ASHAB-I KİRAM HAKKINDA BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?-61
Hz. Ali(r.a)’nın hilafeti sırasında Kufe şehrine geldiğinde senelerce burada ilim öğretmiş olan Abdullah bin Mesud(r..a)’ı şöyle hayırla andığını; “Allah İbn-i Ümm-i Abd’e(yani İbn-i Mesud’a) rahmet eylesin. Bu kasabayı ilimle doldurmuş.”
*Hz. Ali(r.a)'nın hilafeti sırasında Kufe şehrine geldiğinde senelerce burada ilim öğretmiş olan Abdullah bin Mesud(r..a)'ı şöyle hayırla andığını; "Allah İbn-i Ümm-i Abd'e(yani İbn-i Mesud'a) rahmet eylesin. Bu kasabayı ilimle doldurmuş."
*Hz. Aişe (RA.)'nin Hz. Ömer'i(r.a) anlatırken şöyle dediğini; 'Vallahi o işbilir ve becerikli idi. Bir benzeri yoktu. İşlerin başına layık olanlarını getirmiştir."
*Muğira b. Şube'nin(r.a) Hz. Ömer'i(r.a) şöyle tavsif ettiğini: "Vallahi o, aldatmayacak kadar faziletli ve aldatılamıyacak kadar da akıllı idi."
*Ahnef b. Kays 'ın Hz. Ömer'i(r.a)'den bahsederken; 'Vallahi o, ileride olacak bir şeyi; bizim olanı bildiğimizden daha iyi bilir!" dediğini. Bununla, onun tahminlerinde isabetli olduğunu, hataya düşmediğini kastettiğini..
*Rasulullah (S.A.V.)'ın Hz. Ömer(r.a) hakkında: "Her ümmetin ilham alan (=muhaddesin) veya kendisine doğrunun ilham edildiği kimseleri vardır. Eğer bu ümmette de böyle birisi olsaydı, o Ömer olurdu" buyurduğunu..
*Cabir bin Abdullah'ın(r.a); "İçimizde dünyaya hiç temayül etmeyen yoktur. Ancak Ömer ve oğlu Abdullah gerçekten bundan müstesnadır" dediğini..
*Tabiin alimlerinden Şâbi'nin Abdullah İbn-i Ömer(r.a) hakkında; "İbn-i Ömer'in hadisçiliği fıkıhçılığından daha üstündü" dediğini..
*İbn-i Ömer(r.a)'in Ebu Hureyre(r.a)'ye ; "Ey Ebu Hureyre!' Gerçekten içimizde en çok Rasulullah'ın sohbetinde bulunan ve en çok hadislerini bilen sensin" dediğini..
*İbn-i Mesud'un(r.a) Abdullah bin Abbas(r.a) hakkında; "İbn-i Abbas Kur'an'ın ne güzel tercümanıdır. Eğer yaşımıza erişmiş olsaydı ilmi kudreti dolayısıyla onun huzurunda hiçbirimiz konuşamayacaktık" dediğini..
*Tabiin alimlerinden Muammer'in; "İbn-i Abbas'ın bütün ilmi Ömer, Ali ve Ubeyy bin Kab hazretlerine dayanmaktadır" dediğini..
Kaynaklar
1-Yusuf Kardavi, Sünneti Anlamada Yöntem, terc: Bünyamin Erul, Rey Yayıncılık, Kayseri, 1998
2-İbn-i Kuteybe, Hadis Müdafaası, terc: Hayri Kırbaşoğlu, Kayıhan Yayınları, İst. 1979
3-Muhammed el Hudari, İslam Hukuk Tarihi, terc: Haydar Hatiboğlu, Kahraman Yayınları, İst. 1974
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
O gün Allah onların hepsini diriltecek ve yaptıklarını kendilerine haber verecektir. Allah onları bir bir saymıştır. Onlar ise unutmuşlardır. Allah her şeye şahittir.
Mücadele,6
GÜNÜN HADİSİ
Hayâ îmândandır.
Abdullâh b. Ömer (r.a)'dan
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...