ABDULLAH ÇAVUŞ (SUALP) (1889 – 1976)
Atabeyli Tâhirî Mutlu ağabeyin komşusu olan Abdullah Sualp 01.07.1889 doğumludur. Baba adı Süleyman, anne adı Medine’dir. 1952’de Atabey’den evlenen Abdullah Sualp, 09.11.1976’da 87 yaşında iken vefat etmiştir. Mezarı Atabey kabristanındadır.
Kitabımızın 1. 2. 3. serilerinde ve bu 4. cildinde 'adaş' ağabeylerimizin çoğu hakkında yeterli bilgiler ve fotoğraflar vardır. Bu çalışmalarımız sırasında, Risale-i Nur Külliyatı inceden inceye tetkik edilerek, isim benzerliği olan ağabeylerimizin hatıralarının yanına, onları birbirinden tefrik edecek sıfat ve özellikleri hassaten ilave edilmiştir. Tâ ki, meselâ; 'Hâfız Mehmet', 'Feyzi' veya 'Sabri' adları geçtiğinde hangisinden bahsedildiği anlaşılabilsin… Allah nasip ederse çalışmalarımız bu minval üzere devam edecektir…
Risale-i Nur'da isimleri geçen, aynı tarihlerde yaşamış Ispartalı üç Abdullah Çavuş vardır. Bunlardan İslamköylü Abdullah Kula ile Barlalı Abdullah Yavaşer'in hatıraları ve fotoğrafları daha önce Son Şahidler serisinde neşredildiği için Nur Camiası tarafından iyi bilinirler... Atabeyli Abdullah Sualp ise üçüncü bir şahsiyet olarak tarafımızdan araştırılmış olup, kimlik bilgileri ve fotoğrafları ilk defa neşredilmektedir.
Alfabetik sırayla, üç Ispartalı Abdullah Çavuş da kitabımızda yer almıştır. İşte, içlerinde en az tanınan Atabeyli Abdullah Çavuş:
ATABEYLİ ABDULLAH ÇAVUŞ (SUALP)
Atabeyli Tâhirî Mutlu ağabeyin komşusu olan Abdullah Sualp 01.07.1889 doğumludur. Baba adı Süleyman, anne adı Medine'dir. 1952'de Atabey'den evlenen Abdullah Sualp, 09.11.1976'da 87 yaşında iken vefat etmiştir. Mezarı Atabey kabristanındadır.
Üç Abdullah Çavuş'tan Risale-i Nur'da adı en çok geçen, Atabey'li Abdullah Sualp olduğu halde, en az tanınan veya Risaleler okunurken diğer Abdullah Çavuşlar ile karıştırılan bu ağabeyimizdir. Bunun sebebi, şimdiye kadar hakkında herhangi bir araştırma yapılmamış olması olabilir…
Biz, az da olsa kimlik bilgilerine ve bir fotoğrafına ulaşabildik. Kimlik bilgileri ve fotoğraf için yardımcı olan Abdullah Sualp'ın yeğeni, Makine Mühendisi Atabeyli Mustafa Sualp Bey'e bu çok değerli katkısı için teşekkür ediyorum. Nur kervanından tarihi bir şahsiyetin daha tanınmasına, fotoğrafıyla zihinlerimizde yer etmesine vesile olmuş oldu…
Üstad Bediüzzaman Hazretleri tarafından ekseri, "Atabeyli Lütfü'nün varisi Tâhirî ve Abdullah Çavuş" diye Tâhirî Mutlu Ağabeyle beraber anılmasından da anlaşılıyor ki Abdullah Sualp, eserleri yazarak çok hizmet etmiştir. Külliyatta tam ondört yerde adı geçmektedir.
Risale-i Nur'da, Abdullah Sualp'ı, diğer Abdullah Çavuşlardan tefrik etmek için adının yanında zikredilen sıfatlara bakmak yeterlidir. "Tâhir ve Abdullah Çavuş; Lütfü'nün bir varisi Abdullah Çavuş(1); Hulusi-i Sâlis Abdullah" ibareleri ile kastedilen, kat'i olarak Abdullah Sualp'tır. Zira Tâhirî ve Lütfü Ağabeyler Atabeylidir ve Abdullah Sualp'ın fiilen, iç içe sıkı münasebetlerinin bulunduğu şahsiyetlerdir.
Bu kıymetli Nur hadiminin, yaptığı hizmetlerinin hatırasına hürmeten Risale-i Nur'da adının geçtiÄŸi paragrafları teberrüken buraya alıyoruz. Görülecek ki Aziz Ãœstad'ımız tarafından adının yanında yukarıda yazdığımız üç sıfatından birisi, mutlaka zikredilmiÅŸtir... Şöyle ki:Â
"Hulusi-i Sâlis imzasıyla ehemmiyetli ve beni çok mesrur eden ve Küçük Lütfü'nün bir varisi olan bir zâtın, Risale-i Nur'a kıymettar hizmeti ve tesahubunu beyan eden bir mektubunu aldım. O zât kimdir? Ben, çok selam ve dua ile onu tebrik ediyorum."(2)
"Aras Atabey'de, eskide Lütfü, Zekâi gibi iki kıymettar şakirtlerin yerlerini boş bırakmayan, Aras kahramanları olan Tahir ve Abdullah Çavuş'un Risale-i Nur'a hizmetleri, Aras hakkında endişelerimi tamamen izale etti."(3)
 "Rabian: İslamköylü, Kuleönü ortasında olan ve Sıddık Sabri ve Lütfü gibi talebeleri yetiştiren Atabey Karyesi, çok defa hatırıma geliyordu. 'Acaba bu köy neden geri kaldı, söndü?' diye düşünüp müteessir oluyordum. Fakat Cenab-ı Hakk'a hadsiz şükür olsun ki Tahir ve Abdullah Çavuş o endişemi tamamıyla izale ettiler, büyük bir teselli bana verdiler."(4)
"Saniyen: Sabri ile Hafız Ali'nin reyi ile teshil-i muhabere için verdiği kararla bazan Atabey yoluyla muhabereyi, onlar gibi biz de kabul ettik. Lütfü'nün bir varisi Abdullah Çavuş namıyla, adresiyle gönderilecek."(5)
"Rabian: Merhum Lütfü'nün hakiki ve pek ciddi bir varisi olan Abdullah Çavuş'un mektubu, onun derece-i sadakat ve ihlâsını ve irtibatını gösterdi. Her vakit İslamköylü Abdullah ile o Abdullah Çavuş'u duada beraber yâd ediyordum."(6)
"Madem Hafız Ali ile siz, Atabey yoluyla da muhabere etmeyi münasip görmüşsünüz. Atabey'de Abdullah Çavuş'un veya münasip gördüğünüz birisinin adresini bildiriniz. Abdullah Çavuş'un sizin namınıza istediği Onuncu Şuâ namındaki Fihriste'nin ikinci cildini yazdırdık ve Hizbü'l-Ekber-i Nuriye'yi Feyzi yazdı. Yakında inşaallah göndereceğiz."(7)
"Bu defa Hafız Ali'nin ve Halil Ä°brahim'in ve Lütfü'nün bir varisi AbdulÂlah'ın, ehemmiyetli üç mektuplarını aldım.."(8)
"Merhum Lütfü'nün ciddî ve hakikî bir vârisi olan Abdullah'ın mektubunda, Risale-i Nur'la alâkadar olan başta Tâhirî ve babası ve Ali ve Vehbi, Şükrü, Mustafa, Mehmet, Hüseyin, Mehmet, Hakkı ve bilhassa eskiden Risale-i Nur'da mevkii bulunan Büyük Zühdü gibi kardeşlerimizin selâmları beni çok ziyade mesrur eyledi."(9)
 "Dördüncüsü: Sâbık üç tevafuku yazdıktan sonra, büyük Hafız Ali'nin gayet güzel mektubuyla, Hulusi-i Sâlis Abdullah Çavuş'un manidar mektubu ve Hulusi Bey'in ve Kâtip Osman'ın kıymetli mektuplarını aldım."(10)
"...Risale-i Nur'un bir kahramanı olan Tâhirî'nin eniÅŸtesi ve Risale-i Nur'un saff-ı evvelinde ve ÅŸakirtlerinin başında bir zaman nazırlık vazifesini gören ve ÅŸimdiye kadar da Risale-i Nur hakkında kalbini bozmayan Büyük Hafız Zühtü'nün samimi kemal-i sadakat ve ihlâsı gösteren mektubuyla ve Hulusi-i Sâlis Abdullah ÇavuÅŸ'un haÅŸiyesinde tasdikle, bu eski ve yeni gayyur kardeÅŸimiz Büyük Zühtü, resmiyete bakmayarak, Risale-i Nur'un mühim vazifelerinden olan masumlara Kur'ân dersini vermekle gösterildi ki merhum Zühtü Bedevi yerine, bu Büyük Zühtü'yü yeni veriyor."(11)Â
"Merhum Lütfü'nün ehemmiyetli varislerinden Abdullah Çavuş, kahraman Tâhirî ile Atabey'i Nurs karyem hükmüne getirmişler. İslamköylü Abdullah, Hafız Ali (r.h.) zamanında Risale-i Nur'a çok hizmet etmiş. Onlara umumen selam ediyorum."(12)
"Salisen: Lütfü'nün sebatkâr ve pek ciddi varisi Abdullah Çavuş ve İslamköylü merhum Hafız Ali'nin şakirt ve varislerinden Mustafa'nın mektuplarını umum Nur Fabrikası'nın kahramanları hesabına kabul ettim."(13)
"...Çok alâkadar olduğum Atabey kahramanlarının ve Lütfü varislerinin ve büyük merhum Hafız Ali'nin vekil ve varis ve hizmet-i Nuriye'de muktedir arkadaşlarının, Tâhirî ve Abdullah Çavuş'un tebrik mektuplarını…"(14)
"Salisen: Atabeyli metin ve ciddi bir kardeşimiz Abdullah Çavuş'un yazdığı mektubu tasdik ediyorum."(15)
Â
DÄ°PNOTLAR
(1) Savlı Hasan Kurt Ağabey'in Tâhirî Ağabey'den naklettiği bir hatıra: "Atabeyli Küçük Lütfi Ağabey'in (r.h.) vefatından sonra Hafız Ali Ağabey (r.h.), 'Lütfü'nün yerini Tâhirî doldurur, Tâhirî'yi onun yerine kazanalım' diye hususi alaka göstermiş ve bu şekilde Tâhirî Ağabey hizmete dâhil olmuştur. Bu sebeple Üstad Hazretleri birçok yerde Tâhirî Ağabey'e 'Lütfü'nün varisi' diye bahsediyor." (Ağabeyler Anlatıyor-1, s. 367) Tâhirî Ağabey'le bir ruh iki ceset beraberliği olan Abdullah Sualp da Lütfü'nün varisi olarak anılıyor.
(2) Bediüzzaman Said Nursî, Kastamonu Lâhikası, Söz Bas. Yay., s. 98.
(3) Bediüzzaman Said Nursî, Kastamonu Lâhikası, Söz Bas. Yay., s. 110.
(4) Bediüzzaman Said Nursî, Kastamonu Lâhikası, Söz Bas. Yay., s. 118.
(5) Bediüzzaman Said Nursî, Kastamonu Lâhikası, Söz Bas. Yay., s. 170.
(6) Bediüzzaman Said Nursî, Kastamonu Lâhikası, Söz Bas. Yay., s. 171.
(7) Bediüzzaman Said Nursî, Kastamonu Lâhikası, Söz Bas. Yay., s. 178.
(8) Bediüzzaman Said Nursî, Kastamonu Lâhikası, Söz Bas. Yay., s. 286.
(9) Bediüzzaman Said Nursî, Kastamonu Lâhikası, Söz Bas. Yay., s. 287.
(10) Bediüzzaman Said Nursî, Kastamonu Lâhikası, Söz Bas. Yay., s. 313.
(11) Bediüzzaman Said Nursî, Kastamonu Lâhikası, Söz Bas. Yay., s. 327.
(12) Bediüzzaman Said Nursî, Emirdağ Lâhikası, Söz Bas. Yay., s. 115.
(13) Bediüzzaman Said Nursî, Emirdağ Lâhikası, Söz Bas. Yay., s. 182.
(14) Bediüzzaman Said Nursî, Emirdağ Lâhikası, Söz Bas. Yay., s. 231.
(15) Bediüzzaman Said Nursî, Emirdağ Lâhikası, Söz Bas. Yay., s. 400
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
Yağız Yangel, 2018-12-02 17:05:41
Allah rahmet eylesin.. Babaanne'min babasıdır rahtmetli... Nur içinde yatsın..
Bu yoruma katılıyor musunuz ?
Mustafa Süalp, 2014-03-27 07:14:37
Muhterem Amcamız Abdullah Sualp babamın amcası olup kardeşlerin en büyüğüdür.Ali ve Mustafa isminde iki erkek kardeşe(Mustafa dedem oluyor)Dudu adında bir kız kardeşe sahiptir.Kendilerinin gaz lambası ışığında aylar yıllar boyu risaleleri çoğaltıp ,bunların dağıtımını bizzat yaptığını hatırlıyorum.Allah ondan razı olsun.Bu işde kendisine en büyük yardımcı yine Atabey'li Hilmi(Uysal) Hoca olmuştur.
