EMİR ŞEKİB ARSLAN (1869-1946)-1. BÖLÜM

O, Emir Şekib Bin Hamud bin Hasan Yunus Arslan. Hire hükümdarlığı kurucusu olan Tenuhiler sülalesindendir. Annesi Fazıla Hanım Çerkez kökenlidir.


Ahmet Ä°zz

AH_f7ezzx2007@gmail.com

2024-07-03 17:30:53

O, Emir Şekib Bin Hamud bin Hasan Yunus Arslan. Hire hükümdarlığı kurucusu olan Tenuhiler sülalesindendir. Annesi Fazıla Hanım Çerkez kökenlidir.

Tarihçi, siyasetçi, şair, edip, büyük yazarlardandır ki, emirü-l beyan diye lakablandırılır. Arap İlim Cemiyetinin azalarından birisi idi ve 1937 yılında bu cemiyetinin reisi oldu.

1869 senesi Kanun-u evvel ayının 25'ine denk gelen (Hicri 1286'da) Lübnan'da, Ramazan'ın ilk günü Şûf kazasına bağlı Şüveyfât'ta doğdu.

Beş yaşına ulaştığında, babası ona bir öğretmen tuttu ve okuma-yazmayı öğretti. Sonra ailesi Ayn Anub beldesine gitti. Orada babası, adı Esad Faysal olan yeni bir hoca tuttu. Bu zat, küçük Şekib'e Kur'an-ı Kerim'i okumasını öğretti ve ondan bir kısmını ezberletti.

Ailesi Şüvefat'a döndüğünde bir Amerikan okuluna girdi. Orada coğrafya, matematik, İngilizce ve diğer dersler gördü. 1879 yılında Beyrut'ta Medresetü dâri'l-hikme'ye girdi ve 8 sene kaldı. Borada kendisine en çok tesir eden kişi, Bostan diye bilinen sözlük sahibi Abdullah el Bustani'dir.

İmam Muhammed Abduh, Şekib bu okulda öğrenci iken Hikme okulunu ziyaret etti. İmam kendisine bir şiir okuyan bu zeki çocuğu çok beğendi gelecekte çok meşhur olacağını tahmin etti. O günden beri Şekib'in imam ile alakası güçlenmeye başladı ve ondan birçok bilgiler edindi ve etkilendi.

1887 yılında Şekib Sultaniye okuluna girdi ve Medresetü's-sultâniyye'de öğretmenlik yapan Muhammed Abduh'tan fıkıh ve akaid dersleri ve diğer ilimlerde dersler aldı.

1889 yılında Şam'a gitti. Şam'ın müftüsü Şeyh Muhammed el Muneyni'nin meclisine gitti ve iki faziletli şeyhle; Muhammed Cemaleddin Kasimi ve Abdürezzak Beytar'la bağlantısı başladı. Ulema-yı İslah cemiyetinin reisi, Şeyh Tahir El-Cezairi'yi de bu sırada tanıdı.

1890 yılında Mısır'ı ilk defa ziyaret etti. Şeyh Muhammed Abduh ile ve seçkin müfekkirler ve âlimler, Şeyh Ali Yusuf (El-Müeyyed mecmuası sahibi) ve Ahmet Timur paşa gibi zatlarla bir araya geldi.

1890 yılının sonlarında Asitane'ye(İstanbul) gitti ve Cemaleddin Afgani ile karşılaştı ve ondan etkilendi.

1892 yılında Fransa'ya gitti ve orada şair Ahmet Şevki ile tanıştı. 1908 yılında Şuvefat'ın nahiye müdürü oldu. Daha sonra 3 seneliğine Şuf bölgesine kaymakamlığına getirildi.

1908 yılında Osmanlıda Kanun-u Esasi kabul edildi. 1909 yılında İstanbul'da Meclis-i Mebusan kurulduğunda, Şekib, Havran vekili olarak seçildi.

1911 yılında İtalya Libya'ya saldırdı. Şekib, süratle cihada katıldı. Müeyyed dergisinde İslam ve Arap yurdunu savunmaktan bahseden birkaç makale yazdı. Trablusgarp'a gizlice girdi. İtalyan saldırısına karşı komutan Enver paşa ile birlikte karşı koydu.

1912 yılında Balkan harbi başladı. Osmanlı Devleti Balkan harbiyle uğraşması için İtalya ile antlaşma yapmakta zorunda kaldı ve ordularını Libya'dan çekti. Emir Şekib, Balkanlarda yardım için gönderilen Mısır Kızılay'ında müfettiş olarak görevlendirildi ve görevini en güzel şekilde yaptı: Bu vesile ile Balkan Savaşı'nın birçok sırrına vâkıf oldu ve yazdığı bu kitapta (Tarih-u Devleti Osmaniye) bunlara değindi.

Bir de Osmanlı zamanında yönetici adamlarla güçlü bir bağlantıları vardı ki, bu durum Osmanlı'nın siyasi sırlarına vâkıf olmaya ve sultan Abdülhamit döneminin sonlarında saltanatta durumların gerçekliğini ve İttihat ve Terakki dönemini bilmeye fırsat verdi.

1914 yılında Medine-i Münevvere 'de bir okul inşa etmek için bu şehre gitti. 1916 yılında Çerkez asıllı Selima Hanım ile evlendi.

