HİND ULEMA CEMİYETİ VE ÜLKENİN ÖZGÜRLEŞMESİNDEKİ ROLLERİ-2
Velakin bahsedilen bu alimler İngilizlerin bütün emellerini boşa çıkardılar ve kurdukları gökdelenleri yıktılar, o gökdelelenler ki Hristiyanlıştırma esasları üzerine yükselmişlerdi. Hind alimlerinin bu alanda yaptıkları çalışmalar o denli önemlidir ki, Hind Alt kıtasının bağımsızlık hareketinin tarihini ve bu ülke çocuklarının yabancı sömürge pençesinden kurtuluş mücadelesini yazan hiç kimse bunu görmezden gelemez.(1)
Velakin bahsedilen bu alimler İngilizlerin bütün emellerini boşa çıkardılar ve kurdukları gökdelenleri yıktılar, o gökdelelenler ki Hristiyanlıştırma esasları üzerine yükselmişlerdi. Hind alimlerinin bu alanda yaptıkları çalışmalar o denli önemlidir ki, Hind Alt kıtasının bağımsızlık hareketinin tarihini ve bu ülke çocuklarının yabancı sömürge pençesinden kurtuluş mücadelesini yazan hiç kimse bunu görmezden gelemez.(1)
Bu çalışmalar herkese o alimlerin siyasi deneyimlerinden, keskin basiretlerinden ve siyasetteki maharetlerinden haber veren bir baş işaret sayılır. Bu öyle bir durumdur ki, dünya tarihinde bir benzeri çok az görülür.
Amma bu cemiyetin siyasi aktivitesi ise, Hindistanın bağımsızlığından evvel maruz kaldığı çeşitli siyasi meseleler ve o zamandan beri Müsümanların başlarına gelen problemler karşısında bu cemiyetin oynadığı rolü hiç kimsenin inkar etmesi mümkün değildir.
Ben bu çalışmada onların saldırgan yabancı güce karşı istiklal mücadelelerini ve istiklalden önce bizim ülkemizin semasında görülen bazı siyasi hadiseleri ve meseleleri, bu cemiyetin bu işleri nasıl idare ettiğini, Hindistan'ın istiklale kavuşması için nasıl çalıştığını anlatacağım.
1920 senesinde Delhi'de akdedilen ikinci toplantısında cemiyet, İngiliz hükümeti ile hiçbir iletişime girilmemesi kararını almıştır. Ve çıkardığı fetvada Britanya hükümeti ile yardımlaşmanın haram olduğu belirtilmiştir. Fakat 1921 senesinde İngiliz hükümeti beş yüz alimin imza attığı bu fetva hakkında bir soruşturma açtı ve cemiyetin alimlerini hapishanelere atmaya başladı.
1923 senesi Hindistan Müslüman ve Hindular arasında bir çok şiddet hadiselerine ve kaosa şahit oldu. Cemiyet alimleri bunun üzerine vatan evlatlarının birlikte hareket etmesi gerektiği parolasını ortaya attı ve çeşitli vesilelerle bu gerilimi durdurmaya çalıştılar.
1927 senesinde cemiyet azalarınca İngiliz hükümetinin "Saymın heyetini" teşkil ettiği haber alındı. Bu heyetin amacı Hindistan'la İngiltere arasında bağlantı kurarak, Hind halkıyla görüşülerek bir takım raporları hazırlamak, tavsiye raporlarını sunmak ve geleceğe dair hareket cetvelini hazırlamaktı.
Alimler Cemiyeti derhal bu heyete karşı olduğunu ve onunla bir muvafakata girmeyeceğini ilan etti. Bu hususla alakalı Cemiyet-i Ulema, Mevlana Enver Şah Keşmiri başkanlığında 1927 senesinin Eylül ayında özel bir toplantı yaptı. Bu toplantıda bütün Hind evlatlarına bu heyetle görüşülmemesi çağrısı yapıldı.
Zamanın İngiliz başbakanı Parlementoda bir konuşmasında Hindistan'ın bağımsızlığı için en azından bir anayasanın hazırlanması gerektiğini söylemişti. Bunun üzerine Hintli lider Muti Lal Nehru başkanlığındaki bir heyet tarafından bir anayasa taslağı hazırlandı ki "Nehru Raporu" diye bilinir. Fakat bu raporda Müslüman toplumu ülkenin ikinci derecede bir sınıfı olarak görülüyordu. Ve bu anayasada İslam dininin temel esaslarına muarız noktalar vardı. Ayrıca bu anayasa Müslümanların lehine olan bir çok şeyleri de görmezden gelmişti. Bunun üzerine Cemiyet-i Ulema sesini yükseltti ve bu anayasaya karşı olduğunu açık bir şekilde gösterdi.
Ve 1929 senesinde bu cemiyetin azaları "Tuz hareketi"ne iştirak ettiler. O tuz hareketi ki(2) onu Gandi ortaya çıkarmıştı. Cemiyet azalarından bu harekete iştirak edenler; Mevlana Hafızurrahman, Müftü Atıkurrahman el-Osmani, Mevlana Fahreddin'ül Muradabadi, Mevlana Seyyid Muhammed Miyan ed Diyobendi, Mevlana Beşir Ahmed Beht ve diğerleridir. Bu zatlar tuz hareketine iştiraklarından dolayı İngiliz hükümetince tutuklandılar.
1930 senesinde Cemiyet-i Ulemaya bağlı âlimler, Mevlana Muinuddin el- Ecmiri riyasetinde Muradabad müdüriyetine bağlı Emruha şehrinde bir toplantı gerçekleştirdiler. Bu toplantıda Hindistan'ın sömürge pençesinden kurtulması için Kongre Partisine(3) destek kararı alındı. Bütün güç ve imkanlarıyla bu partiye destek verme görüşü benimsendi. Buradaki destekten amaç, munhasıran Hind alt kıtasının bağımsızlığına çalışmaktı ve hususta davet eden de Mevlana Hasret Mohani olmuştu.
-devam edecek-
Dipnotlar
1-Konuyla alakalı geniş bilgi için, Yohanan Friedman'ın "Hind Ulema Cemiyetinin Hindistan Ulusal Hareketine Ve Pakistan'ın Kuruluşuna Karşı Tavırları" ve Aziz Ahmed'in "Pakistan'da Ulemanın Aktivist Tutumu" adlı çalışmalarına bakılabilir. Bkz. Ebubekir Bagader, Modern Çağda Ulema, terc. Heyet, s: 63-118, İz Yayıncılık, İst.1991(Salih Okur)
(2) Gandi, tuza konan vergiyi ve tuz tekelini protesto için ünlü tuz yürüyüşünü başlattı. Köy köy gezerek 25 günde deniz kıyısındaki tuz yataklarına ulaştığında Hindistan bağımsızlık hareketinde o ana kadar görülmemiş ölçüde büyük bir kitle hareketi oluşmuş ve büyük bir sivil itaatsizlik eylemi başlamış oluyordu.(Salih Okur)
(3)1885'de kurulan ve Hindistan'ın bir çatı altında bağısızlığa kavuşmasını amaçlayan ve kurucularının Hindu olmasından dolayı Hind Müslümanlarının arasında uzun tartışmalara sebeb olan parti. Gandi de bu partinin manevi lideri konumundaydı. (Salih Okur)
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
AFETLER VE KURTULMA YOLLARI
A-ZAHİRİ AFAT: -İflas. Müslümanların çoğu iflasla kuşatılmasının sebebi: bilgi azlı
TEŞRİK TEKBİRLERİ
Teşrik tekbirlerinin ve ihlas suresinin Arefe gününde 1000 defa okunmasının bazı hikmetleri:
İSTİKBAL İSLAM’INDIR-3
Bediüzzaman’ın Müdellel Ümidi: Bediüzzaman hazretleri, (31 Mart hadisesinden bir müddet son
İSTİKBAL İSLAM’INDIR-2
II. HZ. PEYGAMBERDEN GELEN BEŞARETLER Hayatı boyunca ümmetine karşı gösterdiği ilgi, şefkat
İSTİKBAL İSLAM’INDIR-1
Gelecekte İslamiyet’in hâkimiyetine işaret eden beşaretler: Kur'an-ı Kerim'in istikbalin hâ
ÖLENLER EŞİT DEĞİLDİRLER
İnsanların ölüme negatif düşüncelerle bakmalarındaki sıkıntılardan biri de şudur ki, onu
CENNET VE CEHENNEM SADECE MANEVİ DEĞİLDİR
Cennet ve Cehennem iki yurttur; birisi sevaba birisi azaba, birincisi muttakilere, ikincisi kâfirle
ACBU’Z ZENEB HADİSİ
Bir sorunun cevabı; “Müzedeki bir insanın iskeleti 2.000 senedir var olduğu söyleniyor. Halbu
NAMAZDA 17 SIRRI
İslam Literatüründe “el-Mabud” kelimesi hakiki mabud olan Allah’ın bir vasfıdır. Ebced d
İNSANLARIN AYIBINI GİZLEMEK
Kişi kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa, başkalarına da öyle davranmalıdır. Bu minva
CEHENNEM NEREDEDİR?
Soru: Cehennem Nerededir? Cevap: Cennet ise Kur’an-ı Kerim'de zikredildiği gibi yüksektedir ve
- RUM SURESİ ÖZELİNDE FITRAT DİNİ’NE BAKIŞ
- HADİSLER IŞIĞINDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ-2
- HADİSLER IŞIĞINDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ-1
- SAYGI GÖSTERGELERİ
- SAHÂBENİN ADALETİ VE ÂLİMLERİN BUNA DAİR AÇIKLAMALARI-2
- SAHÂBENİN ADALETİ VE ÂLİMLERİN BUNA DAİR AÇIKLAMALARI-1
- FİTNE HADİSLERİNE İTİRAZLAR
- NEDİR İTTİHAD-I İSLAM?
- BATI DÜNYASININ İHANET SENARYOLARI VE PİLTDOWN ADAMI
- HZ. MUAVİYE'NİN, OĞLU YEZİD'İ VELİAHD TAYİN ETMESİ
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-5
- HZ. MUÂVİYE RÂŞİD HALÎFELERDENDİR
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-4
- ABDULLAH BİN SEBE DİYE BİRİ YOK MUDUR?
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-3
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-2
- SORU SORMA AHLAKI
- İLİM ALINACAK ÂLİMİN ÖZELLİĞİ VE SEÇİMİ
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-1
- HÜR MÜSLÜMAN HANIMIN VASIFLARI:
- İLMİ, SALİH VE EHLİYETLİ HOCALARDAN ALMANIN ZORUNLULUĞU
- İLİM TAHSİLİNDE ÂLİ HİMMET SAHİBİ OLMAK
- İLİM TAHSİLİNDE VE ÖĞRETİMİNDE İYİ NİYET
- HAKKA TALİP OLANLARA ÖNEMLİ TAVSİYELER
- İSLÂM, BİLİME DÜŞMAN MIDIR?
- İLİM TALEBESİNİN İHTİYAÇ DUYACAĞI MEZİYETLERİN ÖZETİ
- İLMİN KADRİNİ BİLMEK
- PEYGAMBERLERİN MASÛM OLUŞU
- BİR MEDRESE PROGRAMI ÖRNEĞİ
Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
3, Kadir
GÜNÜN HADİSİ
Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz.
Tirmizi, Savm 82, (807); İbnu Mace, Sıyam 45, (1746)
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...