Bu yoruma katılıyor musunuz ?
DÄ°ÄžER YAZILAR
YUSUF ÜNLÜ(1936 -)
Cübbeli Ahmed Ünlü hocaefendinin babası Yusuf Ünlü 1936’da Giresun’un Göreli İlçesinde
YILMAZ DUMAN(1938 -)
Denizlili Emekli Lise Öğretmeni Yılmaz Duman, 1951’de Türkiye’de ilk açılan yedi İmam Hat
ÜMMÜHAN ERGÜN(1913 – 1976)
Nur Fabrikası sahibi, Denizli şehidi, İslamköylü Hafız Ali Ergün’ün akıl sınırlarını
ÛLVİYE SÜMER (1895 – 1974)
Ûlviye Sümer, Risale-i Nur’un Kastamonulu hanım kahramanlardandır… “Âsiye, Ulviye, Lütfi
TACEDDÄ°N TOPAL(1927-2020)
Taceddin Topal ağabeyimiz Isparta/Yalvaçlıdır. Yalvaçlılar O’na Taci Dede diye biliyor ve ö
ŞÜKRÜ ALTUĞ(1914 – 1984)
Isparta’nın Sav köyü bin kalemle Risale-i Nur eserlerini yazarak çoğaltan, Hz. Üstadın ifad
ÅžEVKET AKIN(1923 -2021)
Batmanlı Şevket Akın, Bediüzzaman hazretlerini 1952 yılında Isparta’da ziyaret ediyor. Aynı
ŞAHABEDDİN ÜNLÜ (1945 -2021)
Bolvadinli Emekli Edebiyat öğretmeni Şahabeddin Ünlü ile Ankara’da halef selef oluyoruz. Biz
ŞAHABEDDİN GARGILI(1924 – 2017)
Molla Şahabeddin Gargılı, 1924 yılında Bingöl’ün Kığı ilçesinde doğmuştur. Erzurumlu
SÜLEYMAN ÇAĞAN(1930 - )
Malatya/Doğanşehirli Süleyman Çağan ağabeyimiz üç arkadaşıyla beraber Hz. Üstad’ı Ispa
SAİD NUR ÇELEBİ (1948 -)
Risale-i Nur hizmetkârlarından iki bahtiyar hanedanın silsilesi Said Nur Çelebi’de buluşuyor.
- ÖMER HALICI(1919 – 1954)
- OSMAN NURİ TOL(1885 – 1955)
- OSMAN AKSOY(1940 - )
- NEVÄ°N HALICI(1939 -)
- NECATÄ° AKKOYUN(1934 -)
- MÜBAREK SÜLEYMAN (KÖSE)(1898 - 1963)
- MUSTAFA CENGÄ°Z (1929 -2021)
- MUHAMMED ALİ ÖZTÜRK (1930 -)
- MUAMMER ŞENEL (1909 – 2000)
- MEVLÜD GÖNEN (1934 -)
- MEHMED KÜÇÜKAĞA (1924 – 1976)
- MEHMED KERVANCI(1940 - )
- MEHMET GÜLEŞÇİ
- MEHMED FIRINCI (GÜLEÇ) (1928 - 2020 )
- İBRAHİM GÜL (1892 – 1956)
- HÃœSEYÄ°N BİÇER (1923 -2018)Â
- HÜSEYİN AKÇAY
- HATÄ°CE SOYLU (ALTUÄž)(1930 - 2013)
- HASAN HALICI(1940 -)
- HASAN BASRİ SARIÇAM
- HAMDÄ° SAÄžLAMER
- HAFIZ MUSTAFA ERTÜRK (1906 – 1950)
- FİKRİ MERİÇ(1935 -2021)
- EÅžREF EDÄ°P FERGAN(1882-1971)
- AV. İBRAHİM ÜNLÜ(1942 - )
- ÂSİYE MÜLÂZIMOĞLU(1881-1981)
- ALÄ° YILMAZ(1936 - )
- ALİ SERT(1929 – 2017)
- ALÄ° RIZA MUHLÄ°S(1927 - 2016)
Üstünlük ve şeref ancak Allah'ın, Peygamberinin ve mü'minlerindir.
Münâfikûn, 8
GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°
Allah'ım! Bizi sevgin ve bizi sana yaklaştıracak olanların sevgisiyle rızıklandır.
Tirmizi, Daavat:72-73
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm Ä°nternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yaptÄ...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARÄ°HTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...