVİ- 3. BÖLÜM
Papazlarla Ve Hindu Bilginleri İle Münazaraları Şeyh, Meerut şehrinde ikamet ederken, papazlar
İMAM MUHAMMED KASIM EN NÂNOTEVİ- 2. BÖLÜM
İngilizlere Karşı Cihadı 1857 yılında İngiliz yönetimine karşı Hindistan'da büyük bir a
ÖMER MUHTAR GRAZİANİ’NİN KARŞISINDA
... Graziani hatıratında diyor ki; “Ofisimin girişine geldiği zaman bana öyle geldi ki, ell
İMAM MUHAMMED KASIM EN NÂNOTEVİ- 1. BÖLÜM
Büyük imam, islam filozofu, rabbani alim, büyük ıslahçı, mücahid bir kahraman, İslam düşm
KURRA HAFIZ MEHMET GÃœRGÃœR HOCA EFENDÄ° (1937-2020 )
Mehmet GÜRGÜR Hoca Efendi 2 Mart 1937 yılında Dumlu Nahiyesine bağlı Akdağ köyünde dünyaya
ÅžEYH MUHAMMED HAFÄ°D (1928-2001)
Şeyh Muhammed Hafid hazretleri, dedesi ‘Hazret’ namıyla bilinen Muhammed Ziyauddin hz.'nin ve
ABDULÄžAFUR HAS EFENDÄ°(1936-2007)
Abdulgafur HAS Hocaefendi 1936 yılında Çat ilçesi Babaderesi köyünde dünyaya geldi. Soyu sils
- BABADERELÄ° SEYYÄ°D AHMED EFENDÄ°(1890-1977)
- MEHMED KIRKINCI HOCAEFENDÄ°
- MOLLA MUHAMMED CELALÃŽ
- MOLLA MUHAMMED KASORÃŽ
- MOLLA ABDÃœLKADÄ°R NADÄ°R AZÃŽZÃŽ
- SEYDA MOLLA HASÄ°P SEVEN (KS)(1917-1994)
- MÜDERRİS MOLLA MUSA CELÂLÎ (GEÇİT) HOCA
- ÅžEYH ASIM EFENDÄ°
- ÅžEYH HALÄ°D-Ä° OHÄ°NÄ°
- ÅžEYH MAZHAR EFENDÄ°
- ÅžEYH ALAUDDÄ°N-Ä° OHÄ°NÄ°
- ÅžEYH FETHULLAH-I VERKANÄ°SÄ°
- EBU’L HASAN EN NEDVİ HAKKINDA NE DEDİLER?-2
- MUHAMMED EMÄ°N ER HOCAEFENDÄ°
- ÇAN ŞEYHLERİNİN TASAVVUFTAKİ YERİ VE KONUMU-2
- EBU’L HASAN EN NEDVİ HAKKINDA NE DEDİLER?-1
- ÇAN ŞEYHLERİNİN TASAVVUFTAKİ YERİ VE KONUMU-1
- ÅžEYH SAFFETULLAH-I OHÄ°NÄ°(1939-1989)
- EBU’L-HASEN ALİ EL-HASENÎ EN-NEDVÎ (1333-1420/1914-1999)
- DOSTUM NEDVÄ°
- BEDÄ°ÃœZZAMAN'IN HAYATI VE ESERLERÄ°-2
- BEDÄ°ÃœZZAMAN'IN HAYATI VE ESERLERÄ°-1
- M. AKİF'İN GÖZÜYLE BATICILIK-2
- M. AKİF'İN GÖZÜYLE BATICILIK-1
- AHMET NECÄ°P FAZIL KISAKÃœREK-3
- AHMET NECÄ°P FAZIL KISAKÃœREK-2
- AHMET NECÄ°P FAZIL KISAKÃœREK-1
- ÅžEYH MUHAMMED DÄ°YAUDDÄ°N/HAZRET (K.S.)
- ŞEYHU'L-HİND MAHMUD HASAN DİYOBENDÎ (1851-1920)-2. BÖLÜM
Andolsun ki biz, öğüt alsınlar diye, bu Kur'an'da insanlara her türlü misali verdik.
Zümer,27
GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°
"Kişinin yapacağı en üstün iyiliklerden biri, ölümünden sonra babasının dostlarına sıla-i rahimde bulunmasıdır"
Müslim, Birr, 11-13 (2552);
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm Ä°nternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yaptÄ...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARÄ°HTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...