MÜMİN PAMUK ÇUVALINA MI BENZER?

Merhum Ali Yakup Cenkçiler Hocaefendi(1913-1988) İslami İlimleri tahsil etmek için memleketi Arnavutluk’tan Mısır’a hicret edeceği sıralar(1930’ların başları) bazı kimseler ona demişler ki; -Evladım, senin ne işin var Mısır’da, Bizim buralarda dünyada eşine rastlanmaz alimlerimiz, hocalarımız var.”


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2021-06-08 10:53:03

Merhum Ali Yakup Cenkçiler Hocaefendi(1913-1988) İslami İlimleri tahsil etmek için memleketi Arnavutluk'tan Mısır'a hicret edeceği sıralar(1930'ların başları) bazı kimseler ona demişler ki;

-Evladım, senin ne işin var Mısır'da, Bizim buralarda dünyada eşine rastlanmaz alimlerimiz, hocalarımız var."

Merhum hoca, Arnavutluk gibi küçük bir ülkedeki hocaları az çok tanıdığı için bu sözlere taaccup eder ve merak saikasıyla bu "eşine az rastlanır" hocaefendilerden birinin Cuma vaazına iştirak eder.

Cemaatin pür dikkat kesildiği vaazında vaiz efendi şöye demektedir;

"Cemaat Peygamber efendimiz mümini tarif ederken buyuruyor ki;

"El muminu kiysu kutnin" yani; "Müslüman içi pamuk dolu çuval gibidir." Ne müthiş benzetme..Bu ne demektir biliyor musunuz? Mümin pamuk gibi bembeyaz, süt gibi saf ve temiz, karışıksız, katıksız, kar gibi ak pak olmalı..Pamuk, kozasından çıkarıldığında ve çuvala ilk girdiğinde nasıl temizse, toz toprak görmemişse, işte Müslüman da böye olacak"

Cenkçiler hocaefendi beyninden vurulmuş gibidir. Şimdiye kadar böyle bir hadise rast gelmemiştir. Vaaz sonrasında hocayı vaazından dolayı tebrik eder ve hadisi şerifi sorar.

 Hoca pervasızca, vaaz öncesinde hazırlık için kitapları karıştırırken bu ibarede bir hadise rast geldiğini, hadisteki fatin(zeki) ibaresini bir türlü çözemediğinden "herhalde mürettip hatasıdır; kaf yerine fe yazılmış, olsa olsa kutun(pamuk)tur diye düşündüğü, diğer ibare olan keyyis(uyanık) ifadesinin de bu hale göre kiys(çuval) manasına geleceğini düşünerek, böyle bir mana verdiğini anlatır ve "evlat, biz bu saçları değirmende ağartmadık, bu yolda çok emek harcadık" der. 

Bunun üzerine merhum Ali Yakup Hocamız, ibareleri harekesiz olduğundan yanlış okuyan Hocaefendiye ibareleri düzelterek okuyup, hadisin manasının "Mümin uyanık, akıllıdır" manasına geldiğini söyleyince, muhatabı afallar, "galiba haklısın evlat, ama bu Arapça da çok zor lisan, çok " deyip başını sallayarak uzaklaşır..

Kaynak

Mustafa Atalar, Hocamla Yıllarım, Cilt:1, İnkilap Yayınları, İst. 2020, 1. Baskı

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

O gün ne mal fayda verir, ne de evlat. Ancak Allah'a selim bir kalb ile gelenler (fayda görürler.)

Şuara, 88-89

GÜNÜN HADİSİ

Sizden biriniz, kendisi için sevdiği şeyi (mü'min) kardeşi için de sevinceye kadar kamil mümin olmaz.

250 Hadis, s.148

TARİHTE BU HAFTA

*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI