Güncel Sorular

İSTANBUL\'UN FETHİ HADİSİ

Soru: İstanbul’un feth edileceğine dair hadis kaynaklarında bir bilgi var mıdır? kaynak belirterek tarafıma iletirseniz sevinirim..

Cevap: Bu konuda şu mealde bir hadis vardır: “İstanbul muhakkak feth olunacaktır. Onu fetheden emir ne güzel emir ve onun ordusu ne güzel ordudur.” (Ahmet b. Hanbel, Müsned, 4/325, 335; Hâkim, Müstedrek, 4/422; Süyuti, Camiu’s-Sağir, 2/243. İmam-ı Zehebî de sıhhatini tasdik etmiş; Müsned-i Ahmed 4/235; Tarih-üs Sagir - Buharî hadîs no: 139; Telhis-ül Habîr - İbn-i Hacer 1/91 (Hatib-i Bağdadî'den nakil); Tarih-i İbn-i Asakir 16/223; Müsned-ül Firdevs 5/481; Züher-ül Firdevs - İbn-i Hacer 4/423; El-Feth-ül Kebir 3/10; Mecma-uz Zevaid 6/218; Elyazma Tarih-i İbn-i Hayseme 2/10, 101; El-Mu'cem İbn-i Kani' k. 15/2; Kenz-ül Ummal 14/219; Mu'cem-üt Taberanî El-Kebir 2/1216)

Hadîs râvisi Abdullah bin Bişr El-Ganevî (R.A.) demiş: Mesleme bin Abdülmelik El-Emevî, bu hadîs için beni çağırdı. Hadisi sordu. Ben de aynen anlattım. Bunun üzerine Kostantiniyye'nin (İstanbul) Fethi için sefer hazırlığına başladı ve ordu sefere çıktı.)

Bu ister Efendimizin gaybi bir müjdesi, ister ümmetine bir ufuk, bir hedef göstermesi olarak ele alınsın, Asr-ı Saadetten bu yana İslam ordularını harekete geçiren bir güç, bir ideal olmuştur. O güzel ordu içinde olmak için doksan küsur yaşında Eba Eyyub el Ensari hazretlerini İstanbul surları önüne getiren bu ihbar-ı nebevidir. Bediüzzaman Emirdağ Lahikasında bu hadise şöyle işaret eder: “Türkler hakkında senâ-i Peygamberî muhakkaktır. Birkaç yerde Türklerden ehemmiyetle bahsetmiş; hadis var. Fakat bu hadisin hakikî sureti ne olduğunu, yanımda kütüb-ü hadisiye bulunmadığından bilemiyorum. Fakat mânâsı hakikat ve Türk milletinin senâ-i Peygamberîye mazhar olduğu hakikattir. Bir nümunesi Sultan Fâtih hakkındaki hadistir.”

3 Yorumlar

  • selamualeykumverahmetullahuvebarekatuhu. hadis-i şerifte costantine diye bahsedilen husus istanbuldur diye bir şey söylenemez.ancak mantıken istanbul

    Bu yorum faydalı mı?
  • eğer ortada efendimiz demiş denildiyse demek ki demiştir. çünkü hiçk imse ona söyleyemediği bir şeyi yüklemez.

    Bu yorum faydalı mı?
  • istanbulun ozamanki adı constantinapolis ti.

    Bu yorum faydalı mı?

Yorum yapın

Yorum yapmak için giriş yapın.