HATIRALAR VE ÖLÇÜLER-7


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2003-03-03 15:46:52

CENAB-I HAKK'IN BİR İKRAMI

İzmir Ayrancılar'da eskimez nur talebelerinden Musa Yukarı ağabey 09.05. 2000'de yaptığı bir sohbette başından geçmiş şu latif hatırayı anlatıyor. 1940'lı yılların eğitimini göstermesi açısından da güzel bir hatıra. Musa ağabey Denizli'nin Tavas ilçesinin bir köyünde 1930'da doğmuş. Köy enstitülerinin silme dinsiz yetiştirdiği dönemler...

Şöyle anlatıyor Musa ağabey: 'Biz üç arkadaş köyde ilkokulu pekiyi derecede bitirmiştik. Öğretmenler babalarımıza: 'Bunları öğretmen okuluna yazdırın. Bu çocuklar öğretmen olsun' dediler. Köy enstitüleri vardı o zaman. Babam dedi ki: 'Oğlum hadi, seni Tavas'a, köy enstitüsüne yazdırayım'. 'İyi' dedim, gittik. 7-8 saat yaya yol. 3-5 kilometre ya kaldı ya kalmadı. Karşıdan Tavas görünüyor.

Rahmetli babam dedi ki: 'Oğlum ben seni buraya yazdırmaya gidiyorum, ama hiç memnun değilim.' 'Neden baba?' dedim. 'Oğlum sen burada okuyacaksın. Bak, çok öğretmenlerde Allah'ı inkâr edenler çıktı. Biz bir gün annenle seni ziyarete geleceğiz. Öğretmen olduğun için baş açık bir kadın alacaksın. Bak bizim üstümüzdeki elbiseler eski-püskü. Senin hanım: 'Ya, sen bunların çocuğu musun? Diye seni basit görecek. Biz de: 'Yavrumuzun geçimi bozulmasın' diye ziyaretine gelemeyeceğiz. Hadi gelmeyelim. Fakat bak sen ilkokuldan beri 5 vakit namazını kılıyorsun. İleride öğretmen olur, namazı bırakırsan, dünyada değil, ahirette de görüşemeyebiliriz. Yani şu yazılmamız son ayrılığımız olabilir' dedi.

'Baba madem bu kadar tehlikeli, ben yazılmayacağım' dedim. Döndük geriye. Yolda Cenab-ı Hakkın bazı ikramları oldu. Rahmetli babam söyler dururdu. Susadık su yok. Merkep var yanımızda. Yollar toz toprak. Geliyoruz, gelirken baktık bir kavun dilimi, yolun kenarında. 'Baba, kavun dilimi' dedim. Aldık, buz gibi... Yedik. İki yüz metre kadar daha gittik, bir kavun dilimi daha. İki yüz metre kadar sonra bir kavun dilimi daha. Üç kavun dilimini de arka arkaya yedik. Susuzluk diye bir şey kalmadı. Sonra bir düşündük ki, kavun mevsimi değil. Sonra o yoldan o kadar insan geçiyor, onlar niye görmüyor? Veya niye hayvanların ayaklarından toz olmadı? O zaman anladık ki, Cenab-ı hakkın bir ikramı. Bizden memnun olmuş, geri dönüşümüze diye. Rahmetli Peder: 'Hâlâ o kavunun lezzeti damağımda' diye anlatırdı.

BİR NUR MAHKEMESİ

Musa ağabey aynı sohbette şu hatırasını naklediyor: 'Risale-i Nurları biz saklardık. Kerpiç duvarlı idi evlerimiz. Pencerelerin altında tahtalar vardır. O tahtaları söker, kerpiçleri oyardık. Oralara Risale-i Nurları koyar, bir tanesini çıkarırdık. Bir tane vardı evde. Hepsini saklama tedbir değil evhamdır. 'Ben bu işin içinde yoğum' demektir. Bir tanesini alıkoyarız. 'Biz R.Nur talebesiyiz' diyoruz. Yoksa kitapları götürdükleri zaman geri vermiyorlar. Kitap bulmakta zor, matbaalar yok o zaman. Kitapları saklıyoruz, onu aldık mı, öbürünü koyuyoruz. Eve geldikleri zaman mutlaka bir kitap buluyorlar. Velhasıl bir gün geldiler, bastılar, evde kitapları buldular. Bizi de götürdüler. Bizim -Allah rahmet etsin- bacanağa hakim sordu: 'Bu kitapları nerden aldın?' O da 'bilmiyorum' dedi. 'Ne zamandır okuyon?' diye sordu. 'Hiç okumadım, hiç yaprağını açmadım' dedi. Benim biraz da ona canım sıkıldı. 'Niye böyle söylüyor?' diye. İkincisinde beni çağırdılar. Hâkim dedi ki: 'Bak bu kitaplar senin evinde çıkmış. Sen bu kitapları okuyor musun?' 'Evet okuyorum' dedim. 'Ne zamandan beri okuyorsun' diye sordu. 'Ben küçük yaşta beri dini eser okurum. 15 seneden beri de devamlı Risale-i Nur'u okumaktayım. Vereceğin ceza idam dahi olsa, savcı bey ve önündeki masa, oturduğun sandalye şahit olsun ki, ben nur talebesiyim' dedim. Kıpkırmızı oldu hâkim. Ben niye kızarayım? Kur'an şakirdleri hiç kızarmaz. Allah'a inanmayan kızarsın. Müslüman niye kızarsın? Sonuçta Hâkim beraat verdi.

 'YÜZÜNE BAKMAYIN'

Merhum Musa Yukarı naklediyor: 'Ahmed Feyzi ağabey birgün Ayrancılar'da bir derste şöyle demişti: 'Şayet bir gün Üstadı ziyaret ederseniz Üstadın yüzüne bakmayın. Üstad rahatsız olur. Neden biliyor musun? Şimdi ekseriya bizim gözümüz dışarıda namahremlere baktığı için o namahremlerden gelen günah gözümüze sirayet eder. O sirayet Üstadı rahatsız eder.'

ÜSTADIN TERK ETMEDİĞİ İKİ ŞEY

Merhum Ali Uçar ağabey, Üstadın talebesi merhum Bayram Yüksel ağabeyden naklediyor: "Üstadımızın Sekine duasını ve Duha namazını terk ettiğini görmedim. Çay içerken bile sekineyi okurdu.'(Merhum Ali Uçar'ın not defterinden)

HARAM RESME BAKMAK

Ali Uçar Bey Almanya'da 1976'larda tuttuğu kıymetli notlarında Hüsnü Bayramoğlu ağabeyden şunları naklediyor: ' Üstadımız açık resimlerden men ederdi. 'Açık resme bakmak, aynen aslına bakmak gibidir' derdi.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

“GİZLİ LÜTUF”

“GİZLİ LÜTUF”

Aslen Irak Süleymaniye asıllı olan gazeteci yazar merhum Muhammed Kürd Ali beyin(1876-1953) hat

KOPARILAN ÇİÇEĞE KARŞI ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN TAVRI

KOPARILAN ÇİÇEĞE KARŞI ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN TAVRI

Merhume Zeynep Münteha Polat hanımefendi, 1969’da gittiği Van Zernebad’da Üstad Bediüzzaman

RÜYADA EZBERLENEN SURE

RÜYADA EZBERLENEN SURE

Değerli ziyaretçilerimiz 21. 06. 2020’de şair, yazar, mütefekkir Yavuz Bülent Bakiler beyefen

“BİZE KATIL MOLLA MUHAMMED EMİN”

“BİZE KATIL MOLLA MUHAMMED EMİN”

Kıymetli ziyaretçilerimiz, geçen hafta Seyda Muhammed Emin Er merhumun “Hatıralarım” adlı

ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN ŞEYH ALADDİN OHİNİ’YE SEVGİSİ

ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN ŞEYH ALADDİN OHİNİ’YE SEVGİSİ

Merhum Şeyh Fethullah Verkanisi(v. 1901)’nin oğlu merhum allame Şeyh Alaaddin efendi(v. 1949)

BEDİÜZZAMAN’IN HAZRET’İ(ZİYAEDDİN NURŞİNİ) ZİYARETİ

BEDİÜZZAMAN’IN HAZRET’İ(ZİYAEDDİN NURŞİNİ) ZİYARETİ

Muhterem hocam Seyda Fehmi Türkmen Efendi, 27.09. 2019 Cuma günü kendilerini ziyaretimizde Nurşi

ŞEYH FETHULLAH VERKANİSİ’NİN MOLLA ABDULLAH NURSİ HAKKINDA DEDİĞİ SÖZ

ŞEYH FETHULLAH VERKANİSİ’NİN MOLLA ABDULLAH NURSİ HAKKINDA DEDİĞİ SÖZ

Değerli Seydalarımızdan Molla Şerif Arslan Hocaefendi 15.09. 2019’da, merhum Şeyh Fethullah V

BEDİÜZZAMAN’IN AİLE ŞECERESİ

BEDİÜZZAMAN’IN AİLE ŞECERESİ

Merhum Şeyh Fethullah Verkanisi’nin torunlarından değerli âlim merhum Gıyaseddin Emre Bey, Ü

VANLI ZEYNELABİDİN EFENDİ’NİN ANLATTIKLARI

VANLI ZEYNELABİDİN EFENDİ’NİN ANLATTIKLARI

Değerli hocam Seyda Molla Şefik İdikurt Efendi bir ders esnasında şu hatırayı anlattılar;

ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN MUŞ’UN NOK KÖYÜNDE BİR GECE MİSAFİRLİĞİ

ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN MUŞ’UN NOK KÖYÜNDE BİR GECE MİSAFİRLİĞİ

Emekli müftülerimizden Seyda Fehmi Türkmen Hocaefendi, 21.04. 2019 Pazar günü kendilerini evind

ŞEYH ASIM EFENDİ’NİN KALEMİNDEN BEDİÜZZAMAN-2

ŞEYH ASIM EFENDİ’NİN KALEMİNDEN BEDİÜZZAMAN-2

Sonra tekrar Van’dan Bitlis’e geldi. Onun hayatının geniş şekli yazılıdır.(bkz. Tarihçe-

Elbette onların etleri ve kanları Allah'a ulaşmayacaktır. Ancak O'na sizin takvanız erecektir. Onları bu şekilde sizin buyruğunuza verdi ki, size yolunu gösterdiğinden dolayı, Allah'ı tekbir ile yüceltesiniz.

Hac:37

GÜNÜN HADİSİ

Her kim bir namazı (kılmayı) unutursa (onu) hatırladığında kılsın. Onun bundan başka keffâreti yoktur.

Sahih-i Buhari, KİTÂBU MEVÂKÎTİ'S-SALÂT

TARİHTE BU HAFTA

*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI