KURBANLA Ä°LGÄ°LÄ° SORULAR VE CEVAPLARI
Aşağıdaki makalede şu soruların cevaplarını bulacaksınız: Kurban Nedir Hangi Günlerde Kurban Kesilir? Kurban Kesme Olayı Ne Zaman Başlamıştır? Kur¬ban Kes¬me¬nin Fa¬zi¬le¬ti Ne¬dir? Kur¬ban Kes¬me¬nin Öne¬mi ve Pey¬gam¬ber Efen¬di¬mi¬zin Kur¬ban Kes¬me uy¬gu¬la¬ma¬sı nasıldı?
Aşağıdaki makalede şu soruların cevaplarını bulacaksınız:
KurÂban NeÂdir
HanÂgi GünÂlerÂde KurÂban KeÂsiÂlir?
KurÂban KesÂme OlaÂyı Ne ZaÂman BaÅŸÂlaÂmışÂtır?
KurÂban KesÂmeÂnin FaÂziÂleÂti NeÂdir?
KurÂban KesÂmeÂnin ÖneÂmi ve PeyÂgamÂber EfenÂdiÂmiÂzin KurÂban KesÂme uyÂguÂlaÂmaÂsı nasıldı?
ÖyÂleyÂse KurÂbanÂlar SünÂneÂte UyÂgun OlaÂrak NaÂsıl KeÂsiÂlir ve NaÂsıl Dua EdiÂlir?
KurÂban KesÂmek KimÂleÂre VaÂcipÂtir?
BorçÂlanÂmak SuÂreÂtiyÂle KurÂban AlÂmak CaÂiz mi?
KurÂban HanÂgi HayÂvanÂlarÂdan OlÂmaÂlıÂdır? YeÂdi HisseÂli Bir HayÂvaÂnı DaÂha Az KimÂseÂler KurÂban EdeÂbiÂlir mi?
HanÂgi AyıpÂlar Bir HayÂvaÂnın KurÂban OlÂmaÂsıÂna EngelÂdir?
HanÂgi AyıpÂlar Bir HayÂvaÂnın KurÂban OlÂmaÂsıÂna Engel DeÂÄŸilÂdir?
BisÂmilÂlaÂhi AlÂlaÂhu EkÂber DeÂmeÂyi KasÂden Terk EdeÂnin KesÂtiÂÄŸi KurÂban NeÂden YeÂnilÂmez?
HanÂgi HalÂler KurÂbaÂna EziÂyetÂtir?
ÅžokÂlaÂma UsûÂlüyÂle KurÂban KesÂmek CaÂiz mi?
KurÂbaÂnın KarÂnınÂdan ÇıÂkan YavÂru Ne OlaÂcakÂtır?
KurÂban KeÂseÂmeÂyen VeÂkil TuÂtaÂbiÂlir mi?
SeÂvaÂbıÂnı ölüÂleÂre baÂğışÂlaÂmak niÂyeÂtiyÂle kurÂban keÂsiÂlir mi?
KurÂbaÂnın TuÂtaÂrı PaÂra OlaÂrak VeÂrilÂse KurÂban olur mu? Kurbanlık koyunu canlı olarak versek kurban yeÂriÂne GeÂçer mi?
KurÂbaÂnın Eti
KurÂbaÂnın EtinÂden KâÂfirÂleÂre YeÂdirÂmek CaÂiz MiÂdir?
KurÂbaÂnın DeÂriÂsi
Kurbanın Hangi Organları Yenmez?
0-10 YaÅŸ AraÂsınÂdaÂki ÇoÂcukÂlaÂrı KurÂban KeÂsim YeÂrinÂde BuÂlunÂdurÂmaÂnın SaÂkınÂcaÂsı Var mı?
"Kur'an'da Kan AkıtÂmak YokÂtur," DiÂyorÂlar.Bu DoÄŸÂru mu?
"KurÂban KesÂmek SünÂnetÂtir, KeÂsilÂmeÂse de Olur." diÂyorÂlar. DoÄŸÂru mu?
KurÂban KesÂmekÂtenÂse BeÂdeÂliÂni FaÂkirÂleÂre VerÂmek DaÂha Ä°yiÂdir!" DiÂyorÂlar. DoÄŸÂru mu?
ÖlüÂler İçin KurÂban KeÂsilÂmez, diÂyenÂler Var. DoÄŸÂru mu?
KurÂban NeÂdir
"AlÂlaÂhu TeÂâla'ya ibaÂdet etÂmek ve yakÂlaÅŸÂmak niÂyeÂtiyÂle beÂlirÂli günÂlerÂde, huÂsuÂsi bir hayÂvaÂnı kesÂmeÂye kurÂban deÂnir." GeÂnelÂlikÂle kuÅŸÂluk vakÂtinÂde keÂsilÂdiÂÄŸi için bu kurÂbaÂna "udÂhiyÂye" de deÂnilÂmiÅŸÂtir.
KurÂbanÂlar AlÂlah rıÂzaÂsı niÂyeÂtiyÂle keÂsiÂlir, AlÂlah rıÂzaÂsı düÂşünÂceÂsi yokÂsa kurÂban kaÂbul olunÂmaz. AlÂlah rıÂzaÂsı düÂşünÂceÂsiÂni anÂcak takÂva ehÂli taÂşıÂyaÂbiÂlir, AlÂlah da anÂcak mütÂtaÂkıÂleÂrin kurÂbaÂnıÂnı kaÂbul eder. "Ve yalÂnız RabÂbin rıÂzaÂsı için naÂmaz kıl, kurÂban kes." "SiÂzin kurÂbanÂlaÂrıÂnıÂzın etÂleÂri ve kanÂlaÂrı AlÂlah'a kaÂvuÅŸÂmaz, anÂcak takÂvaÂnız yaÂni kurÂbanÂlaÂrıÂnıÂzı keÂserÂken taÂşıÂdıÂğıÂnız AlÂlah rıÂzaÂsı düÂşünÂceÂniz, sayÂgıÂnız ve sevÂdaÂnız Ona kaÂvuÂÅŸur." buÂyuÂrur.
HanÂgi GünÂlerÂde KurÂban KeÂsiÂlir?
KurÂban keÂsim günÂleÂri HaÂneÂfi mezÂheÂbiÂne göÂre KurÂban BayÂraÂmıÂnın biÂrinÂci, ikinÂci ve üçünÂcü güÂnüÂnün güÂneÅŸ baÂtıÂmıÂna kaÂdar, ÅžaÂfii mezÂheÂbiÂne göÂre ise bayÂraÂmın dörÂdünÂcü güÂnüÂnün akÂÅŸaÂmıÂna kaÂdar süÂren zaÂman diÂliÂmiÂdir. Bu günÂlerÂde kurÂban keÂsiÂleÂbiÂlir ama biÂrinÂci güÂnü kesÂmek daÂha faÂziÂletÂliÂdir. KeÂsiÂme bayÂram naÂmaÂzı kıÂlıÂnan yerÂlerÂde naÂmazÂdan sonÂra, bayÂram naÂmaÂzı kıÂlın maÂyan yerÂlerÂde ise saÂbah naÂmaÂzıÂnın vakÂti girÂdikÂten sonÂra baÅŸÂlaÂnır. KurÂbaÂnı geÂceÂleÂyin kesÂmek mekÂruhÂtur. KurÂban günÂleÂrinÂde her neÂdenÂse keÂsiÂleÂmeÂyen bir hayÂvan, canÂlı olaÂrak saÂdaÂka veÂriÂlir. ArÂtık bu hayÂvaÂnın etinÂden saÂhiÂbi yiÂyeÂmez.
KurÂban KesÂme OlaÂyı Ne ZaÂman BaÅŸÂlaÂmışÂtır?
Kurban, mü'minÂleÂre Hz. Ä°bÂraÂhim'in (as) ve Hz. Ä°sÂmaÂil'in (as) tesÂliÂmiÂyeÂtiÂni haÂtırÂlaÂtır. Bu olay Kur'an'da şöyÂle anÂlaÂtılÂmakÂtaÂdır:
"Ey Rabbim! Bana salihlerden (bir oÄŸul) ihsan et!"
Biz de kendisine yumuşak huylu bir oğul müjdeledik.
Oğlu, yanında koşacak çağa gelince: "Ey oğlum! Ben seni rüyamda boğazladığımı görüyorum. Artık bak, ne düşünürsün?" dedi. Çocuk da: "Babacığım sana ne emrediliyorsa yap, inşaallah beni sabredenlerden bulacaksın" dedi.
Ne zaman ki ikisi de bu şekilde Allah'a teslim oldular, İbrahim oğlunu şakağı üzerine yatırdı.
Biz de ona şöyle seslendik: "Ey İbrahim! "
"Rüyana gerçekten sadakat gösterdin, şüphesiz ki, biz iyilik yapanları böyle mükafatlandırırız."
"Şüphesiz ki bu apaçık bir imtihandı." (dedik)
Ve ona büyük bir kurbanlık fidye verdik.
Kendisine sonradan gelenler içinde iyi bir nâm bıraktık.
Selam olsun Ä°brahim'e...
İşte biz iyilik yapanları böyle mükafatlandırırız.
Çünkü o bizim mümin kullarımızdandı.[1]
DikÂkat ediÂlirÂse kat'i olan huÂsus açıkÂtır. Hz. Ä°bÂraÂhim (as) AlÂlaÂhu TeÂâla'nın emÂriÂne tesÂlim olaÂrak kenÂdi öz oÄŸÂluÂnu kurÂban etÂmeÂye, Hz. Ä°sÂmaÂil (as) de AlÂlah (cc) rıÂzaÂsı için kurÂban olÂmaÂya raÂzı olÂmuÅŸÂtur. KurÂban kesÂmek için bıÂçaÂğıÂna saÂrıÂlan her müÂkelÂlef bu gerÂçeÂÄŸi iyi teÂfekÂkür etÂmeÂliÂdir.
KurÂban KesÂmeÂnin FaÂziÂleÂti NeÂdir?
SevÂgiÂli PeyÂgamÂbeÂriÂmiz buÂyurÂmuÅŸÂlar ki: "Ä°nÂsaÂnoÄŸÂlu kurÂban kesÂme güÂnünÂde AlÂlah kaÂtınÂda kan akıtÂmakÂtan daÂha makÂbul bir amel iÅŸÂleÂmeÂmiÅŸÂtir. O kurÂban kıÂyaÂmet güÂnü boyÂnuzÂlaÂrı, kılÂlaÂrı ve çaÂtal tırÂnakÂlaÂrı ile ayÂnen geÂleÂcekÂtir. ÇünÂkü kan yeÂre düşÂmeÂden AlÂlah'ın kaÂbul maÂhalÂliÂne düÂÅŸer. ArÂtık kurÂbanÂlarÂla gönÂlüÂnüz hoÅŸÂnut olÂsun."  YiÂne buÂyurÂmuÅŸÂlar ki: "KurÂban keÂsen için kurÂban ediÂlen hayÂvaÂnın her kıÂlı karÂşıÂlıÂğınÂda bir seÂvap varÂdır."
KurÂban KesÂmeÂnin ÖneÂmi ve PeyÂgamÂber EfenÂdiÂmiÂzin KurÂban KesÂme uyÂguÂlaÂmaÂsı
KurÂban hicÂreÂtin ikinÂci yıÂlınÂda emÂreÂdilÂmiÅŸÂtir. AlÂlah emÂretÂmiÅŸ, PeyÂgamÂbeÂriÂmiz de uyÂguÂlaÂmışÂtır. AlÂlah'ın emÂri olaÂrak vaÂcip, peyÂgamÂbeÂriÂmiÂzin ameÂli ve emÂri olaÂrak da muhÂkem ve müÂekÂked (kuvÂvetÂli) sünÂnetÂtir. HaÂdis ve fıÂkıh kiÂtapÂlaÂrınÂda da anÂlaÂtılÂdıÂğı giÂbi PeyÂgamÂber EfenÂdiÂmiz'in boyÂnuzÂlu, güÂzel iki koÂçu BÄ°SÂMÄ°LÂLAÂHÄ° ALÂLAÂHU EKÂBER diÂyeÂrek ve ayaÂğıÂnı boÂyunÂlaÂrıÂna koÂyaÂrak kenÂdi eliyÂle kesÂtiÂÄŸi meÅŸÂhurÂdur. BunÂlarÂdan biÂriÂni kenÂdi ve aiÂleÂsi adıÂna, diÂÄŸeÂriÂni de ümÂmeÂtinÂden kurÂban keÂseÂmeÂyenÂler adıÂna kesÂmiÅŸÂtir. Hz. CaÂbir'in (r.a) riÂvaÂyet etÂtiÂÄŸi haÂdis bu olaÂyı doÄŸÂruÂlaÂmakÂtaÂdır. Hz. CaÂbir (r.a) diÂyor ki: PeyÂgamÂber'le (s.a.v.) beÂraÂber naÂmazÂgâhÂda bayÂram naÂmaÂzınÂda buÂlunÂdum. HutÂbeÂsiÂni biÂtiÂrinÂce minÂberÂden inÂdi. Bir koÂçun yaÂnıÂna varÂdı, usuÂlünÂce onu yaÂtırÂdı: BisÂmilÂlaÂhi valÂlaÂhuÂekÂber, deÂdikÂten sonÂra "bu benÂden ve ümÂmeÂtiÂmin kurÂban keÂseÂmeÂyenÂleÂrinÂden.." diÂyeÂrek kenÂdi eliyÂle onu kesÂti. PeyÂgamÂbeÂriÂmiz, kurÂbaÂnın meÅŸÂru kıÂlınÂdıÂğı hicÂreÂtin ikinÂci yıÂlınÂdan sonÂra veÂfaÂtıÂna kaÂdar her yıl kurÂbaÂnıÂnı kesÂmiÅŸÂtir. GeÂrek PeyÂgamÂbeÂriÂmiÂzin bu davÂraÂnıÂşı ve geÂrekÂse "Kim imÂkâÂnı olÂduÂÄŸu halÂde kurÂban kesÂmezÂse biÂzim mesÂciÂdiÂmiÂze yakÂlaÅŸÂmaÂsın!" söÂzü, kurÂban kesÂmeÂnin vazÂgeÂçiÂleÂmeÂyeÂcek kaÂdar önemÂli bir ibaÂdet olÂduÂÄŸuÂna iÅŸaÂret etÂmekÂteÂdir.
ÖyÂleyÂse KurÂbanÂlar SünÂneÂte UyÂgun OlaÂrak NaÂsıl KeÂsiÂlir ve NaÂsıl Dua EdiÂlir?
ÖnÂceÂden kesÂkin ve büÂyük bir bıÂçak haÂzırÂlaÂnır, hayÂvaÂnın göÂreÂmeÂyeÂceÂÄŸi yeÂre koÂnur. HayÂvan eziÂyet edilÂmeÂden göÂtüÂrüÂlür, eziÂyet edilÂmeÂden yüÂzü ve ayakÂlaÂrı kıbÂleÂye geÂleÂcek ÅŸeÂkilÂde sol taÂraÂfı üzeÂriÂne yaÂtıÂrıÂlır, saÄŸ arÂka ayaÂğı serÂbest bıÂraÂkıÂlır. SonÂra ele bıÂçak alıÂnır: AlÂlaÂhım bu senÂdenÂdir ve saÂnaÂdır, deÂnir onun arÂdınÂdan da saÂhiÂbi veÂya veÂkiÂli: "Ä°nÂnî vecÂcehÂtü vecÂhiÂye lilÂleÂzî feÂtaÂresÂseÂmaÂvaÂti veÂlerÂda haÂnîÂfen veÂma ene miÂnelÂmüşÂriÂkîn=Ben yüÂzüÂmü, gökÂleÂri ve yeÂri yaÂraÂtaÂna çeÂvirÂdim, ben müşÂrikÂlerÂden deÂÄŸiÂlim" Kul inÂne saÂlaÂtî ve nüÂsuÂkî ve mehÂyaÂye ve meÂmaÂtî lilÂlaÂhi RabÂbiÂlaÂleÂmîÂne lâ ÅŸeÂriÂke leh=NaÂmaÂzım, kurÂbaÂnım, haÂyaÂtım ve ölüÂmüm alemÂleÂrin RabÂbi olan AlÂlah'a mahÂsusÂtur. Onun orÂtaÂğı yokÂtur." meÂalinÂdeÂki ayetÂleÂr okunur. BunÂdan sonÂra: AlÂlaÂhu ekÂber AlÂlaÂhu ekÂber, LâÂilâÂheÂilÂlalÂlaÂhu valÂlaÂhuÂekÂber AlÂlaÂhu ekÂber ve lilÂlaÂhilÂhamd ÅŸekÂlinÂde tekÂbirÂler geÂtiÂriÂlir. ArÂkaÂsınÂdan BÄ°SÂMÄ°LÂLAÂHÄ° ALÂLAÂHU EKÂBER deÂneÂrek hayÂvaÂnın boyÂnuÂna bıÂçak vuÂruÂlur. YeÂmek ve neÂfes boÂruÂlaÂrıyÂla ÅŸah daÂmaÂrı deÂniÂlen iki ana daÂmarÂdan en az biÂri keÂsiÂlir, kan iyiÂce akıÂtıÂlır. HayÂvan taÂmaÂmen ölÂmeÂden kaÂfa ve ayakÂlaÂrıÂnı koÂparÂmak, deÂriÂsiÂni yüzÂmek, kıbÂleÂden çeÂvirÂmek, hayÂvaÂna eziÂyet etÂmek mekÂruhÂtur. KurÂban, saÂhiÂbi taÂraÂfınÂdan keÂsiÂlirÂse daÂha iyi olur. BaÅŸÂkaÂsıÂna da kesÂtiÂreÂbiÂlir. KurÂbaÂnın saÂhiÂbi kurÂbaÂnın yaÂnınÂda ise eliÂni kaÂsaÂbın üsÂtüÂne koÂyar, her ikiÂsi birÂden BÄ°SÂMÄ°LÂLAÂHÄ° ALÂLAÂHUÂEKÂBER diÂyeÂrek kurÂbaÂnı keÂserÂler. BiÂri veÂya ikiÂsi kasÂden buÂnu söyÂleÂmezÂlerÂse kurÂban kurÂban olÂmakÂtan çıÂkar, eti yenÂmez. UnutÂtukÂlaÂrı için söyÂleÂmeÂmiÅŸÂlerÂse kurÂbaÂna zaÂrar verÂmez, eti yeÂnir.
KurÂban KesÂmek KimÂleÂre VaÂcipÂtir?
KurÂban kesÂmek, MüsÂlüÂman olup hürÂriÂyeÂti elinÂde olan, akılÂlı ve erÂginÂlik çaÂğıÂna erÂmiÅŸ buÂluÂnan ve yolÂcu olÂmaÂyan zenÂginÂleÂre vaÂcipÂtir. ZenÂgin, eviÂnin ve aiÂleÂsiÂnin zoÂrunÂlu ihÂtiÂyaçÂlaÂrıÂnı karÂşıÂlaÂmış, borÂcu olÂmaÂyan ve kurÂban günÂleÂrinÂde kurÂban alaÂbiÂleÂcek kaÂdar paÂraÂsı olan inÂsan deÂmekÂtir. AyÂnı evÂde yaÂÅŸaÂyıp bu özelÂlikÂleÂri taÂşıÂyan herÂkeÂsin (yaÂni malÂlaÂrı ayÂrı olan baÂbaÂnın, oÄŸÂlun) HaÂneÂfi mezÂheÂbiÂne göÂre ayÂrı ayÂrı kurÂban kesÂmeÂleÂri geÂreÂkir. DiÂÄŸer mezÂhebÂleÂre göÂre ise aiÂle adıÂna bir tek kurÂban yeÂterÂliÂdir. FazÂla kurÂban kesÂmeÂde zorÂlaÂnan HaÂneÂfiÂler, isÂterÂlerÂse diÂÄŸer mezÂhepÂleÂrin bu koÂlayÂlıÂğınÂdan isÂtiÂfaÂde edip aiÂle adıÂna tek kurÂbanÂla da yeÂtiÂneÂbiÂlirÂler.
BorçÂlanÂmak SuÂreÂtiyÂle KurÂban AlÂmak CaÂiz mi?
KurÂban kenÂdiÂsiÂne vaÂcip olÂmaÂyan ve ödeÂmeÂde sıÂkınÂtıÂlarÂla baÅŸ baÂÅŸa kaÂlaÂbiÂleÂcek olan kimÂseÂnin borç alÂtıÂna giÂreÂrek kurÂban alÂmaÂsı caÂiz deÂÄŸilÂdir. ÖdeÂme imÂkâÂnı olan bir kimÂseÂnin takÂsitÂle ve kreÂdi karÂtıyÂla kurÂban alÂmaÂsı ise caÂizÂdir. KreÂdi karÂtı ve takÂsitÂle alış veÂriÅŸÂler caÂiz olÂduÂÄŸu giÂbi.
KurÂban HanÂgi HayÂvanÂlarÂdan OlÂmaÂlıÂdır? YeÂdi HisseÂli Bir HayÂvaÂnı DaÂha Az KimÂseÂler KurÂban EdeÂbiÂlir mi?
KoÂyun, keÂçi, inek, öküz, manÂda ve deÂve giÂbi hayÂvanÂlarÂdan baÅŸÂkaÂsı kurÂban edilÂmez. KoÂyun ve keÂçi giÂbi hayÂvanÂlar bir yaÂşıÂnı biÂtirÂmiÅŸ olÂmaÂlı veÂya biÂtirÂmeÂyenÂler de biÂtirÂmiÅŸÂler kaÂdar gösÂteÂriÅŸÂli ve tokÂlu olÂmaÂlıÂdır. SıÂğır cinÂsi hayÂvanÂlar iki, deÂveÂler ise beÅŸ yaÂşıÂnı biÂtirÂmiÅŸ olÂmaÂlıÂdır. KoÂyun ve keÂçiÂyi yalÂnız bir kiÂÅŸi, deÂve ve sıÂğıÂrı ise bir kiÂÅŸi kurÂban edeÂbiÂleÂceÂÄŸi giÂbi yeÂdiÂye kaÂdar kiÂÅŸiÂler yaÂni alÂtı, beÅŸ, ve üç kiÂÅŸi bir araÂya geÂlip kurÂban edeÂbiÂlirÂler. YeÂdi kiÂÅŸiÂnin yeÂdiÂsi de MüsÂlüÂman olÂmaÂlı, hepÂsi et yeÂmek deÂÄŸil AlÂlah için kurÂban kesÂmek niÂyeÂtiyÂle bir araÂya gelÂmeÂliÂdirÂler. BiÂriÂsi MüsÂlüÂman olÂmaÂsa veÂya et yeÂmek niÂyeÂtiyÂle yeÂdi kiÂÅŸiÂnin içiÂne girÂmiÅŸ olÂsa, hiç biÂriÂnin kurÂbaÂnı saÂhih olÂmaz. HisÂseÂdarÂlarÂdan biÂri akiÂka, biÂri de adak niÂyeÂtiyÂle kurÂbaÂna kaÂrışÂsa kurÂbaÂna enÂgel olÂmaz. ÇünÂkü bunÂlar da soÂnuçÂta kurÂbanÂdır. KurÂbanÂlık hayÂvanÂlar zaÂyıf ve ayıpÂlı olÂmaÂmaÂlıÂdır. PayÂlar göÂtüÂrü usûÂlü ile deÂÄŸil, tarÂtı ile takÂsim edilÂmeÂliÂdir.
HanÂgi AyıpÂlar Bir HayÂvaÂnın KurÂban OlÂmaÂsıÂna EngelÂdir?
Åžu ayıpÂlaÂrı taÂşıÂyan hayÂvanÂlar kurÂban olÂmaz:
1- Ä°ki göÂzü veÂya bir göÂzü kör olanÂlar, 2- KuÂlakÂlaÂrı veÂya bir kuÂlaÂğı boÂyuÂna keÂsik olan, 3- YüÂrüÂyeÂmeÂyeÂcek kaÂdar topal olanÂlar, 4- BoyÂnuzÂlaÂrıÂnın ikiÂsi veÂya biÂri köÂkünÂden kıÂrılÂmış olanÂlar, 5- DiÅŸÂleÂriÂnin çoÂÄŸu düşÂmüş olanÂlar, 6- KuyÂruÂÄŸuÂnun yaÂrıÂdan fazÂlaÂsı keÂsik olanÂlar, 7- KeÂmikÂleÂrinÂde ilik kalÂmaÂmış deÂreÂceÂde zaÂyıf ve düşÂkün olanÂlar, 8- HaÂyaÂlaÂrı veÂya meÂmeÂleÂriÂnin uçÂlaÂrı kopÂmuÅŸ olanÂlar, 9- DoÂÄŸuÅŸÂtan kuÂlakÂsız veÂya kuyÂrukÂsuz olan hayÂvanÂlar, 10- SüÂrüÂye gönÂdeÂriÂleÂmeÂyeÂcek kaÂdar deÂli olan, 11- PisÂlik yiÂyen hayÂvanÂlar kurÂban olÂmaz.
HanÂgi AyıpÂlar Bir HayÂvaÂnın KurÂban OlÂmaÂsıÂna Engel DeÂÄŸilÂdir?
1- ÅžaÂşı ve keÂsiÂleÂceÂÄŸi yeÂre kaÂdar yüÂrüÂyeÂbiÂlen toÂpal hayÂvanÂlar, 2- SeÂmizÂliÂÄŸiÂne zaÂrar verÂmeÂyeÂcek deÂreÂceÂde uyuz olanÂlar, 3- SüÂrüÂye iÅŸÂtiÂrak etÂmeÂsiÂne enÂgel olÂmaÂyaÂcak deÂreÂceÂde deÂli olanÂlar, 4- HayÂvaÂnın cinÂsi itiÂbaÂriyÂle boyÂnuzÂlu veÂya boyÂnuzÂsuz olÂmaÂsı, 5- KuÂlak kepÂçeÂsiÂnin deÂlik olÂmaÂsı veÂya kuÂlak uçÂlaÂrıÂnın eniÂne keÂsik olÂmaÂsı, 6- AÄŸÂzınÂda birÂkaç diÂÅŸin olÂmaÂmaÂsı, 7- HayÂvaÂnın buÂruk ve kıÂsır olÂmaÂsı veÂya teÂnaÂsül orÂgaÂnıÂnın olÂmaÂmaÂsı bir hayÂvaÂnın kurÂban olÂmaÂsıÂna enÂgel deÂÄŸilÂdir.
BisÂmilÂlaÂhi AlÂlaÂhu EkÂber DeÂmeÂyi KasÂden Terk EdeÂnin KesÂtiÂÄŸi KurÂban NeÂden YeÂnilÂmez?
"BisÂmilÂlaÂhi AlÂlaÂhu ekÂber" söÂzü kurÂbanÂlık hayÂvaÂnı keÂsip yiÂyeÂbilÂmek için mal saÂhiÂbi olan AlÂlah TeÂala'dan alıÂnan bir izin belÂgeÂsiÂdir. Bu sözÂle kurÂbanÂlık hayÂvaÂnın asıl saÂhiÂbiÂnin AlÂlah olÂduÂÄŸuÂnu itiÂraf ediÂyor, AlÂlah'ın maÂlıÂnı AlÂlah'dan izin alaÂrak kesÂmiÅŸ oluÂyoÂruz. Bu söz söyÂlenÂmezÂse izin alınÂmaÂmış olur. Ä°zinÂsiz bir hayÂvaÂnı kesÂmek de gasb veÂya hırÂsızÂlık anÂlaÂmıÂna geÂlir. Bu yolÂla elÂde ediÂlen bir maÂlı keÂsip yeÂmek de haÂram olur. Onun için kasÂden "BisÂmilÂlaÂhi AlÂlaÂhu ekÂber" deÂmeÂden keÂsiÂlen bir hayÂvaÂnın etiÂni yeÂmek haÂram olÂmakÂtaÂdır. AlÂlah'ın yaÂsakÂlaÂdıÂğı bir ÅŸeÂye besÂmeÂle ile baÅŸÂlanÂmaz. Bir haÂraÂma besÂmeÂle ile baÅŸÂlaÂyan dinÂden çıÂkar. KurÂban kesÂmek heÂlal bir iÅŸÂtir. AlÂlah'ın emÂriÂdir. HeÂlal ve AlÂlah'ın emÂri olan ÅŸeyÂleÂre AlÂlah'ın adı anılÂmaÂdan baÅŸÂlanÂmaÂmaÂlıÂdır. ÇünÂkü AlÂlah'ın adı anılÂmaÂdan baÅŸÂlaÂnan ve iÅŸÂleÂnen her iÅŸ haÂyırÂsız ve beÂreÂketÂsizÂdir. AyÂrıÂca bisÂmilÂlaÂhi AlÂlaÂhu ekÂber diÂyen inÂsan ÅŸuÂnu deÂmek isÂtiÂyor: AlÂlaÂhım bu kurÂbanÂlık hayÂvan seÂnin. Sen emÂretÂtiÂÄŸin için keÂsiÂyoÂrum. SeÂnin emir ve izÂnin olÂmaÂsayÂdı ben buÂnu kesÂmeÂyeÂcekÂtim.
HanÂgi HalÂler KurÂbaÂna EziÂyetÂtir?
Ä°sÂlâm herÂkeÂse ve her ÅŸeÂye karÂşı güÂzel davÂranÂma ölÂçüÂsüÂnü geÂtirÂmiÅŸÂtir. Bu huÂsusÂta SevÂgiÂli PeyÂgamÂbeÂriÂmiÂzin (s.a.v.) çok güÂzel bir söÂzü var. BuÂyurÂmuÅŸÂlar ki: "AlÂlah her ÅŸeÂye karÂşı iyiÂlik yapÂmaÂyı, güÂzel davÂranÂmaÂyı farz kılÂmışÂtır. ÖlÂdüÂreÂceÂÄŸiÂniz zaÂman güÂzel ölÂdüÂrün. (Ä°ÅŸÂkenÂce ile deÂÄŸil.) KeÂseÂceÂÄŸiÂniz zaÂman güÂzel keÂsin. O kaÂdar ki her biÂriÂniz, bıÂçaÂğıÂnı kesÂkinÂleÅŸÂtirÂsin de kurÂbaÂnıÂnı raÂhat etÂtirÂsin, (çaÂbuk kesÂsin de ona iÅŸÂkenÂce çekÂtirÂmeÂsin.)"
1- Kör bıÂçakÂla boÂÄŸazÂlaÂmak,
2- KurÂbaÂnı yeÂre yaÂtırÂdıkÂtan sonÂra bıÂçak biÂleÂmek,
3- KeÂsim yeÂriÂne ayaÂğınÂdan çeÂkip süÂrüÂyeÂrek geÂtirÂmek,
4- KeÂserÂken hayÂvaÂnın omuÂriÂliÂÄŸiÂni daÂhi koÂparÂmak,
5- KelÂleÂsiÂni alÂmak,
6- ÖlÂmeÂden yüzÂmek. BüÂtün bunÂlar eziÂyetÂtir. EziÂyet de mekÂruhÂtur, ÅŸeÂriÂat hoÅŸ görÂmeÂmiÅŸ ve yaÂsakÂlaÂmışÂtır.
ÅžokÂlaÂma UsûÂlüyÂle KurÂban KesÂmek CaÂiz mi?
Bu soÂruÂya Hz. Ömer'in (r.a) bir uyaÂrıÂsıÂnı haÂtırÂlaÂtaÂrak ceÂvap veÂreÂyim. KurÂbaÂnıÂnı süÂrükÂleÂyeÂrek göÂtüÂren biÂriÂne Hz. Ömer (r.a) şöyÂle bir ikazÂda buÂlunÂmuÅŸÂtur: "KurÂbaÂnı eziÂyet etÂmeÂden göÂtür, iÅŸÂkenÂce yapÂmaÂdan yaÂtır, keÂsim iÅŸiÂni de bir anÂda biÂtir!" EÄŸer ÅŸokÂlaÂma bu iÅŸi yapÂmaÂya yaÂrıÂyorÂsa bu güÂzel bir ÅŸeyÂdir. AnÂcak ÅŸokÂlaÂmaÂda dikÂkat edilÂmeÂsi geÂreÂken bir nokÂta varÂdır, o da ÅŸuÂdur: EÄŸer hayÂvan, ÅŸoÂkun teÂsiÂriyÂle ölür de keÂsim sonÂraÂdan yaÂpıÂlırÂsa o kurÂban kurÂban olÂmaz, eti de yenÂmez. HayÂvaÂnın ölüÂmü ÅŸokÂlaÂma ile deÂÄŸil de ÅŸoÂkun arÂdınÂdan heÂmen keÂsimÂle gerÂçekÂleÂÅŸirÂse kurÂban veÂciÂbeÂsi yeÂriÂne geÂtiÂrilÂmiÅŸ olur, eti de yeÂnir. ÅžuÂnu da ifaÂde etÂmeÂye kenÂdiÂmi mecÂbur hisÂseÂdiÂyoÂrum: ŞokÂlaÂmaÂda kesÂmeÂye fırÂsat taÂnıÂmaÂdan ölÂme ihÂtiÂmaÂli varÂsa, ÅŸokÂlaÂmaÂdan uzak durÂmak daÂha iyiÂdir. YuÂkarÂda arz etÂtiÂÄŸim ÅŸeÂkilÂde ÅŸartÂlaÂrıÂna uyÂgun keÂsim yaÂpıÂlırÂsa bu keÂsim hayÂvaÂna eziÂyet saÂyılÂmaz, kurÂban da pek fazÂla acı hisÂsetÂmez.
KurÂbaÂnın KarÂnınÂdan ÇıÂkan YavÂru Ne OlaÂcakÂtır?
BoÂÄŸazÂlanÂmış hayÂvaÂnın karÂnınÂdan çıÂkan yavÂru diÂri ise yuÂkarÂdaÂki kaÂide ve kuÂralÂlaÂra göÂre boÂÄŸazÂlaÂnır, ölü ise yenÂmez.
KurÂban KeÂseÂmeÂyen VeÂkil TuÂtaÂbiÂlir mi?
ÇeÂÅŸitÂli seÂbepÂlerÂden doÂlaÂyı kurÂbaÂnıÂnı keÂseÂmeÂyenÂler ve kurÂbaÂnıÂnın yaÂnınÂda da buÂluÂnaÂmaÂyaÂcak olanÂlar, maÂneÂvi tiÂtizÂliÂÄŸiÂne inanÂdıkÂlaÂrı kimÂseÂleÂri veÂkil edeÂrek kurÂban kesÂme iÅŸiÂni onÂlaÂra haÂvaÂle edeÂbiÂlirÂler. Bu duÂrumÂda olanÂlar isÂterÂlerÂse kurÂbaÂnın taÂmaÂmıÂnı baÂğışÂlaÂyaÂbiÂleÂcekÂleÂri giÂbi; bir kısÂmıÂnı alıp kaÂlan kısÂmıÂnı da heÂdiÂye edeÂbiÂlirÂler.
ÖlüÂler İçin KurÂban KeÂsiÂlir mi? SeÂvaÂbıÂnı ölüÂleÂre baÂğışÂlaÂmak niÂyeÂtiyÂle sırf onÂlar için kurÂban keÂsiÂlir mi?
KeÂsiÂlir. ÖlüÂnün vaÂsiÂyeÂti olÂmaÂdan herÂhanÂgi bir inÂsan kenÂdi paÂraÂsıyÂla alÂdıÂğı hayÂvaÂnın seÂvaÂbıÂnı ölÂmüş bir yaÂkıÂnıÂna baÂğışÂlaÂmak üzeÂre kesÂtiÂÄŸi kurÂbaÂnın etinÂden yiÂyeÂbiÂlir ve yeÂdiÂreÂbiÂlir. Ölen, ben ölÂdükÂten sonÂra kurÂbaÂnıÂmı keÂsin, diÂye vaÂsiÂyet etÂmiÅŸÂse bu kurÂbaÂnın bayÂram günÂleÂrinÂde keÂsilÂmeÂsi geÂreÂkir. BöyÂle bir kurÂbaÂnın etinÂAdak kurbanının etinden den keÂsen yiÂyeÂmez. TaÂmaÂmıÂnın saÂdaÂka olaÂrak veÂrilÂmeÂsi geÂreÂkir. ÖleÂnin vaÂsiÂyeÂti yokÂsa, kurÂban da onun paÂraÂsınÂdan alıÂnıp keÂsiÂliÂyorÂsa bu kurÂban da vaÂsiÂyet üzeÂriÂne keÂsiÂlen kurÂban giÂbiÂdir. YaÂni yiÂne keÂsen yiÂyeÂmez.
KurÂbaÂnın TuÂtaÂrı PaÂra OlaÂrak VeÂrilÂse KurÂban olur mu? Kurbanlık koyunu canlı olarak versek kurban yeÂriÂne GeÂçer mi?
HaÂyır. KurÂban keÂsilÂmezÂse kurÂban ibaÂdeÂti ifa edilÂmiÅŸ olÂmaz, saÂhiÂbi soÂrumÂluÂlukÂtan kurÂtuÂlaÂmaz. KurÂbanÂlık koÂyuÂnu canÂlı olaÂrak saÂdaÂka verÂmek de kurÂban yeÂriÂne geçÂmez.
KurÂbanÂlık hayÂvaÂnı adak kurÂbaÂnı yeÂriÂne niÂyetÂleÂneÂrek iki borçÂtan da kurÂtuÂlaÂbiÂlir miÂyiz?
HaÂyır. KurÂbanÂdan baÅŸÂka bir de adak kurÂbaÂnı kesÂmek geÂreÂkir. Adak kurÂbanÂlaÂrı, vaÂcip olan kurÂbanÂlaÂra kaÂrışÂmaÂmaÂsı için bayÂramÂdan bir gün veÂya daÂha önÂce keÂsiÂleÂbiÂlir.
KurÂbaÂnın Eti
KurÂbaÂnın eti üçe takÂsim ediÂlir, biÂri faÂkirÂleÂre, biÂri akÂraÂbaÂlaÂra, biÂri de kurÂban saÂhiÂbiÂnin aiÂle efÂraÂdıÂna. KurÂban keÂsen kimÂse zenÂgin ise ve kurÂbaÂnın taÂmaÂmıÂnın kenÂdiÂsiÂne kalÂmaÂsıÂnı isÂtiÂyorÂsa, bu takÂdirÂde faÂkirÂleÂre daÂğıtÂmak için ikinÂci bir kurÂban daÂha alıp kesÂmeÂliÂdir. OrÂta halÂli ve nüÂfuÂsu da kaÂlaÂbaÂlık ise, kurÂbaÂnın etiÂni daÂğıtÂmaÂyaÂbiÂlir.
KurÂbaÂnın EtinÂden KâÂfirÂleÂre YeÂdirÂmek CaÂiz MiÂdir?
KurÂban etinÂden kaÂfirÂleÂre yeÂdirÂmek mekÂruhÂtur. MüsÂlüÂmaÂna yeÂdirÂmek geÂreÂkir. FaÂkat et yeÂnirÂken MüsÂlüÂman olÂmaÂyan biÂriÂsi geÂlirÂse o zaÂman keÂraÂhet kalÂkar, yeÂmeÂsinÂde bir saÂkınÂca kalÂmaz.
KurÂbaÂnın DeÂriÂsi
KurÂbaÂnın deÂriÂsi kaÂsap ücÂreÂti olaÂrak veÂrilÂmez, evÂde secÂcaÂde olaÂrak kulÂlaÂnıÂlaÂbiÂlir. En iyiÂsi, faÂkirÂleÂre, Kur'an kursÂlaÂrıÂna ve din eÄŸiÂtiÂmi veÂren haÂyır kuÂrumÂlaÂrıÂna verÂmekÂtir. KurÂbaÂnın etiÂni ve deÂriÂsiÂni satÂmak mekÂruhÂtur. EÄŸer saÂtıÂlırÂsa paÂraÂsı saÂdaÂka olaÂrak veÂriÂlir. KurÂbaÂnın süÂtü saÂtılÂmaz, yüÂnü kırÂpılÂmaz, saÂtılÂsa ve kırÂpılÂsa faÂkirÂleÂre saÂdaÂka olaÂrak veÂriÂlir.
Kurbanın Hangi Organları Yenmez?
1- Etten ayrılıp giden kan,
2- Erkeklik ve diÅŸilik aleti,
3- Erkeklerde yumurtalar,
4- Et içinde bulunan toparlak guddeler, bezler,
5- İdrar torbası,
6- Öd kesesi.
KurÂban BayÂraÂmınÂda HayÂvanÂlaÂrın KeÂsilÂmeÂsi KatÂliÂamÂdır, DiÂyorÂlar, DoÄŸÂru Mu?
EÄŸer bu düÂşünÂce doÄŸÂru olÂsayÂdı, rahÂmeÂti sonÂsuz olan, RahÂman ve RaÂhîm isimÂleÂriyÂle kenÂdiÂsiÂni taÂnıÂtan AlÂlah kurÂban kesÂmeÂyi emÂretÂmez alemÂleÂre rahÂmet olaÂrak gönÂdeÂriÂlen SevÂgiÂli PeyÂgamÂbeÂriÂmiz de kurÂban kesÂmezÂdi. Siz AlÂlah'tan ve Onun son peyÂgamÂbeÂri Hz. MuÂhamÂmed'den (s.a.v.) daÂha mı çok merÂhaÂmetÂliÂsiÂniz ki hayÂvanÂlaÂra acıÂyorÂsuÂnuz?Â
Sonra neden kurban bayramında kesilen kurbanlara acıyorsunuz, onların hakkını savunuyorsunuz da, senenin her gününde kesilen hayvanlara acımıyor ve onların haklarını savunmuyorsunuz?
Bu kaÂdar ÅŸefÂkatÂli ve merÂhaÂmetÂli iseÂniz neÂden her gün et yiÂyen bir dünÂya karÂşıÂsınÂda, ete hasÂret inÂsanÂlaÂra acıÂmıÂyorÂsuÂnuz? Bu kaÂdar hakÂpeÂrest ve bu kaÂdar ÅŸefÂkatÂli ve merÂhaÂmetÂli iseÂniz neÂden her gün alÂkoÂle, uyuÅŸÂtuÂruÂcuÂya, fuÂhuÅŸ sekÂtöÂrüÂne kurÂban giÂden inÂsanÂlaÂra, kaÂdınÂlaÂra, kızÂlaÂra ve deÂliÂkanÂlıÂlaÂra acıÂmıÂyorÂsuÂnuz? AcıÂma hisÂsiÂniz büÂtün büÂtün tüÂkenÂmeÂmiÅŸÂse onu lütÂfen bunÂlaÂra harÂcaÂyaÂlım.
Siz eÄŸer kurÂbaÂnı keÂserÂken Ä°sÂlâm'ın kaÂide ve kuÂralÂlaÂrıÂna riÂayet edeÂrek kurÂbaÂnı keÂserÂseÂniz yaÂni kurÂbanÂlık hayÂvaÂnı seÂveÂrek, okÂÅŸaÂyaÂrak keÂsim yeÂriÂne göÂtüÂrür, inÂcitÂmeÂden ve eziÂyet etÂmeÂden sol yaÂnı üzeÂriÂne kıbÂleÂye doÄŸÂru yaÂtıÂrır, arÂka saÄŸ ayaÂğıÂnı serÂbest bıÂraÂkır, diÂÄŸer üç ayaÂğıÂnı baÄŸÂlar, daÂha önÂceÂden kesÂkinÂleÅŸÂtiÂrip haÂzırÂlaÂdıÂğıÂnız geÂniÅŸ yüzÂlü bıÂçaÂğıÂnıÂzı, kurÂbaÂna gösÂterÂmeÂden kıÂsa bir dua eÅŸÂliÂÄŸinÂde bisÂmilÂlaÂhi AlÂlaÂhuÂekÂber diÂyeÂrek kurÂbaÂnın boÂÄŸaÂzıÂna çaÂlarÂsaÂnız sizÂden AlÂlah da memÂnun olur, peyÂgamÂber de memÂnun olur, kurÂban da memÂnun olur, veÂjeÂterÂyanÂlar haÂriç herÂkes memÂnun olur. Bu olay vahÂÅŸet deÂÄŸil rahÂmeÂtin tâ kenÂdiÂsi olur çıÂkar.
KurÂban kesÂmek, hem keÂsiÂlen hayÂvan için rahÂmetÂtir, hem de inÂsanÂlar için rahÂmetÂtir. ÇünÂkü YüÂce YaÂraÂtıÂcı, çaÂyıÂrın eliyÂle hayÂvanÂlaÂra ot, ineÂÄŸin eliyÂle inÂsanÂlaÂra süt, aÄŸaÂcın eliyÂle meyÂve, arıÂnın eliyÂle bal, topÂraÂğın eliyÂle türÂlü türÂlü ürünÂler gönÂderÂdiÂÄŸi giÂbi, kurÂban kesÂtiÂreÂrek varÂlıkÂlı inÂsanÂlaÂrın eliyÂle de, ete hasÂret inÂsanÂlaÂra et ulaÅŸÂtırÂmakÂtaÂdır. AyÂnı zaÂmanÂda kurÂbanÂlık hayÂvanÂlarÂdan bir kısÂmı kurÂban ediÂlip inÂsaÂnın miÂdeÂsiÂne gitÂmekÂle hayÂvanÂlıkÂtan kurÂtuÂlup inÂsanÂlık merÂteÂbeÂsiÂne çıkÂmakÂta, ebeÂdiyÂyen cenÂneÂte laÂyık bir keyÂfiÂyet kaÂzaÂnaÂmakÂta, bir kısÂmı da AlÂlah yoÂlunÂda kurÂban edilÂmeÂleÂriÂne müÂkâÂfat olaÂrak AhiÂretÂte "BuÂrak" olÂma ÅŸeÂreÂfiÂne naÂil olÂmakÂta, saÂhipÂleÂriÂni sıÂrat köpÂrüÂsünÂde taÂşıÂma göÂreÂvi ile onurÂlanÂdıÂrılÂmakÂtaÂdır.
"KurÂbanÂlaÂrıÂnıÂzı neÂÅŸeÂli ve kuvÂvetÂli hayÂvanÂlarÂdan keÂsin. ÇünÂkü onÂlar sıÂrat köpÂrüÂsünÂde siÂzin biÂnitÂleÂriÂniz olaÂcakÂtır." HaÂdiÂsi de buÂna iÅŸaÂret etÂmekÂteÂdir. Bu olay kurÂbanÂlık hayÂvanÂlar için bir rahÂmet, bir saÂadet ve bir ÅŸeÂref deÂÄŸil miÂdir?
Evet dışÂtan baÂkınÂca bir can ölüÂyor, ama onÂlarÂca can diÂriÂliÂyor. Bir buÄŸÂdaÂyı feÂda ediÂyor, topÂraÂÄŸa göÂmüÂyor, çüÂrüÂmeÂsiÂne göz yuÂmuÂyorÂsuÂnuz, ama içinÂde yüz daÂne buÂluÂnan bir baÂÅŸak elÂde ediÂyorÂsuÂnuz. Bir buÄŸÂday giÂdiÂyor ama on, yüz buÄŸÂday geÂliÂyor. Bu bir rahÂmet, saÂadet ve ÅŸeÂref deÂÄŸil miÂdir?
Siz eÄŸer kurÂbanÂlık hayÂvaÂnı döÂveÂrek, süÂrükÂleÂyeÂrek göÂtüÂrür, eziÂyetÂle yaÂtıÂrır, kör bıÂçakÂla ona salÂdıÂrırÂsaÂnız bu tavÂrıÂnızÂdan ne AlÂlah raÂzı olur, ne peyÂgamÂber raÂzı olur, ne kurÂban raÂzı olur, ne de meÂlek-miÂsal inÂsanÂlar raÂzı olur. Ä°ÅŸÂte vahÂÅŸet olan buÂdur. Bu tuÂtum saÂdeÂce çoÂcukÂlaÂrın deÂÄŸil, vicÂdan ve merÂhaÂmet saÂhiÂbi her inÂsaÂnın siÂneÂsinÂde yaÂraÂlar açar.
MüsÂlüÂman meÂdeÂni bir inÂsanÂdır, kurÂbaÂna eziÂyet etÂmek giÂbi bir vahÂÅŸeÂte teÂnezÂzül etÂmez. ÇünÂkü o, Hz. PeyÂgamÂber'in: "KurÂbaÂnıÂnıÂzı güÂzel keÂsin, bıÂçakÂlaÂrıÂnıÂzı iyiÂce kesÂkinÂleÅŸÂtiÂrin ki kurÂbaÂnıÂnız raÂhat etÂsin, acı çekÂmeÂsin." söÂzüÂnü kuÂlaÂğıÂna küÂpe etÂmiÅŸ inÂsanÂdır. BıÂraÂkın kurÂbaÂnı, MüsÂlüÂman, hakÂsız ve geÂrekÂsiz yeÂre bir aÄŸaÂcı biÂle kesÂmez, bir güÂlü hatÂta bir otu biÂle koÂparÂmaz. ÇünÂkü o her ÅŸeÂyin AlÂlah'ı ziÂkirÂle meÅŸÂgul olÂduÂÄŸuÂnu biÂlir. AlÂlah'ın izÂni haÂriç, hiçÂbir ÅŸeyin zikÂriÂne enÂgel olÂmak isÂteÂmez. BuÂnunÂla beÂraÂber AlÂlah'ın emÂriÂnin olÂduÂÄŸu yerÂde de müsÂlüÂmaÂnın boyÂnu kılÂdan inÂceÂdir. DeÂÄŸil maÂlıÂnı, caÂnıÂnı, Ä°sÂmaÂil'ini biÂle feÂdaÂdan çeÂkinÂmez. AlÂlah'ın dosÂtu Ä°bÂraÂhim PeyÂgamÂber (a.s) böyÂle yapÂmaÂdı mı?
0-10 YaÅŸ AraÂsınÂdaÂki ÇoÂcukÂlaÂrı KurÂban KeÂsim YeÂrinÂde BuÂlunÂdurÂmaÂnın SaÂkınÂcaÂsı Var mı?
YüÂce AlÂlah, büÂyükÂlerÂden, ana-baÂbaÂlarÂdan ne isÂteÂmiÅŸÂse çoÂcukÂlaÂrıÂna da ayÂnı ÅŸeyÂleÂri emÂretÂmeÂleÂriÂni isÂteÂmiÅŸÂtir.  ÇoÂcuk baÂbaÂsıÂnın naÂmaz kılÂdıÂğıÂnı, zeÂkât verÂdiÂÄŸiÂni, kurÂban kesÂtiÂÄŸiÂni bilÂmeÂli ve görÂmeÂliÂdir. ÇünÂkü yaÂrın bu iÅŸÂleÂri o yaÂpaÂcakÂtır. YaÂvaÅŸ yaÂvaÅŸ o bu iÅŸÂleÂre alışÂmaÂlı ve alışÂtıÂrılÂmaÂlıÂdır.
HaÂdiÂsin ifaÂdeÂsiÂne göÂre: "DünÂya iki günÂdür: Bir güÂnü seÂvinç, bir güÂnü de keÂderÂdir." HerÂkes dünÂyaÂyı böyÂle taÂnıÂmaÂlıÂdır. DünÂyaÂyı böyÂle bilÂmeÂyen ve ona göÂre kenÂdiÂni haÂzırÂlaÂmaÂyanÂlar çaÂbuk yıÂkıÂlır ve boÂzuÂlurÂlar. Ä°ÅŸin içeÂriÂsinÂde acı olÂduÂÄŸuÂnu biÂle biÂle çoÂcukÂlaÂrıÂmıÂzı sünÂnet etÂtirÂmiÂyor muÂyuz? YiÂne zor gelÂdiÂÄŸiÂni biÂle biÂle onÂlaÂrı saÂbah naÂmaÂzıÂna kalÂdırÂmıÂyor muÂyuz? HasÂret ve ayÂrıÂlıÂğın bir ateÅŸ olÂduÂÄŸuÂnu biÂle biÂle onÂlaÂrı asÂkeÂre, hatÂta soÂnunÂda ölüm olÂduÂÄŸuÂnu biÂle biÂle saÂvaÂÅŸa gönÂderÂmiÂyor muÂyuz? BunÂlar haÂyaÂtın olÂmazÂsa olÂmazÂlaÂrıÂdır. Bu olÂmazÂsa olÂmazÂlaÂra naÂsıl kenÂdiÂmiÂzi haÂzırÂlıÂyorÂsak, kurÂban kesÂmeÂye de çoÂcukÂlaÂrıÂmızÂla beÂraÂber haÂzırÂlanÂmaÂlıÂyız.
KurÂban kesÂmeÂnin haÂli vakÂti yeÂrinÂde olanÂlaÂra AlÂlah'ın emÂri ve SevÂgiÂli PeyÂgamÂbeÂriÂmiÂzin sünÂneÂti, ayÂnı zaÂmanÂda kuÂlun AlÂlah'a karÂşı bir şükÂran ve tesÂliÂmiÂyeÂtiÂnin ifaÂdeÂsi, AlÂlah'ın arÂzuÂlaÂrıÂnı nefÂsin arÂzuÂlaÂrıÂna terÂciÂhin bir niÂÅŸaÂneÂsi olÂduÂÄŸuÂnu, daÂğıÂtıÂlan kurÂban etiÂnin inÂsanÂlar araÂsınÂda sevÂgi ve dostÂluÂÄŸu peÂkiÅŸÂtirÂdiÂÄŸiÂni; anarÂÅŸi ve teÂrör olÂmaÂsın, Ä°sÂmaÂilÂleÂrin kaÂnı akÂmaÂsın diÂye kurÂban kaÂnıÂnın akÂmaÂsıÂna izin veÂrilÂdiÂÄŸiÂni; zeÂkât ve saÂdaÂkaÂnın da bu yüzÂden farz ve vaÂcip kıÂlınÂdıÂğıÂnı; kurÂban ediÂlen hayÂvanÂlaÂrın inÂsanÂlaÂrın miÂdeÂsiÂne gitÂmekÂle hayÂvanÂlık merÂteÂbeÂsinÂden inÂsaÂniÂyet merÂteÂbeÂsiÂne çıÂkaÂcakÂlaÂrıÂnı, saÂhipÂleÂri için ahiÂretÂte BuÂrak olaÂcakÂlaÂrıÂnı çoÂcukÂlaÂrıÂmıÂza tatÂlı tatÂlı anÂlaÂtaÂbiÂlirÂsek, iÅŸte o zaman teÂröÂrü, hidÂdet ve ÅŸidÂdeÂti arÂtıÂraÂcaÂğıÂnı sanÂdıÂğıÂmız kurban kesme olayının; teÂröÂrün, hidÂdet ve ÅŸidÂdeÂtin köÂküÂnü kaÂzıÂyan ibaÂdetÂler zinÂciÂrinÂden biÂri olÂduÂÄŸu keÂsinÂkes anÂlaÂşılÂmış olur.
"Kur'an'da Kan AkıtÂmak YokÂtur," DiÂyorÂlar. Bu DoÄŸÂru mu?
"Kur'an'da kan akıtÂmak yokÂtur." diÂye bir idÂdiÂadan söz ediÂliÂyor. BuÂnunÂla inÂsan kaÂnı kasÂdeÂdilÂmiÅŸÂse bu doÄŸÂruÂdur. HakÂsız yeÂre bir caÂna kıyÂmak, Kur'an'a göÂre büÂtün inÂsanÂlaÂrı ölÂdürÂmek kaÂdar büÂyük bir ciÂnaÂyet saÂyılÂmışÂtır. "Kur'an'da kan akıtÂmak yokÂtur." ifaÂdeÂsiyÂle kurÂban kaÂnı kasÂdeÂdilÂmiÅŸÂse bu doÄŸÂru deÂÄŸilÂdir. ÇünÂkü AlÂlah Kur'an'da her milÂlet için kurÂbaÂnı emÂretÂtiÂÄŸiÂni KevÂser suÂreÂsinÂde de çok açık bir ÅŸeÂkilÂde kurÂban keÂsilÂmeÂsiÂni isÂteÂdiÂÄŸiÂni biÂliÂyoÂruz. KurÂban keÂsiÂlinÂce kan akar. FarÂzeÂdeÂlim ki Kur'an'da kurÂban kesÂmekÂle ilÂgiÂli açık ve net bir deÂlil buÂlaÂmaÂdıÂnız. Kur'an'ı biÂze geÂtiÂren ve Onu herÂkesÂten en iyi anÂlaÂyan PeyÂgamÂber EfenÂdiÂmiÂzin KurÂban BayÂraÂmınÂda kurÂban kesÂme uyÂguÂlaÂmaÂlaÂrıÂnı naÂsıl görÂmezÂlikÂten geÂleÂcekÂsiÂniz? Hz. PeyÂgamÂber (s.a.v), heÂmen heÂmen her yıl kurÂban keÂsiÂyor. BaÂzen iki koç keÂsiÂyor. BiÂriÂni kenÂdiÂsi ve aiÂleÂsi adıÂna, biÂriÂni de ümÂmeÂtinÂden kurÂban keÂseÂmeÂyenÂler adıÂna niÂyetÂleÂneÂrek keÂsiÂyorÂdu. VeÂda hacÂcınÂda ise yüz deÂve kurÂban etÂtiÂÄŸiÂni, bunÂlarÂdan altÂmış üç taÂneÂsiÂni bizÂzat kenÂdiÂsi altÂmış üç yılÂlık ömÂrüÂne beÂdel kurÂban kesÂtiÂÄŸiÂni, diÂÄŸerÂleÂriÂnin keÂsiÂmiÂni ise baÅŸÂkaÂlaÂrıÂna haÂvaÂle etÂtiÂÄŸiÂni taÂrih kayÂdeÂdiÂyor.
"KurÂban KesÂmek SünÂnetÂtir, KeÂsilÂmeÂse de Olur." diÂyorÂlar. DoÄŸÂru mu?
KurÂban kesÂmek baÅŸÂta ÅžaÂfii olÂmak üzeÂre baÂzı imamÂlaÂra göÂre sünÂnetÂtir, ama onÂlaÂrın bu sünÂnet hükÂmü, Ä°mam-ı Azam'ın "vaÂcib" hükÂmüÂne denk bir sünÂnetÂtir. Terk edilÂmeÂsi mümÂkün olÂmaÂyan sünÂnetÂlerÂdenÂdir. ÅžeÂair giÂbi bir sünÂnetÂtir. Ä°mam MuÂhamÂmed buÂna: "TerÂkiÂne ruhÂsat olÂmaÂyan sünÂnet" deÂmiÅŸÂtir. DoÂlaÂyıÂsıyÂla zenÂgin olup da kurÂban kesÂmeÂyen hem AlÂlah'ın emÂriÂni, hem de Hz. PeyÂgamÂbeÂrin emir ve uyÂguÂlaÂmaÂlaÂrıÂnı görÂmezÂlikÂten gelÂmiÅŸ olur ki bu da bir çeÂÅŸit güÂnahÂtır. EÄŸer kurÂban kesÂmeÂyen güÂnaÂha girÂmeÂmiÅŸ olÂsayÂdı, HaÂdis-i ÅŸeÂrifÂde: "HaÂli vakÂti yeÂrinÂde olup da kurÂban kesÂmeÂyenÂler biÂzim naÂmazÂgâÂhıÂmıÂza yakÂlaÅŸÂmaÂsın." deÂnilÂmezÂdi.
KurÂban KesÂmekÂtenÂse BeÂdeÂliÂni FaÂkirÂleÂre VerÂmek DaÂha Ä°yiÂdir!" DiÂyorÂlar. DoÄŸÂru mu?
KurÂban kesÂme yeÂriÂne kurÂbaÂnın beÂdeÂliÂni paÂra olaÂrak saÂdaÂka verÂme meÂseÂleÂsi de ne Kur'an'da, ne de PeyÂgamÂbeÂriÂmiÂzin uyÂguÂlaÂmaÂlaÂrı araÂsınÂda görÂdüÂğüÂmüz bir meÂseÂleÂdir. Bu göÂrüş, diÂnin ÅŸeÂair deÂreÂceÂsinÂdeÂki bir muÂameÂleÂsiÂni laÄŸv ve tahÂrif etÂmeÂye yöÂneÂlik bir göÂrüşÂtür ki, asÂla kaÂbul ediÂleÂmez. VarÂlıkÂlı inÂsanÂlaÂrın kurÂban kesÂmeÂsi, muhÂtaçÂlaÂra saÂdaÂka verÂmeÂsiÂne, bir hasÂtaÂnın teÂdaÂvi masÂrafÂlaÂrıÂnı karÂşıÂlaÂmaÂsıÂna enÂgel deÂÄŸilÂdir. Bu beÂdel meÂseÂleÂsi anÂcak ÅŸu halÂlerÂde düÂşüÂnüÂleÂbiÂlir. Bir inÂsan düÂşüÂnün ki zoÂrunÂlu ihÂtiÂyaçÂlaÂrıÂnı karÂşıÂlaÂmış, borçÂlaÂrıÂnı ödeÂmiÅŸ, bunÂlarÂdan baÅŸÂka yaÂnınÂda fazÂla olaÂrak saÂdeÂce bir kurÂban alaÂbiÂleÂcek kaÂdar paÂraÂsı kalÂmış. Bu inÂsan kurÂban alÂmaÂya giÂderÂken çaÂreÂsiz bir hasÂtaÂnın ameÂliÂyat masÂrafÂlaÂrıÂnı karÂşıÂlaÂmak veÂya ekÂmek paÂraÂsı buÂlaÂmaÂyan iÅŸÂsiz ve aÅŸÂsız bir aiÂleÂnin ihÂtiÂyaçÂlaÂrıÂnı karÂşıÂlaÂmak giÂbi cidÂdi bir duÂrumÂla karÂşı karÂşıÂya kalÂdı. Ä°ÅŸÂte böyÂle biÂri feÂdaÂkârÂlık etÂse; KurÂban paÂraÂsıÂnı çaÂreÂsizÂlikÂle boÂÄŸuÂÅŸan bu adamÂlaÂra verÂse, ikinÂci bir kurÂban alÂmaÂya da güÂcü kalÂmazÂsa böyÂle biÂri kurÂban kesÂme veÂciÂbeÂsinÂden kurÂtuÂlur. Hem de çok faÂziÂletÂli ve önemÂli bir göÂreÂvi yeÂriÂne geÂtirÂmiÅŸ olur.
YokÂsa hem kurÂban kesÂmeÂye, hem de çaÂreÂsizÂleÂrin derÂdiÂne derÂman olÂmaÂya güÂcü yeÂten inÂsanÂlaÂra: KurÂban kesÂmeÂyin, keÂseÂceÂÄŸiÂniz kurÂbanÂlaÂrın paÂraÂsıÂnı muhÂtaçÂlaÂra veÂrin, deÂmek, doÄŸÂru olaÂmaÂyaÂcaÂğı giÂbi Kur'an'ı ve SünÂnet'i kaÂle alÂmaÂma ve haÂfiÂfe alÂma anÂlaÂmıÂna geÂlir.
"Hz. Peygamberin sünnetine uymayan tembelliğinden uymuyorsa büyük zarar eder, önemsiz gördüğü için uymuyorsa büyük cinayet işlemiş olur, inkârından dolayı uymuyor ve üstelik eleştiriyorsa büyük sapık olur."
Ä°mam MaÂlik de: "SünÂnetÂler Nuh'un geÂmiÂsiÂdir, kim ona biÂnerÂse kurÂtuÂlur, kim de onÂdan geÂri kaÂlırÂsa boÂÄŸuÂlur." deÂmiÅŸÂtir.
"ÖlüÂler İçin KurÂban KeÂsilÂmez!" DiÂyenÂler Var. DoÄŸÂru mu?
ÖlüÂleÂre AlÂlah rahÂmet etÂsin, deÂniÂlirÂmiÅŸ de seÂvaÂbı onÂlaÂra baÂğışÂlanÂmak üzeÂre kurÂban keÂsilÂmezÂmiÅŸ, idÂdiÂası da manÂtıkÂlı ve tuÂtarÂlı bir ifaÂde olÂmaÂdıÂğı giÂbi, ayÂnı zaÂmanÂda muÂteÂber kayÂnakÂlaÂra da ayÂkıÂrı bir açıkÂlaÂmaÂdır. ÖnÂce manÂtıkÂlı olÂmaÂdıÂğıÂnı arz edeÂyim: ÖlüÂler için "AlÂlah rahÂmet etÂsin" deÂmek, bir duÂadır. BuÂnun anÂlaÂmı ÅŸuÂdur: Bu dua seÂbeÂbiyÂle ölen ÅŸahÂsa AlÂlah'ın rahÂmeÂti kaÂvuÅŸÂsun, o bunÂdan menÂfaÂatÂlenÂsin, raÂhat etÂsin. Bu duÂanın soÂnuÂcuÂnu rahÂmet ve raÂhat olaÂrak ölüÂÄŸe kaÂvuÅŸÂtuÂran AlÂlah'tır. Bu seÂvaÂbı, doÂlaÂyıÂsıyÂla bu rahÂmeÂti ve raÂhaÂtı ölüÂye kaÂvuÅŸÂtuÂran AlÂlah, seÂvaÂbı ölüÂleÂre baÂğışÂlanÂmaÂsı umuÂduyÂla kenÂdi rıÂzaÂsı için keÂsiÂlen ve faÂkir fuÂkaÂraÂya daÂğıÂtıÂlan kurÂbaÂnın seÂvaÂbıÂnı, doÂlaÂyıÂsıyÂla onÂlaÂrın duÂalaÂrıÂnın soÂnuÂcuÂnu bir rahÂmet ve raÂhat olaÂrak, bir huÂzur ve mutÂluÂluk olaÂrak neÂden kaÂvuÅŸÂturÂmaÂsın? Bu AlÂlah'ın kudÂreÂtiÂne ağır geÂlir mi? KalÂdı ki kayÂnakÂlaÂrıÂmız da diÂriÂleÂrin yapÂmış olÂdukÂlaÂrı haÂyır ve haÂseÂnatÂtan ölüÂleÂrin haÂyır göÂreÂceÂÄŸiÂni, hatÂta ehl-i sünÂneÂte göÂre seÂvapÂlaÂrıÂnın da onÂlaÂra kaÂvuÂÅŸaÂcaÂğıÂnı ifaÂde etÂmekÂteÂdirÂler.
ZaÂten kurÂban kesÂmek te bir çeÂÅŸit duÂadır. Ä°baÂdetÂleÂrin hepÂsi fiÂili duÂadır. SözÂle ve fiÂilÂle dua yaÂpanÂlaÂra seÂvap veÂrilÂdiÂÄŸi giÂbi bu duÂalaÂrı yaÂpanÂlar, baÅŸÂkaÂlaÂrıÂnı da niÂyet edeÂrek dua etÂseÂler, dua etÂtikÂleÂri kimÂseÂleÂre de seÂvapÂlaÂrınÂdan pay ayÂrılÂmaÂsı AlÂlah'ın lutÂfunÂdan ve rahÂmeÂtinÂdenÂdir. Hem de o duÂalaÂrı, haÂyır ve haÂseÂnaÂtı yaÂpanÂlaÂrın seÂvaÂbınÂdan bir ÅŸey ekÂsilÂmeÂden. MeÂseÂla Ä°bn-i Ömer (r.a), Hz. PeyÂgamÂber'in (s.a.v.) veÂfaÂtınÂdan sonÂra her hanÂgi bir vaÂsiyÂyet de olÂmakÂsıÂzın deÂfaÂlarÂca umÂre yaÂpıp seÂvaÂbıÂnı Hz. PeyÂgamÂbeÂre baÂğışÂlaÂmışÂtır. Ve yiÂne seÂvaÂbıÂnı Hz. PeyÂgamÂbeÂre baÂğışÂlaÂmak üzeÂre Ä°bÂnü'l-MuÂvafÂfak yetÂmiÅŸ hacc yapÂmış, Ä°bÂnü'l-SerÂrac onÂbinÂden çok haÂtim okuÂmuÅŸÂtur. CeÂnab-ı Hak, PeyÂgamÂbeÂriÂne rahÂmet etÂtiÂÄŸiÂni biÂze haÂber veÂriÂyor, biÂzim de ona rahÂmet ve ÅŸeÂfaÂat daÂireÂsiÂnin geÂniÅŸÂleÂmeÂsi, o daÂireÂnin biÂzi de içiÂne alÂmaÂsı için dua etÂmeÂmiÂzi, Ona AlÂlaÂhumÂme salÂli ala MuÂhamÂmed diÂyeÂrek saÂlat ve seÂlam okuÂmaÂmıÂzı isÂtiÂyor. AhiÂreÂte giÂdenÂler için seÂvap ulaÅŸÂmaÂyaÂcak olÂsayÂdı AlÂlah bunÂlaÂrı isÂter miyÂdi? SevÂgiÂli PeyÂgamÂbeÂriÂmiz, sık sık CenÂneÂtü'l-BaÂkî' kabÂrisÂtaÂnıÂna giÂdip veÂfat edenÂler için duÂalar okuÂyordu. Onlara faydası olmayacak olsaydı, bunu yapar mıydı?[2]
 Dipnotlar
[1]Â Saffat, 37/100-111
[2] Bu makalenin dipnotları için bkz. KarakaÅŸ, Vehbi, Üçaylar Kutlu Ay ve Günler, Kandil Geceleri, Ayfa Yayınları.Â
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DÄ°ÄžER YAZILAR
HZ. AİŞE’NİN (radiyallahu anhâ) EVLİLİK YAŞINA DAİR
Batılı inkarcılar ve onların fonladığı çevreler yaman bir çelişki içerisindedirler. Buda,
ÜRETİLEN ALGILARLA FİKİR SAHİBİ OLMAYA ÇALIŞMAK
Vehhabilik meselesi zamanla dallanıp budaklanmıştır. Vehhabilik şemsiyesi altında birçok fikr
YEREL ORYANTALÄ°STLER
Din mücedditliği için yola çıkanlardan bir kısmı süreçte din münekkidi haline geldi. Zira
İTTİHAD-I İSLAM’IN ÖN ADIMLARI
Ä°ttihad-ı Ä°slam, bize balon gibi uçarak gelmez. Belki, bizim ona gitmemiz lazım. Yollar daÄŸdaÄ
Ä°MANIN ÅžEHAMET-Ä° MANEVÄ°YESÄ°
İslam ahlakının dinamik gücü, imandır. Çünkü, “İman hem nurdur hem kuvvettir. Evet, haki
MUHALEFET KULVARLARI
Hak namına ve hakikat hesabına sırf gerçeği görmek ve göstermek, meseleleri tahlil etmek, sı
UYUYAN DEV UYANMIÅžTIR
Evet, millet uyandı. İçerdeki hainler, dışardaki alçaklar ne yaparlarsa yapsınlar, artık Ana
YANLIÅž VE HAKSIZ Ä°NTERNET PAYLAÅžIMLARI
dir. İnternet paylaşımlarındaki kaynak vermemek, metnin yazarını yazmamak, doğruluk olmadığ
MASONLAR VE ESAD AÄ°LESÄ°
Masonluk meselesi dallı budaklı bir mesele olduğundan ve yüksek dozda manipülasyon içerdiğind
OSMANLI DÜŞMANI BİR BARELVİ’NİN HEZEYANLARI
Belki biraz garip gelecek ama peşinen söyleyelim ki anlatılan husus doğrudur. Stalin’in hocala
KADÄ°ROV:Â KADÄ°RÄ°-VEHHABÄ° KIRMASIÂ
Ramzan Kadirov başkanlığındaki Çeçenlerin Suriye’den sonra Ukrayna’da da arz-ı endam etme
-  İSLAM’IN DAHİLİ DÜŞMANLARI YA DA GÜNÜMÜZÜN YIKICI AKIMLARI
- YİNE GÖÇ VAR
- BABAMI GÖTÜRMEYİN
- "İSLÂM DİNİ SAVAŞ VE TERÖR DİNİ MİDİR? YA DA KILIÇ ZORUYLA MI YAYILMIŞTIR?"
- LATİN HARFLERİNİN KABULÜ VE HALK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
- PERSPEKTÄ°FE GÄ°REN ÅžAHISLAR-51
- PERSPEKTÄ°FE GÄ°REN ÅžAHISLAR-50
- PERSPEKTÄ°FE GÄ°REN ÅžAHISLAR-49
- TALÄ°BAN ÃœZERÄ°NDEN ZIT ETKÄ°YÄ° DALGALANDIRMAK
- PERSPEKTÄ°FE GÄ°REN ÅžAHISLAR-48
- BUTİ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?
- PERSPEKTÄ°FE GÄ°REN ÅžAHISLAR-47
- BU VATAN BÄ°ZÄ°M
- MÃœJDELER OLSUN SANA EY KAHRAMAN TÃœRK HALKI
- KURBAN BAYRAMI’NDA HAYATI ANLAMAK
- PERSPEKTÄ°FE GÄ°REN ÅžAHISLAR-46
- PERSPEKTÄ°FE GÄ°REN ÅžAHISLAR-45
- BATININ İŞGAL PLANLARI VE İÇERİDEKİ İŞBİRLİKÇİLERİ
- PERSPEKTÄ°FE GÄ°REN ÅžAHISLAR-44
- KALP FÄ°KÄ°R VE KALP DÄ°NDARLIK
- GAZZE
- PERSPEKTÄ°FE GÄ°REN ÅžAHISLAR-43
- İSLAM’DA MEŞRU SEÇME YÖNTEMLERİ VE YÜKLEDİĞİ SORUMLULUKLAR
- PERSPEKTÄ°FE GÄ°REN ÅžAHISLAR-42
- İSLAM’DA TATİL ANLAYIŞI
- PERSPEKTÄ°FE GÄ°REN ÅžAHISLAR-41
- EMNÄ°YET TEÅžKÄ°LATI VE EMNÄ°YET NÄ°METÄ°
- PERSPEKTÄ°FE GÄ°REN ÅžAHISLAR-40
- ÇANAKKALEDEKİ MANEVİ GÜÇ
Artık kim doğru yolu seçerse kendi lehinedir; kim de saparsa ancak kendi aleyhine sapmış olur.
Zümre, 41
GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°
Kim Allah'ın Kitabını öğrenir ve sonra da onda bulunanlara uyarsa, Allah onu, dünyada dalaletten çıkarıp doğru yola sevkeder, ahirette de kötü hesabtan korur
Ravi:Ä°bnu Abbas(r.a.)
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm Ä°nternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yaptÄ...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARÄ°HTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...