EL HUSÛN-UL HAMİDİYYE

Eser adı; El Husûn-ul Hamidiyye Müellif; Hüseyin Cisri Yayınevi; El Mektebetul Hanefiyye Üstad Bediüzzaman’ın “Bizim hem-asrımız ve fikren biraderimiz


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2020-01-03 14:46:48

Eser adı; El Husûn-ul Hamidiyye 

Müellif; Hüseyin Cisri

Yayınevi; El Mektebetul Hanefiyye

Üstad Bediüzzaman'ın "Bizim hem-asrımız ve fikren biraderimiz olan Hüseyn-i Cisrî"(Muhakemat s: 57) ifadesiyle anlattığı Hüseyin bin Muhammed el Cisr et Trablusi(v. 1909), devrinin bir âliminin deyişiyle "zamanın Eş'arisi" idi. Merhum Mehmed Akif Ersoy da 1912 tarihinde Sebilürreşad mecmuasındaki bir yazısında son dönemin Osmanlı coğrafyasında dört büyük âlimden biri olarak onu sayar.

İslâm akaidini aklî delillerle ispat etmek ve inkârcıların şüphelerini gidermek için yeni ilm-i kelâm metoduyla kaleme alınan eser, 197 sayfa. Ünlü eseri Risale-i Hamidiyye'nin bir nevi hülasası olan kitap, pek çok eserden istifade edilerek hazırlanmış.

Eser bir mukaddime, üç bölüm (bab) ve bir hatimeden oluşuyor. Altı fasıldan oluşan birinci bölüm Allah'ın varlığı ve sıfatları konusunu işliyor. Peygamberlere, kitaplara ve âhirete iman konularına ayrılan ikinci bölüm beş fasıldan meydana geliyor. Eserin üçüncü bölümü, itikadî konuların dayandığı bazı naslar hakkında öne sürülen şüphelerin reddedilmesine ayrılmış.

Veciz bir üsluba sahip olan eserin, Babanzâde Mustafa Zihni Efendi tarafından Savâbü'l-kelâm fî akâidi'l-İslâm (İstanbul 1327), Saruhanlı Kemâleddinzâde Muhammed Nûrullah Efendi tarafından el-İnâyâtü'r-rabbâniyye fî tercemeti Kitâbi'l-Husûn li-muhâfazati'l - akâidi'l - İslâmiyye adıyla yapılmış iki Türkçe tercümesi bulunmaktadır.

Esere ulaşmak için:

0-212- 5338721

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.

Kevser:2

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

İki müslüman birbiriyle karşılaşıp da el sıkışılarsa, ayrılmazdan evvel günahları bağışlanır.

(Riyazü's-Salihin)

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI