USTALARIN REDDETTİĞİ KÖŞE TAŞI
Hazret-i İsa’dan menkul bir söz vardır. Talebelerine şöyle der: ‘Yapı ustalarının reddettiği taş, köşe taşı oldu!’ Bu ne demektir? Aslında, gariplerin; itilmiş, kakılmış ve horlanmışların sonunda yeryüzüne varis olacaklarını müjdelemektedir. Hazret-i İsa’nın bu ifadesi Hazreti Peygamberin sözlerinin tasdikidir. Bu söz de aslında gariplerin ve muttakilerin iktidarını müjdelemektedir. Akıbet muttakilerindir.
Hazret-i İsa'dan menkul bir söz vardır. Talebelerine şöyle der: 'Yapı ustalarının reddettiği taş, köşe taşı oldu!' Bu ne demektir? Aslında, gariplerin; itilmiş, kakılmış ve horlanmışların sonunda yeryüzüne varis olacaklarını müjdelemektedir. Hazret-i İsa'nın bu ifadesi Hazreti Peygamberin sözlerinin tasdikidir. Bu söz de aslında gariplerin ve muttakilerin iktidarını müjdelemektedir. Akıbet muttakilerindir.
1981 yılında İskoç muhtedi Jan Dallas (Abdulkadir Es Sufi) karşımıza Gariplerin Kitabı ile çıkmıştı. Geçtiğimiz günlerde tarih boyunca garipleri anlatan bir kitapla karşılaştım ve bir solukta okudum. Ahlaku'l ulema gibi muhteşem kitaplara imza atan Ebubekir Muhammed Bin Hüseyin el Acuri'nin telif etmiş olduğu bir eser. Bağdatlı bu zatın daha önce de muhaddis ve Prof. Faruk Hammadi'nin tahkik etmiş olduğu Ahlaku'l Ulema adlı eserini okumuştum. Bununla birlikte el Gureba Mine'l Müminin ( Müminlerin Garipleri) kitabı keyif verici bir eser. Mest oldum. Şarkiyat tarzı kaleme alınmış, hikmetlerle bezenmiş bir eser. Peygamberimizin 'gureba' hadisini şerh ediyor.
Esasında 1980 ve 1990'lı yıllarda bir de İrlanda'da Gureba adlı bir dergi yayın hayatına atılmıştı. Gurbetteki talebeler çıkartıyordu. 'Gurbetçiler' anlamına geliyor.
Bu kitabında Acuri, gurbete çoluk çocuğunun nafakasını kazanmaya giderken veya gittikten sonra bu yolda can verenleri ve ölenleri de şehitler kervanına katmaktadır. Garip vaziyette ölenler şahadete yakın duran insanlardır. Hazreti Peygamberin (S.A.V.) biseti ve gönderilmesi sırasında her türlü eziyete katlanarak ona uyanlar; garipler kervanının ilk yolcularıdır. Peygamberlerle gariplerin buluşması kainat sabahının müjdesi olmuştur.
Peygamberimiz İslam'ın takallus ve büzülme ( indiras ve inhisar) günlerinden bahsetmektedir. Ondan sonra da inbisat günlerini müjdelemiştir. Hadiste 'darebe'l islamu biciranihi' ifadesi geçmektedir. Bu da İslam'ın inbisat yani yayılma günlerini haber vermektedir. İşte bu yayılma günleri gurbet günlerinin geride kalması ve gariplerin zaaftan sonra şevkete geçtiği günlerdir. Medine dönemine ermedir.
İslam'ın gurbet günlerinde adeta yeni bir cahiliye yüzünü göstermiş ve maruf münker ve münker de maruf haline gelmiştir. Değerler karmaşası yaşanmıştır. İyi ile kötü yer değiştirmiştir. Gurebanın başka bir ifadesi de 'en naziune mine'l kabail'dir. Yani kabilelerinden aforoz edilen biçarelerdir. Hadisin değişik kalıplarından birisinde konuyla ilgili bir soruya müteakip Peygamberimiz garipleri şöyle tanımlamıştır: Yığınla kötüler arasında kalan az bir salih topluluk. Onlar, kötüler arasında iyilerin seçildiği ve iyilerin ender olduğu bir zaman dilimine denk gelmişlerdir. Asiler karşısında itaat ehli olan az bir zümredir. Müslüman zaten dünyada gariptir. Dünya Müslümanın zindanı ve gurbetidir. En büyük felaketi de dünya sevgisidir. Dünyanın zilletinden dolayı sabırsızlanmaz. İzzetine de talip değildir. Herkesin bir hali varsa onun da başka bir hali vardır.
Garip olan kimse saptırıcı heva ve hevesini gemler. Onun peşine düşmez. Hakkı temsil edenlerin azaldığı bir sırada serdengeçti bir şekilde hakkı tutar ve kaldırır. Kederi fazla, sevinci azdır. Onunla ülfet kurulmaz, yanından teğet geçilir. Müslümanın sermayesi dinidir. Dini nereye o oraya. Ne onu kimseye emanet eder ne de hazarda ve seferde yanından ayırır. Garip, günahkar gibi boynu eğik, borçlu gibi sinik, şüpheli gibi tedirgindir.
Peygamberimiz, İbn-i Ömer'e gariplik tavsiyesinde bulunmuştur. Demiştir ki; "dünyada garip gibi ol. Veya yolcu gibi ol. Nefsini kabirdekilerden ve ölülerden say."
Dünyayı toplayanlar onun bekçisi oldular. Garip ise efendisi olur. Müslüman olmuş ve Hazreti Osman döneminde cihada giderken Humus'ta vefat eden Yahudi bilginlerinden Ka'b Himyeri onları şöyle tanımlamıştır: "Müjdeler olsun onlara! Müjdeler olsun onlara! Onlar o kimselerdir ki, Geldiklerinde buyur edilmezler. Dest-i izdivaç talep ettiklerinde evlendirilmezler, öldüklerinde veya kaybolduklarında aranmazlar."
Bu bizi Yunus Divanına götürür. O gariplerin tanımını Ka'b gibi yapar.
Bir garip ölmüş diyeler
Üç günden sonra duyalar
Soğuk su ile yuyalar
Şöyle garip bencileyin!
Garibin dünyalıktan yana nasibi azdır. Namaz niyazı tamdır. Nafakası kıt kanaat (kefaf) miktarıdır. Mecliste yer gösterilmez. Varlığı yokluğu birdir. Mirası ve arkasından gözyaşı dökeni azdır. Gariplerin piri Hazret-i İsa'dır. Abdullah İbni Amr gariplerin dinleriyle firar eden insanlar olduğunu ve kıyamette Hazreti İsa ile buluşacaklarını haber verir. Allah kulları arasında öne çıkmayanları, gizlileri, müttakileri, ebriyayı makbul tutar. Onlar, kaybolduklarında aranmazlar. Ardlarına düşülmez. Geldiklerinde tanınmazlar. Gönülleri hidayet kandilleridir. Her karanlık ve kör fitneden salimen çıkarlar. Allah'a yemin etseler, Allah onların yeminlerini geri çevirmez. Hakkın nazlılarıdırlar.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
AFETLER VE KURTULMA YOLLARI
A-ZAHİRİ AFAT: -İflas. Müslümanların çoğu iflasla kuşatılmasının sebebi: bilgi azlı
TEŞRİK TEKBİRLERİ
Teşrik tekbirlerinin ve ihlas suresinin Arefe gününde 1000 defa okunmasının bazı hikmetleri:
İSTİKBAL İSLAM’INDIR-3
Bediüzzaman’ın Müdellel Ümidi: Bediüzzaman hazretleri, (31 Mart hadisesinden bir müddet son
İSTİKBAL İSLAM’INDIR-2
II. HZ. PEYGAMBERDEN GELEN BEŞARETLER Hayatı boyunca ümmetine karşı gösterdiği ilgi, şefkat
İSTİKBAL İSLAM’INDIR-1
Gelecekte İslamiyet’in hâkimiyetine işaret eden beşaretler: Kur'an-ı Kerim'in istikbalin hâ
ÖLENLER EŞİT DEĞİLDİRLER
İnsanların ölüme negatif düşüncelerle bakmalarındaki sıkıntılardan biri de şudur ki, onu
CENNET VE CEHENNEM SADECE MANEVİ DEĞİLDİR
Cennet ve Cehennem iki yurttur; birisi sevaba birisi azaba, birincisi muttakilere, ikincisi kâfirle
ACBU’Z ZENEB HADİSİ
Bir sorunun cevabı; “Müzedeki bir insanın iskeleti 2.000 senedir var olduğu söyleniyor. Halbu
NAMAZDA 17 SIRRI
İslam Literatüründe “el-Mabud” kelimesi hakiki mabud olan Allah’ın bir vasfıdır. Ebced d
İNSANLARIN AYIBINI GİZLEMEK
Kişi kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa, başkalarına da öyle davranmalıdır. Bu minva
CEHENNEM NEREDEDİR?
Soru: Cehennem Nerededir? Cevap: Cennet ise Kur’an-ı Kerim'de zikredildiği gibi yüksektedir ve
- RUM SURESİ ÖZELİNDE FITRAT DİNİ’NE BAKIŞ
- HADİSLER IŞIĞINDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ-2
- HADİSLER IŞIĞINDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ-1
- SAYGI GÖSTERGELERİ
- SAHÂBENİN ADALETİ VE ÂLİMLERİN BUNA DAİR AÇIKLAMALARI-2
- SAHÂBENİN ADALETİ VE ÂLİMLERİN BUNA DAİR AÇIKLAMALARI-1
- FİTNE HADİSLERİNE İTİRAZLAR
- NEDİR İTTİHAD-I İSLAM?
- BATI DÜNYASININ İHANET SENARYOLARI VE PİLTDOWN ADAMI
- HZ. MUAVİYE'NİN, OĞLU YEZİD'İ VELİAHD TAYİN ETMESİ
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-5
- HZ. MUÂVİYE RÂŞİD HALÎFELERDENDİR
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-4
- ABDULLAH BİN SEBE DİYE BİRİ YOK MUDUR?
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-3
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-2
- SORU SORMA AHLAKI
- İLİM ALINACAK ÂLİMİN ÖZELLİĞİ VE SEÇİMİ
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-1
- HÜR MÜSLÜMAN HANIMIN VASIFLARI:
- İLMİ, SALİH VE EHLİYETLİ HOCALARDAN ALMANIN ZORUNLULUĞU
- İLİM TAHSİLİNDE ÂLİ HİMMET SAHİBİ OLMAK
- İLİM TAHSİLİNDE VE ÖĞRETİMİNDE İYİ NİYET
- HAKKA TALİP OLANLARA ÖNEMLİ TAVSİYELER
- İSLÂM, BİLİME DÜŞMAN MIDIR?
- İLİM TALEBESİNİN İHTİYAÇ DUYACAĞI MEZİYETLERİN ÖZETİ
- İLMİN KADRİNİ BİLMEK
- PEYGAMBERLERİN MASÛM OLUŞU
- BİR MEDRESE PROGRAMI ÖRNEĞİ
Zulüm (ve haksızlık) edenlere de sakın meyletmeyin! Sonra size de ateş dokunur. Sizin Allah'tan başka dostlarınız yoktur, sonra size yardım da edilmez.
Hûd, 113
GÜNÜN HADİSİ
Ey Allah'ın Resulü," dedim, "şayet Kadir gecesine tevafuk edersem nasıl dua edeyim?" Şu duayı okumamı söyledi: "Allahümme inneke afuvvun, tuhibbu'l-afve fa'fu anni. (Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet.)
Tirmizi, Da'avat 89,Ravi (r.a.): Aişe
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Cumhuriyet'in ilanı(29 Ekim 1923) *Sütçü İmam Maraş'ta direnişi başlattı(31 Ekim 1919) *I.Dünya Harbine girdik(1 Kasım 1914) *İmam-ı Rabbani Hz.lerinin İrtihali(2 Kasım 1624) *Hz.Ömer(r.a.)'in Şehadeti(3 Kasım 644)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...