KADERİN MERTEBELERİ
Kaderin dört mertebesi vardır: a. Olmuş, olacak ve olmakta olan bütün herşeyin Allah’ın ezelî ilminin dairesinde bulunması. b. İlm-i ezelîde var olan herşeyin “Levh-i Mahfûz” kitabında yazılması. c. Allah’ın ezelî ilminde ve Levh-i Mahfuzda olan kader ve takdirin bütün hatlarıyla Allah’ın meşietine dâhil olması. İlahî meşietin dışında kalmaması.
Kaderin dört mertebesi vardır:
a. Olmuş, olacak ve olmakta olan bütün herşeyin Allah'ın ezelî ilminin dairesinde bulunması.
b. İlm-i ezelîde var olan herşeyin "Levh-i Mahfûz" kitabında yazılması.
c. Allah'ın ezelî ilminde ve Levh-i Mahfuzda olan kader ve takdirin bütün hatlarıyla Allah'ın meşietine dâhil olması. İlahî meşietin dışında kalmaması.
d. Mukadder olan herşeyin Allah'ın ezelî ilminde ve Levh-i Mahfûzda yer aldığı şekliyle yaratılması. Diğer bir ifadeyle, mukadderatın dışa yansıyan vücud-u haricileri, vücud-u ilmîlerine mutabık olarak tezahür etmesi.
وَمَا كَانَ لِنَفْسٍ أَنْ تَمُوتَ إِلاَّ بِإِذْنِ الله كِتَاباً مُّؤَجَّلاً
"Alah'ın izni olmadan hiç kimsenin ölmesi sözkonusu değildir. (Çünkü) bu, vakti belirlenmiş ve bir kitapta yazılmıştır" (Al-i İmran, 3/145) mealindeki ayette-icmalî olarak- kaderin bu dört mertebesinin altı çizilmiştir.
4. Taalluku bakımından kaderin çeşitleri:
İslâm âlimleri, hedefindeki konular bakımından umumî, umrî, senevî, yevmî olmak üzere ilahî takdiri dört kısma ayırmışlardır.(1)
a). Umumî/mutlak takdir: kâinat çapında, olmuş ve kıyamete kadar olacak bütün varlıkların Allah tarafından Levh-i Mahfuzda yazılmasıdır.
b)Umrî/ömürlük takdir: Bu takdir, daha annesinin rahminde iken, insanın rızkı, eceli, ameli, şakî veya said olduğuna dair dört çeşit mukadderatın yazılmasıdır. Bu takdir Levh-i Mahfuzda yazılı olmakla beraber, insan bir cenin olarak annesinin rahminde iken de ayrıca yazılır.
c)Senevî/senelik takdir: Bu ilahî takdir her yılın kadir gecesinde takdir edilen yıllık plan ve programdır.
إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنذِرِينَ {*} فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ {*} أَمْراً مِّنْ عِندِنَا إِنَّا كُنَّا مُرْسِلِينَ
"Biz Kur'an'ı mübarek bir gecede (Kadir gecesinde) indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız. Her hikmetli iş o gecede ayırdedilir. (Yâni) katımızdan (verilen) bir emir. Gerçekten biz, (peygamberleri) göndermekteyiz."(Duhan, 44/3-5) mealindeki ayette, her yılda vukua gelecek olan ölüm, doğum, rızık, amel, yağmur ve kimlerin hacca gideceği gibi hususların o yılın Kadir gecesinde takdir edileceğine işaret edilmiştir.
d)Yevmî/günlük takdir: Bu kader ve takdirden maksat, Allah'ın ezeli iminde ve Levh-i Mahfuzda var olan kaderin günlük planlamasıdır.
يَسْأَلُهُ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ كُلَّ يَوْمٍ هُوَ فِي شَأْنٍ
"Göklerde ve yerde olanlar Allah'tan istekte bulunuyorlar. O her gün ayrı bir yaratmadadır" (Rahman, 55/29) mealindeki ayette bu gerçeğe işaret edilmiştir. Her gün Allah, kimini zengin, kimini fakir, kimini aziz, kiminin zelil, kimini hasta, kimini sağlıklı, kimini mahzun, kimini mesrur kılar.
Dipnotlar
(1)Abdullah b. Cebrin, İtikadu Ehli's-Sünne, 7/3.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
Kur'an okuyacağınız zaman, kovulmuş şeytandan Allah'a sığının.
Nahl,98
GÜNÜN HADİSİ
Ebû Malik'in babası şöyle dedi: Ben Rasûlullah'(S.A.V.)den işittim, şöyle buyuruyordu: "Her kim Allah'dan başka hak ilah yok eder, ve Allah'dan gayri ibadet olunan şeyleri tanımazsa onun malı ve kanı haram (dokunulmaz) olur. Hisabı da Allah'a aiddir."
(Müslim, Kitabu'l-İyman,37)
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...