Ä°NSANA HÄ°ZMET EDEN VARLIKLAR-1
Hizmet nedir? Bir işin neticelenmesi için yapılan çalışmaya hizmet denir.İnsanoğlunun bu dünyada yaşaması ve rahat etmesi için, bir takım varlıklar kendisine hizmet etmektedir.
Hizmet nedir? Bir işin neticelenmesi için yapılan çalışmaya hizmet denir.
İnsanoğlunun bu dünyada yaşaması ve rahat etmesi için, bir takım varlıklar kendisine hizmet etmektedir.
Bu dünyada insana hizmet eden varlıkların vasıfları, insana boyun eğmiş ve onun emrine girmiş olmalarıdır.
Kur'an-ı Kerim, Allah tarafından insanın hizmetine sunulmuş varlıkları anlatarak, düşünen toplumlar için bütün bunlarda ibretler bulunduğunu anlatmaktadır:
"Yeri döşeyen, onda oturaklı dağlar ve ırmaklar yaratan ve orada bütün meyvelerden çifter çifter yaratan O'dur. Geceyi de gündüzün üzerine O örtüyor. Şüphesiz bütün bunlarda düşünen bir toplum için ibretler vardır. Yeryüzünde birbirine komşu kıtalar, üzüm bağları, ekinler, bir kökten ve çeşitli köklerden dallanmış hurma ağaçları vardır. Bunların hepsi bir su ile sulanır. (Böyle iken) yemişlerinde onların bir kısmını bir kısmına üstün kılarız. İşte bunlarda akıllarını kullanan bir toplum için ibretler vardır."(1)
Kur'an, insana hitap eden bir kitap olduğundan, insanın emrine verilmiş varlıklar hakkında detaylı olarak bilgi vermektedir.
Bu dünyada rahat yaşaması için, çok sayıda varlığın insana hizmet etmesinin bir karşılığı vardır; o da nimetleri vereni tanıyıp ona şükür borcunu yerine getirmektir.
Şimdi Allah tarafından insanın emrine verilen varlıklar ile bunların hikmetlerini, ayet-i kerimelerden öğrenip anlamaya çalışalım.
1.Allah, Gökteki ve Yerdeki Birçok Varlığı İnsanın Emrine Vermiştir:
Bu hususu anlatan üç ayet ve kısa açıklamaları şöyledir:
 1-"O, yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı. Sonra (kendine has bir şekilde) semaya yöneldi, onu yedi gök olarak yaratıp düzenledi (tanzim etti). O, her şeyi hakkıyla bilendir."(2)
*Allah, yeryüzünü insanın yaşayıp ihtiyaçlarını giderebileceği bir donanımla yaratmıştır. İnsana ne lazımsa yeryüzünde onlar vardır.
*Semada da insanların ihtiyaçlarını gideren bir takım varlıklar mevcuttur. Yağmur semadan yağar. Işık ve ısı semadaki güneşten gelir.
*Allah'ın haber verdiği gibi yedi kat sema vardır; ancak bunun mahiyetini tam olarak bilemeyiz.
2-"Allah'ın, göklerde ve yerdeki (nice varlık ve imkânları) sizin emrinize verdiğini, nimetlerini açık ve gizli olarak size bolca ihsan ettiğini görmediniz mi?"(3)
*Göklerde bulunan güneş, ay ve yıldızlar sundukları hizmetler açısından insanların emrine verilmiştir.
*Yeryüzünde bulunan toprak, su, hava, ateş gibi nimetlerin yanı sıra bitkiler ve hayvanlar da istifade edilip kullanılma biçimlerinin tercih edilmeleri açısından insanların emrinde bulunmaktadır.
3-"O, göklerde ve yerde ne varsa hepsini, kendi katından (bir lütfü olmak üzere) size boyun eğdirmiştir. Elbette bunda düşünen bir toplum için ibretler vardır"(4)
Allah, gökteki ve yerdeki varlıkları, insanların emrine musahhar kılmıştır. İnsanlar, gökteki ve yerdeki varlıklardan istedikleri gibi faydalanırlar. Faydalanılan varlıklardan insanlara bir engelleme olmaz.
2.Allah, Hayatımızı Kolaylaştırmak İçin, Barınıp Korunmamıza Yarayacak Şeyler Yaratmıştır:
"Allah, evlerinizi sizin için bir huzur ve sükûn yeri yaptı ve sizin için davar derilerinden gerek göç gününüzde, gerekse konaklama gününüzde, kolayca taşıyacağınız evler; yünlerinden, yapağılarından ve kıllarından bir süreye kadar (faydalanacağınız) bir ev eşyası ve bir ticaret malı meydana getirdi. Allah, yarattıklarından sizin için gölgeler yaptı. Dağlarda da sizin için barınaklar yarattı. Sizi sıcaktan koruyacak elbiseler ve savaşta sizi koruyacak zırhlar yarattı. İşte böylece Allah, müslüman olmanız için üzerinize nimetini tamamlıyor."(5)
Evler, insanlar için birer huzur ve sükun yeridir. Allah, insanlar içinde huzurlu bir şekilde barınsınlar diye, ihtiyaçlarına göre çeşitli şekillerde ev ve eşya edinme imkânları yaratmıştır.
Bu iki ayette, İnsanların korunmaları için yaratılan yedi şey sıralanmaktadır:
1-İnsanlar, ikamet ettikleri yerlerde taş, çamur, harç ve benzeri maddelerle barınacakları evlere sahip olurlar.
2-İnsanların, hayvanlardan elde edilen kıl ve yün gibi şeylerle, özellikle yolculuk sırasında ve gerektiğinde yolculuk dışında kullanılmak üzere, barınmaya müsait, taşınması ve kurulması hafif olan çadırlar yapma imkanına sahip olmaları da Allah'ın bir nimetidir.
3-İnsanlar, hayvanların yün ve kıllarından hem giyebilecekleri elbiseler hem de günlük ihtiyaçları için kullanacakları eşyalar yapıp bunlardan faydalanırlar.
4-İnsanlar, güneşin çarpıcı ışınlarından korunmak için sahip oldukları ev ve eşyanın yanı sıra, ağaçların ve yüksek varlıkların gölgelerinden istifade ederler.
5-Gerektiğinde, dağlarda da sığınılacak ve geçici olarak barınılacak yerler vardır.
6-Allah, soğuk ve sıcaktan korunsular diye, insanlar için; pamuk, yün ve keten gibi şeylerden elbiseler yapma imkanını yaratmıştır.
7-Allah, savaşta düşmanlarından korunsunlar diye, insanlar için zırh yapma kabiliyeti ve zırh yapılacak madenler yaratmıştır.
-Devam edecek-
Dipnotlar
1-Rad: 3. 4.
2-Bakara-29
3-Lokman-20
4-Casiye-13
5-Nahl-80. 81.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DÄ°ÄžER YAZILAR
Allah'a güven. Vekîl olarak Allah yeter.
Ahzab, 33
GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°
Zalim sultanın yanında gerçeği söylemek en büyük cihaddandır.
Tirmizi 13, (2175)
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm Ä°nternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yaptÄ...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARÄ°HTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...