KUR’AN NOTLARI-1
Peygamber efendimizin (aleyhissalatu vesselam) Kur’an’ın nazil olması başlamadan önce Hira dağına çekildiğinde yaptığı ibadetle alakalı Buhari’de “tehannüs” ifadesi geçiyor ki, şarihler “tefekkür, ibret ve murakebe” diye tefsir ederler
Değerli ziyaretçilerimiz, "her kitap bir kitabın(Kur'an) tefsiri için okunur" şeklinde klişe olmuş bir ifade var. Fakir de yüce kitabımızla alakalı okumalarımda, bir deftere Kur'an üzerine yazılmış muteber kitaplardan notlar kaydetmeye başlamıştım. Böylece karşınızdaki çalışma vücut bulmuş oldu. İstifadeye medar olmasını dilerim. Saygılarımla. Salih Okur/cevaplar.org
1.Kitap
OSMAN KESKİOĞLU, KUR'AN-I KERİM BİLGİLERİ, Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara, 1987
1-Peygamber efendimizin (aleyhissalatu vesselam) Kur'an'ın nazil olması başlamadan önce Hira dağına çekildiğinde yaptığı ibadetle alakalı Buhari'de "tehannüs" ifadesi geçiyor ki, şarihler "tefekkür, ibret ve murakebe" diye tefsir ederler(s. 17)
2-Vahy kelime olarak; başkasına gizli kalan bir şekilde, kendisine yönelinen bir kimseye hususi ve seri bir şekilde gizli olarak bildirmek" demektir. (s. 18)
3-Vahy kâtiplerinden Zeyd Bin Sabit(r.a) demiş ki; "Maide Suresi nazil olduğunda, surenin ağırlığından biz vahy kâtiplerinin az kalsın bileklerimiz kırılacaktı." (s: 30)
4- Resul-i Ekrem'e(aleyhissalatu vesselam) Vahy'in ilk inme tarihinin Ramazan'ın 17. Günü olması daha kuvvetlidir.( s. 31)
5-Vahyin pazartesi günü başladığı kesin(s. 31)
6-İbn-i Abbas(r.a)'tan meşhur kavle göre, Kur'an Levh-i Mahfuz'dan Sema-i Dünyaya(Beyt'ül İzzet'e) Kadir gecesi toptan indirilmiş, oradan da 23 sene de peyder pey nâzil olmuştur.(s. 32)
7-İbn-i İshak vahy kesinti müddetinin üç sene olduğunu söylüyor. Kırk gün diyen de var. Üç sene olmasa gerek. Birçok tarihçiler gizli tebliği dönemi ile vahyin kesinti süresini karıştırıyorlar.(s. 33)
8-Hz. Ömer'in(r.a) vahy gelmeden önce söylediği sözlerin vahye mutabık gelmesi(muvafakat-ı Ömeriyye)nin İbn-i Hacer-i Askalani'ye göre 15, İmam Suyuti'ye göre 21 defa vuku bulmuştur.(s. 36)
9-Muhammed el- Hudari "Tarihu Teşrii İslami" adlı eserinde diyor ki; "Kur'an-ı Kerim Rasulullah'ın (sallallahu aleyhi ve sellem) doğumunun 41. Yılında 17 Ramazan'da nazil olmaya başladı. Hicretin 10. Senesi, doğumunun 63. Yılında son ahkâm ayeti olan (Maide; 3) nazil oldu. Bu ayetlerden sorma haram ve helale dair ayet nazil olmadı. Efendimiz(aleyhissalatu vesselam) bu ayetlerden sonra 81 gün daha yaşadı. En son inen ayetler ise(Bakara; 281) vefatından 7 veya 9 gün önce nazil oldu.(s. 57)
10- Kur'an'da Mekki ayetler Medeni ayetlerden çoktur.(s. 58)
11-Mekki- Medeni ayetlerin özellikleri;
-Farzlar ve hükümlere dair ayetler ekseriyetle Medeni'dir. Mekki ayetler iman ve tevhide davet eder, şirki red eder.
- Ya Eyyühen nas(ey insanlar) diye başlayan ayetler Mekki, ya eyyühelleziyne amenu(ey iman edenler) diye başlayan ayetler Medeni'dir.
- Mekki sureler kısadır. Çetin bir üslupla mücadele ruhu taşır. (Kella) hayır gibi zorba harflerle başlar. Kureyş cebbarlarına tesir edecek bir üslup vardır.
-Mekki sureler ruhani cezbeler, tatlı musiki ahenklerle doludur. Medeni sureler derin düşüncelere sevk eder.
-Mekki surelerde lafızlarda azamet ve ihtişam vardır. Medeni surelerde daha çok kanun dili gibi dini lafızlar ve ahkami ıstılahlar vardır.
-Mekki surelerde; geçen ümmetlerin kıssaları, ibret ve nasihatler vardır. Medeni surelerde ise ibadet, muamelat ve cezalar ile ilgili ayetler ekseriyettedir.
-Mekki Surelerde ehl-i kitaptan bahisler yoktur.
-Mekki surelerde cihad ayetleri yoktur. (s. 58)
12-İhtilaf olsa da çoğunluğa göre en son inen ayet;
وَاتَّقُواْ يَوْماً تُرْجَعُونَ فِيهِ إِلَى اللّهِ ثُمَّ تُوَفَّى كُلُّ نَفْسٍ مَّا كَسَبَتْ وَهُمْ لاَ يُظْلَمُونَ
"Allah'a döneceğiniz ve sonra haksızlığa uğramadan herkesin kazancının kendisine eksiksiz verileceği günden korkunuz."(Bakara: 281) ayetidir. Ashab, bundan acı haberin yaklaştığını anladı.(s.61)
13- Mekke'de inen ilk ayet; İkra,
Mekke'de toptan nazil olan ilk sure; Müddesir veya Fatiha,
Mekke'de ilk ilan olunan sure; Vennecm,
Mekke'de son nazil olan sure; Muminun,
Medine'de ilk inen sure; Bakara,
Medine'de son inen sure; Nasr,
Medine'de son inen ayet; Bakara: 281. Ayettir.(s.61)
14-Mushaf-ı Şerif Fatiha ile başlar, Nas Suresi ile sona erer. Bu iki surenin harfleri tekrarsız olarak 22'dir. Alusi'nin nakline göre bunu nüzul senelerine bir işaret sayanlar olmuştur. (s. 61)
15-Beyzavi ve Zemahşeri'ye göre uzun surelerden Tevbe ve Yusuf sureleri birden, topyekûn nazil olmuştur.(s.63)
-devam edecek-
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
Görmedikleri halde, Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükafat vardır.
Mülk, 12
GÜNÜN HADİSİ
Emin ve doğruluktan ayrılmayan ticaret ehli (ayette sırat-ı müstakim ashabı olarak zikredilen) peygamberler, sıddikler, şehidler ve salihlerle beraberdir.
Tirmizi, Büyu 4, (1209); İbnu Mace, Ticarat 1, (2139)
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...