CEVAHİR-ÜL LÜ’LÜİYE’DEN PARILTILAR-8

*Cüneyd-i Bağdadi(rahmetullahi aleyh) demiştir ki; “Kulu dört şey en yüksek makamlara yükseltir- ilmi ve ameli az olsa bile


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2019-04-17 08:32:33

*Cüneyd-i Bağdadi(rahmetullahi aleyh) demiştir ki; "Kulu dört şey en yüksek makamlara yükseltir- ilmi ve ameli az olsa bile-; Hilm(yumuşak huylu olmak), tevazu, cömertlik ve güzel ahlak.

*Fudayl bin İyaz(rahmetullahi aleyh) demiştir ki; "güzel huylu bir günahkârla arkadaşlık yapmam, kötü huylu bir âbidle arkadaşlık yapmamdan bana daha sevimlidir."

*İbn-i Hazm(rahmetullahi aleyh) demiştir ki; "Adamın ahlakının kötü oluşundandır ki, aile efradının yanına girdiğinde onlar daha önce sevinç içindeyken, o girince her biri onun korkusundan bir yere siner. Ve yine bunun gibi kötü ahlaktandır ki, mahallesindeki kedi ve köpekler onu görünceye kaçmaya başlarlar."

*İbn-i Abbas(r.a)'ın vefat haberi Cabir bin Abdullah'a ulaştığında, o, elinin birini diğerine vurarak; İnsanların en âlimi ve insanların en halimi(yumuşak huylusu) öldü" dedi.

*Âlimlerden birisi yüz yaşına ulaşmış ve onun aklı ve beden kuvveti devam ediyordu. Bunun sebebi kendisinden sorulduğunda dedi ki; "bu azaları küçüklüğümüzde biz günahlardan muhafaza ettik. Yaşlandığımızda da Allah onları bizim için muhafaza buyurdu."

* Hz. Ali(r.a) demiştir ki; "İmandan kaynaklanan sabır, cesedde baş menzilesindedir."

*Bazı selef demişlerdir; güzel hayat; rıza ve kanaattir."

* Fudayl bin Ä°yaz(rahmetullahi aleyh) demiÅŸtir ki; beÅŸ ÅŸey ÅŸekavet alametidir;

1-Kalb katılığı

2-Göz kuruluğu yani gözün Allah korkusundan özden yaş gelmesinin az olması

3-Utanma duygusunun az olması

4-Dünyaya çok dalmak

5-Tul-i emel

*Denilmiştir ki; bir istikamet, bin kerametten üstündür.

*Sehl bin Abdullah(rahmetullahi aleyh)  demiştir ki; "kerametin en büyüğü sende bulunan kötü bir ahlakın övülen bir ahlaka dönüşmesidir." 

* Denilmiştir ki; Bir insandan keramet sâdır olması onun en faziletli olmasına delil değildir, ancak onun faziletine delalet eder. Ve ancak ve ancak onun efdaliyeti kuvvetli bir imanının olması, irfanının kemâli, işlerini Deyyan olan Allah'a bırakması, organlarını O'nun(Celle Celaluhu) hizmetinde edebiyle beraber kullanması ve Ondan(Celle Celaluhu) korkması ile mümkün olur."

Kaynak

Åžeyh Muhammed bin Abdullah el Cerdani,

El- Cevâhirü'l Lülüiyye fi Şerh-i Erbâin-i Neveviye

Salih Kitaplar,

Fatih, Ä°st. 2017

Terc. Salih Okur

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

Şu insanlar, çarçabuk geçen dünyayı seviyorlar da önlerindeki çetin bir günü (ahireti) ihmal ediyorlar.

Ä°nsan, 27

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Îmân altmış bu kadar şu'bedir. Hayâ da îmânın bir şu'besidir.

BUHARİ,KİTÂBÜ'L-ÎMÂN, EBU HUREYRE(r.a.)'dan

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI