TARİHTE BUNLAR OLDU-44

KORE ŞEHİDLERİNİN RUHUNA EĞLENCE TERTİP EDİLMESİ Merhum Tahir’ül Mevlevi, 1950’lerin Türkiyesinde yaşanan bir garabete, Şerh-i Mesnevi adlı eserinde şöyle değiniyor; “İşittiğime göre, bir yerde konferans verilmiş. Kore şehidlerine hürmeten o gece eğlentisinin yapılması hakkında bazı taraflarca gösterilen haklı arzuya itiraz edilmiş ve “bırakalım da halk eğlensin ve içecekleri şarablar şehidlerimizin canına değsin” denilmiş.


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2014-10-15 02:03:32

TAHİR'ÜL MEVLEVİ'NİN GÖZÜNDEN BİR DEVİR-2

KORE ŞEHİDLERİNİN RUHUNA EĞLENCE TERTİP EDİLMESİ

Merhum Tahir'ül Mevlevi, 1950'lerin Türkiyesinde yaşanan bir garabete, Şerh-i Mesnevi adlı eserinde şöyle değiniyor; "İşittiğime göre, bir yerde konferans verilmiş. Kore şehidlerine hürmeten o gece eğlentisinin yapılması hakkında bazı taraflarca gösterilen haklı arzuya itiraz edilmiş ve "bırakalım da halk eğlensin ve içecekleri şarablar şehidlerimizin canına değsin" denilmiş.

Bu hezeyanın sarf edilmiş olduğuna inanmak istemedim. Çünkü böyle bir saçmayı deliler bile savurmaz. Çünkü şehidlik, Müslümanlığa mahsustur. Ve şarab ise, Müslümanlıkta haramdır ve habasettendir.

Şehidlere manevi hediye olarak Kur'an okunur ve Mevlid okutulur. Onların sevabıyla ruhları tâziz edilir. Yoksa şarab içilip, naralar atılıp, kadınlar kucaklanıp da o taşkınlıklar, o muhterem ve fedakâr şehidlerin canına değsin denilmez.

Böyle bir sözü istifra edenin şehadet ve İslamiyet hakkında bilgisi olmadığı gibi, insanlıktan da nasibi yok demektir. Müslümanlığından vazgeçtik, zerre kadar insanlık duygusu olmuş olsaydı, şehid ailelerinin ve bütün milletin gözyaşı döktükleri bir sırada "halk eğlensin ve içecekleri şaraplar şehidlerimizin canına değsin" demek hissizliğini göstermezlerdi."

BAYRAMLARDA HESAP USULÜNÜN KABUL EDİLMESİ

"Meşrutiyet devrinde Ramazan ve bayramların heyet hesabıyla ilan edilmesi usulü ittihaz olundu. İmam Subki de bunun kabulüne fetva vermişti."

LUTHER OLMAYA ÖZENEN DİN REFORMCULARI

"Beş numara elektrik lambası kadar aydınlığı olduğu halde münevver geçinen bazı ukala da, Luther'in Hıristiyanlıkta yaptığı gibi dinde reform yapmak istiyorlar. Vâz-ı İlahi olan bazı ahkâmın değiştirilmesi lazım geldiğini iddia ediyorlar. Ezanın Türkçe okunması, namaz kılarken Kur'an'ın aslı değil, tercemesinin okutturulmak istenilmesi, o reformun mukaddematı cümlesindendi. "Batıl saldırır, sonra müzmahil olur" kelamı mucibince, o bâtıl hareket de bir müddet sürdükten sonra def olup gitti. O gidişin hâlâ mâtemini tutanlar var.

Düşünmüyorlar ki Luther Hıristiyanlığın esaslarına, hatta teslis akidesine dokunmamış, papazların halk üzerindeki tasallutuna, para mukabilinde cennetten arazi satmalarına ve saireye itiraz etmişti.

Elhamdülillah, dini esaslarımızda değiştirilmesine lüzum görülecek bir şey yoktur. Tebdil taraftarı olanlar, birer Luther olmak istiyorlar.

HAM SOFUNUN DİNE VERDİĞİ ZARAR

"Vaktiyle Fatih'te ham sofulardan bir vaiz vardı. Nasılsa, tütün içilmesinin haram olduğuna kanmıştı. Halkı tütünden vazgeçirmek için "on kadeh şarab içmek bir cigara içmekten daha hafiftir" dediğini ben kulağımla işittim.

Gafil sofu, kaş yapayım derken göz çıkarıyor, cigaradan vazgeçirmek isterken, rakıya teşvik ediyor, lakin gaflet ve cehaletinden, yaptığı işin mazarratını(zararını) fark edemiyordu. Müskirat(sarhoş ediciler) ile mükeyyefatın(keyif vericilerin) ayrı şeyler olduğunu bilmiyordu.

Not; Üstad Bediüzzaman hazretleri de, Muhakemat adlı eserinde bu Fatihli Sofu vaizin saçmalamasına şöyle değiniyor; "Dikkat olunsun ki, böyle mücazifler(sözleriyle halkı şaşırtanlar) nasihat ettikleri vakitte nazar-ı hakikatte ne derece çirkin oluyorlar. Ezcümle: Bunlardan birisi bir mecma'-ı azîmde(büyük bir camide) müskirattan tenfir yolunda zecr-i şer'î(şeriatın sakındırması) ile kanaat etmeden öyle bir şey demiş ki, yazmasından ben hicab ettim. Yazdıktan sonra çizdim. Ey herif!. Bu sözlerinle şeriata adavet ediyorsun. Faraza sadîk olsan, sadîk-ı ahmak olursun. Adüvv-üd dinden(din düşmanlarından) daha muzırsın.(Muhakemat s. 28 )

Kaynaklar

1- Tahir'ül Mevlevi, Şerh-i Mesnevi, Cilt; 6, Şamil Yayınevi, İst.

2-Bediüzzaman Said Nursi, Muhâkemat, rnk neşriyat, İst. 2005

 

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

TARİHTE BUNLAR OLDU-56

TARİHTE BUNLAR OLDU-56

SADRAZAMIN ASİL HAREKETİ Mehmed Zeki Pakalın ‘Tarihe Mal Olmuş Hikayeler’de anlatıyor; “

TARİHTE BUNLAR OLDU-55

TARİHTE BUNLAR OLDU-55

MÜSLÜMAN KANI AKITMAK İSTEMEYEN HÜKÜMDAR İttihad ve Terakki fırkasına bağlı Hareket Ordus

TARİHTE BUNLAR OLDU-54

TARİHTE BUNLAR OLDU-54

İSTANBUL TÜRKLERİN ELİNDEN NASIL ÇIKAR? Kritovulos, 15. yüzyılda yaşamış Bizanslı bir t

TARİHTE BUNLAR OLDU-53

TARİHTE BUNLAR OLDU-53

HASAN BASRİ ÇANTAY VE 27 MAYIS Üstad Bediüzzaman modern zamanlarda dalalet ehlinin özellikle

TARİHTE BUNLAR OLDU-52

TARİHTE BUNLAR OLDU-52

“SENİN YANINA GİTMEK İSTEMİYORUM” Merhum Samet Ağaoğlu Bey, Ziya Gökalp’in amcasının

TARİHTE BUNLAR OLDU-51

TARİHTE BUNLAR OLDU-51

PAKİSTANLI İKİ YAŞLI PROFESÖRÜN DEDİKLERİ Muhterem Yavuz Bülent Bakiler beyefendi anlatıy

ŞEVKET BİNBAŞI

ŞEVKET BİNBAŞI

Not: Bugün merhum Sultan İkinci Abdülhamid hanın vefat yıldönümü. Cenab-ı Hak kendilerine r

TARİHTE BUNLAR OLDU-50

TARİHTE BUNLAR OLDU-50

Sultan İkinci Abdülhamid han Şam-Mekke demiryolunu yapmaya kalkışınca, alışkanlık icabı, b

TARİHTE BUNLAR OLDU-49

TARİHTE BUNLAR OLDU-49

ALMANYA CEPHESİNDE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK Biraz abartı gelebilir ama Almanların Alman birliğ

TARİHTE BUNLAR OLDU-48

TARİHTE BUNLAR OLDU-48

Mercidabık zaferini kazanıp Haleb’i, Şam’ı ve Suriye’yi zapt eden Yavuz Selim hanın hazi

TARİHTE BUNLAR OLDU-47

TARİHTE BUNLAR OLDU-47

Tarihteki ilginç hadiselerden birisi de hayvanların muhakeme edilmesidir. Ortaçağ Avrupa tarihi

"İyilik ve takva üzerine yardımlaşınız, kötülük ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayınız."

Mâide, 2

GÜNÜN HADİSİ

Ey Allah'ın Resulü," dedim, "şayet Kadir gecesine tevafuk edersem nasıl dua edeyim?" Şu duayı okumamı söyledi: "Allahümme inneke afuvvun, tuhibbu'l-afve fa'fu anni. (Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet.)

Tirmizi, Da'avat 89,

TARİHTE BU HAFTA

*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI