RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-97
Ders: 16. Söz, 1. Şua İzah: Mehmed Kırkıncı Hocaefendi *Cenab-ı Hakk’ın zatı bir, fiilleri ise nihayetsiz. Bir zat aynı anda nihayetsiz fiili nasıl yapacak? Yine, bir olmasıyla birlikte, hiç kimseden yardım almadan bütün terbiye fiillerini kendisi yapıyor. Mesela bütün çekirdekleri kendisi yaratıyor, her birisini aynı anda kendisi ağaç olmak üzere terbiye ediyor. Ağaçları terbiye ediyor, meyve verdiriyor. Çeşitli bitkileri, yiyecekleri kuşların midesinde terbiye ediyor, yumurta haline getiriyor. Yumurtayı terbiye ediyor, kartal, tavuk, tavus vs. meydana getiriyor. Akla takılan bir mesele. Üstad burada o meseleyi izah ediyor.
Ders: 16. Söz, 1. Şua
İzah: Mehmed Kırkıncı Hocaefendi
*Cenab-ı Hakk'ın zatı bir, fiilleri ise nihayetsiz. Bir zat aynı anda nihayetsiz fiili nasıl yapacak? Yine, bir olmasıyla birlikte, hiç kimseden yardım almadan bütün terbiye fiillerini kendisi yapıyor. Mesela bütün çekirdekleri kendisi yaratıyor, her birisini aynı anda kendisi ağaç olmak üzere terbiye ediyor. Ağaçları terbiye ediyor, meyve verdiriyor. Çeşitli bitkileri, yiyecekleri kuşların midesinde terbiye ediyor, yumurta haline getiriyor. Yumurtayı terbiye ediyor, kartal, tavuk, tavus vs. meydana getiriyor. Akla takılan bir mesele. Üstad burada o meseleyi izah ediyor.
Not: İmanını kaybetmiş nesillerden Abdullah Cevdet de bu meseleyi aklına sıkıştıramadığından inkâr yoluna sapmış ve;
"Takıldı kaldı fikrim şu nokta-i tevhidde" demiştir.(Salih Okur)
Not: 2; Burada merhum Said Havva(1935-1989)'nın şu sözünü de hatırda tutmakta fayda vardır; "Bilgi konusunda hatalarımızdan birisi de, düşünce ve yasalar konusunda haddimizi aşarak, Zat-ı İlahiyye'yi ve sıfatlarını mahlûkun ölçü alındığı tasavvur ve sıfatlara tâbi kılmamızdır."(Salih Okur)
*Cenab-ı Hakkın tasarrufu her şeye şâmil. Her yerde tasarruf eden, O. Herkes vicdanen bunu anlar. Şimdi burada herkesin kalbi çalışıyor mu, çalışmıyor mu? Çalışıyor. Çalıştığına göre bunu bir çalıştıran olacak. Biz kendi kalbimizi kendimiz mi çalıştırıyoruz? Hayır. Demek bir çalıştıran var.
Yediğimiz içtiğimiz şeyler vücudumuzda terbiye edilerek ete kana tahvil ediliyor. Bunlardan bizim haberimiz yok yani.
Bu kadar insanların saçları, kılları, hayvanların tüyleri muntazaman bitiyor, büyüyor. İşte Allahu Teala'nın şeriksiz şümullü tasarrufatına bir misal..
*Zerreden güneşe kadar imanın dereceleri var. İmanımızı nasıl büyüteceğiz? İşte bu iman hakikatlarını, tefekkür derslerini okuya okuya, düşüne düşüne..
*Üstad, kâinatın büyüklüğünü anlatma sadedinde "iki kutbun dairesindeki hesap rakamlarına sıkışmayan bir nihayetsiz uzaklık içinde"(Şualar s: 106) ifadesini kullanıyor. İki kutup, kuzey ve güney kutupları. Hayalen bu ikisi arasında bir bez gerip üzerine de rakamlar yazsak. Çıkan rakam hesap rakamlarına sığmaz. Kâinat böyle büyük, Allah ondan büyük.
Not: Ondan dolayı, aşk sultanı Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi(k.s) buyurmuş ki;
Ger cihân pîşet büzürg ü bî bûnist
Piş-i kudret zerre-i mi dânkî nist
 "Dünya senin nazarında büyük ve nihayetsiz görünse de, kudret-i İlahiye karşısında bir zerre bile değildir."
Bir şair de şöyle demiş;
"Büyüksün İlahi büyüksün, büyük!
Büyüklük yanında kalır pek küçük"(Salih Okur)
*Cenab-ı Hakkın sıfatları nihayetsiz. Kudretinin sonu yok. İlminin sonu yok. Ama yarattıklarının sonu var. Her gün böyle bir kâinat yaratsa yine sayılı. İşte Allahu ekber derken, böyle bir pencereden bakıp Allahu ekber demek başka, gaflet anında, alışkanlıkla Allahu ekber demek daha başka.
*İnsanlar mı dağlar için yaratılmış, dağlar mı insanlar için? Elbette dağlar insanlar için. Bağlar da insan için, deryalar da insan için, kısaca dünya ve içinde olanlar insanlar için yaratılmış. Ya insanlar kimin için? Allah için. Bütün kâinatı bize yaratmış, bizi de kendine yaratmış. Akıl vermiş ki, kendisini tanıyalım. Bizim bu dünyaya gönderiliş vazifemiz bu. Tavuğun vazifesi ne? Yumurtlamak. Koyunun vazifesi et, süt, yün vermek. Devenin vazifesi yük taşımak vs..Peki bizim vazifemiz ne? Allah'ı bilmek, Allah bilgisinde(marifetullah) derinleşmek.
Not: Abdullah bin Mübarek(rahimehullah) ne güzel demiştir; "Dünya lezzetleri için yaşayan dünya ehilleri, dünyadaki en lezzetli şeyi tadamadan dünyadan çıktılar. O da Allah'ı bilmek ve tanımak yani marifetullah'tır."(Salih Okur)
*Bütün ağaçları ayna farz edelim, yaprakları da küçük birer ayna olsun. Dağları, hayvanları da yine ayna farz edelim. Güneş aynı anda bütün ağaçlarda, dağlarda, hayvanlarda vs. aksedebilir mi, edebilir. Aslında bir iken külliyet kesbediyor. Bir tek bitkinin yanına da ışığıyla gelebiliyor mu? Gelebiliyor? Feyzini her nebatta aynı anda verebiliyor mu, verebiliyor. Biri diğerine mani oluyor mu? Olmuyor. Birini terbiye ederken diğerini de edebiliyor. Kendisi bir, bitkiler sayılamayacak kadar. Ama hepsine bir tek güneş feyzini verebiliyor. Güneş mahlûk iken böyleyse ya Güneşi yaratan nasıl olur yani?
 * Güneşin aynada aksi var. Bu etrafında gezegenleri dolaştıran o güneş mi? Değil. Peki, başkası mı? Değil. Güneş bu aynada olmakla beraber aynada değil. Allah her yerde hâzır nâzır olmakla beraber, orada değil. Okyanus kadar büyük bir ayna tasavvur edelim. Güneşin ona yansımasını karlı dağlara çevirsek, o buzları eritir mi eritmez mi? Eritir. O yansıma ile o dağlarda bitkiler yeşerir mi, yeşerir. İşte Peygamberimiz(aleyhissalatu vesselam) o okyanus gibi. Allah'tan aldığı ziyayı Cahiliyye asrına çevirerek o asırdaki küfür dağlarını eritti. O küfür buzullarının erimesiyle öyle nebatatlar bitti ki say gitsin, Ebubekirler, Ömerler, Osmanlar, Aliler, Ebuzerler vs..Ta bu asra kadar gelen Müslümanlar O Asr-ı Saadetteki yansımanın meyveleri…
*Bu odadaki şu Elektrik nereden geliyor? Barajdan. Keban barajından gelen bu cereyan bizi burada aydınlatıyor. Berberin dükkânında tıraş yapıyor. Fabrikada makineleri çalıştırıyor. Bir yerde de elektrikli treni götürüyor. Bakın bu cereyan nurani ve maddesiz. Elektriğin bilinmediği geçmiş zamandan bir dedemiz faraza bu zamana gelse bize sorsa "oğul bu lambalarda ne yanıyor?" Desek ki "dede, burada cereyan var."
Bu sefer sorar; "Bu cereyan nedir, beyaz mıdır?"
-Yok dede, beyaz deÄŸil.
-Sarı mı?
-Sarı da değil.
-Siyah mı?
-Siyah ta deÄŸil.
-Katı mı?
-Katı da değil.
-Sıvı mı?
-Sıvı da değil.
-Uzun mu?
-Uzun da deÄŸil.
-Kısa mı?
-Kısa da değil.
Ä°ÅŸte bu deÄŸillerden bir varlık çıkıyor mu? Çıkıyor. Ä°ÅŸte bu misal gibi, Allah cisimden münezzeh, mekândan münezzeh, zamandan münezzeh, kusurdan münezzeh vs. Ä°ÅŸte bu münezzehlerin ardından bir varlık ortaya çıkıyor.Â
*Cennet zatında ucuz da, nefsimiz bizi aldatıyor. Cennetin bahası; namazımızı kılmak, orucumuzu tutmak, yalan söylememek, hile etmemek gibi şeyler. Şimdi burada oturan insanlara soruyorum. İçinizde 'yarın inşallah Beyoğlu'nda bir mağaza alacağım' diye düşünen var mı? Yok, niye? Çünkü mümkün değil. Ama bak Cenneti alabiliyoruz..
Aklı yarım olan bir adamı devlet çalıştırır mı? Çalıştırmaz. Ağalar, zenginler çalıştırır mı? Çalıştırmaz. Ama Cennete gidebiliyor. Cennet ucuz; okumuşu da gidiyor, okumamışı da gidiyor. Evliyası da gidiyor, Peygamberi de gidiyor.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DÄ°ÄžER YAZILAR
RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-200
Ders: 3. Söz İzah: Mehmed Kırkıncı Hocaefendi *Allah ya..Allah’tan gelen şey nasıl olur,
RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-199
Ders: Mesnevi-yi Nuriye, Katre’nin Hatimesi İzah: Prof. Dr. Alaaddin Başar *Üstad, İslam âl
RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-198
Ders: Asa-yı Musa(s. 106) İzah: Prof. Dr. Şener Dilek İzah Edilen Kısım: Sonra o mütefekkir
RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-197
Ders: Mesnevi-yi Nuriye, Katre risalesi, s. 69 İzah: Prof. Dr. Şener Dilek İzah edilen kısım:
RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-196
Ders: 11. Söz İzah: Prof. Dr. Şener Dilek *Sanattaki letafeti, ilimdeki derinliği, tezyinattak
RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-195
Ders: Hutbe-i Şamiye(s. 19) İzah: Prof. Dr. Şener Dilek İzah edilen kısım: “İstikbal yaln
RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-194
Ders: 33. Söz, 23. Pencere İzah: Prof. Dr. Şener Dilek Not: Bu ders, İstanbul Yüzevler’de,
RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-193
Ders: 14. Lem’a, İkinci Makam İzah: Mehmed Kırkıncı Hocaefendi *“Kâinat sîmasında, arz
RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-192
Ders: 17. Lem’a, 13. Nota İzah: Mehmed Kırkıncı Hocaefendi *Cenab-ı Hak bizi kul olarak yar
RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-191
Ders: Şualar(13. Şua,) s: 307 İzah: Prof. Dr. Şener Dilek İzah edilen kısım: “Bugün, bü
RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-190
Ders: 14. Lem'anın Ä°kinci Makamı Ä°zah: Prof. Dr. Alaaddin BaÅŸar *“Besmelenin rahmet noktasÄ
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-189
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-188
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-187
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-186
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-185
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-184
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-183
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-182
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-181
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-180
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-179
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-178
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-177
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-176
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-175
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-174
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-173
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-172
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-171
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-170
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-169
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-168
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-167
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-166
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-165
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-164
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-163
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-162
- RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-161
"Her ümmet için Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerine O'nun adını ansınlar diye bir kurban kesme ibadeti koymuşuzdur. Hepinizin ilâhı bir tek ilâhtır. Onun için yalnız O'na teslim olan müslümanlar olun. Allah'a itaat e
Hacc:34
GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°
İki kelime vardır ki, Rahman'a sevimli, dilde hafif ve mizanda ağır gelir. Bunlar; "Sûbhanellahi ve bihamdihi, Sûbhanellahil-azim=Yüce Allah'ı hamd ile tesbih ederim, Yüce Allah'ı tenzih ederim." kelimeleridir.
Buhari Tecrid-i Sarih, 2189
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm Ä°nternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yaptÄ...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARÄ°HTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...