HAYVAN KESİMİNDEKİ SIKÇA YAPILAN YANLIŞLAR
Hayvanın Canı Çıkmadan Kesmeye Devam Etmek Günümüzde hayvanları kesenler hayvanlara eziyet etmektedirler. Bu konuda hassas davranmıyorlar.
Hayvanın Canı Çıkmadan Kesmeye Devam Etmek
Günümüzde hayvanları kesenler hayvanlara eziyet etmektedirler. Bu konuda hassas davranmıyorlar.
Hâlbuki İslam hangi hayvanları kesmeye veya şerrinden korunmak için öldürmeye izin verdiyse, bunun usulünü de haber vermiştir. Hayvanlara zulmü yasaklamış, onlara eziyet edenleri uyarmıştır.
 Nitekim hayvanı boğazlamak için bıçağı keskinleştirmeyi ve çabuk kesmeyi emretmiştir. Dört damar kesildikten sonra kesmeye devam etmek caiz değildir. Çünkü dört damar kesildikten sonra hayvanın canı hemen çıkmadığından, kesmeye devam edildiği takdirde hayvana eziyet verilmiş olur. Böyle yapmak haramdır.
Keskin olmayan bir bıçakla kesim yapmak mekruhtur.
Hayvanın Derisini Hemen Yüzmek
Genellikle, kurban kesen kasaplar hayvanı kestikten sonra canı çıkmadan (kan tamamen akmadan) derisini yüzmeye başlıyorlar. Böyle yapmak haramdır. Hayvan tamamen hareketsiz duruma geldikten sonra derisi yüzülmelidir. Aynı şekilde, vücudu soğumadan başını kesmek mekruhtur.
Bir Kimseyi Habersiz Hisse Sahibi Yapmak
Pek çok kişi kendi yakınlarından birini, kendisine haber vermeden kurban hissesine katıyor. O kişinin kurban kesildikten sonra haberi oluyor. Böyle bir durumda o kişinin kurban vazifesi eda edilmemiş oluyor. Bu konuya çok dikkat etmek gerekir. Çünkü kurbanın bir hissesi sahih olmazsa, ortakların hiçbirinin kurbanı sahih olmaz.
Burulmuş Hayvanı Kesmeyi Yanlış Saymak
Bazı insanlar kısırlaÅŸtırılmış(burulmuÅŸ) hayvanı kurban etmeyi doÄŸru bulmazlar. Bu, onların yanlışıdır. Tam aksine kısır hayvanı kurban etmenin fazileti daha büyüktür. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem kısır bir koçu kurban etmiÅŸtir.Â
Dört Borudan İkisini Kesmek, İkisini Bırakmak
Kurban edilecek hayvanın dört damar kesilir. Onlar nefes borusu, yemek borusu, boyun damarlarıdır. Bunlardan üçü kesilse hayvan helal olur, ikisi kesilse ikisi bırakılsa haram olur.
Kurban Kesim Vakti
Şehir ve kasabalarda oturanlar için bayram namazından önce hayvanı kesmek caiz değildir. Kırsal kesimdekiler için caizdir.
Kurban'ın kesiminin en efdal günü bayramın ilk günü kesilmesidir. Ama imkan bulamayan için bayramın üçüncü günü güneş batana kadar kesebilir. Dördüncü gün kesemez.
Kaynaklar
1-Mevlana Eşref Ali Tehanevi, Ağlat'ul Avam, Urduca'dan Türkçeye Tercüme; Halk Arasında Yanlış Bilinenler, mütercim; Hayri Demirci, Gülistan Neşriyat, İst. 2019
2-Mevlana Eşref Ali Tehanevi, Behişti Ziver, Urducadan Arapçaya Tercüme; El Muhtasaru Fi'l Fıkhı Hanefi, mütercim; Riyaset Ali, Mektebet'ul Büşra, Pakistan, 2013
Â
Â
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DÄ°ÄžER YAZILAR
İyiliğin karşılığı, iyilikten başka bir şey midir?
Rahman, 60
GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°
"Cebrail, bana komşu hakkında o kadar ısrarlı tavsiyelerde bulundu ki, onu mirasçı yapacak sandım."
Buhari
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm Ä°nternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yaptÄ...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARÄ°HTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...