Araştırma ve Yorum
AFETLER VE KURTULMA YOLLARI
A-ZAHİRİ AFAT:
-İflas. Müslümanların çoğu iflasla kuşatılmasının sebebi: bilgi azlığı ve sanat ve sanayie yabancılık, yavaşlığı sevmek, şehvetlere tabi olmak, şöhreti ve israfı sevmektir.
-Nefsin bozulması ve insanların birbirine haset etmesi ve insanlar birbirine buğz etmesinin sebebi: hırs ve kibirdir.
-Yağmurların az yağması. Sebebi: zekâtı ve sadakaları men etmektir.
-Veba hastalığı gibi zor hastalıklar çıkması. Sebebi; zinanın artması ve geceleyin tabakları örtmemek ve çeşitli yemeklerin vakitsiz yenmesi.
-Zalimlerin zulmü ile müptela olmaktır: sebebi: Âlemlerin Rabbine muhalefet etmektir. Bunların hepsinin ilacı bütün o sebeplerin izalesi iledir.
B-BATİNİ AFETLER:
Cehaletin yaygınlaşması. Sebebi: dünyaya daha önem vermek ve ahirete değer vermemek ve âlimlerden uzak durmak. Bunun kurtuluş sebebi dünyanın fani olduğunu bilmek ve zahit âlimlerin meclislerine devam etmektir.
-Haset, ikiyüzlülük, öfke, acelecilik, aç gözlülük, uzun emeller gibi kötü ahlaklarla aldatma. Kurtulmak için: tarikat ve şeriatı cem eden Allah dostlarına yaklaşmaktır ve Salihlerin siyeri ve ahlak kitaplarını mütalaa etmektir.
Avam halk tabakasının akıllarının anlamayacak kadar meselelerin delillerini sorması. Sebebi: Edepsizlik ve amelden yüz çevirmektir. İlacı onları azarlamak ve cevap vermemektir.
Cahil sufilerin şiddetli taassupları: Sebebi: cehalettir, ilacı: ilimdir
Alet ilimleri ve felsefe ilimleri okuyan talebelerin aşırılığı. Sebebi: ilminin gayesinin ne olduğunu bilmemektir. İlacı: ilminin gayesi hususunda uyarmak ve bütün istediklerini bildirmememektir.
Ve bu afetlerin en büyüğü Allahu Teâlâ'dan uzaklaşmaktır İlacı: Murakebe(nefis kontrolü) ve Allah'ın seni her yerde gördüğünü bilmektir.
Bütün bu vartalardan kurtulmaya ve ihtiyaçları kazanmaya yardım eden iki şey:
- Göklerin ve yerin Rabbine yalvarmak
- Yalnızlık ve topluluklar arasında kâinatın seyyidinden şefaat istemektir.
Kaynak:
Et Telhisatu'l Aşere
Hazırlayan: Mevlana Eşref Ali Tehanevi
Mektebetul Büşra
Karaçi- Pakistan, 2014
Yorum yapın
Yorum yapmak için giriş yapın.
0 Yorumlar