Hikmet Goncaları
YUSUF SURESİNDE BAZI İ'CAZ İŞARETLERİ-2
SUREDE YER ALAN 7 Sayısındaki Tevafuk:
a)Mısır melikinin rüyasında gördüğü ineklerin sayısı:7, başakların sayısı da: 7'dir.
b) Bu 7 sayısıyla ilgili rüyanın zikredildiği ayetten önceki ayetlerin sayısı:42=6x7'dir:
c) Bu rüyayı tabir eden Hz. Yusuf'un verdiği bilgiye göre, o günden itibaren bolluk yıllarının adedi: 7'dir.
d) Ve bu 7 bolluk yıllarının ardından gelen kıtlık yıllarının adedi de: 7'dir.
e) Bu konuda zikredilen "7/yedi" rakamının tekrar sayısı da:7'dir.
f) İlgili 7 kıtlık yıllarından sonra tekrar bir bolluk yılının geçtiği ve 7'şerli yıllarla ilgili konunun sonlandırıldığı ayet numarası:49=7x7'dir.
الْـٰٔنَ حَصْحَصَ الْحَقُّ
Dört Harfli Fiillerdeki Benzer İkişer Harfin Hikmeti
(Rubailerdeki Mesanî Sırrı)
وَقَالَ الْمَلِكُ ائْتُونٖي بِهٖۚ فَلَمَّا جَٓاءَهُ الرَّسُولُ قَالَ ارْجِعْ اِلٰى رَبِّكَ فَسْـَٔلْهُ مَا بَالُ النِّسْوَةِ الّٰتٖي قَطَّعْنَ اَيْدِيَهُنَّؕ اِنَّ رَبّٖي بِكَيْدِهِنَّ عَلٖيمٌ قَالَ مَا خَطْبُكُنَّ اِذْ رَاوَدْتُنَّ يُوسُفَ عَنْ نَفْسِهٖؕ قُلْنَ حَاشَ لِلّٰهِ مَا عَلِمْنَا عَلَيْهِ مِنْ سُٓوءٍؕ قَالَتِ امْرَاَتُ الْعَزٖيزِ الْـٰٔنَ حَصْحَصَ الْحَقُّؗ اَنَا۬ رَاوَدْتُهُ عَنْ نَفْسِهٖ وَاِنَّهُ لَمِنَ الصَّادِقٖينَ
" Kral "Onu bana getirin!" dedi. Elçi Yûsuf'a geldiğinde Yûsuf, 'Efendine dön de sor ona, 'Ellerini kesen o kadınların zoru neydi?' Şüphesiz rabbim onların hilesini çok iyi bilir' dedi. Kral (kadınlara), 'Yûsuf'u elde etmek istediğinizde beklentiniz ne oldu?' diye sordu. Kadınlar, 'Hâşâ! Allah için, biz ondan hiçbir eğrilik görmedik' dediler. Aziz'in karısı da: 'Şimdi gerçek ortaya çıktı, onunla beraber olmayı ben istemiştim. Şüphesiz ki o doğru söyleyenlerdendir' dedi"(Yusuf, 12/50-51).
a). Bu iki ayette önemli olaylar ikişerli bir şekilde olmuştur.
Birincisi: Yusuf'a gönderilen elçinin eli boş dönmesi:
Kral Yusuf'a elçi gönderip yanına gelmesini istemiş, fakat Yusuf, elçiyi geri çevirmiş ve kadınlarla olan macerasını sormasını istemiştir.
İkincisi: Yusuf'u elde etmek isteyen kadınların eli boş dönmeleri:
Kral kadınlara; "Yusuf'u elde etmek için çaba gösterirken beklentiniz ne oldu?" diye sordu. Kadınlar: "Hâşâ! Allah için, biz ondan hiçbir eğrilik görmedik' dediler.
b) Kadının Hz. Yusuf'un masumiyetini iki defa tasdik etmesi:
Birincisi: Zuleyha'nın dedikodu eden (ve kendi evinde misafir ettiği)
kadınlara hitaben: "İşte daha önce beni ayıpladığınız, şimdi ise hayran kaldığınız kişi budur. Doğrusu şudur ki, ben onu elde etmeye çalıştım, fakat o bundan imtina etti" mealindeki
قالَتْ فَذَلِكُنَّ الَّذِي لُمْتُنَّنِي فِيهِ وَلَقَدْ رَاوَدْتُهُ عَنْ نَفْسِهِ فَاسْتَعْصَمَ(الاية:32(
ayetin ifadesiyle suçunu ve Hz. Yusuf'un masumiyetini itiraf etmesidir.
İkincisi: Yine Züleyha'nın Kralın huzurunda "'Şimdi gerçek ortaya çıktı, ben onunla beraber olmak istemiştim. Şüphesiz ki o doğru söyleyenlerdendir' dedi" mealindeki
"قَالَتِ امْرَاَتُ الْعَزٖيزِ الْـٰٔنَ حَصْحَصَ الْحَقُّؗ اَنَا۬ رَاوَدْتُهُ عَنْ نَفْسِهٖ وَاِنَّهُ لَمِنَ الصَّادِقٖينَ " ayetin ifadesidir. Züleyha, burada "hakkın ortaya çıktığını" (حَصْحَصَ الْحَقُّ) ile ifade etmiştir. Çünkü, Mısır azizinin hanımı iki defadır Hz. Yusuf'un masumiyetini ikrar etmiş ve gerçeği itiraf etmiştir. Kur'an'da bu ikinci kez kadının itirafını (حَصْحَصَ الْحَقُّ) ile ifade edilmesi, çok harika bir belagat sanatı olarak görülmektedir. Hakkın ikinci kez itiraf edilmesinde "HasHasa" fiilinin kullanılması, nazm-ı mebaninin nazm-ı maani ile omuz omuza vermesi anlamına gelir. İki tane "Hâ", iki tane "Sad"ı barından bu fiilin manası bir hakikat cevheri ise, onun lafzı da şeffaf bir "sedef" olur. Böylece harflerin tekrarını gören kimse, mana itibariyle vurgulanan gerçeğin/ hakkın da tekrarlandığını fark edecektir.
-devam edecek-
Yorum yapın
Yorum yapmak için giriş yapın.
0 Yorumlar