TEVESSÃœL VE Ä°STÄ°ÄžASE HAKKINDA ON NOKTA RÄ°SALESÄ°-3

BEŞİNCİ NOKTA Eğer biri derse; “Kabir ehline hitap eden ancak onların sebep ve yapan olduklarını kasd ettiğini (yani hitap edilen peygamber veya veli o kişiye Şefaat eder veya dua eder) farz ettik, peki kabir ehli duymayan ölüler değil mi


Mehmet Åžerif Aslan

aslanmserif@gmail.com

2020-12-22 09:45:36

BEŞİNCİ NOKTA

Eğer biri derse; "Kabir ehline hitap eden ancak onların sebep ve yapan olduklarını kasd ettiğini (yani hitap edilen peygamber veya veli o kişiye Şefaat eder veya dua eder) farz ettik, peki kabir ehli duymayan ölüler değil mi?

Cevap: Bizim Ehl-i Sünnet topluluğumuzun itikadı, mutezileye muhalif olarak, kabir ehlinin kabirlerinde berzah hayatıyla diri olup, Allah'a itaat etmiş olanlar nimet görüyor, kafirlerin ise azap görüyor olmasıdır.. Ve buna dair mütevatir sahih hadisler varid olmuştur.

İbn-i Kayyım'ın (Ruh kitabında) özet olarak dediği gibi: Şüphesiz Allah Teâlâ kabir ehline selam vermemizi meşru kılmıştır. Ve bunun ümmet üzerine meşruluğuna selef ve halef âlimler icma etmişlerdir. Ve bizden olan o selam ve hitap, duymayana ve anlamayana olması mümkün değildir.

ALTINCÄ° NOKTA

Eğer denilirse; "farz ettik ki kabir ehli duyuyorlar, peki denizlerin ve memleketlerin ötesinde ona hitap edenleri nasıl duymuş olur?

Cevap; Her velinin her zaman her çağıranı duyduğunu isbat eden hiç bir delil yoktur, lakin bu mümkündür. Çünkü Allah'ı aciz bırakan hiçbir şey yoktur. Âlimlerin nezdinde salih bir kuldan gelecek yardım, keramet babına girer.

Büyük İmam Şihabuddin Ahmed el-Remli'nin şu sözünü düşün; "Enbiya, mürselin, evliya ve salihine istiğase yapmak caizdir. Nebiler, resuller, veliler ve salihler için ölümden sonra yardıma koşma vardır. Çünkü enbiya mucizesi ve evliya kerameti, ölümleriyle kesilmez." Bak bu imam hangi zaviyeden konuya bakmış?

YEDÄ°NCÄ° NOKTA

Denilirse; "Hadis -i Şerifte kanıtlanmamış mıdır ki, "insan öldüğü zaman artık kendi ameli kesilir"(Riyazu's Salihin, h.n. 949) Bu veli başkasına nasıl fayda verir?

Biz deriz ki: Hadisten maksat; kendisine faydalı olan arayışın kesilmesidir, çünkü amel ve imtihan diyarı olan dünya bitmiştir. Fakat duasından başkalarının faydalanmış olması, hadise aykırı değildir.(dünya hayatı itibarıyla) ölmüş olandan diriye fayda sağlayan hadisler varit olmuştur.

İşte Allah'ın peygamberi Musa aleyhisselam elliden beşe kadar olan namazımızı hafiflettiği zaman tüm İslam ümmetine menfaat sağlamıştır. (İbn Kesir bu rivayeti kaydettikten sonra der ki: Bunu, imam Ebu Cafer bin Cerir el-Taberî, Hasan b. Yahya tarikiyle de rivayet etmiştir. Ayrıca Ibn Ebu Hatim, Ahmed b. Abde tarikiyle de rivayette bulunmuştur.)

Ve Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor: "Benim hayatım sizin için daha hayırlıdır, siz konuşuyorsunuz, biz de sizinle konuşuyoruz, ölümüm de sizin için daha hayırlıdır, bana sizin ameliniz arz ediliyor, gördüğüm iyilikler için Allah'a hamd ediyorum, gördüğüm kötülükler için, Allah'tan sizin için mağfiret diliyorum" Acaba, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem in bizim için mağfiret dilemesi, bize fayda mı sağlıyor, yoksa o abes bir şey midir?!!! Hâşâ..

Ve Hadis-i şerifte şöyle gelmiştir: "sizin yaptıklarınız ölmüş akrabalarınıza ve kabilelerinize sunulur, eğer hayır ise sevinirler, eğer hayır değil ise, Allah'ım, bizi hidayete erdirdiğin gibi onları da hidayete erdirmeden öldürme derler" (İmam Ahmed, Hakim-i Tirmizi "Nevadirül-Usûl"de, ve İbn-i Mende Enes (Radıyallahû anh) 'dan) Bu hadisin birçok rivayet yolları vardır. Belki de onu müstakil bir risalede zikrederim. Acaba bu ölülerin duaları için fayda var mı yoksa abes ve zayi bir şey mi?

-devam edecek

 

 

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

Mehmet Åžerif aslan, 2020-12-22 12:48:55

Çok güzel Allah razı olsun

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

DÄ°ÄžER YAZILAR

Allah dilediğini hesapsız rızıklandırır.

Nûr, 38

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

"Cebrail bana komşuya iyilik etmeyi tavsiye edip durdu. Neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım."

Buharî, Edeb 28; Müslim, Birr 140-141. Ayrıca bk. Tirmizî, Birr 28; İbni Mace, Edeb 4

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI