İSTİKAMET NEREYİ GÖSTERİYOR?

Bu dünyada yaşarken cennete mi, cehenneme mi gittiğinizi siz de bilebilirsiniz. “Nasıl bilebiliriz hocam, bunlar gaybî meseleler değil mi? Gaybı da Allah’tan başka kimse bilemez, derseniz; ben de derim ki:


Vehbi KarakaÅŸ

vehbikarakas@hotmail.com

2016-01-08 03:04:46

Bu dünyada yaşarken cennete mi, cehenneme mi gittiğinizi siz de bilebilirsiniz. "Nasıl bilebiliriz hocam, bunlar gaybî meseleler değil mi? Gaybı da Allah'tan başka kimse bilemez, derseniz; ben de derim ki:

-Hayır, bunlar gaybî mesele değildir. Görünen ve bilinen meselelerdir. Görünen köy kılavuz istemez. Rüzgâr eken fırtına biçer. Arpa ekilen bir tarladan karpuz alındığını kim görmüş? Demek istiyorum ki cehenneme götürecek işlerin peşine düşen, yaptıklarından da pişman olmayan, tevbe etmeyen cennete gidemez. Cennete götüren işlerin peşine düşen ve bu konuda ısrarlı olan da cehenneme konulmaz.

Gelin önce Üstad-ı Muhterem'in bir paragrafını hep beraber okuyalım, sonra izah ve kanaatimizi ortaya koyalım:

"Her kim hayat-ı faniyeyi esas maksat yapsa, zahiren bir cennet içinde olsa da, manen cehennemdedir. Ve her kim hayat-ı bakiyeye ciddi müteveccih ise, saadet-i dareyne mazhardır. Dünyası ne kadar fena ve sıkıntılı olsa da; dünyasını, cennetin intizar salonu hükmünde gördüğü için hoş görür, tahammül eder, sabır içinde şükreder."(1)

Demek istiyor ki imanı ve ibadeti olduğu halde sıkıntılı bir hayat yaşayanlar dıştan cehennem gibi bir hayatın içinde görünseler de, onlar manen cennettedirler. Çünkü onlar bilirler ki, yaşadıkları sıkıntılı dünya, cennetin bekleme salonudur.

Bu bilginin doğruluğu da, Resulullah (s.a.v) Efendimizin şu hadisiyle teyid ve isbat edilmiştir. Buyurmuşlar ki: "Cennetin etrafı mekârihle,(yani nefsin hoşuna gitmeyen ibadet ve cihat gibi şeylerle, hastalık, musibet, can kaybı, mal kaybı, engellilik ve fakirlik gibi sıkıntılarla) çevrilmiştir. (Bunlara sabreden sapsağlam ve mükemmel bir şekilde kendini cennette bulacaktır.) Cehennemin etrafı da şehevatla (yani içki, kumar, zina, açık-saçıklık, gayr-i meşru eğlenceler, lüks, debdebe, saltanat, ihtişam ve israf gibi nefsin hoşuna giden şeylerle) çevrilidir.(2) (Bunların içine düşen, şuna buna hava atan, haksızlık yapan da birden kendini cehennemde bulacaktır.)

Diğer bir ifade ile, iman, ibadet ve İslamiyet'inden taviz vermeden yürüyen insan, gide gide cennete, küfür, dalalet ve meşru olmayan şehvetlerin içinde yürüyen de –eğer tevbe ve istiğfar etmezse- gide gide cehenneme düşecektir.

Gayb bunun neresinde? Gidişattan herkes nereye düşeceğini bilir. Öyleyse hayatımızı ve gidişatımızı lütfen gözden geçirelim. Nefsin hoşuna gitmeyen ama Allah'ın hoşuna giden beş vakit namazı kılan insan olalım, düşkünlere, çaresizlere, haksızlığa uğramışlara yardım elimizi uzatalım. Yaptığımız iyilikleri zekât ve sadaka niyetiyle yapalım. Bu niyyetle yapalım ki nefis havalara girmesin, fakir de minnet altında ezilmesin.

Nefsin hoşuna giden ama Allah'ın hoşuna gitmeyen şehvet ve lezzetlerden, haksızlıktan, yalandan, iftiradan, su-i zan ve gıybetten uzak duralım. Unutmayalım ki sonra söyleyeceğimiz eyvahların ve keşkelerin bize hiçbir faydası olmayacaktır.

Dipnotlar

1-Sözler, 8. Söz.

2-Buhârî, Rikak, 28; Müslim, Cennet, 1

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

Hala mı Allah'a tövbe etmezler ve O'ndan bağışlanma istemezler? Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.

Maide, 74

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Yanında ana babası, ya da onlardan biri yaşlanıp da, gerekeni yaparak cennete giremeyen kimsenin burnu sürtülsün!"

Müslim

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI