SİNEK İLE İLGİLİ HADİS

Oryantalistlerin hadis karşısında başlattıkları kampanyaya katılan ve bir kısmı da hadis ilmi konusunda güya akademisyenlik ve ihtisas yapanların tenkid ettikleri hadislerden bir diğeri de sineğin yemeğe girmesi durumunda batırılarak çıkarılıp atılmasını ifade eden hadistir. Burada bu hadisin de birkaç muhtelif rivâyetini nakledip cevap vereceğiz


Seyda Musa Geçit Hocaefendi

musa_bazid04@hotmail.com

2019-10-31 09:09:40

Oryantalistlerin hadis karşısında başlattıkları kampanyaya katılan ve bir kısmı da hadis ilmi konusunda güya akademisyenlik ve ihtisas yapanların tenkid ettikleri hadislerden bir diğeri de sineğin yemeğe girmesi durumunda batırılarak çıkarılıp atılmasını ifade eden hadistir. Burada bu hadisin de birkaç muhtelif rivâyetini nakledip cevap vereceğiz.

a) Buhârî hadisi şu şekilde rivâyet eder:

باب إِذَا وَقَعَ الذُّبَابُ فِي شَرَابِ أَحَدِكُمْ فَلْيَغْمِسْهُ فَإِنَّ فِي إِحْدَى جَنَاحَيْهِ دَاءً وَفِي الأُخْرَى شِفَاءً.
3320- حَدَّثَنَا خَالِدُ بْنُ مَخْلَدٍ ، حَدَّثَنَا سُلَيْمَانُ بْنُ بِلاَلٍ ، قَالَ : حَدَّثَنِي عُتْبَةُ بْنُ مُسْلِمٍ قَالَ : أَخْبَرَنِي عُبَيْدُ بْنُ حُنَيْنٍ قَالَ : سَمِعْتُ أَبَا هُرَيْرَةَ ، رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ ، يَقُولُ : قَالَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم إِذَا وَقَعَ الذُّبَابُ فِي شَرَابِ أَحَدِكُمْ فَلْيَغْمِسْهُ ثُمَّ لِيَنْزِعْهُ فَإِنَّ فِي إِحْدَى جَنَاحَيْهِ دَاءً والأُخْرَى شِفَاءً.

"…Sizden birinizin içeceğine sinek düşecek olursa, onu iyice batırıp sonra da atsın. Zira onun bir kanadında hastalık, diğerinde şifa vardır."(1)

Yukarıdaki hadislerin biraz farklı versiyonları diğer hadis kaynaklarında da geçmektedir. Biz burada bu hadis metninin geçtiği kaynakları belirtmek istiyoruz:

b) Ebû Davûd hadisi şöyle rivâyet etmektedir:

باب فِى الذُّبَابِ يَقَعُ فِى الطَّعَامِ.حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ حَنْبَلٍ حَدَّثَنَا بِشْرٌ - يَعْنِى ابْنَ الْمُفَضَّلِ عَنِ ابْنِ عَجْلاَنَ عَنْ سَعِيدٍ الْمَقْبُرِىِّ عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- « إِذَا وَقَعَ الذُّبَابُ فِى إِنَاءِ أَحَدِكُمْ فَامْقُلُوهُ فَإِنَّ فِى أَحَدِ جَنَاحَيْهِ دَاءً وَفِى الآخَرِ شِفَاءً وَإِنَّهُ يَتَّقِى بِجَنَاحِهِ الَّذِى فِيهِ الدَّاءُ فَلْيَغْمِسْهُ كُلَّهُ ». 
باب إِذَا وَقَعَ الذُّبَابُ فِي الإِنَاءِ. حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ ، حَدَّثَنَا إِسْمَاعِيلُ بْنُ جَعْفَرٍ ، عَنْ عُتْبَةَ بْنِ مُسْلِمٍ مَوْلَى بَنِي تَيْمٍ عَنْ عُبَيْدِ بْنِ حُنَيْنٍ مَوْلَى بَنِي زُرَيْقٍ ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ ، رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ ، أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ : إِذَا وَقَعَ الذُّبَابُ فِي إِنَاءِ أَحَدِكُمْ فَلْيَغْمِسْهُ كُلَّهُ ثُمَّ لْيَطْرَحْهُ فَإِنَّ فِي أَحَدِ جَنَاحَيْهِ شِفَاءً وَفِي الآخَرِ دَاءً(2).

c) İbn Mace, hadisi şöyle rivâyet etmektedir: 

بَابُ يَقَعُ الذُّبَابُ فِي الإِنَاءِحَدَّثَنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ ، حَدَّثَنَا يَزِيدُ بْنُ هَارُونَ ، عَنِ ابْنِ أَبِي ذِئْبٍ ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ خَالِدٍ ، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ , حَدَّثَنِي أَبُو سَعِيدٍ ، أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى الله عَليْهِ وسَلَّمَ ، قَالَ : فِي أَحَدِ جَنَاحَيِ الذُّبَابِ سُمٌّ ، وَفِي الآخَرِ شِفَاءٌ ، فَإِذَا وَقَعَ فِي الطَّعَامِ ، فَامْقُلُوهُ فِيهِ ، فَإِنَّهُ يُقَدِّمُ السُّمَّ ، وَيُؤَخِّرُ الشِّفَاءَ(3).

d) Nesâî de hadisi şöyle rivâyet etmektedir:

باب الذباب يقع في الإناء ). أخبرنا عمرو بن علي قال حدثنا يحيى قال حدثنا بن أبي ذئب قال حدثني سعيد بن خالد عن أبي سلمة عن أبي سعيد الخدري عن النبي صلى الله عليه و سلم قال : إذا وقع الذباب في إناء أحدكم فليمقله قال الشيخ الألباني : صحيح(4)

e) Ahmed b. Hanbel de bu hadisi şöyle rivâyet etmiştir:

حدثنا عبد الله حدثني أبي ثنا بشر بن مفضل عن بن عجلان عن سعيد المقبري عن أبي هريرة قال قال رسول الله صلى الله عليه و سلم : إذا وقع الذباب في إناء أحدكم فإن في أحد جناحيه داء وفي الآخر شفاء وإنه يتقي بجناحه الذي فيه الداء فليغمسه كله. تعليق شعيب الأرنؤوط : إسناده قوي(5). 

Görüldüğü gibi hadis karşıtlarının tenkid ettiği bu hadis Buhârî, Ebû Davûd, İbn Mace, Nesâî, Ahmed b. Hanbel, İbn Huzeyme'nin Sahih'i, İbn Hibban'ın Sahih'i, Bezzar'ın Müsned'i, Tayalisi'nin Müsned'i, Nesasi'nin Sünen-i Kübra'sı, Ebû Ya'la'nın Müsned'i, Beyhâkî es-Sünenü'l-Kübra'sı ve diğer hadis kitaplarında geçen bir hadistir. Hadis mütehassısı olan müellifler bu hadisin sahih olduğunu belirtmişlerdir. Nevevî "bu hadisten maksat sineğin temiz olduğu değil bilakis tedavinin necasetten de olabileceği meselesidir" demiştir.

Haddi zatında sineğin bir kanadında zehir diğer kanadında ise panzehir olduğu bilimsel olarak da açıklanmıştır. Allah'ın kudreti böyle bir şeyin olmasına yetmez mi? Örneğin bal arısının ağzından bal akarken makatında ise zehir akmaktadır. Yine yılanın iğnesinden zehir akarken vücudunun muhtelif yerlerinden insanlara fayda sağlayan özellikler keşfedilmiştir. Ceylanın bir tarafından necaset akarken, boğazının altından da misk gibi güzel koku çıkmaktadır. Tavuk, kaz, ördek gibi hayvanların makadından hem dışkı, hem de birçok kimyevî ilaçtan daha faydalı ve vitamin değeri yüksek olan yumurta çıkmaktadır.

 Bütün bunlar Cenab-ı Hakk'ın bizlere nimet, lütuf, izzet ve ikramıdır. Bunlara şükür etmemiz gerekirken, şüphe ve tereddüt vesilesi kılmak nankörlük değil de nedir? Bir bardak suda fırtına koparma meraklısı olan hadis karşıtlarına şunları sormak lazım: Bu hadiste ilginç gördüğünüz durum nedir? Eğer akıl her şeye ölçü ise arı meseslinde nasıl bir izah gerekmektedir? Yukarıda gösterdiğimiz gerçekleri nasıl izah edeceksiniz? Bir hayvanda hem zehir, hem şifa, hem hastalık, hem de ilacın olmasını Cenab-ı Hakk'ın kudret ve hikmet sıfatlarına yakıştıramıyor musunuz? Kimyacıların, eczacıların, tıpçıların, kozmetikçilerin ve diğer bazı sektörlerin gerek insan, gerekse de hayvan kırıntılarından, birçok necis maddeden ilaç ve benzeri malzemeler üretmesi karşısında tam teslimiyet gösteren bu zevatın, sadece hadis kitaplarına ve İslami ilimlere ait kaynaklara itiraz etmiş olmaları, hak ve hakikat arama manasına gelmediği gibi, gizli ve sinsi hedeflerin bulunduğunu göstermektedir. Hadislere ve İslam âlimlerinin açıklamalarına inanmayanlar, değer verdikleri Avrupalıların görüşlerini sorgulamadan bilim ve felsefe diye kabul ediyorlarsa dipnotta gösterdiğimiz linkleri incelemeleri, onların bazı hastalıklarına fayda verecek cinstedir.(6)

Burada itiraz edenlere şu iki âyeti hatırlatmak elzem oldu:

"Ey insanlar! Size bir örnek verildi. Şimdi ona iyi kulak verin. Sizin Allah'tan başka taptıklarınız bir sinek dahi yaratamazlar, hepsi bunun için toplansalar bile. Eğer sinek onlardan bir şey kapsa, bunu ondan kurtaramazlar. İsteyen de âciz, istenen de."(7)

"Allah, bir sivrisineği, ondan daha da ötesi bir varlığı örnek olarak vermekten çekinmez. İman edenler onun, Rablerinden (gelen) bir gerçek olduğunu bilirler. Küfre saplananlar ise, 'Allah, örnek olarak bununla neyi kastetmiştir?' derler. (Allah) onunla birçoklarını saptırır, birçoklarını da doğru yola iletir. Onunla ancak fasıkları saptırır."(8)

Dipnotlar

1-Buhârî, Tıbb, 58,

2-Ebû Dâvud, Et'ime, 49.

3-İbn Mâce, Tıb, 31.

4-Nesâî, Fera', 11.

5-İbn Hanbel, II/226.

6-http://www.nadirkitap.com/cisteki-mucize-kitap65272.html; (http://www.ekitapcilar.com/carmen-thomas-cisteki-mucize/ ); http://www.gazete32.com.tr/ya…/cisteki-mucize makale880.html.

7-Hac, 22/73.

8-Bakara, 2/26.

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

Müminler o kimselerdir ki, Allah anıldığı zaman kalpleri titrer.

Enfal,2

GÜNÜN HADİSİ

Ebû Malik'in babası şöyle dedi: Ben Rasûlullah'(S.A.V.)den işittim, şöyle buyuruyordu: "Her kim Allah'dan başka hak ilah yok eder, ve Allah'dan gayri ibadet olunan şeyleri tanımazsa onun malı ve kanı haram (dokunulmaz) olur. Hisabı da Allah'a aiddir."

(Müslim, Kitabu'l-İyman,37)

TARİHTE BU HAFTA

*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI