DAHİLERIN GARİPLİKLERİ

Dünyada tam mânası ile normal bir insan bulmak zordur. En yakın dostlarımızın bile, farkında olmamakla beraber, acayiplikleri, tuhaf huyları vardır.


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2024-07-31 20:09:56

-Trevor Holloway, Irish Digest, İrlanda -

Dünyada tam mânası ile normal bir insan bulmak zordur. En yakın dostlarımızın bile, farkında olmamakla beraber, acayiplikleri, tuhaf huyları vardır.

Fakat dahîler söz konusu olduğu zaman, bu gariplikler, çatlaklıklar daha da belirir. Dryden şöyle demişti: "Deliliğe yakındır üstün zekâlılar, Incedir çok onları delilikten ayıran duvarlar."

Fransa'nın en büyük siyasî adami ve kardinali Richelieu, at olduğunu iddia ederek dostlarını şaşkınlığa düşürürdü. Arada sırada at gibi kişner, koşar ve zıplardı. Deli mi idi? Devamlı olarak Richelieu tarafından yenilgiye uğratılan Avrupa siyaset adamları, onu hiç de deli saymıyorlardı.

Meşhur yazar Dr. Johnson'un çok garip huyları vardı. Bunlardan biri yemek esnasında defalarca aynı duayı okuması idi. Yürüyüşe çıktığı zaman ise, bastonu ile bütün demir parmaklıkları sayardı. Şaşırdığı zaman geri dönüp baştansaymaya başlardı. Başka bir garipliği ise odalara, evlere hep aynın ayağını atarak girmesi idi.

Rus yazarı Tolstoy, kuş gibi u- teçabileceğine kendini inandırmıştı. Bu inancı o kadar kuvvetli idi ki, bir gün iki katlı bir evin penceresinden, kollarını çırparak atladı. Bir çiçek tarhına düşmesi onu ölümden kurtarmıştı.

Dünyanın en büyük matematikçilerinden biri olan Sir Isaac Newton, Mukaddes Kitabı tekrar tekrar okuyup inceleyerek, Dünyanın yaratıldığı günü tam olarak tespit edebileceğini umuyor, bu işin matematik çalışmalarından çok daha fazla önemli olduğunu iddia ediyordu.

Müzisyenlerin gariplikleri daha fazladır. Mozart arkasında durup, marşını bestelemesi için onu zorlayan, esrarengiz bir ruhtan bahsedip dururdu. Sinekler Chopin'i öfkeden çılgına çevirirdi. Beethoven soğuk su ile yıkanır, her tarafa sıçratırdı.

Büyük Amerikalı Benjamin Franklyn, soğuğun sıhhate iyi geldiğine inanırdı. En soğuk günlerde bile, sabah çırılçıplak on defa odanın içinde dolaşmayı ihmal etmezdi. Gece fazla ısınmamak için ise, dört yatak kullanır, devamlı yer değiştirip dururdu.

Hayal ettikleri tehlikelerden dolayı korkulu dakikalar yaşayan büyük adamlar çoktur. Edgar Allan Poe kocaman böceklerin kendisine hücum edeceğinden korkar, dehşet içinde yaşardı.

«Bir kilise mezarlığında yazılan Mersiye» adlı şiirin yazarı Thomas Gray, yangından, daha doğrusu canlı olarak yanmaktan korkardı. Peterhouse Lisesinde okurken sınıf arkadaşları bu korkusunu sezdikleri zaman, ona bir oyun oynamaktan geri kalmamışlardı. Odası altına bir kova su yerleştirdikten sonra, yangın işareti vermişlerdi. Genç şair korkudan iple pencereden inmiş ve kendisini su kovasının içinde bulmuştu.

Gerek Coleridge, gerekse De Quincy esrar içerdi. Bu iki büyük adamın eşleri kocalarının garip davranışları ile, yerin dibine battıkları çok olmuştur.

İki büyük yazar Montaigne ve Byron, bâtıl itikatların esirleri idi. Rüya ve kehanetlere çok önem ve-rirlerdi. Montaigne cuma günleri asla kalemi eline almadığı gibi, 13 rakamından da ödü kopardı.

17. Yüz Yılın şairi ve St. Paul okulunun müdürü John Donne, hayatın kısalığını hatırlamak için odasında devamlı bir tabut bulundururdu. Hatta her gece bir kaç dakika, bu tabutun içine yatmaktan da geri kalmazdı.

Yazarların çoğu da gariplikleri ile ün salmışlardır. 18. ci Yüzyılın Fransız yazarı Balzac, gündüzleri bile mum yakmadan çalışmazdı. A.J. Cronin'in en büyük tutkusu çaydı. Bir gazeteci ona dakikada kaç kelime yazdığını sorduğu zaman, büyük yazar, "Oh, bir litre çay içinceye kadar 1000 kelime yazarım" diye cevap vermişti.

Alman şairi Schiller en kıymetli eserlerini banyoda, soğuk suyun içinde yazmıştır. Hatta işine kendini ancak ayaklarını buza dayadığı zaman, verebildiğini iddia ederdi.

Ünlü kişilerin garip hevesleri ve delilikleri olduğunu öğrendiğimiz zaman, onların bizim gibi insan olduğunu anlıyoruz. Herkesin öfkesini üzerine çekmekten çekinmeyen, korkusuz halk şairi Voltaire' nin çocukça bir korkusu vardı. Karanlıktan ödü patlardı. Işıksız odada asla yatamazdı.

Büyük Alman din adamı Johann Neander, korkunç derecede dalgındı. Bir gün eve geldiği zaman zaman üzüntü içinde, "Topal oldum" diye bağırmıştı. Gelen doktor bacağında herhangi bir aksaklık bulamamıştı. Ancak Neander yol boyunca topalladığını iddia etmekte devam ediyordu. Evet topallamıştı, zira bir ayağı kaldırımda, bir ayağı asfaltta olduğu halde yürümüştü.

Tam mânası ile normal insanların dünyada çok az olmasına belki de şükretmeliyiz. Garip huylu insanların fazlalığı, yeni dahîlerin yetişme ihtimal ve ümidini artırmaktadır.

Bütün Dünya Mecmuası

Cilt: 2

1973

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

TEHANEVİ HAZRETLERİNİN ESERLERİNİN DİLİMİZE ÇEVİRİLERİ MÜNASEBETİYLE

TEHANEVİ HAZRETLERİNİN ESERLERİNİN DİLİMİZE ÇEVİRİLERİ MÜNASEBETİYLE

“Onun başarılarının bir benzeri birçok önceki yüzyılda bulunmaz.” Muhammed Taki Osmanî

AFETLER VE KURTULMA YOLLARI

AFETLER VE KURTULMA YOLLARI

A-ZAHİRİ AFAT: -İflas. Müslümanların çoğu iflasla kuşatılmasının sebebi: bilgi azlı

BEDİÜZZAMAN HAKKINDA ÖN-YARGI SEBEBİ OLAN İKİ MESELE-2

BEDİÜZZAMAN HAKKINDA ÖN-YARGI SEBEBİ OLAN İKİ MESELE-2

Bakın bu gün Regaib kandili. Benim kanaatim –ki siz de destekleyeceksiniz- şu an Türkiye’de

MUALLİMLERİMİZ NELERE DİKKAT ETMELİ?

MUALLİMLERİMİZ NELERE DİKKAT ETMELİ?

İnsanları tenvir ederek cehaletten halas eden, onları atalet ve sefaletin karanlık gecelerinden

NURDAN VECİZELER-15

NURDAN VECİZELER-15

“Kader, ilmin bir nev’idir ki, herşeyin mânevî ve mahsus kalıbı hükmünde bir miktar tayin

“HZ. İBRAHİM (A.S.)’A İBO DEMENİN HÜKMÜ”

“HZ. İBRAHİM (A.S.)’A İBO DEMENİN HÜKMÜ”

Muhterem Müslümanlar! Bu yazımızda mealci ve sünnet inkârcılarının dördüncü iftirası o

SAFVETÜ’T TEFASİR NOTLARI-34

SAFVETÜ’T TEFASİR NOTLARI-34

Maide: 67: İbn Abbas, Rasulullah (s.a.v.)'ın şöyle buyurduğunu rivayet eder: “Yüce Allah

KARAKTER İNCELEMESİ

KARAKTER İNCELEMESİ

-Marjorie Spiller National Enquirer - Bu hikâyeyi ihtiyar bir dostumdan dinlemiştim. Ben gençken

FENÂRİ İSA CÂMİİ

FENÂRİ İSA CÂMİİ

Fenâri İsa Câmii: 2. Bayezid döneminde şehirdeki terkedilmiş Bizans kiliselerinin şenlendiril

BEDİÜZZAMAN HAKKINDA ÖN-YARGI SEBEBİ OLAN İKİ MESELE

BEDİÜZZAMAN HAKKINDA ÖN-YARGI SEBEBİ OLAN İKİ MESELE

-Bediüzzaman Ne Demek?- -Yazdı mı? Yazdırıldı mı?-

Sadık Tanrıkulu(Dr.)

Sadık Tanrıkulu(Dr.)

sadiktanrikulu@hotmail.com

Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takva sahiplerine önder kıl!

Furkan, 74

GÜNÜN HADİSİ

Her kim bir namazı (kılmayı) unutursa (onu) hatırladığında kılsın. Onun bundan başka keffâreti yoktur.

BUHARİ, KİTÂBU MEVÂKÎTİ'S-SALÂT

TARİHTE BU HAFTA

*Kanije müdafaası(18 Kasım 1601) *Hz.Fatıma'nın(r.anha) Vefatı(22 Kasım 632) *İstanbul'un Müttefikler Tarafından İşgali(23 Kasım 1918) *Alparslan'ın Şehadeti(24 Kasım 1072) *Öğretmenler Günü(24 Kasım)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI