KÂİNAT VE İNSANDA AHLAKİ AHENK
İnsanoğlunun mahiyeti ile tekvini ve teşrii ayetlerdeki ahenk İnsanı insan eden, onun Allah’a olan imanı ve kulluğudur. Evet, iman insanı insan eder hatta insanı sultan eder. Gerçekten Allah’a hakiki kul olan kimse, başka hiçbir varlığa kul olmayacak kadar aziz bir sultan olur. İnsan himmeti nispetinde büyür. Kimin himmeti Allah’a kul olmak ise, bu kimse nevi şahsına münhasır bir sultan olur.
İnsanoğlunun mahiyeti ile tekvini ve teşrii ayetlerdeki ahenk
İnsanı insan eden, onun Allah'a olan imanı ve kulluğudur. Evet, iman insanı insan eder hatta insanı sultan eder. Gerçekten Allah'a hakiki kul olan kimse, başka hiçbir varlığa kul olmayacak kadar aziz bir sultan olur. İnsan himmeti nispetinde büyür. Kimin himmeti Allah'a kul olmak ise, bu kimse nevi şahsına münhasır bir sultan olur. Çünkü böyle bir kimse Allah'tan başka hiçbir varlığa kul olmaya tenezzül etmez. Bütün kâinat bomba olup patlasa ihtimaldir ki onu korkutmaz. Çünkü o, her şeyin yaratıcısı, her şeyin dizgini elinde, her şeyin anahtarı yanında, her şey boyun eğdiren, sözü her yede geçen, baharı bir çiçek kadar, ahreti bir bahar kadar kolay icat eden sonsuz ilim, kudret ve hikmet sahibi olan Allah'a iman etmiştir. Böyle bir insanın yegâne maksadı, kullukta, itaatte, teslim ve tevekkülde, tevazu gibi güzel ahlakta yaşayan bir Kur'an olmak ve kâinat ile omuz omuza vermek, onunla yarışmaktır.
Kâinat kitabında kendini gösteren, Kur'an'da emredilen ve hakikî insanlarda da ortaya çıkan ahlakî referansları şöyle sıralayabiliriz:
a.Tevazu: Kâinat mütevazıdır, Kur'an da tevazuu emrediyor. İnsan da mütevazı olmakla insan olur. Evet, kâinat mütevazıdır, Allah'ın fıtri kanunlarına boyun eğmesi ve insana hizmet etmesi buna şahittir. Aşağıda mealleri verilen ayetlerde bunu görmek mümkündür.
هُوَ الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ ذَلُولاً
"Yeryüzünü, size boyun eğdiren O'dur" (Mülk, 67/15.)
أَلَمْ تَرَوْا أَنَّ اللَّهَ سَخَّرَ لَكُم مَّا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ وَأَسْبَغَ عَلَيْكُمْ نِعَمَهُ ظَاهِرَةً وَبَاطِنَةً وَمِنَ النَّاسِ مَن يُجَادِلُ فِي اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَلَا هُدًى وَلَا كِتَابٍ مُّنِيرٍ
"Allah'ın göklerde ve yerde bulunan her şeyi emrinize verdiğini ve sizlere açık ve gizli nimetlerini bolca ihsan ettiğini görmediniz mi? Yine de insanlar içinde öyleleri vardır ki, ne bir bilgiye, ne bir yol göstericiye ne de aydınlatıcı bir kitaba dayanmaksızın Allah hakkında tartışır durur" (Lokman, 31/20.)
Kur'an da tevazuu emrediyor:
وَعِبَادُ الرَّحْمَنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْناً وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَاماً
"Rahman olan Allah'ın kulları yeryüzünde mütevazı yürürler. Bilgisizler kendilerine takıldıkları zaman onlara güzel ve yumuşak söz söylerler." (Furkan, 25/63.)
b. Teavün: Kâinatta teavün/yardımlaşma prensibi her yerde kendini gösteriyor.
Güneş, suyunu buharlaştırıp yukarılara taşınması için denizlerin yardımına koşuyor. Denizler, bulutların imdadına koşuyor. Bulutlar, gözyaşlarıyla yeryüzünü güllerle güldürüyor. Bitkiler hayvanların imdadına, hayvanlar ve bitkiler ise insanın yardımına koşuyorlar.
Kur'an da şöyle diyor:
وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
"İyilikte ve fenalıktan sakınmakta yardımlaşın. Günah işlemek ve azgınlıkta yardımlaşmayın, Allah'a karşı gelmekten sakının. İyi bilin ki, Allah'ın azabı şiddetlidir" (Maide, 5/2)
c. Tahakkümden kaçınmak: Kâinatta büyük cisimler küçük cisimlere tahakküm etmezler. Umumun maslahatı şahsî menfaatlerinden –yaratılışlarının gereği- üstün tutuyorlar. Kâinat çapında gözle görülen âhengin devam etmesi buna şahit olduğu gibi; Kur'an-ı Kerim'de yer alan;
لَا الشَّمْسُ يَنبَغِي لَهَا أَن تُدْرِكَ الْقَمَرَ وَلَا اللَّيْلُ سَابِقُ النَّهَارِ وَكُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ
"Aya erişmek güneşe düşmez. Gece de gündüzü geçmez. Her biri kendilerine tahsis edilen bir yörüngede yürür" (Yasin, 36/40.) mealindeki ve benzeri ayetler de buna şahadet eder.
Hadis-i Şerifte peygamberimiz:
اتَّقُوا الظُّلْمَ فَإِنَّ الظُّلْمَ ظُلُمَاتٌ يَوْمَ الْقِيَامَةِ
"Zulümden kaçının, çünkü zulüm kıyamet gününde karanlıktır" diye buyurmuştur. (Buhari,Muhammed b. İsmail,Sahihu'l-Buharî, İstanbul, 1401/1981, Mezalim, 8.)
Kur'an ise şöyle ferman eder:
وَمَن يَتَعَدَّ حُدُودَ اللّهِ فَأُوْلَـئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ
"Allah'ın koyduğu sınırları aşanlar zalimlerin ta kendileridir."(Bakara, 2/229.)
Evet, fıtrî kanunlarla hareketleri tanzim olunan kâinattaki varlık kardeşlerimiz Allah'ın tayin ettiği hudutlara riayet ederek tahakküm ve zulümden kurtuldukları gibi, insan olarak biz de tahakküm ve zulümlerden, ancak Kur'an-ı Kerim'in emir ve yasaklarına riayet etmekle kurtulabiliriz.
d. Tekamül kanunu:
Kâinat, hikmet süzgecinden geçirilerek altı devrede meydana getirilmiş, gerek parçaları itibariyle gerekse heyet-i mecmuası itibariyle tekâmül prensibine bağlı bir kanuna tabi kılınmıştır.
Göklerde ve yerde takip edilen altı safhada gerçekleşen ilerleme sahnesine uygun olarak (Araf, 7/54.) insanoğlu da annesinin rahminde altı devrede tekâmül ettirilerek (Müminun, 23/12-14.) dünyaya gönderilmiştir.
Kur'an-ı Kerim peyderpey indirilmek suretiyle bizzat kendisi de bir tedriç metoduna tabi olduğu gibi, hükümleri de ayni prensip dâhilinde tespit ettirilmiştir. Mesela, Mekkî Sureler ile Medenî Sureler zaman ve zemin şartlarını nazara alarak çevrenin kültürlerini ve muhitin ihtiyaçlarını göz önünde tuttuklarından edebi üslup bakımından bazı farklılıklar göstermişlerdir.
Binaenaleyh insan gerek kâinatın, gerek Kur'an-ı Kerim'in ve gerek insan yaratılışının gösterdiği tekâmül ve tedriç kanunu içerisinde tekâmül etmeli ve başkalarını da tekmil etmeye çalışmalıdır. Aksi takdirde küçücük torununu çarçabuk büyütmek için büyük lokmaları peş peşe ağzına sokarak ölümüne vesile olan bunamış bir ninenin çirkin tutumunu canlandırmak gibi talihsiz bir konuma girmiş oluruz. "Anne- babanın terbiye etmediğini zaman terbiye eder" düsturu da bazı işlerin zamana bağlı olduğunu göstermektedir. Zaman gerçekten büyük bir müfessirdir, kaydını gösterse itiraz edilmez. Bu sebeple, zamanın ön gördüğü prensipler dışına çıkmak, muhatapları çağın dışına sürüklemek anlamına gelir.
Bu metodun hakikatini şu ayet-i celileden de anlamak mümkündür:
إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن نُّطْفَةٍ أَمْشَاجٍ نَّبْتَلِيهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِيعاً بَصِيراً
"Biz insanı katışık bir nutfeden yaratmışızdır. Onu imtihan ederiz. Bu yüzden, onu işiten ve gören kıldık." (İnsan, 76/2.)
Bu ayet-i kerime, yüce Allah'ın sonsuz adalet ve merhametini göstermektedir. Şöyle ki; İmtihana tabi tutulmuş insanın eline kalem, defter verir gibi göz, kulak vermiştir. Zira bilginin kaynağı doğru haber, doğru müşahede ve doğru muhakemedir. Bunların vasıtaları ise göz, kulak ve akıldır. O halde insanlar birbirlerini doğru yola sevk etmeye çalışırken ferasetle hareket etmeli, onların akıllarına göre konuşmalıdır. Nitekim bir hadis-i şerifin rivayetine göre Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Allah'ın bazı kulları var ki insanları bir takım özelliklerinden tanırlar."(1) İsterseniz siz buna feraset diyebilirsiniz.
e. Muhatabın seviyesine göre konuşmak
Kâinat kitabının ayetleri olan organları, bunların nizam ve intizamları, insanın aklına hitap edecek şekilde konumlandırılmıştır.
إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَاخْتِلاَفِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لآيَاتٍ لِّأُوْلِي الألْبَابِ
"Muhakkak göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip sürelerinin uzayıp kısalmasında düşünen insanlar için elbette birçok dersler vardır" (Âli İmran, 3/190.) mealindeki ayet ve benzeri birçok ayette bu gerçeğin altı çizilmiştir.
Muhatabın aklına göre konuşmak, meseleleri canlı misallerle gözler önüne sermek, konuya kulak tırmalayıcı çirkin, müstehcen, eziyet verici, usandırıcı yönlerden tamamıyla arındırmak, bir ceviz kabuğuna sığacak manaları sırf edebiyat için bir sürü laf kalabalığı yapmak israfından da kaçınılmalıdır. Ancak mücerret akla hitap etmekten ziyade akıl ile birlikte kalbin hissiyatına da dokunmak Kur'an'ın benimsediği bir metottur.
Mesela; Anne ve baba konusunda
إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلاَهُمَا فَلاَ تَقُل لَّهُمَا أُفٍّ
"Eğer (Anne- baba olarak) ikisinden biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlayacak olursa onlara karşı «Of!» bile demeyin"(İsra, 17/23.)diyor. Dikkat edilirse Kur'an-ı Kerim bu ayette iki kelimeyi özellikle seçmiş, bununla insanın aklını ve vicdanını tahrik ediyor. Bu kelimeler "Senin yanında (senin kendi evinde) anlamına gelen "عِنْدَكَ"(indeke) sözcüğü ile "Yaşlı, âciz perişan bir halde" anlamına gelen"الْكِبَرَ"(el-kibere) kelimesidir… İşte Kur'an bu iki seçkin kelime ile akıl ile birlikte hissin de bamteline dokunuyor ve dokunduruyor.
Yine gıybet konusunda
أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتاً فَكَرِهْتُمُوهُ
"Hangi biriniz ölü kardeşinizin etini yemekten hoşlanır? Ondan tiksindiniz değil mi?" (Hucurat, 49/12.)Burada görüldüğü gibi şefkat hissini tahrik etmek için kardeş tabiri kullanıldığı gibi, "ölü-leş/çiğ et" ifadesiyle de tiksinti hissi uyandırılıyor.
Dipnotlar
1-Maverdi, Ebu'l-Hasen Ali b. Muhammed, Edebu'd-Dünya ve'd-Din, Daru Mektebeti'l-Hayat, 1986, s. 81.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
AFETLER VE KURTULMA YOLLARI
A-ZAHİRİ AFAT: -İflas. Müslümanların çoğu iflasla kuşatılmasının sebebi: bilgi azlı
TEŞRİK TEKBİRLERİ
Teşrik tekbirlerinin ve ihlas suresinin Arefe gününde 1000 defa okunmasının bazı hikmetleri:
İSTİKBAL İSLAM’INDIR-3
Bediüzzaman’ın Müdellel Ümidi: Bediüzzaman hazretleri, (31 Mart hadisesinden bir müddet son
İSTİKBAL İSLAM’INDIR-2
II. HZ. PEYGAMBERDEN GELEN BEŞARETLER Hayatı boyunca ümmetine karşı gösterdiği ilgi, şefkat
İSTİKBAL İSLAM’INDIR-1
Gelecekte İslamiyet’in hâkimiyetine işaret eden beşaretler: Kur'an-ı Kerim'in istikbalin hâ
ÖLENLER EŞİT DEĞİLDİRLER
İnsanların ölüme negatif düşüncelerle bakmalarındaki sıkıntılardan biri de şudur ki, onu
CENNET VE CEHENNEM SADECE MANEVİ DEĞİLDİR
Cennet ve Cehennem iki yurttur; birisi sevaba birisi azaba, birincisi muttakilere, ikincisi kâfirle
ACBU’Z ZENEB HADİSİ
Bir sorunun cevabı; “Müzedeki bir insanın iskeleti 2.000 senedir var olduğu söyleniyor. Halbu
NAMAZDA 17 SIRRI
İslam Literatüründe “el-Mabud” kelimesi hakiki mabud olan Allah’ın bir vasfıdır. Ebced d
İNSANLARIN AYIBINI GİZLEMEK
Kişi kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa, başkalarına da öyle davranmalıdır. Bu minva
CEHENNEM NEREDEDİR?
Soru: Cehennem Nerededir? Cevap: Cennet ise Kur’an-ı Kerim'de zikredildiği gibi yüksektedir ve
- RUM SURESİ ÖZELİNDE FITRAT DİNİ’NE BAKIŞ
- HADİSLER IŞIĞINDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ-2
- HADİSLER IŞIĞINDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ-1
- SAYGI GÖSTERGELERİ
- SAHÂBENİN ADALETİ VE ÂLİMLERİN BUNA DAİR AÇIKLAMALARI-2
- SAHÂBENİN ADALETİ VE ÂLİMLERİN BUNA DAİR AÇIKLAMALARI-1
- FİTNE HADİSLERİNE İTİRAZLAR
- NEDİR İTTİHAD-I İSLAM?
- BATI DÜNYASININ İHANET SENARYOLARI VE PİLTDOWN ADAMI
- HZ. MUAVİYE'NİN, OĞLU YEZİD'İ VELİAHD TAYİN ETMESİ
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-5
- HZ. MUÂVİYE RÂŞİD HALÎFELERDENDİR
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-4
- ABDULLAH BİN SEBE DİYE BİRİ YOK MUDUR?
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-3
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-2
- SORU SORMA AHLAKI
- İLİM ALINACAK ÂLİMİN ÖZELLİĞİ VE SEÇİMİ
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-1
- HÜR MÜSLÜMAN HANIMIN VASIFLARI:
- İLMİ, SALİH VE EHLİYETLİ HOCALARDAN ALMANIN ZORUNLULUĞU
- İLİM TAHSİLİNDE ÂLİ HİMMET SAHİBİ OLMAK
- İLİM TAHSİLİNDE VE ÖĞRETİMİNDE İYİ NİYET
- HAKKA TALİP OLANLARA ÖNEMLİ TAVSİYELER
- İSLÂM, BİLİME DÜŞMAN MIDIR?
- İLİM TALEBESİNİN İHTİYAÇ DUYACAĞI MEZİYETLERİN ÖZETİ
- İLMİN KADRİNİ BİLMEK
- PEYGAMBERLERİN MASÛM OLUŞU
- BİR MEDRESE PROGRAMI ÖRNEĞİ
Biz onu (Kur'an'ı) mübarek bir gecede indirdik. Kuşkusuz biz uyarıcıyızdır.
Duhân, 3
GÜNÜN HADİSİ
Îmân altmış bu kadar şu'bedir. Hayâ da îmânın bir şu'besidir.
BUHARİ,KİTÂBÜ'L-ÎMÂN, EBU HUREYRE(r.a.)'dan
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Cumhuriyet'in ilanı(29 Ekim 1923) *Sütçü İmam Maraş'ta direnişi başlattı(31 Ekim 1919) *I.Dünya Harbine girdik(1 Kasım 1914) *İmam-ı Rabbani Hz.lerinin İrtihali(2 Kasım 1624) *Hz.Ömer(r.a.)'in Şehadeti(3 Kasım 644)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...