DİLİMİZE BİR ŞEY OLDU
Okumasını ve yazmasını unutalı, dilimiz kuş diline döndü. Aslına bakılırsa kuş dilinden de öte, bir hâle gelip yozlaştı, bodurlaştı. Kelimeler, mânâlar uçunca, el ve kol hareketleriyle anlaşma durumunda kaldık... Noktalama işaretlerine gerek duymayacak kadar kısa ve fakir cümlelerimizle, sağlıklı anlaşabilmemiz mümkün değildir. Hele uzun ve zengin cümleler zihnimizi bulandırmaya, aklımızı karıştırmaya başlayalı,
Okumasını ve yazmasını unutalı, dilimiz kuş diline döndü. Aslına bakılırsa kuş dilinden de öte, bir hâle gelip yozlaştı, bodurlaştı. Kelimeler, mânâlar uçunca, el ve kol hareketleriyle anlaşma durumunda kaldık... Noktalama işaretlerine gerek duymayacak kadar kısa ve fakir cümlelerimizle, sağlıklı anlaşabilmemiz mümkün değildir. Hele uzun ve zengin cümleler zihnimizi bulandırmaya, aklımızı karıştırmaya başlayalı, birkaç kelimeyle anlaşan ve daha ziyâde ünlem sesleri çıkaran ilkel kabilelere döndük. Az bildiğimizi saklamak, çok bildiğimizi göstermek istediğimiz günden bu yana acayip kelimelerle, cümleler kurmaya başladık ki, anlayabilene aşk olsun... Şu cümleye (!) bakın:
"Konjektürel olgular bağlamında, reel politik kritikler ve bunların doğurduğu açmazın ayırdına varamıyor, yadsınamaz bir etimolojik ve epistomolojiklerle yanılsamalara sublime gibi orantısal ve uzantısal ereğin gereğine aldanıyoruz..."
İşte dilimizin hâli pür melâli. Bu acâyip ve bir o kadar da şahsiyetsiz ağız kokusunu çektiğimiz gibi, bize ait olan nice servi revân kelimeleri 'banal' buluyor ve vâlidelerimizin kıyafetinden utanır gibi utanıyor ve yokluğa mahkûm ediyoruz. Bir ülkede dil bozulmaya başladı mı, artık gerisi gelir ve bozulamayacak hiçbir şey kalmaz. Ve bu ülkede el birliği ile dili bozduk. Televizyonlar, yazılı basın, radyolar ve internet siteleri ile dilimiz bozuldu. Edebiyatın güzelim yüzüne toprak savurup, onu pazarcı esnafının ağzıyla en ucuzundan işporta malı durumuna düşürdük. Bize bu kötülüğü yapanlar bilmiyorlar ki, yarın kendi ailelerimizle anlaşamayacak ve toplum içinde ortak anlaşma zeminini de kaybedeceğiz.
Dil böyle olunca ortada ne fikir, ne şiir, ne edebiyat kalır. Zaten kalmadı da. 300 kelime ile konuşup, bunun da yarısını nşd (normal şartlarda), nbr (ne haber) gibi kısaltmalarıyla budayanlar, bu milletin ruh köklerini, mânâ zenginliklerini, sanat enginliğini, fikrî müktesebâtını anlayamaz ve hiçbir asil duruşa sahip olamaz. Bırakın Fuzûlî'yi, Gazâlî'yi anlamayı, bu insancıklar Peyami Safa'yı, Ahmet Hamdi Tanpınar'ı anlayamaz ve Tommiks-Teksas kültürü ve televole seviyesi ile, ancak pazarda domates satılır.
Bir sayfa mektubu yazamayan, dilekçe yazmayı bilmeyen, bir kıta şiiri anlayamayan, cevap yerine yanıt, ihtimâl yerine olasılık, hayat yerine yaşam, imkân yerine olanak, sebep yerine neden gibi, sığ ve tamtakır, nesepsiz, soysuz bir dil kullanan toplum, gittikçe yozlaşmaya ve bodurlaşıp cüceleşmeye mahkûm demektir...
Hüsamettin Yılmaz
Türkiye Gazetesi Takvimi, 26 Eylül 2005
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
EŞREF EDİP’TEN; “SİZ Mİ DİNE KARŞI DEĞİLDİNİZ?”
1950 seçiminden az sonra, eski başbakanlardan, medrese kökenli Şemseddin Günaltay, İzmit CHP
Kim Allah'a ve Rasûlü'ne îman etmezse, (bilsin ki) biz inkâr edenlere alevi çılgın bir ateş hazırladık.
(Fetih, 13)
GÜNÜN HADİSİ
Diğer bir kişi katılmaksızın, iki kişi aralarında fısıldaşmasın.
Buhari
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...