RAHMAN SURESÄ° VE KUR'AN'IN TEMEL ESASLARI
İslâm âlimlerinin belirttiğine göre, Kur'an'ın asıl hedefi ve ders vermek istediği temel konuları, tevhit, nübüvvet, ahi¬ret hayatının ispatı ve Allah'a karşı kulluğu ifade etmekten ibaret olan ibadet / ubudiyet ve adaletin tesis edilmesidir.(1)
Ä°slâm âlimlerinin belirttiÄŸine göre, Kur'an'ın asıl hedefi ve ders vermek istediÄŸi temel konuları, tevhit, nübüvvet, ahiÂret hayatının ispatı ve Allah'a karşı kulluÄŸu ifade etÂmekÂten ibaret olan ibadet / ubudiyet ve adaletin tesis edilÂmesidir.(1)
Hadis-i ÅŸerifte "Arusu'l-Kur'an/Kur'an'ın Gülü" olarak adlandırılan Rahman Suresinin, Kur'an'ın temel hedefleri açısından bir nevi özeti hükmünde olduÄŸu gösteriliyor. Hakîm-i Tirmizî'nin ifade ettiÄŸi gibi, Rahman Suresi bütün Kur'an'ı temsil eden bir sancak hükmündedir. Askerler sancağın arkasında ona tâbi olarak yürüdükleri gibi, Kur'an'ın diÄŸer sureleri de bu surenin çizdiÄŸi yolda yürürÂler. Rahman Suresinin Kur'an'ı temsil etmesinin hikmeti, onun mülk ve kudret sahibi (Muktedir ve Melik) olan Rahman'ın celâl ve cemal sıfatlarını göstermesindenÂdir.(2)
Müşriklere karşı açıktan okunan ilk sure olma özelÂliÄŸi de(3) Rahman Suresinin bu öncülüğünü teyit eder maÂhiÂyettedir.
Rahman Suresinin ihtiva ettiği temel konular şöyle:
a) Tevhit
Rahman Suresinin başında "Rahman" ismi zikredilmiÅŸ, arkasından Kur'an'ın indirilip öğretilmesi, Gök ile Yer'in yaratılması, GüneÅŸ ile Ay'ın bir hesapla yönetilmesi, bitki ve aÄŸaçlara secdeyle boyun eÄŸdirilmesi, kâinat çapında bir adalet ölçüsünün vazedilmesi, insanların ve cinlerin yaraÂtılmasından tutun, Cennet ve Cehennem memleketlerine kadar bütün varlıkların sadece O'na ait olduÄŸu gerçeÄŸi vurgulanmak suretiyle, tevhit güneÅŸ gibi ispat edilmiÅŸtir.
b) Nübüvvet
Ä°kinci ayette, Kur'an'ın taliminden bahisle Hz. Muhammed'in (a.s.m.) nübüvveti nazara sunulduÄŸu gibi, 4. ayette insanlara da öğrenim yaptırıldığı, idrak kabiliÂyeti, düşünme istidadı ve şüphesiz, baÅŸta ilâhî vahiyleri okuyup anlama ferasetinin bahÅŸedildiÄŸi vurgulanarak geÂnel anlamda nübüvvet müessesesine dikkat çekilmektedir.
c) Ahiret Hayatı
Yirmi altı ve 27. ayetlerde bütün canlıların öleceÄŸi vurÂguÂlanarak Kıyamet'in kopacağına iÅŸaret edilmiÅŸ ve ölümÂsüz varlığın sadece Allah olduÄŸu gerçeÄŸinin altı çizilmiÅŸtir. Surenin 31. ayetinden itibaren yaklaşık 48 ayet içerisinde, ahiret hayatı söz konusu edilmiÅŸtir.
d) Adaletin Tesisi
PeÅŸ peÅŸe 7, 8, ve 9. ayetlerde dört defa "adalet" kavÂraÂmının altı çizilmiÅŸ ve onun ne kadar önemli bir hak ölÂçüsü olduÄŸuna dikkat çekilmiÅŸtir. Bunlardan 7. ayette, Allah'ın kâinat çapındaki kanunlar bazında olan tekvinî adaletine iÅŸaret edilmiÅŸtir. Bir hadis-i ÅŸerifte, "Gökler ve Yer, belli bir adalet ölçüsü üzerine kurulmuÅŸtur."(4) ifadeÂsiyle bu gerÂçeÄŸe iÅŸaret edilmiÅŸtir. 8. ayette, insanların da kâinat çaÂpında uygulanmakta olan tekvinî adaletin bir diÂÄŸer karÂdeÅŸi olan teÅŸriî adalet ölçülerine göre ferdî ve içtiÂmaî haÂyatlarını tanzim etmelerinin gereÄŸine iÅŸaret edilÂmiÅŸtir. 9. ayette ise insanların dünyadaki adalete sıkı bir ÅŸekilde baÄŸlanmaları istenmiÅŸ, aksi takdirde (Mahkeme-i Kübra'da), büyük ilâhî adalet karşısında bütün bütün hüsrana uÄŸrayıp kaybetmelerinin mukadder olacağı huÂsusu vurgulanmıştır.(5)
e) Allah'a Karşı Kulluk Görevi
Surede maddî-manevî, dünyevî-uhrevî, âdeta bin bir çeÅŸit nimetler bir bir sayılmış ve her bir nimetten sonra da "Rabbinizin nimetlerinden hangi birini inkâr edebilirsiniz?" tehdit cümlesiyle uyarılar yapılmıştır. Böylece korku ve ümit denklemindeki insanların, nimetleriyle beslendiÄŸi Rahman olan Allah'a karşı kulluk etmeleri hedeflenmiÅŸtir. Yaratılışı itibarıyla iyiliÄŸin kulu kölesi olmaya yatkın olan insanoÄŸlunun, baÅŸta yaratılma nimeti olarak bu kadar niÂmetler karşısında nankörlük etmesi, doÄŸrusu çok garip ve çirkindir.
Şüphesiz, nankörlük yapanlar, teÅŸekkür etmesini bilenÂlerle beraber aynı sofraya davet edilmeyeceklerdir. "Ey suçlular!.. Artık bugün (salih kullarımdan) ayrılın."(6) ayetinde ifade edilen gerçeÄŸin tahakkuk edeceÄŸi gün, elÂbette gelecektir.
Dipnotlar
1-krş. İbn Cüzeyy el-Kelbî, Kitabu't-Teshil li ulûm't-Tenzil, 5-6.; Nursî, İşaratü'l-İ'caz, s. 11-12.
2-krş. el-Kurtubî, XVII/159.
3-bk. el-Kurtubî, XVII/151.
4-bk. el-Beydavî, 6/137; Elmalılı, Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, VII/4665.
5-bk. el-Beydavî, a.g.y.; Yazır, VII/4665-4666.
6-Yasin, 36/59.
Â
Â
Â
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DÄ°ÄžER YAZILAR
Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
3, Kadir
GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°
Resulullah (sav) buyurdu ki: "Kim "üç kız" veya "üç kızkardeş" veya "iki kızkardeş" veya "iki kız" yetiştirir, terbiye ve te'diblerini eksik etmez, onlara iyi davranır ve evlendirirse cenneti hak etmiştir."
Ebu Davud, Edeb 130, (5147); Tirmizi, Birr, 13 (1913)
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm Ä°nternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yaptÄ...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARÄ°HTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...