ALLAH RASULÜNÜN MANEVİ ŞAHSİYETİ-2
Fahr-ı Kainat’a Nasıl Bakmalıyız: Kur’ân’da, “Muhakkak ki, Allah katında sizin en değerli olanınız; en fazla takva özelliğine sahip olanınızdır.” (Hucûrât ,13) buyurmasına rağmen, “(Ey müminler !) Peygamber’i kendi aranızda birbirinize hitâp eder gibi çağırmayın (…)” (Nur Sûresi,63) emrini veren Yüce Allah, Resûlü’nün insanlardan normal bir insan olmadığını ortaya koymaktadır.
Kur'ân'da, "Muhakkak ki, Allah katında sizin en değerli olanınız; en fazla takva özelliğine sahip olanınızdır." (Hucûrât ,13) buyurmasına rağmen, "(Ey müminler !) Peygamber'i kendi aranızda birbirinize hitâp eder gibi çağırmayın (…)" (Nur Sûresi,63) emrini veren Yüce Allah, Resûlü'nün insanlardan normal bir insan olmadığını ortaya koymaktadır. Yüce Allah, Kur'ân'da Peygamber Efendimiz (Aleyhissalâtü Vesselâm) dışındaki peygamberlere hitâp ederken onlara, "Ey Îsâ", "Ey Mûsâ"… şeklinde isimleriyle hitâp ederken(14); Fahr ı Kainat hakkında, "Ey Resûl" (Maide Suresi, 67), "Ey Nebiyy!" (Ahzâb ,45) "Ey bürünüp sarınan (Resûl'üm)" (Müddessir ,1) (Müzzemmil ,1) şeklinde hitâp etmiştir. Yüce Allah, Kur'ân-ı Kerim'de Efendimiz'den (Aleyhissalâtü Vesselâm) bahsettiği iki yerde, Nidâ edatı olan "Yâ /Ey" lafzını kullanmadan hitâp etmiştir. Bu itibarla, Peygamber Efendimiz'e (Aleyhissalâtü Vesselâm) , "Resûlullah" veya "Nebiyyullah" gibi sıfat ve unvânlarla anmanın dışına sadece ismiyle anmak câiz görülmemiştir.
Yüce Allah'ın, "(Resûlü'm !) Biz, Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik." (Enbiya ,107) buyurduğu Fahr-ı Kainat Efendimiz hakkında Kur'ân'ın yüzlerce ayetinde O'nun Allah katında müstesna bir yere sahip olduğu açıklanmıştır. Bu derece yüce sıfatlara sahip ve Allah'ın gelen tecellilere mazhar(15) olan Fahr-ı Kâinat Efendimiz hakkında sevgi ve tazim ifadelerini dile getirirken müminlerin, göz önünde bulundurulması gerektiren tek ölçü; Onu "ilâh" olarak görmemektir.
Maddesi itibariyle taş ile yakut aynıdır. Ancak yakutu üstün kılan özelliklerinden dolayı, onu âdî bir taş ile aynı seviyede tutmak mümkün değildir. Yüce Allah tarafından "(Ey şanlı Nebi'm) Eğer Sen olmasaydın ben kâinatı yaratmazdım"(16) Hadis-i kutsîsinde haber verildiği üzere, Allah Resûlü'nün (Aleyhissalâtü Vesselâm) dünyanın yaratılışında olduğu gibi(17) cennetin de kurulmasının sebebidir.(18) Bütün bu üstünlüklere sahip Fahr-ı Kainat Efendimizi, normal insanlarla bir tutmak akıllıca bir iş değildir.
Resûl-ü Ekrem Efendimize sevgisini dile getirmek üzere yazmış olduğu kasidesinde İmam Busayrî, Ona tazim konusunda şunları ifade etmektedir(19) Hıristiyanların, kendi peygamberleri hakkında iddiâ ettikleri ilâhlık yakıştırmasını bırak da, bundan başka istediğin sıfatla Allah Rasûlü'nü övgülerle yücelt, Yüce Allah'ın sevgili Rasûlü Muhammed Mustafa'nın(Aleyhissalâtü Vesselâm) faziletlerine sınır yoktur… Bütün yaratılmışlar O'nun Mânevî kemâlatını anlatmaktan âcizdir… Allah Rasûlü'nün hakikati güneş gibidir; ki uzaktan göze küçük görünür, yakından bakınca ise gözü kamaştırır...
Fahr-ı Kâinat Efendimiz Niçin İnsanlar Arasından Seçilmiştir:
Yukarıdaki âyette (Âl-i İmrân ,164.) görüldüğü üzere, Yüce Allah, kullarına hidayet rehberi Kur'ân-ı Kerim'i tebliğ edecek ve bunu insanlara "öğretecek" Resûlü'nü, Kendisine "tâbî olunacak güzel bir örnek" (Bkz:Ahzâb ,21) olması için "Beşer" arasından bir insan olarak göndermiştir. O, melek suretinde gönderilmiş olsaydı o vakit tam bir "İmam/önder" ve en büyük bir rehber olamazdı.(20) Müminler, yeme, içme ve evlilik gibi şahsî halleri ile aile hayatı ve toplum hayatını ilgilendiren bütün konularda Allah Resûlü'nün (Aleyhissalâtü Vesselâm) rehberliğine ihtiyaç duyarlar.
İnsanlığa Rehber ve Örnek bir Peygamber:Fahr-ı Kâinat Efendimizin, seçkin ve temiz bir soya mensup bir anne ve babadan dünyaya gelmiş, hayatının devamı için yeme ve içmeye ihtiyaç duymuş, evlenerek örnek bir aile reisi olmuş, hastalandığında tedavi görmüş, ticaretle meşgul olurken pazarlık yapmış, ticaretin ahlaki kurallarını ortaya koymuş ve hayatının sonunda Refîk-i A'lâ'ya yürüyerek ecel şerbetini içmiştir. "(…) Dünya hayatı, âhiret hayatının yanında; yolcunun yanındaki az bir yiyecekten başka bir şey değildir." (Ra'd ,26) ayetini kendisine düstur edinmiş olan Fahr-ı Kâinat Efendimiz (Aleyhissalâtü Vesselâm); "Bir ağacın altında gölgelenip sonra orayı terk eden yolcu gibi" (21)bir hayat sürmüştür. O, dünyanın lüks ve isrâfına kapılmamış ve normal bir insanın tahammül edemeyeceği kadar çokça ibadet ile gecelerini dahi ihya etmiş; dünya ile sahip olduğu değer kadar ilgilenmiş;(22) ahirete de onun layık olduğu kadar değer verip, o ölçüde bir kulluk yaparak dünyanın ağırlıkların takılmadan ahiret alemine gitmiştir. Bu arada, "Hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlı bir yiyeceği asla yememiştir." (Buhârî, Büyû' 15) buyuran Resûlü Erkem Efendimizin dünya ve ahiret hayatı arasındaki dengeyi kurmuştur ve bunu ümmetine de öğretmiştir.(23) Dünya ile ahiret arasında kurulacak olan dengeyi şu ayet-i kerimede görebilmek mümkündür. "Allah'ın Sana verdiği (ömür, sıhhat, ilim ve mal gibi) şeylerle âhiret yurdunu kazanmaya çalış; dünyadan da nasibini unutma." (Kasas ,77)
Allah'ın Şerefini Yücelttiği Nebi:"(Ey Şanlı Nebi'm) Senin şânını yüceltmedik mi?" (İnşirah ,4) ayetinde haber verdiği üzere Yüce Allah, Kur'ân-ı Kerim'de (tespit edebildiğimiz kadarıyla) yetmiş altı kadar yerde, "Allah(u /e /i )" Lafza i Celâlinin yanında "Resûl(u /e /i)" ifadesini koymuştur. Yüce Allah ayrıca, Kendisine "iman" ve "itâat" etmeyi emrederken; aynı anda da Resûlü'ne de iman ve itaati emretmiştir.(24)
Yine Kur'ân'da mealen "(Ey Nebi'm) Muhakkak ki; Sen mükemmel, yüce bir ahlak üzeresin."(Kalem ,4) buyurarak Onu yüce sıfatlarla tarif eden Cenab-ı Allah, ayrıca O'nun hakkında "Nebi" sıfatını kullanmıştır. Bu konuda Teftâzânî (öl.792/1390) şöyle söylemiştir: "Nebî, şanının ve mertebesinin yüksek olması sebebiyle n-b-v; insanları Allah'ın yoluna ilettiği için n-b-y; Allah'tan aldığı vahyi insanlara haber vermesi hasebiyle de n-b-e kökünden türetilebilir." (25)Bu itibarla, Allah Resûlü'nden bahsederken O'nun beşeriyet yönünden ziyade bizim dile getirmemiz gereken husus, O'nun "Allah'ın kulu" ve "Resûlü" ve sıfatları olmalıdır.
Hz. Ömer'den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Allah Resûlü (Aleyhissalâtü Vesselâm) , "Hıristiyanların, Hz. Meryem hakkında (Onu ilâhlaştırarak) aşırı gittikleri gibi, benim hakkımda övgüde aşırılığa kaçmayın. Ben, Allah'ın kuluyum. (Benim hakkımda) Allah'ın kulu ve Resûlü, deyiniz."(26) buyurmuşlardır. Bu hadis-i şerifte görüldüğü üzere; söz konusu övgüde ileri gitme, Hıristiyanların Hz. Meryem'i ilâhlaştırması tarzında yapılacak bir aşırılıktır. Yine bu hadis i şerifteki, "Allah'ın kulu ve Resûl'ü deyiniz" ifadesi ile, Allah'a nispet edilen "Resûl" oluşu Onun normal bir insan olmanın ötesinde bir vasfa sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Allah Resûlü'nü normal insanlardan ayıran üstün özellikleri:1- Bir insanın Allah'a imanın geçerli olması için Kelime-i Şehadet'i dil ile söyleyip kalb ile tasdik etmesi İslam'ın olmazsa olmaz esaslarındandır, yani farzdır. Bu kutsî cümlenin birinci kısmı olan, Allah'a imanın yanında, ikinci kısmı olan Fahr-ı kâinatın, "Allah'ın kulu ve Resûlü" olduğunu tasdik etmek de imanın bir parçasıdır. Zira, "Kelime-i şehadetin iki kelamı birbirinden ayrılmaz, birbirini ispat eder, biri birisiz olmaz. Madem Peygamber Aleyhissalâtü Vesselâm Hâtemü'l-Enbiya'dır, (Peygamberlerin sonuncusudur). (…) O, elbette Allah'a giden yolların başıdır. Onun geniş caddesinden (İslamiyet'ten ) hariç, hakikat ve necât (Kurtuluş) yolu olamaz.(27)
2- Allah Resûlü (Aleyhissalâtü Vesselâm) haber veriyor: İnsan ölüp kabre konulduğu ve onu defnedenler oradan ayrıldığı zaman münker ve nekir isimli iki melek gelecek, ona "Rabb'in kim?, Dinin nedir?" sorularını sorduktan sonra, "Peygamber'in kim?" diye soracaklar.(28) Her insanın kabre konulduğu ilk dakikalarda, kendisine sorulacak bu üç sorudan birinin "Peygamberin kimdir?" sorusunun olması Onun "normal bir insan" olmadığını ortaya koymaktadır.
3- Fahr-ı Kâinat Efendimiz'in kıyamet günü "Livâü'l-Hamd"i taşıyarak ahirette müminlere şefaat edecek olması Onu normal insanlardan ayıran üstün bir özelliktir. Bu konuda, Fahr-ı Kâinat Efendimiz (Aleyhissalâtü Vesselâm), "Ben bütün insanların serdarıyım (komutan ve öncüsüyüm), (…) O gün bütün peygamberler benim Livâü'l-hamd'imin altında toplanacaklar, (…) O gün herkes huzur-u ilâhiye giderken onların imamı ve rehberi olacağım. Herkes umutsuz ve çaresiz beklerken onlara müjdeyi ben vereceğim."(29) buyurmuşlardır.
4 – Dünyanın mânen reisi olan Allah Resûlü (Aleyhissalâtü Vesselâm) peygamber olarak gönderilmesiyle, dünyanın mânevî şeklini değişmiş; dünyayı âhiretin tarlası yapmış; dünyanın ve mahlûkatının kıymetlerini ilân etmiş; cin ve insanlara saadet-i ebediye yolunu göstermiş; geçici bir ömür süren cin ve insanları ölüp yok olmadan, idam-ı ebedîden kurtarmış; dünyanın yaratılış gaye ve hikmetini ve gizli sırlarını açmış; o Yüce Allah'ı cin ve insanlara tanıttırmıştır.(30)
5 – İnsanların Fahr-ı Kâinat Efendimiz'in ümmeti içerisinde bulunmaları, onlar üzerine, toptan yok edici bir azabın gelmesine engeldir. Bu husus, "(Ey Resûlüm) (..) Sen onların aralarında bulunduğun (vefatından sonra da onlar Senin yolunda oldukları) müddetçe Allah onları azap edecek (bir musibetle toptan yok edecek) değildir." (Enfal ,33) ayetiyle ifade edilmiştir. Bu konuyu ele alan Nursi şunları kayd etmiştir: "Evet, evet, evet! Eğer kâinattan Risâlet - i Muhammediye'nin (Aleyhissalâtü Vesselâm) nuru çıksa, gitse; kâinat vefat edecek. Eğer Kur'ân gitse, kâinat dîvâne olacak ve küre - i arz kafasını, aklını kaybedecek, belki şuûrsuz kalmış olan başını bir seyyareye çarpacak, bir kıyameti koparacak."(31)
-devam edilecek-
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
ALLAH RASULÜ HAKKINDA ÖZ BİLGİ
Annem, babam ona feda olsun. O, zamanen, şanca, cemâlen ve kemâlen Peygamberlerin hâtemidir. Onl
PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN “İSMET”İ VE “İSTİĞFAR”I
Özet: Kulun işlediği günahlardan pişmanlık duyma ve Allah’ın affına sarılma anlamını i
ALLAH RASULÜNÜN MANEVİ ŞAHSİYETİ-3
Fahr-ı Kâinat Efendimize Ta’zîm edip Saygı Göstermeyi Emreden Ayetler: 1- Yüce Allah Kur’
ALLAH RASULÜNÜN MANEVİ ŞAHSİYETİ-2
Fahr-ı Kainat’a Nasıl Bakmalıyız: Kur’ân’da, “Muhakkak ki, Allah katında sizin en d
ALLAH RASULÜNÜN MANEVİ ŞAHSİYETİ-1
Fahr-ı Kâinat Efendimiz, (Aleyhissâlatü vesselâm) Kur’ân’ı Mekkelilere tebliğe başladı
HADİS DEĞERLENDİRMELERİNDE MODERNİST BAKIŞIN ÇIKMAZLARI
Muhâl ve münker muhteva taşıyan veya bu türden bir sonuca götüren hadislerin isnadı nasıl o
MODERN DÖNEMDE SÜNNETİN HÜCCET DEĞERİNE DİL UZATILMASI
FİTNENİN TARİHÇESİ Dr. Mustafa el-A’zamî “Dirasat fi’l-Hadisi’n-Nebevî” adlı kita
SİYER OKUNURKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİR HUSUS
Bu güne kadar Hz. Peygamber hakkında birçok kıymetli eser kaleme alınmıştır. Bu eserlerin ç
HATEMİYYET’E DAİR FARKLI BİR TAHKİK
Bu yazıda Muhammed Mustafa’nın (sallallahu aleyhi ve sellem) son Peygamber, Kur’an’ın da im
MEALCİLERİN SÜNNET HAKKINDAKİ ŞÜPHELERİ VE BUNLARA VERİLEN CEVAPLAR
Hadisleri inkar edenlere mealciler, akılcılar ve Kur'an'cılar denilir. Bunlar kendilerine nispet
HZ. PEYGAMBERE KARŞI GÖREVLERİMİZ
İslâm bir dindir. Bu dini gönderen Allah (cc)'dır. Bu dinin bir kutsal kitabı, bir peygamberi,
- HZ. PEYGAMBER HAKKINDAKİ TAVRIMIZ NASIL OLMALI?
- SÜNNETE BAŞVURMADAN KUR’AN’LA AMEL ETMENİN İMKANSIZLIĞI
- SAHABENİN HADİS YAZMAMASININ ÜÇ SEBEBİ
- TABİÎNİN SÜNNETİN YAZIM ve TEDVİNİNE VERDİĞİ ÖNEM
- HADİSLERİN TEDVİNİ-3
- HADİSLERİN TEDVİNİ-2
- GÜZEL AHLAKA AİT 15 HADİS-İ ŞERİF
- HADİSLERİN TEDVİNİ-1
- HADİS’E SALDIRILMASININ ASIL SEBEBİ
- SÜNNET İSLAM’IN ASILLARINDAN BİR ASILDIR-4
- HABER-İ VÂHİDİN İ’TİKÂTTA HÜCCET DEĞERİ
- SÜNNET İSLAM’IN ASILLARINDAN BİR ASILDIR-3
- SÜNNETİN HÜCCETİYETİ HUSUSUNDA SAHABE TATBİKATI
- SÜNNET İSLAM’IN ASILLARINDAN BİR ASILDIR-2
- SAHİH BUHARİ’NİN EŞŞİZ ÜSTÜNLÜĞÜ
- EY ALLAH’IM!
- HADİS YAZILMASINI YASAKLAYAN RİVAYETLERE BAKIŞ
- SÜNNET İSLAM’IN ASILLARINDAN BİR ASILDIR-1
- PEYGAMBER (S.A.V)’İN HADİS YAZIMINA MÜSAADE ETMESİ
- SÜNNETİN YAZIYA AKTARILMASI
- MEVLİD-İ ŞERİF Mİ, KUTLU DOĞUM MU?
- GARİB HADİS NEDİR?
- AZİZ HADİS NEDİR?
- MEŞHUR HADİS NEDİR?
- MÜTEVATİR HABER NE DEMEKTİR?
- PEYGAMBERİMİZ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN HUSUSLAR
- ÇELİŞKİLİ GİBİ GÖRÜNEN BAZI HADİSLER
- RASULULLAH’IN ÜSTÜNLÜĞÜ
- HADİS VE HADİS İLİMLERİNİN EN ÖNEMLİ MESELELERİNE DAİR SORU-CEVAPLAR
Kendilerine ait bir takım menfaatlara şahit olsunlar; Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanları kurban ederken Allah'ın adını ansınlar; siz de onlardan yiyin, yoksulu ve fakiri doyurun.
Hacc Suresi:28
GÜNÜN HADİSİ
"Kim alim geçinmek, sefihlerle münazara yapmak ve halkın dikkatlerini kendine çekmek gibi maksadlarla ilim öğrenirse Allah o kimseyi cehenneme atar."
Tirmizi, İlm 6, (2666)
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Cumhuriyet'in ilanı(29 Ekim 1923) *Sütçü İmam Maraş'ta direnişi başlattı(31 Ekim 1919) *I.Dünya Harbine girdik(1 Kasım 1914) *İmam-ı Rabbani Hz.lerinin İrtihali(2 Kasım 1624) *Hz.Ömer(r.a.)'in Şehadeti(3 Kasım 644)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...