KADER RİSALESİ’NDEN İZAHLAR-1
Kıymetli ziyaretçilerimiz, geçen Şubat ayı içinde dar-ı bekaya irtihal eden merhum Prof. Dr. Alaaddin Başar beyin 26. Söz(Kader Risalesi)’den yaptığı bir dersin dökümünü sizlerin hizmetine arz ediyoruz. Alaaddin ağabey, dere bir mukaddime ile bir ihzariye yapmış. Daha sonrakısım kısım,zah etmiş. Aşağıda bu bölümü bulacaksınız. Merhuma binler
Takdim
Kıymetli ziyaretçilerimiz, geçen Şubat ayı içinde dar-ı bekaya irtihal eden merhum Prof. Dr. Alaaddin Başar beyin 26. Söz(Kader Risalesi)'den yaptığı bir dersin dökümünü sizlerin hizmetine arz ediyoruz.
Alaaddin ağabey, dere bir mukaddime ile bir ihzariye yapmış. Daha sonra kısım kısım izah etmiş. Aşağıda bu bölümü bulacaksınız. Merhuma binler fatihalar ile..Cevaplar.org
وَاِنْ مِنْ شَيْءٍ اِلاَّ عِنْدَنَا خَزَائِنُهُ وَمَا نُنَزِّلُهُ اِلاَّ بِقَدَرٍ مَعْلُومٍ
"Hiçbir şey yoktur ki, hazineleri Bizim yanımızda olmasın. Herşeyi Biz belirli bir miktarla indiririz." (Hicr Sûresi, 15/21)
Ayette Cenab-ı Hakk "her şeyin hazinesi bizim yanımızdadır, katımızdadır buyuruyor. Üstad da diyor ya "her şeyin hazinesi O'nun yanında."(Sözler, s. 319) Her şey deyince bu cemaat te her şeye giriyor mu girmiyor mu? Şey misiniz, değil misiniz? Şeysiniz değil mi? Her şeyin hazinesi yanımızdadır buyuruyor biz de o şeylerdeniz. Biz de Cenab-ı Hakk'ın ilm-i ilahisindeydik. Ne buyuruyor "malum bir kader ile, miktar ile indiririz." Zamanı gelince bizi indirdi işte. Bütün insanlar Cenab-ı Hakk'ın hazinesinde, bütün nebatat ta Cenab-ı Hakk'ın hazinesinde, bütün hayvanat ta Cenab-ı Hakk'ın hazinesinde, katında. Hazine, esma-i ilahiye manasında, ilim manasında.
Her şeyi birden indirseydi, bütün insanlar birden yaratılsa, bütün hayvanat birden yaratılsa, bütün nebatat birden yaratılsa ne oldurdu bu dünyada halimiz? Birbirimiz boğardık o ayrı mesele de, ilim olmazdı, tekâmül olmazdı, tecrübe olmazdı… Hiçbir şey olmazdı. Cenab-ı Hakk bu ayette bunu haber veriyor. Demek ki kader bu demek.
Üstadımız bu tabiri çok kullanıyor; esma-i ilahiye künuz-u mahfiyedir. Künuz, kenzin çoğulu, hazineler. Esma-i ilahiyenin her biri, bir hazine. Cenab-ı Hakk'ın bin bir esması var, hatta sonsuz esması var, sayısını Allah bilir. Tüm bu esmalar hazine. Ne dolu? Şafi ismi şifa dolu, Hadsiz hastalar şifa buluyorlar, ama şifa bitmiyor. Bir hafta sonra bir sürü daha insan, hayvan dünyaya geliyor onlar da hastalanıyorlar, onlar da şifa buluyorlar. Bir süre sonra bir sürü daha hasta geliyor, onlar da şifa buluyorlar. Demek Şafi ismi bitmez tükenmez bir hazine; bütün şifalar oradan geliyor. Rezzak ismi hazine. Bütün rızıklar oradan akıyor. Sadece 5,5 milyar insan her gün yiyor, hayvanlara da girersek akıl almıyor da. Birer ekmek yense 5,5 milyar ekmek eder, koysanız bir dağ olur. Birer litre su içilse bir nehir olur.
Hani cennette sütten nehirler var buyruluyor. Hani nasıl olur diyorlar ya, dünyada sütten nehirler akıyor. Her gün insanların, hayvanların içtiği sütleri bir araya getirin, tam bir nehir olur. Ama bu nehirler, nehir olarak akmıyor da musluklardan akıyor. Üstad diyor ya, "memeler musluğundan Cenab-ı Hakk yavruları besliyor"(bkz; Mektubat, s; 260, Lem'alar, s. 63, Şualar, s. 610) Bu dünya hikmet dünyası olduğu için süt nasıl akıyor? Musluklardan akıyor. Yine gaybtan geliyor. Hayvan ot yiyor, buradan süt akıyor. Anne fasulye yiyor, süt akıyor, ekmek yiyor yine süt akıyor. Belli bir şey; Allah yaratıyor, gayptan geliyor. Toplasan bir nehir olur.
Esma-i ilahiyenin her birisi bir hazine. Her biri bir nehir olur. Biri şifa nehri, biri rızık nehri, biri surat nehri, biri teyzyin ( gözetme) nehri ilââhir. Bunları Cenab-ı Hakk toptan indirmiyor da, malum bir kaderle indiriyor. Bir ölçü ile indiriyor. Kader bu işte. Her şey Cenab-ı Hakk'ın iman-ı mübin ilmi ilahisinde en güzel şekilde kaydedilmiş, yazılmış. Bunun tecellileri birer mahfuz oluyor, yani her şey kayıtlı, kader bu işte.
Kader deyince de iki soru. 30 senedir bu soruları dinliyorum. Kader bu olur mu? İki soru iman rüknü olur mu? Neymiş falan ormanında dolananın ne kabahati var? Maşallah öz oğluna, akrabasına sahip çıkılmıyorken, maşallah sen nerelere gitmişsin, seni tebrik ederim diyeceğim geliyor yani. Kendine sahip olmuyor da, gidiyor ormandakine. Adam akrabasını, mahallesini bitirmemiş, Türkiye'yi bitirmemiş, bana Afrika' dan dem vuruyor.
Bir başka soru da, Cenab-ı Hakk benin ne yaptığımı biliyor. Benim kabahatim ne? Kader, her şey Cenab-ı Hakk'ın katındadır, bu manada baktın mı, Kadersiz hiçbir şey yok. Her neye baksan onu görürsün, iman rüknü böyle olur. Eline bakıyorsun niye bu baş parmak burada. Kader budur işte, bu iki eklemli olacak, diğerleri üç eklemli, kader bu işte. İki göz olacak, gözler önde olacak. Kulaklar, ağız önde olacak. Ayaklar öne doğru gidecek bunlar hep kader. Cephemiz önde, ayaklar arkaya doğru gitsin, o iş nasıl olacak? Gözümüz önde olsa ağzımız arkada nasıl yiyeceksin? Neye baksan ilimle, ölçü ile yapılmış. Onun için kader her şeyde okunuyor. Niye burada saç var da, alnımda yok? Kader işte. Allah buraya saç takdir etmiş, buraya etmemiş. Niye erkekten sakal geliyor da kadından gelmiyor? Bu da kader. Erkeğe takdir etmiş, kadına etmemiş. Kadersiz bir şey yok. Ayetten bu ders alınıyor.
Külli irade mutlak irade demek? Allah'ın iradesi kayıtsız. Her şeye beraber taalluk ediyor. O'nun iradesinin karşısına çıkacak başka hiçbir irade yok, mutlak. İnsanın iradesi cüz'i ve sınırlı. Cüz'i demek sınırlı. Sınırlı, her istediğimiz olmuyor. Cüz'i, niye cüz'i? İnsan bir anda iki şeyi isteyemiyor. Cüz'inin tarifi şu: Bir anda ancak bir şeye taalluk edebilen irade. Bir anda bir şey düşünürsünüz, iki cümleyi düşünemezsiniz. Bir anda bir harf yazarsınız, iki harf yazamazsınız. Birinci harf bitecek, ikinciye geçeceksiniz, çünkü iradeniz cüz'i. Fakat Allah'ın iradesi mutlak. Bir anda hadsiz işi beraber icra ediyor.
-devam edecek-
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
Sizi topraktan yarattık; oraya döndüreceğiz ve oradan tekrar sizi çıkaracağız.
Tâ Hâ, 55
GÜNÜN HADİSİ
"Yâ Resûlâ'llâh, müslümanların hangisi efdaldir?" diye suâl ettiler. "Müslümanlar; dilinden elinden selâmette kalandır." cevâbını verdiler.
BUHARİ, KİTÂBÜ'L-ÎMÂN, Ebû Mûsâ el-Eş'arî (r.a.)
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...