SAHÂBENİN ADALETİ VE ÂLİMLERİN BUNA DAİR AÇIKLAMALARI-1
1.Hâfız ibn Hacer el-Askalânî el-İsâbe adlı eserinde diyorki: "Ehli-sünnet, sahâbenin âdil olduğu konusunda ittifak etmiştir. Bu hususta bir kısım ehli-bidat dışında, kimse muhalefet etmemiştir."
1. Hâfız ibn Hacer el-Askalânî el-İsâbe adlı eserinde diyorki: "Ehli-sünnet, sahâbenin âdil olduğu konusunda ittifak etmiştir. Bu hususta bir kısım ehli-bidat dışında, kimse muhalefet etmemiştir."
2. Hatip el-Bağdâdî, el-Kifâye adlı eserinde bu hususla çok değerli açıklamalarda bulunmaktadır: "Ashabı kirâmın adaleti Allah'ın onları âdil sayması, onların temizliğinden haber vermesi ve onları seçtiğini beyan etmesiyle sabit olmuştur. Onların bu vasfını anlatan âyetlerden bazıları şunlardır:
Sizler insanlar için çıkartılmış en hayırlı topluluksunuz. (Âli İmran-110)
İşte böylece sizi vasat/âdil bir topluluk kıldık. (Bakara-143)
Muhâcirlerden ve Ensârdan İslâm'a girmekte ilk öne geçenler ile bunlara güzelce (ihsanla) tabi olanlar... Allâh onlardan râzı olmuştur, onlar da Allah'tan râzı olmuşlardır. (Allâh) onlara, altlarından ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennetler hazırlamıştır. İşte büyük kurtuluş budur. (Tevbe-100)
Ey Nebi! Allah ve müminlerden sana tâbi olanlar sana yeter. (Enfâl 64)
(Bir de o mallar) göç eden fakirlere aittir ki onlar yurtlarından ve mallarından sürülüp çıkarılmışlardır. Allah'tan lütuf ve rıza ararlar, Allah'ın Resûlüne yardım ederler, işte onlar, sâdıkların tâ kendileridirler. Daha önceden Medine'yi yurt edinmiş ve gönüllerine imanı yerleştirmiş olan kimseler, kendilerine hicret edip gelenleri severler ve onlara verilen (ganimet)lerden ötürü içlerinde hiçbir kıskanma veya istek duymazlar, kendilerinin ihtiyaçları olsa dahi kardeşlerini öz canlarına tercih ederler. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa, işte onlar kurtuluşa erenlerdir. (Haşr- 8, 9)
Andolsun ki Allah, (Hudeybiye'de) o ağacın altında sana biat ettikleri zaman, müminlerden razı oldu. Onların kalplerindeki ihlâsı bildiği için üzerlerine sekîne, huzur ve güven indirdi. Onları hemen yakında gerçekleşen bir zaferle ve alacakları birçok ganimetle mükâfatlandırdı. Allah azîz ve hakîmdir. (Fetih-18).
Konuyu uzatacağı endişesiyle zikretmediğimiz nice ayet ve hadisler vardır ki, onların tümü Sahabilerin adil olduklarını kat'î bir şekilde ifade etmektedir. Allah onları âdil saydıktan sonra, onların hiç kimsenin tadiline ihtiyaçları yoktur. Bununla beraber onlar hakkında zikrettiğimiz ayet ve hadislerden hiçbiri vârid olmamış olsaydı dahi onların yapmış oldukları hicret, cihad, İslâm'a sahip çıkma, canlarını ve mallarını bu yolda verme, din uğruna gerektiğinde evlatlarına ve babalarına karşı tereddüt etmeksizin savaşmaları, dini tebliğ etmeleri ve güçlü imanları onların adaletini ispat ettiği gibi, onların nezih olduklarına inanmayı da gerekli kılmaktadır. Onlar kendilerinden sonra gelen ve başkalarının adalet ve nezâhatı ile alakalı hüküm beyan edenlerin hepsinden daha üstündürler. İşte bütün âlimlerin ve sözüne güvenilir kimselerin görüşü budur…"(1)
Yine Hatîp kendi senediyle Ebû Zür'a er-Râzî'nin şöyle dediğini nakleder: "Allah Rasûlü'nün (sallallâhu aleyhi ve sellem) Ashabından birine dil uzatan birini görürsen bil ki o zındıktır. Zirâ Allah Rasûlü haktır, Kur'ân haktır, Peygamberin getirdiği mesaj haktır. Bütün bunları bize ulaştıran ise sahâbedir. Sahâbeyi ayıplayan kimselerin amacı, onların şâhitliğini ve güvenilirliğini cerhetmek ve böylece Allah'ın kitâbını ve Peygamber'in sünnetini geçersiz hale getirmektir. Öyleyse sahâbîleri değil, bilakis onlara dil uzatanların güvenilirliğini cerhetmek daha uygundur, bunlar zındıktır.(2)
3. Hâfız İbn Hacer, Ebû Muhammed b. Hazm'ın şöyle dediğini nakleder: "Cenabı Hakk şöyle buyurmaktadır: Elbette içinizde fetihten önce mallarını infak edenler ve savaşanlar başkalariyla eşit değildir; onların derecesi fetihten sonra infak edip savaşanlardan daha büyüktür. Bununla beraber Allah hepsine cenneti vaad etmiştir. (Hadîd-10); Bizden kendilerine cennet takdir edilmiş olanlar varya, işte onlar, Cehennemden uzak tutulurlar. (Enbiyâ-101); Bu iki ayetten Ashabın tamamının cennet ehli olduğu anlaşılıyor. Onlardan hiç birisi Cehennem'e girmez. Zira yukarıda geçen ayetlerin muhatabı onlardır."(3)
Burada şöyle bir soru akla gelebilir: Yukarıda geçen birinci âyette infaktan ve savaşmaktan söz edilmektedir. Keza mevzunun başında geçen üçüncü ayette ihsân kaydı vardır. Bu kayıtlara göre mezkûr nitelikleri taşımayanlar ayetlerde geçen faziletlerin kapsamının dışında kalmazlar mı?
Cevap: Bu kayıtlar Ashabın çoğunun bu nitelikleri kendilerinde taşımasından dolayı zikredilmiştir. Dolayısıyla bilfiil infakta bulunup savaşa katılanlar da, bu potansiyeli taşıyan Sahabiler da bu kapsama girerler. ["Şefkatli anneler saygıya değerdir" ifadesi nasıl "şefkatli olmayan annelere karşı saygısızlık edilebilir" şeklinde muhalif bir mana taşımıyorsa aynen öyle mezkûr ayetlerde de mefhumu muhalif kastedilmemektedir. Aksine Sahabenin genelde sözkonusu edilen vasıflarla muttasıf olduğunu belirtmektedir. Başka bir ifadeyle belirtmek gerekirse bilfiil infakta bulunmuş ya da savaşa katılmış olsun olmasın mümin olarak Hz. Peygamber'e eşlik eden ve onunla bir araya gelmek (sohbet) başlıbaşına büyük bir fazilettir. Kaldı ki Sahabe arasında az ya da çok bilfiil infakta bulunmayan veya her hangi bir savaşa katılmayan kişi sayısı yok denecek kadar azdır.](4)
Hâfız İbn Hacer şöyle devam ediyor: Allah Resûlu ile az da olsa bir araya gelmiş olan sahâbilerin saygınlığı görüşü Hulefâ-i Râşidin ve diğer Sahabiler tarafından da kabul edilmiştir.(5)
İbn Hacer burada birçok Sahabeden uzunca nakillerde bulunup konuyu şöyle bağlar: "İşte bu rivayetler açıkça göstermektedir ki; Hulefâ-i Râşidin ve diğer Sahabiler, hiçbir makamı Sahabilik makamına denk tutmamışlardır. Nitekim bu husus sahih hadislerde de yer almaktadır."(6)
4. Tahâvî diyorki: "Biz Allah Rasûlü'nün ashâbını sever ve onların hiç birisinin sevgisinde kusur etmeyiz ve onların hiçbirinden teberrî etmeyiz ve onlara buğz eden; onları kötülükle ananlara da buğz ederiz. Sahabeyi ancak hayırla anarız. Onlara muhabbet beslemek dindir, imandır ve ihsandır. Onlara buğz etmek ise küfür, münafıklık ve taşkınlıktır."(7)
5. Allâme Kurtubî diyor ki: "Hiçbir Sahâbiye yüzde yüz bir hatâyı nisbet etmek câiz değildir. Çünkü onların, hepsi yaptıkları işlerde ictihad ediyorlardı, yaptıklarıyla Allah'ın rızasını arıyorlardı. Onların hepsi bizim için önderdirler. Cenâb-ı Hak bizi onların aralarında baş gösteren münakaşalar hususunda dilimizi tutmakla mükellef kılmıştır. Hz. Peygamber, onlara hakaret etmeyi yasaklamıştır. Cenâb-ı Hak bize onları af ettiğini ve onlardan razı olduğunu haber vermiştir. Ayrıca değişik kanallarla Hz. Peygamber'den (sallallâhu aleyhi ve sellem) şu hadis varid olmuştur: 'Şüphesiz ki Talha yeryüzünde yürüyen bir şehittir'. Şayet Hz. Talha'nın daha sonra savaşa (Cemel hadisesine) çıkması isyan olsaydı, orada öldürülmekle şehid olmazdı. Çünkü şehâdet mertebesi ancak tâat yolunda öldürülmekle elde edilir.[8] Bunun böyle olduğuna, 'Zübeyr'in katili Cehennem'dedir' ve 'Safiyye'nin oğlunu öldüreni cehennemle müjdele' şeklindeki sahih hadisler de delâlet etmektedir. Durum böyle olunca Talha ve Zübeyr'in âsi ve girdikleri savaştan dolayı günahkâr olmadıkları anlaşılmaktadır. Âlimlerden birine onların aralarında akıtılan kanların durumu sorulduğunda, soruya şu âyetle karşılık vermiş; 'Onlar gelip geçmiş bir ümmettir. Onların kazandıkları kendilerine sizin de kazandığınız size aittir ve Siz Onların yaptıklarından sorumlu olmayacksınız.' (Bakara-134)"(9)
6. Taftazânî şöyle der: "Sahabeyi ta'zim ve onlara ta'n etmekten kaçınmak vaciptir." Görünüşte onlara ta'n etmeyi zahire göre gerekli kılan meseleleri güzel manalara hamletmek ve güzel yönde tevil etmek gerekmektedir. Hele muhâcir ve ensâr, Biatu'r-Rıdvan'da bulunanlar, Bedir'e, Uhud'a ve Hudeybiye'ye katılanlar şânının yüceliği hususunda ümmetin icması vardır. Açık âyetler ve sahih hadisler buna şahittirler. Bunların tafsilatı hadis, siyer ve menkıbe kitaplarında yer almaktadır. Allah Resûlü Sahabeye ta'zim etmeyi emretmiş ve herkese onlara ta'n etmekten dilini korumasını emretmiştir. Nitekim buyurur ki; "Ashabıma ikramda bulununuz Şüphesiz ki onlar sizin seçkinlerinizdir".Başka bir Hadiste: "Sakın Ashabıma dil uzatmayınız" demiştir. Diğer bir hadiste; "Ashabım hususunda Allah'tan korkunuz.(10)
Dipnotlar
1- Hatîb, el-Kifâye fî İlmi'r-Rivâye, s. 94-95.
2-Hatib, el-Kifâye fî İlmi'r-Rivâye, s. 97.
3- İbn Hacer, el-İsâbe
4- Mütercim notu: M.Y.
5- Bkz. İbn Hacer, el-İsâbe, I/10-11.
6- Bkz. İbn Hacer, el-İsâbe, I/10-11.
7- el-Akîdetu't-Tahâviyye (Şerh ile birlikte), 467.
8-Kurtubî'nin kullandığı "savaşa çıkması" tabiri uygun bir tabir değildir. Çünkü Hz. Talha ve Hz. Zübeyr, Hz. Ali ile savaşmaya değil, insanlar arasında barış yapmak için veya Hz. Osman'ın katillerine kısâs uygulanması için çıkmışlardır. Savaş ise ansızın iki grubun da kastı olmadan içerideki münafıkların tahrikiyle meydana gelmiştir.
9- Kurtubî, el-Câmi' li-Ahkâmi'l-Kur'ân, XVI/322.
10- Taftazânî, Şerhu'l-Makâsıd, İstanbul, II/303.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
AFETLER VE KURTULMA YOLLARI
A-ZAHİRİ AFAT: -İflas. Müslümanların çoğu iflasla kuşatılmasının sebebi: bilgi azlı
TEŞRİK TEKBİRLERİ
Teşrik tekbirlerinin ve ihlas suresinin Arefe gününde 1000 defa okunmasının bazı hikmetleri:
İSTİKBAL İSLAM’INDIR-3
Bediüzzaman’ın Müdellel Ümidi: Bediüzzaman hazretleri, (31 Mart hadisesinden bir müddet son
İSTİKBAL İSLAM’INDIR-2
II. HZ. PEYGAMBERDEN GELEN BEŞARETLER Hayatı boyunca ümmetine karşı gösterdiği ilgi, şefkat
İSTİKBAL İSLAM’INDIR-1
Gelecekte İslamiyet’in hâkimiyetine işaret eden beşaretler: Kur'an-ı Kerim'in istikbalin hâ
ÖLENLER EŞİT DEĞİLDİRLER
İnsanların ölüme negatif düşüncelerle bakmalarındaki sıkıntılardan biri de şudur ki, onu
CENNET VE CEHENNEM SADECE MANEVİ DEĞİLDİR
Cennet ve Cehennem iki yurttur; birisi sevaba birisi azaba, birincisi muttakilere, ikincisi kâfirle
ACBU’Z ZENEB HADİSİ
Bir sorunun cevabı; “Müzedeki bir insanın iskeleti 2.000 senedir var olduğu söyleniyor. Halbu
NAMAZDA 17 SIRRI
İslam Literatüründe “el-Mabud” kelimesi hakiki mabud olan Allah’ın bir vasfıdır. Ebced d
İNSANLARIN AYIBINI GİZLEMEK
Kişi kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa, başkalarına da öyle davranmalıdır. Bu minva
CEHENNEM NEREDEDİR?
Soru: Cehennem Nerededir? Cevap: Cennet ise Kur’an-ı Kerim'de zikredildiği gibi yüksektedir ve
- RUM SURESİ ÖZELİNDE FITRAT DİNİ’NE BAKIŞ
- HADİSLER IŞIĞINDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ-2
- HADİSLER IŞIĞINDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ-1
- SAYGI GÖSTERGELERİ
- SAHÂBENİN ADALETİ VE ÂLİMLERİN BUNA DAİR AÇIKLAMALARI-2
- SAHÂBENİN ADALETİ VE ÂLİMLERİN BUNA DAİR AÇIKLAMALARI-1
- FİTNE HADİSLERİNE İTİRAZLAR
- NEDİR İTTİHAD-I İSLAM?
- BATI DÜNYASININ İHANET SENARYOLARI VE PİLTDOWN ADAMI
- HZ. MUAVİYE'NİN, OĞLU YEZİD'İ VELİAHD TAYİN ETMESİ
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-5
- HZ. MUÂVİYE RÂŞİD HALÎFELERDENDİR
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-4
- ABDULLAH BİN SEBE DİYE BİRİ YOK MUDUR?
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-3
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-2
- SORU SORMA AHLAKI
- İLİM ALINACAK ÂLİMİN ÖZELLİĞİ VE SEÇİMİ
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-1
- HÜR MÜSLÜMAN HANIMIN VASIFLARI:
- İLMİ, SALİH VE EHLİYETLİ HOCALARDAN ALMANIN ZORUNLULUĞU
- İLİM TAHSİLİNDE ÂLİ HİMMET SAHİBİ OLMAK
- İLİM TAHSİLİNDE VE ÖĞRETİMİNDE İYİ NİYET
- HAKKA TALİP OLANLARA ÖNEMLİ TAVSİYELER
- İSLÂM, BİLİME DÜŞMAN MIDIR?
- İLİM TALEBESİNİN İHTİYAÇ DUYACAĞI MEZİYETLERİN ÖZETİ
- İLMİN KADRİNİ BİLMEK
- PEYGAMBERLERİN MASÛM OLUŞU
- BİR MEDRESE PROGRAMI ÖRNEĞİ
Hala mı Allah'a tövbe etmezler ve O'ndan bağışlanma istemezler? Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.
Maide, 74
GÜNÜN HADİSİ
Her kim, inanarak ve karşılığını yalnız Allahtan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır."
Buhârî
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...