MUTLU YAÅžAMA KURALLARI

Her insanın, cevabını en çok merak ettiği sorulardan biri şöyledir: Mutlu Bir Hayat Yaşamak İçin Neler Yapmak Gerekir? Bu soruya ana başlıklar halinde şöyle cevap verilebilir:


Ali Bozkurt

alibozkurt.02@hotmail.com

2016-02-22 10:15:38

Her insanın, cevabını en çok merak ettiği sorulardan biri şöyledir:

Mutlu Bir Hayat Yaşamak İçin Neler Yapmak Gerekir?

Bu soruya ana başlıklar halinde şöyle cevap verilebilir:

 1.Mutlu bir hayat yaşamak için, her şeyden önce iyi bir mü'min olmak icap eder. Mü'min olan kişi, her şeyin yaratıcısı ve sahibi olan Allah'ın taht-ı emanında bulunduğunu bilir; Allah'a inandığı ve ona sığınıp ondan korktuğu için ölüm dahil, hiçbir şeyden korkmaz. Allah'a iman, kulu güçlü kılar. Sağlam bir iman, bu dünyada sahip olunabilecek en büyük nimettir. En büyük nimetten yoksun olan kişi, mutlu olamaz. O halde iman konusuna önem ver. Şunu unutma ki, insan hayatının olmazsa olmazı imandır. Ebedi saadet iman ile kazanılır.

2.Mutlu olmanın ikinci şartı, inanılan şeyleri davranış haline getirmektir. İnandığı esaslara aykırı davranışlar içinde bulunup imanının gereğini yerine getirmeyen kişinin mutlu olması beklenemez. Önce iman sonra amel. İmanın pratik sonucu ameldir. İnandığın gibi yaşamadığın sürece mutlu olmayı bekleme. Namaz kılman gerektiğine inanıyorsan, namaz kıl. Oruç tutman gerektiğine inanıyorsan, oruç tut. Temiz olman gerektiğine inanıyorsan, temiz ol. Yalan söylememen gerektiğine inanıyorsan yalan söyleme. Dedikodu yapmaman gerektiğine inanıyorsan, dedikodu yapma. Çalışkan olman gerektiğine inanıyorsan, çalışkan ol. Ne yapman gerektiğine inanıyorsan, onu yap. Nasıl olman gerektiğine inanıyorsan öyle ol.

3.Mutlu yaşamak istiyorsan, kalp kırma. Kalbini kırdığın kişi, ne kadar üzülmüşse, sen de en az iki misli üzülürsün. Çünkü yaptığın yanlış, seni günlerce rahatsız eder. 

4.Olaylara aşırı tepki verip sinirlenme. Sinirlilik başlı başına bir huzursuzluktur. Sinirlenme hali, bulaşıcıdır. Sen sinirlenirsen, muhatapların da sinirlenip huzursuz olurlar. Sinirlenerek kendini ve çevreni mutsuz yapma. Karşılıklı sinir bozuklukları, başka yanlışlara da yol açabilir. Ayrıca sinirlenen kişinin sesi ve yüzü çirkinleştiği gibi, düşünceleri ve davranışları da çirkinleşir.

5.Pozitif ol. Olayların hep kötü taraflarını değil, iyi yönlerini de düşün. Kalbin şikayetten çok, şükre açık olsun.

6.Mutsuzluğu davet eden müzik parçalarını dinleme. Seni hayattan bıktıran, kaderi suçlayan, dünyanın yıkılmasını isteyen, seni şiddete teşvik eden müzik parçaları, dinlediğin anda hoşuna gitse de, sonuç itibarıyla sana mutsuzluk enjekte ederler. Ayrıca ahlaksızlık teşvik eden, haramları özendiren, ahlaki değerlere aykırı davranmanı tavsiye eden müzik parçalarını dinlemen de zararlı olur. Dinlediğin müzik, hayatla ve ahlaki değerlerle barışık olmalıdır.

7.Hayatında, yalana yer olmasın. Yalan söyleyen kişi, toplumdan pozitif enerji alamaz. Kimseden saygı görmez, bilakis her fırsatta dışlanır. İnsan, şeref ve onuru dahil, önemli emanetlere sahiptir. Yalan söyleyen insan, uhdesindeki emanetlere saygısızlık etmiş olur. Toplum, yalan söyleyen kişinin, doğru sözlerini bile kuşku ile karşılar. Şakadan da olsa yalan söyleme. Mutluluğu yalanda arama. Yalan, ancak mutsuzluğa neden olur.

8.İnsanlardan, sevgi dahil, karşılığını vermeyeceğin hiçbir şey isteme. İnsanların çoğu, verdiklerine karşılık beklerler; alamadıkları karşılıktan dolayı da başa kalkarlar. Bu tür durumlar, seni mutsuz edecektir. Sonunda üzülmek istemiyorsan, insanlardan gördüğün iyilikleri ödünç say ve en kısa zamanda karşılık ver.

9-Akraba ve tanıdıklarınla küs durumuna düşme. Kimse küserek, kimseden kurtulamaz. Küsme yerine ilişkileri iyi ayarla. Tanıdıklarınla samimi olman gerektiğin kadar samimi ol. Samimiyeti taşıyamayacaklarla, küsmeden mesafeli olmayı tercih et.

10.Gücünü aşan sorunları üstlenme. Hakkından gelemeyeceğin görevlere talip olma. Taşımakta zorlanacağın işlerin şöhretine ve gelirine heves etme. Maceracı olma. Gerçekçi ol.

11.Hoşgörülü ol; ancak hoş görülmemesi gereken iş ve ortamlardan da uzak durmasını bil. Yanlış söz ve davranışları onaylama. Yanlışları onaylarsan, yanlış teklifler alırsın. Bu da seni rahatsız ve mutsuz eder. Dedikodu yapılan ve İslami değerlerin aleyhinde konuşulan yerlerde oturma.

12.Değerlendirmelerinde objektif ol, sübjektif olma. Öznel olmak, insanı adaletsiz kararlar vermeye sevk eder. Hem konuşmalarında hem de işlerinde daima adaletli ol.

13.Kimseyi kıskanma, sadece imren. Kıskançlık, kıskanılan kişiden çok, kıskanana zarar verir. Hem kıskanç hem de mutlu olmak mümkün değildir. Kıskançlığı gidermenin en iyi yolu, içten gelerek tanıdığın insanlara dua etmendir. Kimse duası kabul edildi diye üzülmez

14-Hayatın boyunca vicdanınla ters düşme. Yaptığın işlerde vicdanın ne kadar rahat olursa, o kadar mutlu olursun.

15.Doğru işleri doğru zamanda yap. Doğru iş yanlış zamanda yapılırsa, yanlış iş olur. Doğru sözleri doğru yerde ve doğru zamanda söyle. Tenkitlerini doğru yerde ve doğru zamanda yap. İbadetlerini doğru yerde ve doğru zamanda yap. Doğru zamanda uyu, doğru zamanda uyan. Doğru işleri doğru yerde ve doğru zamanda yapmazsan, insanları üzmüş, Allah'ın hoşnutluğunu da kazanmamış olusun.

Mutlu olmak, en büyük zenginliktir.

Seni mutsuz edecek hiçbir şeye talip olma.

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

Öğüt ver, hatırlat! Çünkü sen ancak öğüt vericisin. Onların üzerinde zorlayıcı değilsin.

Gâşiye, 21-22

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Hiç bir vâli yoktur ki, o, müslüman ahâli üzerinde icrâ-yı velâyet ederken zulüm ederek ölür, muhakkak Allah Cennet kokusunu ona haram kılacaktır.

Ma'kıl İbn-i Yesâr (r.a)'dan rivayet olunur.

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI