NEDVİ’NİN KALEMİNDEN KUDÜS MÜFTÜSÜ EMİN EL HÜSEYNİ-2
Bundan sonra araya yeni bir fasıla girdi, ama bu ilki kadar uzun sürmedi. Ve onunla Mekke-i Mükerreme’deki Rabıtatül Âlem-il İslami’de ve Medine-i Münevvere’deki İslam Üniversitesinin Yüksek İstişare Heyetinde tekrar buluştuk. Aramızdaki yaş, tecrübe, kültür, çile ve İslami çalışmalar açısından büyük bir fark olmasına rağmen onunla arkadaş olmakla şereflendim
Bundan sonra araya yeni bir fasıla girdi, ama bu ilki kadar uzun sürmedi. Ve onunla Mekke-i Mükerreme'deki Rabıtatül Âlem-il İslami'de ve Medine-i Münevvere'deki İslam Üniversitesinin Yüksek İstişare Heyetinde tekrar buluştuk. Aramızdaki yaş, tecrübe, kültür, çile ve İslami çalışmalar açısından büyük bir fark olmasına rağmen onunla arkadaş olmakla şereflendim. Velakin o daima, iki farklı cins at arasındaki fark gibi olan geniş boşluğu yüksek ahlakı ile doldurdu. Beni bir baba şefkati, bir büyük kardeşin alakası ile ve büyük kalbi ile, nurlu aklı ile sımsıkı kucakladı. Ve ben aramızdaki yaş farkını, şahsiyetimdeki boşluğu ve İslami gayret ve mücadele meydanındaki sermayemin azlığını hiç hissetmedim.
Selamlarda, konuşmalarda, karşılamalarda ve kutlamalarda daima itibar edilmiş ve övülmüştür. Böylece selef-i salihinin, Haşimi sâdâtının izi üzerindeydi. Ve bir şey ki onun madenindendir, garip görülmez.
Allah'ın selamı üzerine olsun ey Selahaddin'in babası! Ve Filistin'in mücahidi, Salihlerin ve iyilerin, sadık ve dürüst olanların merhameti ve çaresizlerin mücahidi!
Allah en doğruyu söyler;
مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُم مَّن
قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن يَنتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلاً
"Müminler içinde Allah'a verdikleri sözde duran nice erler var. İşte onlardan kimi, sözünü yerine getirip o yolda canını vermiştir; kimi de (şehitliği) beklemektedir. Onlar hiçbir şekilde (sözlerini) değiştirmemişlerdir."(Ahzab: 33/23)
Sen bu hayattan ayrıldın… Ve kalbinde Yakub'un kavuşamadığı hasreti vardı ve bir dilek ki, tahakkuku ile gözlerin aydın olamamıştı. Bilakis Rabbine komşuluğa intikal ederken, ömrünün son günlerinde gördüğün şeylerle kalbin kırık olarak gittin. Onlardan birisi de Arapların, içinde hayat ve şeref, inanç ve onur bulunan davalarından gevşeklik göstermeleri idi. Ve Rabbine gittin; yaralı bir gönül, hüzünlü bir kalb, bozulmuş sinirler ve razı olmamış bir nefis ile ve gözlerin aydın olmadan; Halkının silah bırakması, elde ettikleri ganimeti kâfi görüp çekilip gitmeleri ve Mescid-i Aksa ve Kudüs-ü Şerif'i olduğu gibi terk etmelerinden dolayı... Ve şimdi sen Allah'ın rahmetinin kucağındasın; amelinin ve cihadının sevabını almış bir şekilde. Başkalarının yaptıklarından sorumlu tutulmayacaksın.
Büyük yolcunun hakkını vermekten uzak bu kısa makaleyi "Müzekkirat-ı Sâih Fi Şark-i Arabi" adlı kitabımızdan bir alıntı ile bitiriyoruz. Bu yazı bir tarihi size anlatıyor ve Müftü hazretlerinin özlü, veciz bir konuşmasını ve kıymetli bilgilerini tescil ediyor ve onun kültürünü gösteriyor. "İşin uzmanının verdiği gibi haber olmaz."
07.08. 1380 H.(1951 M.) Pazar
Müftü Efendi İle Konuşma
Müftü Efendi ile görüşmek üzere Mısr-ı Cedit'teki Ramses Caddesinde bulunan ofisine gittik. Bu görüşme Mısır'da gerçekleştirdiğim en faydalı görüşmelerden biri olmuştu. Gerçi bu görüşme ile kalbim yaralandı, hüzünlendim ve Müslümanların şu andaki hallerine üzüldüm.
Konuşmasında Filistin, Cihadının tarihçesinden, Yahudilerin bariz hırslarından, hatta onların Medine, Hayber ve saire gibi eski Yahudi yerleşim yerlerini geri alma arzularından ve böylece onların gizli ve açık bütün emellerinden ve gayretlerinden bahsetti.
Ve yine İngilizlerin nifaklarından ve Müslümanlara karşı olan hilelerinden bahsetti. Nefislerinde gizli Haçlı ruhundan söz etti. Bu ise sözlerinden ve davranışlarından anlaşılıyordu;
قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاء مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ
"Gerçekten, kin ve düşmanlıkları ağızlarından (dökülen sözlerinden) belli olmaktadır. Kalplerinde sakladıkları (düşmanlıkları) ise daha büyüktür."(Al-i İmran: 3/118)
Ve yine Müslüman milletlerin saflıklarından ve onlara kolayca boyun eğmelerinden, Arap devletlerinin hatalarından, gittikleri yolun neticeleri hususunda gafletlerinden, Siyonizm'in tehlikelerinden ve hayati tehditlerinden, Arap krallarının kendi işleri ve refahları ile meşgul olmalarından, Arap birliğinin Filistin davasındaki hıyanetlerinden, önce bu davayı tekellüf edip sonra ondan ayrılmalarından, Filistinli genç mücahitleri silahsızlandırmalarından, Arap mıntıkalarını Yahudilere teslim etmelerinden, ayrılırken gayretli, kahraman Filistin halkına cihad için bir sey terk etmediklerinden, onlara hiçbir şekilde yardımcı olmadıklarından ve onları oldukları gibi bıraktıklarından bahsetti.
Sonra kendisine yapılan zulümleri, İngiliz sömürgecilerin Müslümanların eliyle kendisini nasıl kuşattığını, yalıtılmış bir yarımadada Filistin davasında özgürce bir rol oynamasını engellemelerini, elini kolunu bağlamalarını ve kendisi ile Filistinli kardeşlerinin arasına girmelerini, hatta onlara bir aracı olmadan Mısır'da ve Gazze'de ulaşmasına bile nasıl engel olduklarını, bir keresinde gizlice Gazze'ye gittiğinde onu nasıl geri döndürdüklerini, Filistin mültecilerinin nasıl bir öldürücü açlıkla kıvrandıklarını, Hristiyan misyonerleri ve komünizm propagandacılarını, onların kendisinin iletişim kurma ve İslami faaliyette bulunma talebini nasıl red ettiklerini, Posta departmanlarındaki Siyonist ajanlar vasıtasıyla kendisine gönderilen postaların nasıl engellendiğini ve kendisi etrafında söylenti ve şayialar ile nasıl bir örgü ördüklerini, bununla kendisinin konumu sarsmayı ve Filistinliler arasındaki kendisine olan güveni zedelemeyi hedeflediklerini zikretti.
Dedi ki; "Fakat biz ne olursa olsun cihadı sürdürmeye kararlıyız. Allah'ın rahmetinden ümitsiz değiliz. Kâfir bir topluluktan başka Allah'ın rahmetinden kimse ümidini kesmez."
Müftü Efendi'nin konuşması dokunaklıydı, kendisini tutuyor ve gözyaşı dökmüyordu. O celadeti ve sakinliği ile bilinirdi.
Onun konuşmasından müslümanların düşüşünün ne zamana kadar devam edeceğini, hakikatlara ne kadar cahil olduklarını ve kendi adamlarını tanımamalarını düşündüm.
Ve ne zamana kadar sömürgecilerin siyasetlerinin başarısı devam edecek, Müslüman basiretleri körleşecek, dizginler ve vicdanlar satın alınacak, akıllar ve fikirler karartılacak. Allah yardımcımız olsun.
Müftü Efendi'nin yanından kalbim kırılmış bir halde döndüm. Ve bildim ki onun talihi onu yanıltmadı; Müslüman liderlerin ve muslihlerin talihi.
Müftü efendi konuşması esnasında şehid Hasan el Benna(rahmetullahi aleyh)'yı sena etti ve Filistin'de bulunan İhvan-ı Müslimin mücahidlerini, onların adamlıklarını, kuvvetli imanlarını ve hamasetlerini övdü ve dedi ki; "onlardan biri onlarca yahudi savaşçıya karşı tek başına savaşıyordu."
Kaynak:
Min A'lam'ul Müslimiyne ve Meşahirim
Ebul Hasan en Nedvi(r.h)
Hazırlayan:
Seyyid Abdülmacid el Gavri
Daru İbn-i Kesir, 2. Baskı, 2012, Dımaşk
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
EMİR ŞEKİB ARSLAN (1869-1946)-2. BÖLÜM
1927 yılında Emir, Kuzey Amerika'ya gitti. Orada Detroit beldesinde göçmenlerin sorunları için
EMİR ŞEKİB ARSLAN (1869-1946)-1. BÖLÜM
O, Emir Şekib Bin Hamud bin Hasan Yunus Arslan. Hire hükümdarlığı kurucusu olan Tenuhiler sül
NEDVİ’NİN KALEMİNDEN KUDÜS MÜFTÜSÜ EMİN EL HÜSEYNİ-2
Bundan sonra araya yeni bir fasıla girdi, ama bu ilki kadar uzun sürmedi. Ve onunla Mekke-i Müker
NEDVİ’NİN KALEMİNDEN KUDÜS MÜFTÜSÜ EMİN EL HÜSEYNİ-1
Kıymetli ziyaretçilerimiz, sizlere Filistin istiklal hareketinin mimarı, büyük aksiyon insanı,
İMAM MUHAMMED KASIM EN NÂNOTEVİ- 3. BÖLÜM
Papazlarla Ve Hindu Bilginleri İle Münazaraları Şeyh, Meerut şehrinde ikamet ederken, papazlar
İMAM MUHAMMED KASIM EN NÂNOTEVİ- 2. BÖLÜM
İngilizlere Karşı Cihadı 1857 yılında İngiliz yönetimine karşı Hindistan'da büyük bir a
ÖMER MUHTAR GRAZİANİ’NİN KARŞISINDA
... Graziani hatıratında diyor ki; “Ofisimin girişine geldiği zaman bana öyle geldi ki, ell
İMAM MUHAMMED KASIM EN NÂNOTEVİ- 1. BÖLÜM
Büyük imam, islam filozofu, rabbani alim, büyük ıslahçı, mücahid bir kahraman, İslam düşm
KURRA HAFIZ MEHMET GÜRGÜR HOCA EFENDİ (1937-2020 )
Mehmet GÜRGÜR Hoca Efendi 2 Mart 1937 yılında Dumlu Nahiyesine bağlı Akdağ köyünde dünyaya
ŞEYH MUHAMMED HAFİD (1928-2001)
Şeyh Muhammed Hafid hazretleri, dedesi ‘Hazret’ namıyla bilinen Muhammed Ziyauddin hz.'nin ve
ABDULĞAFUR HAS EFENDİ(1936-2007)
Abdulgafur HAS Hocaefendi 1936 yılında Çat ilçesi Babaderesi köyünde dünyaya geldi. Soyu sils
- BABADERELİ SEYYİD AHMED EFENDİ(1890-1977)
- MEHMED KIRKINCI HOCAEFENDİ
- MOLLA MUHAMMED CELALÎ
- MOLLA MUHAMMED KASORÎ
- MOLLA ABDÜLKADİR NADİR AZÎZÎ
- SEYDA MOLLA HASİP SEVEN (KS)(1917-1994)
- MÜDERRİS MOLLA MUSA CELÂLÎ (GEÇİT) HOCA
- ŞEYH ASIM EFENDİ
- ŞEYH HALİD-İ OHİNİ
- ŞEYH MAZHAR EFENDİ
- ŞEYH ALAUDDİN-İ OHİNİ
- ŞEYH FETHULLAH-I VERKANİSİ
- EBU’L HASAN EN NEDVİ HAKKINDA NE DEDİLER?-2
- MUHAMMED EMİN ER HOCAEFENDİ
- ÇAN ŞEYHLERİNİN TASAVVUFTAKİ YERİ VE KONUMU-2
- EBU’L HASAN EN NEDVİ HAKKINDA NE DEDİLER?-1
- ÇAN ŞEYHLERİNİN TASAVVUFTAKİ YERİ VE KONUMU-1
- ŞEYH SAFFETULLAH-I OHİNİ(1939-1989)
- EBU’L-HASEN ALİ EL-HASENÎ EN-NEDVÎ (1333-1420/1914-1999)
- DOSTUM NEDVİ
- BEDİÜZZAMAN'IN HAYATI VE ESERLERİ-2
- BEDİÜZZAMAN'IN HAYATI VE ESERLERİ-1
- M. AKİF'İN GÖZÜYLE BATICILIK-2
- M. AKİF'İN GÖZÜYLE BATICILIK-1
- AHMET NECİP FAZIL KISAKÜREK-3
- AHMET NECİP FAZIL KISAKÜREK-2
- AHMET NECİP FAZIL KISAKÜREK-1
- ŞEYH MUHAMMED DİYAUDDİN/HAZRET (K.S.)
- ŞEYHU'L-HİND MAHMUD HASAN DİYOBENDÎ (1851-1920)-2. BÖLÜM
Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur.
Fatiha,1
GÜNÜN HADİSİ
İnsanların en fenası, birine ayrı, diğerine de ayrı görünen iki yüzlü insanlardır.
Seçme Hadisler, syf. 101
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...