ALİ SARIBIÇAK

“MÜBAREKLER PEHLİVANI Büyük Ruhlu Küçük Ali” Ağabeyimiz, 1907 senesinde Isparta’nın Atabey ilçesinin Kuleönü köyünde doğdu. Nur davasında çok büyük hizmetlere vesile olduğunu, Üstad’ımızın ona yaptığı iltifatlarından anlıyoruz. Külliyat’ı tam 17 kere yazmış, 40 sene evinden çıkmamış. 1974’te Üstad’ına kavuştu. “Büyük Ruhlu Küçük Ali” Ağabey, Üstad’ımızın “Sarıbıçak Mustafa” veya “Kuleönlü Mustafa” olarak Külliyat’ta bahsettiği Mustafa Hulusi’nin kardeşidir. Aslında soyadları “Sallabacak” iken, Üstad’ımız tarafından “Sarıbıçak” olarak değiştirilmiştir.


Ömer Özcan

ozcannurs@hotmail.com

2014-11-24 03:04:11

"MÜBAREKLER PEHLİVANI Büyük Ruhlu Küçük Ali" Ağabeyimiz, 1907 senesinde Isparta'nın Atabey ilçesinin Kuleönü köyünde doğdu. Nur davasında çok büyük hizmetlere vesile olduğunu, Üstad'ımızın ona yaptığı iltifatlarından anlıyoruz. Külliyat'ı tam 17 kere yazmış, 40 sene evinden çıkmamış. 1974'te Üstad'ına kavuştu. "Büyük Ruhlu Küçük Ali" Ağabey, Üstad'ımızın "Sarıbıçak Mustafa" veya "Kuleönlü Mustafa" olarak Külliyat'ta bahsettiği Mustafa Hulusi'nin kardeşidir. Aslında soyadları "Sallabacak" iken, Üstad'ımız tarafından "Sarıbıçak" olarak değiştirilmiştir.

Huzur dolu evi unutamıyorum
Ankara'da talebeyiz… 1972 senesinin Mayıs ayında Mehmet Kurdoğlu, İsmail Ambarlı, Selahattin Yeşilyurt Ağabeylerle teknik öğretmen ve ODTÜ'den 10'a yakın talebeyle, Isparta ve civarı seyahatine çıktık. Araba, Said Özdemir Ağabeyin Chevrolet marka pikabı. Şoförümüz İsmail Ambarlı... Sav'da Mustafa Gül Ağabeyi ziyaretten sonra Kuleönü'ne, "Büyük Ruhlu Küçük Ali Ağabey"in evine gittik. Tek katlı köyevinde zemin üzerindeki kilimin üzerine oturduk. Ev fevkalâde mütevazı ve sade, fakat huzur ve saadet dolu...

Aziz Üstad neden "Küçük Ali" demişti?
"Mübarek heyetinin büyük bir kahramanı Büyük Ali'nin sisteminde Küçük Ali'nin Mucizat-ı Kur'aniyesi, Mucizat-ı Ahmediye'nin tam mutabık bir baki pırlanta tarzında mevki aldı. Erhamürrahimin her harfine mukabil yazana on sevap ihsan eylesin! Âmin..." (Kastamonu Lâhikası, 84) Hep merak ederdim: Aziz Üstad neden "Küçük Ali" demişti? Acaba Büyük Ali'den yaş olarak mı, yoksa görünüş olarak mı küçüktü? Kuleönü'nde gördüm ki, hakikaten Ali Ağabey maddî cisim itibarıyla küçük, zayıf ve kısa boylu idi. Ama cismanî küçüklüğü nasıl gözle görünüyorsa, biraz konuştuktan sonra "ruhunun büyüklüğü" cisminin küçüklüğünden daha açık ve daha net bir şekilde tecessüm ediyordu. Yumuşak, munis bir ses, devamlı tatlı bir tebessüm, ders verici, düşündürücü lâtifeler, bu insanın "Mübarekler Pehlivanı, Büyük Ruhlu" gibi iltifatlara liyakatini gösteriyordu. Bu vasıflar, evindeki huzur veren ortamla bütünleşince bambaşka bir âleme sürüklüyordu insanı... Barla Lâhikası'nda "Kuleönü'nden Sarıbıçak Mübarek Mustafa'nın kardeşi Küçük Ali'nin fıkrasıdır" diye başlayan bir mektuba Küçük Ali Ağabeyin "Âciz Talebeniz Ali Ulvî" olarak imza attığını görüyoruz. (Barla Lâhikası, 157)

"Üstad eserlerini kalp ve akla hitap ederek yazmıştır"
Büyük Ruhlu Küçük Ali Ağabey, "Kardeşlerim! Üstad eserlerini kalp ve akla hitap ederek yazmıştır" deyip, zihinlerimizi derse tevcih edici kısa bir konuşma yaptı. Sonradan anladım ki, Ali Ağabey bu konuşmasında, Barla Lâhikası, 143'te ağabeyi Mustafa'nın mektubuna yazdığı haşiyenin aynısını anlatmış. Sonra örnek olarak, kendi el yazması olduğunu zannettiğim Osmanlıca Sözler'den, Yirminci Söz'ün İkinci Makamı'ndan bir parça okuyuverdi. Bizimle gelen, cismen küçük yapıda, ODTÜ'de okuyan, "Eskişehirli Mehmet" ismindeki bir kardeş, Ali Ağabeye yakın oturuyordu. Ali Ağabey ara sıra durup, Mehmet'in yüzüne, hafifçe "Değil mi kardeş?" deyip okşar gibi tokatlıyordu. Böylece hem yorgun olan bizlerin dikkatini topluyor, hem de dersi pekiştiriyordu. Hatta bir ara Mehmet Kurdoğlu Ağabey, "Ağabey bu da bizim Küçük Mehmet'imiz!" diye lâtife yaptı. Artık o kardeşimizin adı da "Küçük Mehmet" olarak kalmış oldu. Ali Ağabeyi bir daha görmek nasip olmadı...

Ömer Özcan

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

YUSUF ÜNLÜ(1936 -)

YUSUF ÜNLÜ(1936 -)

Cübbeli Ahmed Ünlü hocaefendinin babası Yusuf Ünlü 1936’da Giresun’un Göreli İlçesinde

YILMAZ DUMAN(1938 -)

YILMAZ DUMAN(1938 -)

Denizlili Emekli Lise Öğretmeni Yılmaz Duman, 1951’de Türkiye’de ilk açılan yedi İmam Hat

ÜMMÜHAN ERGÜN(1913 – 1976)

ÜMMÜHAN ERGÜN(1913 – 1976)

Nur Fabrikası sahibi, Denizli şehidi, İslamköylü Hafız Ali Ergün’ün akıl sınırlarını

ÛLVİYE SÜMER (1895 – 1974)

ÛLVİYE SÜMER (1895 – 1974)

Ûlviye Sümer, Risale-i Nur’un Kastamonulu hanım kahramanlardandır… “Âsiye, Ulviye, Lütfi

TACEDDİN TOPAL(1927-2020)

TACEDDİN TOPAL(1927-2020)

Taceddin Topal ağabeyimiz Isparta/Yalvaçlıdır. Yalvaçlılar O’na Taci Dede diye biliyor ve ö

ŞÜKRÜ ALTUĞ(1914 – 1984)

ŞÜKRÜ ALTUĞ(1914 – 1984)

Isparta’nın Sav köyü bin kalemle Risale-i Nur eserlerini yazarak çoğaltan, Hz. Üstadın ifad

ŞEVKET AKIN(1923 -2021)

ŞEVKET AKIN(1923 -2021)

Batmanlı Şevket Akın, Bediüzzaman hazretlerini 1952 yılında Isparta’da ziyaret ediyor. Aynı

ŞAHABEDDİN ÜNLÜ (1945 -2021)

ŞAHABEDDİN ÜNLÜ (1945 -2021)

Bolvadinli Emekli Edebiyat öğretmeni Şahabeddin Ünlü ile Ankara’da halef selef oluyoruz. Biz

ŞAHABEDDİN GARGILI(1924 – 2017)

ŞAHABEDDİN GARGILI(1924 – 2017)

Molla Şahabeddin Gargılı, 1924 yılında Bingöl’ün Kığı ilçesinde doğmuştur. Erzurumlu

SÜLEYMAN ÇAĞAN(1930 - )

SÜLEYMAN ÇAĞAN(1930 - )

Malatya/Doğanşehirli Süleyman Çağan ağabeyimiz üç arkadaşıyla beraber Hz. Üstad’ı Ispa

SAİD NUR ÇELEBİ (1948 -)

SAİD NUR ÇELEBİ (1948 -)

Risale-i Nur hizmetkârlarından iki bahtiyar hanedanın silsilesi Said Nur Çelebi’de buluşuyor.

Ey insanlar! Allah'ın size olan nimetini hatırlayın; Allah'tan başka size gökten ve yerden rızık verecek bir yaratıcı var mı? O'ndan başka tanrı yoktur. Nasıl oluyor da (tevhidden küfre) çevriliyorsunuz!

Fatır, 3

GÜNÜN HADİSİ

Sadakaların en efdali, iki kişi arasını düzeltmektir.

Seçme Hadisler, s.237

TARİHTE BU HAFTA

*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI