MÃœSLÃœMAN DENGELÄ° Ä°NSAN DEMEKTÄ°R
Kâinatta var olan astronomik denge, jeolojik denge ve çevre dengesi gibi, insanlık dünyasında da psikolojik denge, sosyolojik denge ve ekonomik dengelerin olması ge¬rekir. Her şeyden önce ferdî adalet anlayışını temsil eden psikolojik dengenin yerleşmesi şarttır
Kâinatta var olan astronomik denge, jeolojik denge ve çevre dengesi gibi, insanlık dünyasında da psikolojik denge, sosyolojik denge ve ekonomik dengelerin olması geÂrekir. Her ÅŸeyden önce ferdî adalet anlayışını temsil eden psikolojik dengenin yerleÅŸmesi ÅŸarttır. Fertleri zalim olan bir toplumda adalet anlayışını beklemek safdilliktir. Her tarafta insanları zehirlemeye can atan bir istibdat ve taÂhakkümün fertlerinde yeÅŸerdiÄŸi bir toplumda evrensel normlarıyla adalet ölçüsünü bulmak imkânsızdır. Bu seÂbeple, önce "dengeli kiÅŸilik" kavramının zihinlere iyice yerleÅŸmesi gerekir.
Dengeli KiÅŸilik
Yaratılışta var olan "kuvvetler ayrılığı" prensibinin göz önünde bulundurularak "ölçülü bir hayat çizgisinin takip edilmesi" demektir.
BilindiÄŸi gibi, pek çok deÄŸiÅŸkenliÄŸe maruz, zararlı ÅŸeyÂlerden korunmaya ve yararlı ÅŸeylerden istifade etmeye muhtaç olan insan bedeninde iskân edilen ruhun yaÅŸayaÂbilmesi için "üç kuvvet" yaratılmıştır. Bunlardan "iÅŸtiha" kuvveti menfaat elde etmek, "öfke" kuvveti zararlardan korunmak, "akıl" kuvveti ise iyi ve kötüyü, kâr ve zararı birbirinden temyiz edip ayırmak için verilmiÅŸtir. Özgür iradeye dayalı bir seçimin yapılması ve "imtihanda fırsat eÅŸitliÄŸi" ilkesinin bir gereÄŸi olarak tahdit edilmeden olÂdukça serbest bırakılan bu kuvvetlerin ifrat-tefrit ve orta yol [vasat] mertebeleri söz konusudur:
a) Ä°ÅŸtiha Kuvveti
Bu kuvvetin ifrat mertebesi "fücur"dur ki "haram helâl demeden ırzları, şeref ve namusları
ayaklar altına alma arzusu" olarak kendini gösterir. Tefrit mertebesi ise "hüÂmud"dur ki ne helâle ne de harama iÅŸtihasının olmamasıÂdır. Vasat mertebesi "iffet"tir ki yalnız helâline iÅŸtihasının olmasıdır.
b) Öfke Kuvveti
Bu kuvvetin ifrat mertebesi "tehevvür"dür ki sahibi ne maddî ne manevî hiçbir ÅŸeyden korkmaz. Tefrit mertebesi "cebanet"tir ki lüzumsuz yere evham edip korkar. Bu kuvÂvetin vasat yanı ise ÅŸecaattır ki sahibi dinî-dünyevî hak ve hukuku için gerekirse canını feda eder, ancak meÅŸru olmayan ÅŸeylere karışmaz.
c) Akıl Kuvveti
Akıl kuvvetinin ifrat mertebesi "cerbeze"dir ki "hakkı batıl, batılı hak olarak gösterebilen cerbezeci bir zekâya, demagojik bir yapıya sahip olmak" demektir. Tefrit merÂtebesi "gabavet"tir ki sahibinin hiçbir ÅŸeyden, ne dünyadan ne de ahiretten haberi vardır. Akıl kuvvetinin vasat merÂtebesi ise "hikmet"tir. Hikmet ehli bir kimse hakkı hak biÂlir, onu takip eder. Batılı [yanlışı] da batıl olarak bilir ve onÂdan uzaklaÅŸmaya çalışır.(1)
Dengeli kiÅŸilik konusuna ışık tutan bir misalle bu koÂnuya son noktayı koymak istiyorum: Bir kısım sahabiler, ahiret hayatını kazanmak için geceleri hep namaz kılaÂcakÂlarını, gündüzleri oruç tutacaklarını, evlenmeyecekleÂrini, evli olanlar da eÅŸlerine yaklaÅŸmayacaklarını söyleÂmiÅŸlerdi. Hz. Peygamber (a.s.m.), bu geliÅŸmeyi duyunca onları ÅŸu sözlerle uyardı:
"Sizin şöyle şöyle dediÄŸinizi duydum. Bakın, yemin edeÂrek söylüyorum ki ben, Allah'a hepinizden daha çok sayÂgılıyım. Bununla birlikte oruç tuttuÄŸum günler de olur, tutmadığım günler de... Namaz da kılarım, uyku da uyuÂrum, kadınlarla da evlenirim. Kim benim sünnetimden [yolumdan] yüz çevirirse benden yüz çevirmiÅŸ olur."(2)
Hadis-i şerifte şöyle buyrulmuştur:
"Şüphesiz ki Rabbinin senin üzerinde hakkı vardır, nefÂsinin de senin üzerinde hakkı vardır, ailenin de senin üzeÂrinde hakkı vardır; o hâlde, her hak sahibinin hakkını ver."(3)
Tek cümleyle, dünya ahirete mâni olmamalı, ahiret de dünyaya engel teÅŸkil etmemeli; makam ve mevkiler, ayrıÂcaÂlık pozisyonunda olmamalı; zenginlerden fakirlere yarÂdım akışını saÄŸlayan yollar bulunmalı, ancak zenginlerin malı fakirlere peÅŸkeÅŸ çekilmemeli; ailede karşılıklı saygı ve sevgi esas olmalı; karşılıklı hak ve ödevlere riayet edilmeÂlidir.
Adaletin ÅŸaÅŸmaz kaynağı, Kur'andır. Ä°nsan fıtraten meÂdenîdir. Yani tek başına yerine getirmekten âciz kaldığı birçok ÅŸeye muhtaçtır. Bu sebeple de diÄŸer insanlarla teÅŸÂrik-i mesai etmek mecburiyetindedir. Yukarıda açıklanÂdığı üzere, insanların iç donanımını teÅŸkil eden öfke, iÅŸÂtiha ve akıl kuvvetlerine bir sınır konulmamıştır. Çünkü Allah, imtihan gereÄŸi olarak insanları özgür bırakmayı murat etmiÅŸtir. Böyle olunca insanlar, ifrat ve tefritlerle toplum hayatında haksızlık ve zulümlere girmemek için adalete muhtaçtırlar. Ancak her ferdin aklı adaleti idrakÂten âciz olduÄŸundan, küllî bir akla ihtiyaç vardır ki fertler o küllî akıldan istifade etsinler. Öyle küllî bir akıl ise anÂcak kaÂnun ÅŸeklinde olur. Böyle bir kanunun düzgün ve doÄŸru bir ölçüye sahip olması için, insanların bütün ihtiÂyaçlarını, onların ferdî ve içtimaî hayattaki sıkıntılarını bilen bir kanun koyucu tarafından vazedilmesi gerekir. Bütün bu vasıflara haiz olan ise ancak insanların yaratıÂcısı olabilir. Ä°ÅŸte Kur'an, Allah'ın sözü olarak insanlığa 14 asır boyunca bu adaleti temin ettiÄŸi gibi, bundan sonra da temin etmeye selâhiyetlidir. Åžunu hemen ifade edelim ki tarih içerisinde meydana gelen haksızlıklar, Kur'an'ın deÄŸil, ona uymayan insanların maharetidir.(4)
Dipnotlar
1-krş. Nursî, İşaratü'l-İ'caz, s. 23.
2-el-Buharî, Nikâh, 1.
3-el-Buharî, es-Savm, 51.
4-krş. Nursî, İşaratü'l-İ'caz, s. 84.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DÄ°ÄžER YAZILAR
Yer yüzünde bulunan her canlı yok olacaktır. Ancak azamet ve ikram sahibi Rabbinin zâtı baki kalacaktır.
Rahman, 26-27
GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°
Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur.
Tirmizi, Savm 82, (807); İbnu Mace, Sıyam 45, (1746)
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm Ä°nternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yaptÄ...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARÄ°HTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...