1916 yılının sonlarında Emir Şekib, kendisini asmak isteyen ve Enver Paşa'nın gözünde büyük yeri olmasa kurtulamayacağı, kan dökücü Ahmet Cemal paşanın zulmünden kaçarak, Beyrut'tan gizlice çıkıp İstanbul'a gitti. İstanbul'da Enver Paşa ve diğer hükümet adamlarına Cemal Paşa'nın suçları şikâyet etti ve bu durumun Osmanlı devletinin geleceğini etkileyeceğini dile getirdi.

1920 yılında Fransızların Suriye'yi işgali üzerine Mersin'e gitti. Sonra Mersin'den çıkıp Berlin'e avdet etti. Bir ev alarak orada birkaç sene kaldı.

1922'de Cemiyet-i Akvam (Milletler Cemiyeti) önünde Arap meselelerini ve haklarını savunmak üzere Cenevre'ye giden Suriye- Filistin heyetinin başkanlığına seçildi.

1924 yılında Berlin'de "Şeair-i İslamiye Cemiyeti"ni kurdu ki, azaları bütün İslam milletlerinden temsilcilerdi.

Şekip, 1926'da Suriye meselesini manda komitesine sunmak üzere Suriye heyetinin başkanı olarak Roma'ya gitti. Mandanın kaldırılması, Suriye'nin belleğinin sağlanması dâhil olmak üzere Suriye'nin taleplerini komite başkanına sundu.

-devam edecek-

 

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

EMİR ŞEKİB ARSLAN (1869-1946)-2. BÖLÜM

EMİR ŞEKİB ARSLAN (1869-1946)-2. BÖLÜM

1927 yılında Emir, Kuzey Amerika'ya gitti. Orada Detroit beldesinde göçmenlerin sorunları için

EMİR ŞEKİB ARSLAN (1869-1946)-1. BÖLÜM

EMİR ŞEKİB ARSLAN (1869-1946)-1. BÖLÜM

O, Emir Şekib Bin Hamud bin Hasan Yunus Arslan. Hire hükümdarlığı kurucusu olan Tenuhiler sül

NEDVİ’NİN KALEMİNDEN KUDÜS MÜFTÜSÜ EMİN EL HÜSEYNİ-2

NEDVİ’NİN KALEMİNDEN KUDÜS MÜFTÜSÜ EMİN EL HÜSEYNİ-2

Bundan sonra araya yeni bir fasıla girdi, ama bu ilki kadar uzun sürmedi. Ve onunla Mekke-i Müker

NEDVİ’NİN KALEMİNDEN KUDÜS MÜFTÜSÜ EMİN EL HÜSEYNİ-1

NEDVİ’NİN KALEMİNDEN KUDÜS MÜFTÜSÜ EMİN EL HÜSEYNİ-1

Kıymetli ziyaretçilerimiz, sizlere Filistin istiklal hareketinin mimarı, büyük aksiyon insanı,

İMAM MUHAMMED KASIM EN NÂNOTEVİ- 3. BÖLÜM

İMAM MUHAMMED KASIM EN NÂNOTEVİ- 3. BÖLÜM

Papazlarla Ve Hindu Bilginleri İle Münazaraları Şeyh, Meerut şehrinde ikamet ederken, papazlar

İMAM MUHAMMED KASIM EN NÂNOTEVİ- 2. BÖLÜM

İMAM MUHAMMED KASIM EN NÂNOTEVİ- 2. BÖLÜM

İngilizlere Karşı Cihadı 1857 yılında İngiliz yönetimine karşı Hindistan'da büyük bir a

ÖMER MUHTAR GRAZİANİ’NİN KARŞISINDA

ÖMER MUHTAR  GRAZİANİ’NİN KARŞISINDA

... Graziani hatıratında diyor ki; “Ofisimin girişine geldiği zaman bana öyle geldi ki, ell

İMAM MUHAMMED KASIM EN NÂNOTEVİ- 1. BÖLÜM

İMAM MUHAMMED KASIM EN NÂNOTEVİ- 1. BÖLÜM

Büyük imam, islam filozofu, rabbani alim, büyük ıslahçı, mücahid bir kahraman, İslam düşm

KURRA HAFIZ MEHMET GÃœRGÃœR HOCA EFENDÄ° (1937-2020 )

KURRA HAFIZ MEHMET GÃœRGÃœR HOCA EFENDÄ° (1937-2020 )

Mehmet GÜRGÜR Hoca Efendi 2 Mart 1937 yılında Dumlu Nahiyesine bağlı Akdağ köyünde dünyaya

ÅžEYH MUHAMMED HAFÄ°D (1928-2001)

ÅžEYH MUHAMMED HAFÄ°D  (1928-2001)

Şeyh Muhammed Hafid hazretleri, dedesi ‘Hazret’ namıyla bilinen Muhammed Ziyauddin hz.'nin ve

ABDULÄžAFUR HAS EFENDÄ°(1936-2007)

ABDULÄžAFUR HAS EFENDÄ°(1936-2007)

Abdulgafur HAS Hocaefendi 1936 yılında Çat ilçesi Babaderesi köyünde dünyaya geldi. Soyu sils

O halde sabret. Sonunda kazanacak olanlar, elbette Allah'tan korkup sakınanlardır.

Hûd, 49

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Îmân altmış kadar şu'bedir. Hayâ da îmânın bir şu'besidir.

BUHARİ,KİTÂBÜ'L-ÎMÂN, EBU HUREYRE(r.a.)'dan

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Muhammed Raşid Hz.lerinin Vefatı. (22 Ekim 1993) *Astronomi Alimi Uluğ Bey'in Vefatı(25 Ekim 1449) *Fatih Sultan Mehmed Han'ın Trabzon'u Fethi(26 Ekim 1461)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI