NURDAN VECİZELER-9

“Amiriyet ve hâkimiyetin muktezası, rakip kabul etmemektir, iştiraki reddetmektir, müdahaleyi ref etmektir.” İzah: İnsan ve kâinat arasında münasebetler var. Allah(c.c) insana hâkimiyet şe’ni vermiş. İnsan nasıl rakip kabul etmiyorsa, Allah da öyle şerik kabul etmez.


2024-05-02 10:57:38

"Amiriyet ve hâkimiyetin muktezası, rakip kabul etmemektir, iştiraki reddetmektir, müdahaleyi ref etmektir."

İzah: İnsan ve kâinat arasında münasebetler var. Allah(c.c) insana hâkimiyet şe'ni vermiş. İnsan nasıl rakip kabul etmiyorsa, Allah da öyle şerik kabul etmez.

"Acaba saltanat-ı mutlaka suretindeki hâkimiyet ve rububiyet derecesindeki âmiriyet, bir Kadîr-i Mutlak'ta ne derece o redd-i müdahale kanunu ne kadar esaslı bir surette hükmünü icra ettiğini kıyas et."

İzah: Mutlak kayıtlı, mukayyedin zıddı. Bir hükümdar sadece belirli bir sınır içinde hükümferma olur. Allah umum mülkün sahibidir. Saltanatı mutlakadır. Elbette sınırlı saltanat şerik kabul etmezse, mutlak saltanat da hiçbir şekilde şerik kabul etmez. Çocuk baba, amir memur ilişkisi düşün… Birincisinde kısmi bir terbiye söz konusu olduğu için babanın sözünü tutmamak çok daha ayıp ve kötü bir şeydir.

Allah'ın amiriyeti; bizi nutfeden adam eden Allah, kâinatı terbiye eden Allah, kainatı bizim için tam bir mesken olarak yapan, 18 bin alemi terbiye eden Allah.. Bizden ubudiyet bekliyor ve ölene kadar bizi serbest bırakmış, bu süre zarfında ne istersen onu yap.

Allah'ın emirleri rububiyete dayanıyor. Seni bu kadar terbiye eden Allah'ı bırak, git başkasına ibadet et, hiç olur mu?

"Rububiyet-i âmme, ubudiyet-i külliye ister. Bu da zülcenaheyn resullerin vahdet-i İlâhiyeyi halka ilân etmeleriyle mümkün olur."

İzah: Rububiyet; bir şeyi tedricen kemale erdirmek. Bütün âlemi Allah bir ilk noktadan ( hilkat karışımı vs) terbiye ede ede bu hale getirmiş. Aynı kanunla bizi de nutfeden bu hale getirmiş. Her şeyimizi O terbiye etmiş, hayal, hafıza, akıl, fikir, ruh, beden. Her şey onun tezgâhından çıkıyor… Rububiyyet-i âmme.

Böyle bir rububiyet ubudiyet-i külliye ister, her bir organı alet ve cihazatı ibadet ettirdi mi, Küllliye oluyor bu. Gözü Allah terbiye etti, onu tefekkür için kullanmak ubudiyet, aklı hikmette kullanmak güzel bir ubudiyyet, İnsan kâinatta her şeyi sever. Ama bir tavuk buğday ve türevlerini sever. Allah'ı sever insan, bu fevkalade bir şey. Sonsuz muhabbeti Allah'a sarf etmek. Bütün duygu ve hissiyatları yerli yerinde kullanmak.

"Gafletten neş'et eden dalâlet, pek garip ve aciptir. Mukareneti, illiyete kalbeder... Hâlbuki devamlı mukarenet, illiyete delil olamaz."

İzah: Meyve ağaçtan çıkıyor. Ağaç meyveyi yapmıyor, ağacı kim yaptı ise meyveyi de yapan o, ağacı yapan kâinatı yapan. Ağaç meyve bitişik gibi, ama arada çok esma var…

Devamlı mukarenet, illiyete delil olamaz. Elma sürekli elma veriyor, bazen de vişne verse, bizim elma vişneyi irade etti deriz. Demek o sürekli elma vermeye mahkûm… Daima böyle olunca bu bir kanun olur, bu kanuna ağaç itaat etmiştir.

Caddede gezen insan 30 sene önceki arkadaşına tesadüf edebilir. İnsan iş yerine gidiyor, her gün Mehmet e tesadüf ediyorsa, orada bir kanun vardır, herkes aynı saatte göreve geliyor.

"Ey insan! Kur'ân'ın desâtirindendir ki, Cenâb-ı Hakkın mâsivâsından hiçbir şeyi, ona taabbüd edecek bir derecede kendinden büyük zannetme. Hem, sen kendini hiçbir şeyden tekebbür edecek derecede büyük tutma. Çünkü mahlûkat mâbûdiyetten uzaklık noktasında müsâvi oldukları gibi, mahlûkiyet nisbetinde de birdirler."

İzah: Güneşe tapanlar var, olmaz böyle, o nur isminin tecellisi. Hz. Ali'ye, Hz. İsa'ya vs muhabbet iyidir, ama ibadet edecek bir derecede değildir asla.

Bunlar ifrat, tefrit ise, kendini de büyük görecek kadar olmaz, hayvanlardan üstünüz hamd olsun, daha âlimiz hamd olsun, daha çok çalışıyoruz hamd olsun, her türlü üstünlük mevhibe-i ilahiye…

Bu köpek hiç günah işlemedi, onun nefsi hep itaat ediyor… Benim nefsim her türlü kötülüğü ister…

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

BEDİÜZZAMAN HAKKINDA ÖN-YARGI SEBEBİ OLAN İKİ MESELE

BEDİÜZZAMAN HAKKINDA ÖN-YARGI SEBEBİ OLAN İKİ MESELE

-Bediüzzaman Ne Demek?- -Yazdı mı? Yazdırıldı mı?-

Sadık Tanrıkulu(Dr.)

Sadık Tanrıkulu(Dr.)

sadiktanrikulu@hotmail.com

BİR TERCÜME CİNAYETİ ÖRNEĞİ; ASIM BİN SABİT

BİR TERCÜME CİNAYETİ ÖRNEĞİ; ASIM BİN SABİT

Her mütercim bir katildir, kahve bile fincana dökülürken taşar” sözünü çoğumuz duymuşuz

ALLAH RASULÜ HAKKINDA ÖZ BİLGİ

ALLAH RASULÜ HAKKINDA ÖZ BİLGİ

Annem, babam ona feda olsun. O, zamanen, şanca, cemâlen ve kemâlen Peygamberlerin hâtemidir. Onl

KIRKINCI HOCAEFENDİ’NİN ESERLERİNİN YENİ BASKISI TAMAMLANDI

KIRKINCI HOCAEFENDİ’NİN ESERLERİNİN YENİ BASKISI TAMAMLANDI

Ülkemizin mühim âlimlerinden olan merhum Mehmed Kırkıncı Hoca Efendinin tüm eserlerinin yer a

AKSA TUFANI BASKINININ BIRKAÇ NEDENİ

AKSA TUFANI BASKINININ BIRKAÇ NEDENİ

Hamas açısından Aksa Tufanı baskınının meşrulaştırıcı yönleri tartışılmaz bir gerçe

BU ÇOCUK DEĞİL, SANKİ BABAN

BU ÇOCUK DEĞİL, SANKİ BABAN

Bir defasında Mirza Mazhar Can-ı Cânan (ö.1195/1781) hazretleri bir müridine şöyle demişti:

TEŞRİK TEKBİRLERİ

TEŞRİK TEKBİRLERİ

Teşrik tekbirlerinin ve ihlas suresinin Arefe gününde 1000 defa okunmasının bazı hikmetleri:

NURDAN VECİZELER-14

NURDAN VECİZELER-14

Ey insan! Şu kâinattan maksad-ı a'lâ; tezahür-ü rububiyete karşı, ubudiyet-i külliye-i insa

KUR’AN’I TAHRİFTEN SONRA BİR DE TASHİH ETME-DEĞİŞTİRME TALEBİ

KUR’AN’I TAHRİFTEN SONRA BİR DE TASHİH ETME-DEĞİŞTİRME TALEBİ

Günümüzde bazı yazarlar ve akademisyenler Kur’an’ı Kerim’in bazı âyetlerinin akla ve ç

SAFVETÜ’T TEFASİR NOTLARI-33

SAFVETÜ’T TEFASİR NOTLARI-33

Maide: 41: Berâ b. Âzib'ten rivayet edildiğine göre, tahmim(Zina eden kimseye liflerden örül

Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun.

Bakara, 185

GÜNÜN HADİSİ

İSİM VE KÜNYE

"Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağırılacaksınız öyleyse isimlerinizi güzel yapın"

TARİHTE BU HAFTA

*İzmir'in Kurtuluşu. (9 Eylül 1922) *IV.Murad Han Tahta Çıktı(10 Eylül 1623) *REGAİP GECESİ(12 EYLÜL PERŞEMBE) *Sakarya Zaferi(13 Eylül 1921) *Süveyş Kanalının Açılması(15 Eylül 1889)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI