

19.Yüzyıl Halk ozanlarından Bayburtlu Zihni(1797–1859)’nin yolu Babıâli’de bir devlet dairesine düşer. Devir, İkinci Mahmut devridir ve memur kesim kılık kıyafetlerinde ve de tavırlarında Avrupai değişiklikler kendini göstermiştir.
Anadolu kıyafetleri ile gördükleri ozanımızı cahil bir softa zanneden memurlar akıllarınca bu Anadolu köylüsünü alaya almak isterler; “Hocaefendi, siz hem akıllı, hem bilgili bir zata benziyorsunuz. Acaba benim kaç yaşımda olduğumu tahmin edebilir misiniz?”
Sorunun hangi maksatla sorulduğunu anlayan Zihni, altmışına yaklaşan zata cevap verir: “Zât-ı âliniz 30-35 civarında gösteriyorsunuz.”
Bu cevabı Zihni’nin saflığına veren diğer memurlar da sormaya başlarlar. Şairimiz de her birini 15-20 yaş gençleştirerek cevap verir. Herkesin yaşı tahmin edildikten sonra oradakilerin amiri olduğu anlaşılan en yaşlı zat tekrar söze karışır; “Efendim, ne güzel tahmin ettiniz. Tahminlerinize hayran oldum. Bu kabiliyet sizde doğuştan mı var, yoksa sonradan mı kazandınız?”
Zihni taşı gediğine koyar; “Doğuştandır efendim.. Babam at baytarıydı, bendeniz de eşek baytarıyım.”
Kaynak: Bayburtlu Zihni- Saim Sakaoğlu- Kültür Ve Türizm Bakanlığı Yayınları-İst-1988
Yorum yapmak için giriş yapın.
1 Yorumlar
Harika bir cevap olmuş Bayburtlu'nun cevabı... Makamı cennet olsun İnşaallah. fakat 150 sene sonra gelseymiş dünyaya eğer, hikayedeki mesleğini söyleyebileceği çok daha fazla sayıda insan bulabilirmiş... Allah acımış şaire de önce göndermiş dünyaya...