YAVUZ BÜLENT BAKİLER’DEN DİL İKAZLARI-3

16- UMARIM – KAHRETSİN!: “Başta devlet televizyonlarımız olmak üzere bazı yayın kuruluşlarında yabancı filmlerin Türkçeleştirilmesinde iki kelimenin kullanılmamasına çalışılıyor. Bunlar ALLAH ve İNŞALLAH kelimeleridir. Mesela “ALLAH KAHRETSİN” bedduası yerine sadece “KAHRETSİN” denilip geçiliyor. İNŞALLAH kelimesi yerine de “UMARIM” kelimesi konuluyor..(Yavuz Bülent Bakiler, Sözün Doğrusu; 1-s.86)


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2019-11-29 15:15:52

16- UMARIM – KAHRETSİN!: "Başta devlet televizyonlarımız olmak üzere bazı yayın kuruluşlarında yabancı filmlerin Türkçeleştirilmesinde iki kelimenin kullanılmamasına çalışılıyor. Bunlar ALLAH ve İNŞALLAH kelimeleridir. Mesela "ALLAH KAHRETSİN" bedduası yerine sadece "KAHRETSİN" denilip geçiliyor. İNŞALLAH kelimesi yerine de "UMARIM" kelimesi konuluyor..(Yavuz Bülent Bakiler, Sözün Doğrusu; 1-s.86)

17-DİLERSENİZ; "Mikrofon başlarına ve kamera karşısına geçen gencecik kızlar ve delikanlılar, programa katılan yaşlı başlı kişilere veya ilim, fikir, sanat, siyaset dünyamızın önde gelen isimlerine zaman zaman şöyle hitap ediyorlar;

"efendim, "DİLERSENİZ, şimdi programın ikinci bölümüne geçelim."

"DİLERSENİZ, bir de sokaktaki vatandaşın görüşlerini alalım."

 "DİLERSENİZ, şimdi kısa bir ara verelim"

Bunlar yanlış söylenmiş sözlerdir. Saygısızlık yüklü, çiğ cümlelerdir. Çünkü dilemek, dilenmek, bir kimsenin, kendisinden yaşça, başça, makamca önde olan bir kimseden, bir makamdan yardım istemesidir. (a.g.e, s. 89)

18-EVLİ MİYİZ, ÇOCUĞUMUZ VAR MI, BABAMIZ NE İŞ YAPIYOR?; "Bir kadın veya erkek sunucu, karşısındaki kimseye " EVLİ MİYİZ, ÇOCUĞUMUZ VAR MI, BABAMIZ NE İŞ YAPIYOR" diye sormaz, soramaz. "EVLİ MİSİNİZ, ÇOCUĞUNUZ VAR MI, EŞİNİZ NE İŞ YAPIYOR?" diye sormalı. Radyo ve televizyon yetkilileri, sunucuların bu rezaletine izin vermemeli.( a.g.e, s. 91)

19-ŞU UYDURMALARI DA KULLANMAMAYA ÇALIŞALIM;

a-"ALLAH'A ISMARLADIK" ve "HOŞÇA KAL" yerine "HADİ BAAY" HADİ BABAY"

b-"ÖZÜR DİLERİM" yerine "PARDON"

c-"TEŞEKKÜR EDERİM" yerine "MERSİ", "ÇOK MERSİ"

d-"ŞART" yerine "KOŞUL"

e-"İMKAN" yerine "OLANAK"

f-"İHTİYAÇ" yerine "GEREKSİNİM"

g-"ESER" yerine "YAPIT"

f-" TESPİT" yerine "SAPTAMAK

h-"HAYAT" yerine "YAŞAM"

ı-"MESELA" yerine "ÖRNEĞİN" demeyelim.( a.g.e, s. 87-88)

Kaynak

Yavuz Bülent Bakiler

Sözün Doğrusu

Cilt:1,

Türk Edebiyat Vakfı Yayınları, İst. 2008, 12. baskı

 

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.

Kevser:2

GÜNÜN HADİSİ

Allah ister ki,biriniz bir iş yaptığı zaman onu en güzel ve en sağlam bir şekilde yapsın.

Buhari

TARİHTE BU HAFTA

*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI