“NANKÖR İNSAN”
Soru: Hac Suresi 66. ayetde “Sizi dirilten,sonra öldüren,sonra yine diriltecek olan O’dur. İnsan kesinlikle çok nankördür” buyruluyor. Ayetteki “nankör insan” ne manayı ifade etmektedir?
Soru: Hac Suresi 66. ayetde "Sizi dirilten,sonra öldüren,sonra yine diriltecek olan O'dur. İnsan kesinlikle çok nankördür" buyruluyor. Ayetteki "nankör insan" ne manayı ifade etmektedir?
Cevap: Bazı alimlere göre, burada "nankör insan" ifadesi, Esved b. Abdulesed, Ebu Cehil, As b. Vail ve Ubey b. Halef gibi belli bazı kâfirler hakkındadır (bk. Razi, ilgili ayetin tefsiri).
-Başta İbn Abbas olarak,diğer bazılarına göre, buradaki "nankör insan" ifadesi, genel olarak bütün nankör kâfirler hakkındadır(bk.a.g.y).
-Bununla beraber, bir insan çocuklarına yaptığı iyilikleri anlattıktan sonra, onları nankörlükten uzak tutmak ve yapılan iyiliklere karşı teşekkür etmelerini öğretmek için "Çocuklar babalarına karşı nankördür" demiş olsa, bu güzel bir eğitim metodu olarak kabul edilir. Çünkü, insanlara iyi şeyleri iyi; kötü şeyleri de kötü olarak öğretmekten daha güzel bir talim metodu olamaz.
-Bu gün bütün dünyada geçerli olan eğitim sistemlerinde, "iyiliklerin teşviki yanında kötülüklerden de sakındırma" adına hem iyi hem kötü vasıflardan bahsedilir. Şairin dediği gibi, "kötülüğü öğreniyorum ki ondan uzak durayım/Çünkü kötü ile iyilik farkını bilmeyen, iyilik adına kötülük yapabilir"
"Kaş yaparken göz çıkarmak" sözü de bu manaya işaret eder.
-Daha önce ifade edildiği gibi, bu ve benzeri ayetlerde -meal olarak-yer alan "nankör insan" ve benzeri ifadeler genellikle inkârcı, ateist, kâfirler hakkındadır. "İnsan" kelimesinin başında yer alan "el" takısı, ismin belirlilik halini ifade der. Bu gibi ayetlerde bu "belirlilik" vasfı, zikredilen" kötü" özelliğin özüne uygun olan şahıslara bakar. Yani burada "el-İnsan" kavramı bütün insanlara değil, "nankör insanlar" a bakar. Nankör insanlar ise, küfür ve inkâr ile imandan uzaklaştıkları için Allah'ın nimetlerini de inkâr ederek nankörlük eden kimselerdir.
-Ayette yer alan ve "nankör" olarak ön plana çıkarılan "kefur" kelimesinin asıl manası "şiddetli kâfir, dehşetli inkârcı"dır. Dolayısıyla mesele tamamen nankör, ahlaksız, edepsiz kâfirlerle alakalıdır. İnkârcılık vasfı, insanlık vasfını ortadan kaldıracak niteliktedir. onun için ayette özellikle "insan" kavramı kullanılmış ki, bu tür nankörlerin "insanlık" adını lekelendirdiğini çağrıştırsın diye..
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
İLAHİ HUZURDA..
Soru: “Ve onların hepsi de kıyamet günü O’nun huzuruna tek başına gelecektir.”(Meryem, 1
Sakın israf etmeyin, çünkü Allah israf edenleri sevmez.
En'âm, 141
GÜNÜN HADİSİ
"Üç defa kapıyı çalın. İzin verilirse girin; aksi halde dönün."
Riyazü's Salihin, 2/874
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...